Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • KamilZm

    Zřejmě jsem hrál jinou hru než recenzent, protože tohle je příšernost. Zatím mám ve hře 2 hodiny, což považuji za vypovídající vzorek a vyklubal se z ní stupidní simulátor chůze s občasnými interaktivními prvky (schválně neříkám hádankami, to by byla urážka i hádanek typu kolik je 1+1). 

    Většinu času nic neděláte a povinně civíte na filmečky, které nelze přeskočit ani urychlit. To platí i pro dialogy, které si musíte vyslechnout celé, i když máte titulek několik sekund přečtený. Evidentně je to kvůli natahování herního času, protože pokud by šly dialogy odklikávat a stupidní filmečky přeskakovat (já chci hrát hru a ne se dívat na film, to bych šel raději do kina), hra by se z prvních 2 hodin smrskla na 20 minut.

    Ovládání je na přesdržku. Je vidět, že hra byla vytvářená pro ovladač a tak ovládání hry myší je utrpení. Ovládání pomocí klávesnice hra nepodporuje vůbec, ani např. otevřít inventář. Jediná funkční klávesa je Esc na otevření menu s ukončením hry. Chůze je celkem použitelná, ale když jdete např. dlouhou ulicí, tak musíte neustále klikat a klikat dopředu, jak se před vámi postupně ulice objevuje. Práce s interaktivními prvky je za trest, stejně jako např. výběr odpovědí v dialozích (musíte stisknout levé tlačítko, držet ho a pak pohybem myši do stran vybrat odpověď namísto rychlého stisknutí klávesy nebo výběr odpovědí prostým kliknutím). Málem jsem neprošel testem inteligence už na začátku ve výuce, kdy hra ukazuje ovládání. Zobrazí se např. kniha (kterou mimo jiné otevíráte i inventář!), která je v kolečku a animovaná červená šipka na ni ukazuje a vybízí ke kliknutí. Jenže chyba lávky, kliknutí na knihu nic nedělá. Musíte kliknout na tlačítko "Pokračovat", které je vpravo dole. Jenže nestačí kliknout, musíte ho držet několik sekund. Je to znázorněno postupným orámování tlačítka, jenže když klikáte rychle, tak si ho nevšimnete.  

    Grafika neoslní ani neurazí, z tohoto hlediska cajk a dabing mi přijde dobrý, pokud mohou se svou mizernou angličtinou soudit. Čeština je dobrá, za to musím hru jednoznačně pochválit. 

    Optimalizace nic moc, hra se občas nemístně cuká a také nechápu nahrávací obrazovky před každým filmečkem (jako by se nemohl nahrávat během jeho běhu nebo ideálně úplně přeskočit).

    Závěr - velké zklamání. Jestli má být tohle případ moderní point and click adventury, tak je hrůza, co se z toho žánru stalo.

  • Nikdy jsem nehrál předešlé díly, ale tento mě baví. I když motivace pro hledání hlavní hrdinky je prostě slabá. To se nepovedlo. 

    Příběh jako takový je ovšem slušný. Nejdřív na mě tempo hry působilo až nudně, ale po čase jsem si asi přivykl a užívám si každou větu příběhu. Grafika mohla být lepší, zvlášť u hry, kde vizuální stránka hraje první housle, škoda. Zvukově je vše velmi dobré a kamera je také solidní. S ovládáním potíže nejsou. Hudba je parádní a architektura měst luxusní! 

    Nevím jak jsem ve hře daleko, ale už jsem v ní strávil mnoho večerů. 

    • PLuto.petr

      Motivace pro hledání hlavní hrdinky je i není slabá. Pro její správné pochopení je potřeba znát i předchozí tři díly a celou poetiku světa. Že i v recenzi zmíněná motivace není tou jedinou a možná ani tou hlavní...

  • Gulivera84

    Ja sem nedavno hral prvni dil s dabingem od Fenixu, a paradne sem si to uzil....a na 4ku se taky tesim po trojce na Switchi kde to byla katastrofa...

  • x_ander

    Jsem strašně rád za pozitivní recenzi. Syberiu mám moc rád, letos v lednu jsem se dokopal i do te nenáviděné trojky (a musím říct, že to není zase taková hrůza - ovládání a technický stav napřesdržku, ale to Sokalovo kouzlo tam pořád je) a pokud je čtyřka povedená, tak do ní asi půjdu hned při vydání.

    • Corvus

      No ne, je to naprostá hrůza. Po jedničce a dvojce je to totální propad.

      • x_ander

        Neberu ti to, ale já si to užil. Oproti prvním dvěma dílům  to samozřejmě propad je. A vadilo mi na té hře spousta věcí. Ale možná právě kvůli nulovým očekáváním mě to nakonec bavilo. Je tam na pytel ovládání, technické problémy mi pily krev,  příběh jako takový je dost nijaky (celé je to jen o cestě dementních youkolu, doteď nechápu motivaci těch zaporaku (podle mě tam nebyla vůbec vysvětlena), konec není vůbec konec..), ale.... To srdíčko tam cítit prostě je. Atmosféra je skvělá, postavy a jejich minipribehy jsou moc fajn, celé to  příjemné utíká.. A k tomu fantastická hudba. Jako nedal bych tomu víc jak 6/10 s odřenýma ušima, ale takhle zpětně na to vzpomínám v dobrém a jsem rád, že jsem se nenechal odradit a šel do toho. 

        • Corvus

          Mě strašně mrzí, že Microids, jakožto dlouholeté adventurní studio, nedopřálo aktuálnímu dílu nějakou lepší péči než jen digitální bonusy, na které se*e pes. Mistr Sokal by si rozhodně zasloužil nějakou pěknou edici. Když nic, tak aspoň digibook formát nebo třeba slipcase + artbook či nějaké kompendium série (formát jako měl první Zaklínač například). Úplně to zazdili... Veliká škoda.

  • BorchTriKavky

    Dotaz na Patrika ohledně Kate, radši dám do spoileru - dříve se objevily spekulace, že v tomto díle bude mít Kate romantický vztah s Kaťušou z prologu anebo jinou ženou, je tedy na tom něco pravdy?

    • patrik-hajda

      Hra něco takového lehce naznačí v prvních minutách, ale dál už to nijak nerozvádí. Jak píši v recenzi, příběh se točí mnohem víc okolo Dany z minulosti než okolo Kate, která nemá na svůj vlastní život moc čas...

  • Corvus

    Spadl mi obří balvan ze srdce. Jakožto skalní fanoušek Sokala a série Syberia, jsem si přál, aby po naprosto tragické trojce, už na dílo mistra NIKDO nesahal... Něco tak hrozného jsem dlouho nehrál. Tragická kamera, šílené ovládání, hnusná, 10 let stará 3D grafika, plno bugů, imbecilní příběh a doslova nijaký závěr byl horší jak z dvoutisícístopadesátšestého dílu nějakého vyčpělého akčního seriálu. Opravdu jsem nechtěl, aby Microids ještě v budoucnu sahali na jméno Syberia. I Sokal byl naprosto znechucen, jak s jeho prací bylo ve trojce naloženo.

    Tudíž jsem opravdu velmi rád, že se závěrečné jednání s Kate Walkerovou, ukecaným Oscarem a nádhernými automatony konečně vrací na tradiční pole point-and-click adventur a série končí (končí?) s grácií! Sice navždy budu upřednostňovat 2D - nádherně předrenderovaná prostředí + 3D modely postav (ať navždy žije The Longest Journey), ale tentokrát mě grafická stránka Syberia aspoň neuráží... Před rokem jsem hrál demo a to se mi líbilo, ale jako starého adventurního pardála mě úplně nenadchlo; hádanky byly příliš snadné, což je ostatně velký problém snad všech současných her z této škatulky.

    Na trojce byla bezesporu nejlepší sběratelská edice. Ta se tehdy opravdu velmi povedla. Osobně jí stavím hodně vysoko a že jich "pár" mám :-) Ona totiž Kate (soška) přišla mnoha lidem rozlámaná - není totiž z plastu. Sousoší je křehké, jako kdyby to byla hliněná / sádrová soška. Je nádherná a nic z podobného materiálu ve sbírce nemám (materiálově). Mně se naštěstí vyjímá ve vitrínce hned na první polici. Měl jsem tehdy velkou kliku. Proto mě velmi mě mrzí, že  se tentokrát nekoná žádné lepší vydání. Velká škoda. Mohli se na počest mistra Sokala plácnout přes kapsu a vydat nějakou "In Memory Of..." krabici. Takhle dostaneme pouze tuctovou PC-DVD krabičku s digitálními bonusy. Ale i tak jsem velmi potěšený, že se hra povedla.

    • mozna jeste vydaji special collector's edition... a placnou tam peknou cenovku...

      krom toho - predobjednavkovej bonus je pdf artbook

    • Já ti nevím, ale zrovna v The Longest Journey jsem nebyl moc nadšený z 3D modelů v 2D prostředí. Teda když jsem to viděl poprvé, tak asi jo, ale z dnešního pohledu jsou modely dost hrubé a animace příšerné (prostě odpovídající době raného 3D). Tím samozřejmě nechci říct, že to není jedna z nejlepších adventur všech dob, ani nechci nějak kritizovat výtvarné zpracování pozadí, které je prostě úžasné i dnes. Jen to jako celek nezestárlo úplně nejlépe. Kompletně 2D adventury nebo novější 3D (kam už by se dala zařadit i první Syberia) mi připadají lépe graficky sladěné.

  • Maxianimal

    Má cenu to hrát, když jsem nehrál předchozí díly?

    • patrik-hajda

      Cenu to má, je to vlastní uzavřený příběh. Ale staví to na roky budovaném světě, hlavní hrdince a jejím parťákovi, takže ti může unikat pár souvislostí a narážek na minulost. Rozhodně doporučuji kouknout alespoň na shrnující video v těle recenze, ale první dvě hry jsou i dnes v pohodě hratelné a doporučení hodné, byť je v nich mnohem snazší se zaseknout na nějaké hádance.

  • Inquisitor

    Miluju Syberii, ale třetí díl jsem vynechal. Moc mi nepřipomínala předchozí dva díly. Ale tohle vypadá nádherně a na velký návrat legendy, tak jak jí máme rádi.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit