Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947

    No vida a já budu kupovat asi 5600x/g oni ty 7000x stejně nebudou ještě moc optimalizovaný na hry, INTEL bych bral jenže, to není nic moc cenově AMD postačí,  ale já budu pořizovat celej kompl jak se snížili konečně a budou dál snižovat ceny grafik 👍

    I tak to asi bude do 40 klacků, já vím, mohl jsem jet už 2 roky, ale co naplat třeba to je tak lepší😛😊😉 tak snad ta 3070 rtx ti ještě nějakou dobu vydrží. Ono je pecka měnit po 16letech!! i celou krabici za lepší, ta moje už se beztak rozpadá... nojo bude to hezké, zase hrát na plné a tentokrát v 2k. Možná si dám opět CYberpunk2077 :D ale asi ne počkám radši na DLC.

    Prostě nářez, donedávna ty grafiky byly ještě za 40!! 😮🤔😬😤Ted už musej padat páč na podzim zase 4xxx ale to by člověk jen čekal. Taky konečně M2 nvme , no holt ten reinstal bude ještě WIN10 ne až v roce 25 win11, na to se vůbec nětěším fůj 🤢🤮 Vždyt tam ani nejdou pořádně věci z win10, celkově to je jeden velkej mínus.

  • Zubik1000CZ

    1) nikdo z AMD neřekl, že nárůst výkonu je 15%. Napsali je větší než 15%, neboli 16% a víc. A AMD hlavně dodává záměrně v prezentacích nižší výsledky, než reálně jsou. Plus nikdy AMD neříká nárůst výkonu s vyšším taktem. Ten nárůst je při stejném taktu. 

    2) frekvence přes 5GHz na allcore je opět píčovina. Ten test, kdy to mělo 5,5GHz, byl jednak při polovičním počtu jader a jednak ten test ukazoval 5,5 ; 5,4 a 5,3GGHz, tj ne allcore 5,5GHz. 

    3) zvýšení spotřeby se netýká všech procesorů. Hlavně to může být jen příprava pro další generace , protože zen5 má mít dvojnásobek jader na ciplet, takže bude potřeba víc proudu pro víc jader. 

    • owny

      "AMD hlavně dodává záměrně v prezentacích nižší výsledky, než reálně jsou"


      A proč by to dělali?

      • Zubik1000CZ

        Ukážeš nějaké výsledky a pak při vydání přijdeš a "BUM, naše procesory dávají ještě vyšší výkon, než jste si mysleli" a úplně vytřou Intelu zrak a na zákazníky udělají větší dojem. 

  • owny

    15 %. A není to málo, Antone Pavloviči?

  • kkING

    Nemela by s mensim vyrobnim procesem klesat i spotreba? U herniho PC to pro me neni zasadni, ale kdyz je to v clanku zmineno, tak me to docela zaujalo. Nebo je to zase tak, ze je to "jako" 5nm vyrobni proces s jinou "konstrukci a ulozenim" tranzistoru?

    • Dobra otazka, problem je v tom ze 5nm vyrobny proces ma uz hodne blizko k fyzikalnim limitum, ze pres hradlo tranzistoru neco malo proudu preteka i v uzavrenem stavu. A tech jsou v cipu miliardy. Z tohodle duvodu budou i nove grafiky zravejsi. A taktez nove mobilni zarizeni kde to jiz bude predstavovat mnohem vetsi problem, proto si troufam tvrdit ze mobili z nejnovejsi technologii nebudou vyrazne vykonnostne skalovat jako treba desktopy z duvodu vyssi spotreby. Muzeme byt ale radi ze se jeste porad mame kam vykonnostne posouvat i kdyz za cenu zvysovani spotreby, protoze kolem 1nm uz zmensovat proste dale nepujde. Pak muzem akorat tak zvetsovat (mit pocitace jako lednice za mnohem vetsi cenu a neskutecnim odberem elektriny)

      • Derp_1337

        "kolem 1nm uz zmensovat proste dale nepujde"

        Proč by nešlo dát zmenšovat? Nanometr není konec metrického systému. Metrický systém má ještě menší jednotky jako picometr a femtometr.

        Samozřejmě technologie bude muset nejdříve překonat nějaké technické překážky. Podobný skokový vývoj přivedlo uvedení tranzistoru, kdo ví, co se bude v obvodech používat za 30 let.

        • To je doufám vtip.

          Průměr atomu křemíku je asi 220 pm,
          takže 1 nm tranzistor by byl jen 4 až 5 atomů veliký. Navíc polovodiče
          nemohou být jen z jednoho prvku, ale musejí mít vhodně umístěné atomy
          dalšího prvku. Použitím jiného prvku než křemíku si pomůžeš jen minimálně.

          Ano, pokud by se použila jiná technologie než polovodiče, tak rozměr základního výpočetního prvku může klesnout na velikost atomu, ale níž ne. Samozřejmě je poměrně velká fyzikální rezerva ohledně frekvencí, ale to zase není nic pro klasickou polovodičovou technologii.

          • Derp_1337

            Jo, jak jsi napsal, ty polovodiče se používají hlavně protože je to za použití současné technologie ekonomicky výhodnější. Použitím čistých vodičů se zase posuneme kousek blíž k hranicím.

            Jinak kdo ví, jakého průlomu v technice budou vědci schopni dokázat. Věda nekončí jenom u prvků, které lze volně nalézt v přírodě. Vědci už dlouho experimentují s různými syntetickými prvky. Samozřejmě je to hudba budoucnosti, ale experimenty probíhají už teď.

    • No ona klesne, ale to pri stejnem vykonu :) Kdyz ten vykon zvysis (treba tim docela velkym skokem ve frekvenci), jses tam kdes byl a cim vice tlacis na pilu, tim vic ta spotreba neumerne vykonu roste.

      A jeden z duvodu, proc ta patice podporuje az 170W, muze byt pouze priprava do budoucna. Socket AM5 tu nejspis s nami chvili zustane, tzn. ze rada 7000 nemusi nutne vyuzit cely jeho potencial.

  • MalyZeli

    Tak na to že AM4 je tu 6 let, je to krása, narozdíl od Intelu kterej mění sockety skoro každou generaci. Zajímá mě jak to dopadne v testech. 12900k poráží 5950x, v něčem hodně těsně, v něčem s větším náskokem, ale bere o 100w víc. Pokud dokáže AMD zase vyrovnat nebo porazit Intel a uchovat si nižší spotřebu, možná bych uvážil upgradovat desku i cpu, pokud budou ddr5 koupitelné za normální cenu a možná s ročním odstupem  už to bude dostatečně stabilní, protože 12gen Intel má pořád trošku problémy. 

    • Zubik1000CZ

      Ono má svým způsobem to časté měnění socketu i dobrý důvod. Současná zen3 trpěla na to, že je na starém socketu, tudíž ačkoliv mohla být lepší, tak je prostě limitovaná socketem.  Intel naproti tomu s tímto problém nemá, protože dělá vždy socket na míru. Ostatně to je problém prvních am4 desek, kdy nikdo (ani AMD) netušil, jak to bude a desky na současné procesory nebyly dostatečně připraveny...

    • Ted kdyz ma intel zamluvenou tovarnu u TSMC tak to bude hodne ferovej boj mezi Intel a AMD ktere taktez produkuje u TSMC. Proste se ted ukaze kdo umi opravdu delat lepsi procesory, jelikoz nikdo nema vyhodu v lepsi vyrobne technologii. Akorat intel zrejme bude mit novou radu CPU na trhu drive diky te zamluvene tovarne, coz muze AMD dost poskodit

      • Zubik1000CZ

        Pokud vím, tak Intel má raptor lake ještě na svém procesu a pak meteor lake na TSMC procesu. A to je pro AMD problém, protože Intel zalehne spolu se shitplem většinu 3nm procesu a AMD bude jíst zbytky. Jako ano, mají zaplacenou továrnu ještě čistě pro sebe, ale Intel je tak nechutně gigantický, že mu nějaká továrna stačit nebude a bude muset brát i z ostatních. Takže problém pro AMD nastane až u zen5 pravděpodobně. Ale teď můžou být ještě v klidu, protože jsou to oni, kdo ohrožuje konkurenci. Ne Intel. 

      • skaven

        ferovy boj? je to boj Davida s Goliasom. Ferovy boj by to bol, keby obidvaja mali rovnake moznosti chrlit miliardy procesorov

        • Intel i AMD budou mit sve produkty na totoznem (TSMC) vyrobnim procesu. Nevzpominam si za poslednich cca 25 let ze by to bylo nekdy takhle hezky srovnane, obvykle byl intel v predstihu

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit