Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Holldir

    Nechápu potřebu 120 Hz monitor. 60 stačí na jakékoliv hraní. Víc se vyplatí možná jen těm profi hráčům. Pro normální domácí hráče to je něco zcela nepodstatného. Takže jo stačí 4k 60hz monitor který koupíš v každém krámu za pětku. Dokonce i lepší a dražší, ale to není tak nutné. Jako hráč preferuji plynulost a ostré detaily. Jsem spokojen s tím co mám a nikdy bych neklesnul pod 4k které mám na PC. A mám ho už dlouho. A kdybych byl ps hráč a měl ps5 tak by 4k monitor bylo to první co bych koupil pokud bych to neměl

    • Derp_1337

      "Nechápu potřebu 120 Hz monitor. 60 stačí na jakékoliv hraní."

      Trololol

      Ježiši, to je zase blábol. To je někde na úrovni argumentů konzolistů, tak 10-20let zpátky, když tvrdili, že na hraní stačí 30snímků za vteřinu a cokoliv většího je zbytečné.

      V praxi je to prostě nesmysl, spíš to vypovídá o jejich vlastní neznalosti a o tom, že nikdy nevyzkoušeli vyšší FPS. Jakmile vyzkoušíte něco vyššího, tak pak monitor/televize s nižšími Hz působí jako pěst na oko a bude to mít dost rušivý dojem.

      Možná se skutečně najdou nějací lidé, kteří nevidí rozdíl mezi různými počty snímků za vteřinu (a nebo v rozlišení), ale to bude problém spíš v jejich špatném zraku. Ne každý má stejně ostrý zrak. Někdo ho má horší, někdo lepší. Bylo by stupidní, kdyby lidé se špatným zrakem určovali standarty pro všechny stylem "víc není nepotřeba, protože já nepoznám rozdíl". Pro spoustu lidí je ten rozdíl tak výrazný jako pěst na oko.

    • Já už roky používám 24" fullHD 144Hz IPS monitor a za žádný 4K bych neměnil. Musel bych totiž utratit nekřesťanský prachy za GPU a výsledkem by byl akorát ostřejší obraz díky eliminaci postproces vyhlazování kterého je dnes všude víc než dost.  

      U televize je to jiná. Tu když dnes kupuješ, tak samozřejmě 4k bo ty větší TV se snad v menším rozlišení ani nevyrábí :-) 

    • Plynulost a hraješ na 60 Hz? Můžeš napsat co s prominutím brak monitor máš? Protože mít 4k monitor za smesnou částku musí být vyloženě lahoda a "kvalita". Za ty prachy seženeš naprosto tragické ips nebo ještě hůř TN....

      • Derp_1337

        4K monitor za pětku a má ho už dlouho? Tak to je jasný TN panel.

        Pravděpodobně nikdy nevyzkoušel nějaký lepší ISP, takže neví o co přichází. A pokud na monitor kouká sám, tak ho asi moc netrápí ty hodně omezené pozorovací úhly u TN panelů.

    • sugyn

      Byla doba kdy konzolisti nechapali ani tech 60hz. Nedavno pry konecne dostali ssd a ted chodi vsude vypravet jaka skvela vec to je a jak jsou next gen, kdyz nemusi cekat 2 minuty na nacteni hry. Treba s playstation 6 bude dalsi objev. 

      • Jevo83

        Ale no tak.... ake % PC hracov ma dlhodobo velkokapacitne SSDcka bez klasickych diskov? Dlhe roky sa kvoli cene SSD stavali pocitace ako 250gb SSD na OS a potom sa pridavali uz TB klasickymi diskami. 

        Konzolisti zase hravali na velkych televizoroch v case ked PCckari sa hrbili pred 15" CRTckami a prvymi LCD displaymi :)

        • Bože to je blábol. V dobách tvých 15 monitorů byly tak "velke" a kvalitní tv, že to jeden brečel.


          Blábol o SSD to jenom potvrzuje, že absolutně netuším která bije. Doba malých SSD na systém je dávno pryč.

          • Jevo83

            SSD sa k HDD cenovo vyrazne priblizili okolo r.2016/17, tzn. cca 3-4 roky po uvedeni PS4 na trh... tak logicky SSD mohli masivne nasadit az do dalsej generacie

        • sugyn

          Dlouhy roky? Ja mam 1TB ssd po celou generaci PS4...

          Jo jo jste hrali na taaaaak velky televizi, ze to mame ted jako monitor. Tam mzourali na prvni plazmy, kekw.

          • Jevo83

            No nemame to teraz ako monitor :) ci ty sedis pred 60 palcovym monitorom? neboli ta z toho krk? :) 

            to je fajn ze ty mas 1TB SSD po celu generaciu PS4, ale mainstream to tak nemal. Ja mam tiez doma PS5 aj Xbox SeriesX napojeny na 55" televizor, herne PC (s 2TB M.2 SSDckom) s ultrawide monitorom a k tomu jeden notas Alienware, ale nebudem z toho usudzovat, ze to tak ma kazdy. To co je mainstream ti napovedia minimalne poziadavky pri PC hrach - nevydavaju to na taky HW preto, lebo ho ma 5% hracov. 


            • sugyn

              A ty cestujes v case nebo jak to funguje? Rikas ze v dobe kdy PC hraci se krcili za 15inch CRT monitorama tak ty jsi uz sedel za 60 palcovou televizi? I mainstream mel SSD, jeste pred 6 lety jsme si delali srandu z konzolaru ze jeste sedi na 5400otackovem HDD.  A ne minimalni pozadavky fakt neni mainstream, omg.

              • Jevo83

                Reakce na příspěvek:

                no funguje to napriklad tak, ze v r.2008, ked som si kupil XBOX360, tak som ho mal napojeny na 40"TV, pricom nepredpokladam, ze v 2008 sa bezne k hernym pc pripajali 40" monitory - standard bol vtedy 19-21". 

                Ked si pozries statistiky uhlopriecok, tak medzi rokmi 1998 - 2018 sa priemerna uhlopriecka TV zvysila z 23" na 47" (v USA). Ja som svoj prvy PC dostal cca v 1997 a ano, vtedy s 15" CRT monitorom. 

                Naviac, hadam nechces tvrdit, ze historicky mali herne monitory v priemere vacsie uhlopriecky ako televizory (ku ktorym sa primarne konzoly vzdy pripajali) 

                A mimochodom aktualne najpredavanejsi herny PC na Alze je AlzaGameBoxCore, kde je 1TB SSD a - prekvapenie - 4TB HDD 5400 ot.

                • sugyn

                  Reakce na příspěvek:

                  No vsak o tom mluvim celou dobu....  Kdyz jste tehdy sedeli za "velkymi" televizory tak my je ted mame jako monitory. Kdyz jsem kupoval PS3 tak jsem mel 37inch televizi od Samsungu, ted mam 32inch monitor od Gigabyte. A soucasny televize jsou kolem 60 palcu. 

                  A vis k cemu tam ten 4TB HDD 5400ot/min je? 

                  • Jevo83

                    Reakce na příspěvek:

                    Ano, vtedy ale tie televizory naozaj boli popri 15-17-19 palcovych monitoroch velke :) ja som zacinal s hranim dakedy okolo r. 1991 na Commodore64, potom 15" otcov firemny notebook, potom pc u kamosa s15" ... este v 2013 som si kupoval 23" Eizo k novemu PC...  a prosim ta vysvetli mi to rozdelenie na "my" a "vy".... ked poslednych 15 rokov mam aj konzoly aj pc, tak ako sa identifikujem? :D

                    Tych 4TB tam je k tomu, naco to majitel pouzije.... niekto si tam mozno nainstaluje celu steam knihovnu, niekto tam stiahne 500 filmov a niekto si tam mozno bude ukladat 8k fotky z dovolenky :)

                    • sugyn

                      Reakce na příspěvek:

                      To jak se identifikujes si vysvetluj sam sobe, to neni muj problem, ja mluvil o konzolistech jako o hracich co maji primarne konzoli na hrani.

                      Kdyz vis ze 4TB je storage a 1TB ssd je tam na OS plus hry tak proc tim argumentujes? Na filmy a serialy nepotrebujes rychly HDD ale na hry ano. Zadne prekvapenie se nekona.

                      • Jevo83

                        Reakce na příspěvek:

                        Pytam sa to preto, lebo tie vysmechy od PC ku konzolam a naopak boli "in" uz hodne davno. Takze teraz ked vidim sarkasticke poznamky jednym alebo druhym smerom, zaujima ma z psychologickeho pohladu, ze co sa deje v hlave cloveka, ktory potrebuje hladat konflikt pri hrani hier ;)

                        Argumentujem tym preto, lebo asi sam tusis, ze ked mas 1TB ssdcko, tak tretinu ti zoberie operacny system, nieco si zoberu aplikacie a asi ho nenainstalujes "doplna" takze pouzitelnych mas z neho na hry tak mozno 200-300 giga max, co pri dnesnej velkosti hier znamena, ze ich budes instalovat aj na ten HDD

                        • Reakce na příspěvek:

                          No takže si definitivně potvrdil, že ses blabolista...300 GB na OS...bože.

                        • Reakce na příspěvek:

                          Windows 10 má velikost OS 15 GB, to vážně není třetina 1 TB

    • 120hz+ na PC je taka vec, ze kdyz uz to jednou mas, tak min uz nikdy nechces, neco jako SSD, uz proste nemuzes jit zpet. Nejde ani jen o hry, ale i proste brouzdani na netu a ve winech, na tom input lagu mysi to proste poznas vzdycky. Na konzolich urcite 60hz staci, to se nehadam, ale i tam je 120hz skvela vec kdyz to umozni napr. plynule zobrazit 40 fps, coz osobne povazuji za mozna nejlepsi balanc mezi plynulosti / grafikou pro vetsinu Sony exkluzivit.

    • Jevo83

      Ja teda mam k hernemu pc ultrawide 37,5" 3840x1600 monitor a ten petku urcite nestal....neviem si predstavit ako mozes hrat na comkolvek inom ;)

  • Holldir

    To se na mě nezlobte ale tohle je hodně trapný. Ať si každý říká co chce ale 4K rozlišení už je na trhu víc než pár let. Vzhledem k době jakou je už v provozu by mělo být již samozřejmostí a součást každého hráče. Pochopím, že pro konzolové hráče ještě před dvěma lety byl zbytečný. Ale dnes je to průměr. A pokud má někdo ještě nyní s 4k konzolí monitor bez 4k tak toho člověka nechápu. Dělat podporu pro zastaralé rozlišení mi přijde jako naprostá zbytečnost. Dnes se dá koupit běžně 4k monitor za 5-6 tisíc. 

    Ale to je to samé jako číst hw nároky nějaké náročné hry z posledních let kde je uvedeno doporučené grafická karta 4GB. A pak se to člověk snaží spustit na grafice se 4GB paměti ve 4K a diví se, že to jede na 10 fps....hmmmm debilita hadr

    • Zajímavá "logika", je to tady už několik let, tak to musí mít každý... Mám 27" 1440p monitor. A pokud bych ho musel měnit, tak si koupím 30-32" a opět 1440p (ideálně s lepšími parametry než mám teď, v době nákupu nebyl zrovna velký výběr). 4k mě nebude zajímat min dalších 5 let, nebo spíš do doby než ho v pohodě zvládnou mainstreamové grafiky.

    • Spatne na to nahlizis, 4K monitory byly az donedavna spatne, nemely hdmi 2.1 (coz na 4k120hz na konzoli potrebujes), dnes je trhu jen jeden s podporou 240hz (spatnou btw) aj. Vetsina tech lepsich je navic 27-28", do cehoz bych ja nesel, kdyz uz 4k monitor, tak aspon 32" a kvalitni HDR a to ted proste nesezenes.

      Jo poradne HDR 1440p monitoru taky neseznes, ale 27" je u nich idealni, sezenes i kvalitni 240hz panel za rozumnou cenu, hdmi 2.1 neni potreba pro konzolovych 120hz. Proste co se tyce pomer cena/vykon pro nekoho, kdo je primarne PC gamer (nebo napr. streamer) spokojeny se svym setupem, je tenhle update naprsto skvela sprava. O to vic, pokud tohle umozni ostry obraz na krali soucasnych monitoru AW3423DW (coz je defaultne ultrawide 1440p qd oled)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit