Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Akorát děláte z Komára velblouda. A o té Vaší ultimátní lenosti to ani komentovat nebudu. 

  • spoock

    Takže Patrik potvrdil mé obavy z celé té PC konzole. Osobně dneska na PC už hraju jen výjimečně, spíš vůbec. Představa, že budu laborovat s optimálním nastavením všeho mě "děsí". Člověk má tak málo času hrát a ještě abych se rozčiloval nad neoptimálním chodem hry, na to fakt už nemám dnes žaludek. Strašně mě to mrzí, ten potenciál silného HW jasně ukazuje, že u Switch nástupce je tu prostor pro upgrade.

    • medveddd

      Oproti klasickému PC má Deck výhodu aspoň v tom, že je to jedna konfigurace, kterou má hromada lidí - nebude pak podle mě problém najít pro každou hru doporučené ozkoušené nastavení, které na něm dobře běží.

      Steam Deck ale nemám, jen se dohaduji 🙂

      • Slavik_Jenda

        To dnes není problém najít ani na PC...

    • Zajímavý pohled. Nejsem si jistý, jak moc je to zbavování se Windows ve Valve aktuální. Pokud vím, tak proběhly i nějaké usmiřovací rozhovory s MS, ale Steam Deck vypadá jako pokračování té cesty.

      Před pár lety jsem zkoušel SteamOS na klasickém PC, ale jako plnohodnotný Linux to za nic nestálo a herně to nefungovalo líp než klasický linuxový Steam. Na konzoli/handheldu/druhém PC mi to přijde o dost zajímavější. V každém případě je pravda, že Steam na Linuxu ušel velký kus cesty. Od nutnosti spouštět ho přes Wine přes podporu pár nativních her po současnost, kdy není velký problém spustit ani exkluzivity od MS.

      Důvody, proč ti Steam Deck nevyhovuje naprosto chápu. Sám o něm uvažuju z několika důvodů: Jsem zvyklý hrát na Linuxu a řešit potíže s tím spojené. Občas je to zajímavější dobrodružství než hra samotná, ale rozhodně to není pro každého. Malých her mám ke hraní spoustu, na PC se k nim nedostanu a když trávím dost času v autobusu... Moje PC už dosluhuje a tohle by mohla být zajímavá náhrada pro hraní, protože stejně neplánuju kupovat nic extra výkonného. Ale asi si počkám, jak to bude s životností a možná i na nějaký upgrade, ve kterém vyřeší problémy typu přehřívání a hlučnost.

  • bodmrazu

    Za me je SteamDeck super. Jen z pohledu software je to zazrak co kluci dokazi vse v Linuxu emulovat.

    Ja hraju na gauci kdy deti okupuji televizi a zaroven nechci jit do jineho pokoje k PC.

    Dohral jsem vsechny Playstation hry a kopec dalsich her na ktere bych normalne nemel nikdy cas. Vlastne az s timto zarizenim se mi plne otevreli moznosti me Steam knihovny.

    Ne tohle neni zarizeni do MHD ale do vlaku na par hodin se zasuvkou, nebo na doma ci hotel. Idealni na dovolenou.  

    • Souhlasím 

    • radim.zaty

      Jen drobná technická: Proton, tedy to, co umožňuje běh Windows aplikací a her, není emulace. Viz Wine (https://www.winehq.org/) ze kterého Proton vychází.

  • dworkin

    Koupil jsem si Deck na cesty, ale nakonec cestuju mnohem míň, než jsem předpokládal. Už jsem si myslel, že na něj bude padat prach, protože v systému mobil-tablet-PC-konzole nebude mít žádnou funkci, ale pak jsem zjistil, jak se na tom báječně hrajou staré hry. Momentálně sjíždím celou sérii Tomb Raider a parádně se bavím. Na PC to vypadá fakt příšerně po těch letech, ale na Decku naprostá pohoda.

  • TheRKD

    Pro boomery fajn. Představa, že po celým dni v práci budu večer ještě vysedávat u PC se mi kroutí prsty u nohou. 

    Switch pro mě byl novou renzancí hraní. Člověk s rodinou je rád, když si utrhne tu pět, tu dvě minutky volného času, kde se dá. Ale Dark Souls 1 už mám dohraný pětkrát. Teď přišel čas dojet Elden Ring a Sekiro. Těším se, až můj Deck dorazí. 

    Ale vyboďneme se na diskuze chlapi, čas vystřídat děcka u Disney+, je novej Predátor a je dobrej!  

    • Derp_1337

      Jo, taky jsem spokojený s novým Predátorem. Jenom mě mrzí to omezení na Disney+ .

      • skaven

        je to aj na Hulu, a samozrejme aj inde 


        • Derp_1337

          Ok, díky za tip na Hulu. Tahle informace mě minula. Jenom jsem někde četl, že to bude exluzivně na D+ a dál jsem to neověřoval.

    • Maxianimal

      Éh, je ucházející at best. Lepší než poslední Predátor, ale to je asi tak vše.

  • LessPh

    Jen pro srovnani, Deck je pecka... trochu cisel z redditu:

    R/Switch 163T uzivatelu za x let od launche

    R/SteamDeck 164T uzivatelu za par mesicu

    Deck je maximalne popularni, me treba Switch nema co nabidnout, HW spatnej uz v dobe vydani a tech par exkluzivit, tak z toho by si clovek vybral tak 2 az 3. Switch bych koupil a koupim, ale jen pro deti.. pro dospeleho hrace to nema smysl..

    • Switch sem měl asi 3tydny a šel z domu. Nejhorší z dnešní nabídky strojů.

      • Derp_1337

        Tak záleží, co po tom chceš. Jestli jsi to měl jenom na hraní "doma", tak to bylo fakt zbytečný. Deck nikdy nenahradí plnohodnotné PC a i klasické konzole na tom budou trochu lépe.

        Je to prostě handheld a hodí se na cesty a nebo třeba na záchod. 😇

    • JohnyTheZik

      Vzhledem k tomu, jak moc je početná komunita PCMR, která tak nějak inklinuje i k oblibě Valve/Steamu, tohle skutečně není dobrej argument.

      Navíc, na Switchi neni moc důvod diskutovat nad konzolí, mnohem relevantnější jsou v tomhle případě subreddity her na daný platformě. Takovej Animal Crossing má 1.8M subscriberů a je to pro popularitu Switche mnohem zajímavější údaj.

      Platforma, na který samo o sobě musíš pořád něco nastavovat, ať už hry, nebo čistě preference/performance apod., bude mít z logiky věci subscriberů na subredditu víc, není to ovšem moc dobrá vizitka.

    • Já jsem majitelem Steam Decku a žáhná pecka to není, ale předražený nekvalitní krám. A jen tak mimochodem, vůbec netuším, co je to ten redit.

    • Derp_1337

      Sorry, ale tvůj argument má zásadní chybu. Počet uživatelů Redditu není zrovna nějakým ukazatelem úspěšnosti.

      • LessPh

        No ja myslim, ze je to jediny ukazatel popularity, lidi to zarizeni maji radi a tak o nem diskutuji na redditu a mnohem ve vetsi mire nez o Switchi.. to je jasny ukazatel😉

        Plus Steam Survey, podle OS lze odvodit jeho uspesnost, jsem linej to hledat, ale posledni co jsem videl na redditu, tak deck je nejpouzivanejsi zarizeni pod linuxem😉

        • Už dost nebo se roztrham smíchem. Ty popularito 😀 Tak jako určitě. Užívej si popularitu zařízení na redditu. Jsem osobně rád, že někoho takového na Switchi nepotkám. 

    • Jestli to nebude tím, že drtivá většina uživatelů Nintenda Switch ti dlabe na nějaký reddit.  Tohle je naprosto retardované odvození toho co “je populární” tvl. Popularitu můžeš objektivně posoudit maximálně prodanými kusy a ne nějakým fórem na internetu. 

      • LessPh

        To je fakt, vetsina uzivatelu switche jsou deti a ty na reddit nesmi.. neco na tvem prispevku urcite bude😆😆

        • 0011

          Spíš jde o to, že majitelé Switche nemusí na internetu řešit, že jim nejede hra xy, jak optimalizovat hru z, aby jela líp atd., je to prostě přenosné pc se všemi výhodami ale i problémy, ale i kdyby to byly všechny příspěvky poplácávání se po zádech jak je SD hustokrutopřísné zařízení (spoiler: nejsou), nemá to naprosto žádnou výpovědní hodnotu.

        • Derp_1337

          Trololol


          Stačí jenom kliknout na odkaz článků s věkem uživatelů Switche od Andrew23 a všem jasné, jak se tady urputně snažíš trollovat.

        • Ty nebudeš nejostřejší tužka v penále, viď?

      • v japonsku dostavaj deti konzoli od nintenda driv nez prvni dupacky, takze popularni mozna v zemi vychazejiciho slunce

        • Prosím o odkaz na tvé tvrzení. Pokud jej máš podložené. Btw. Switch prodal v Japonsku cca. 26mil. kusů. Celosvětové číslo prodejů je pak kolem 111mil. Takže mi to Tvé tvrzení nesedí. Aha, Tys chtěl být jen vtipný a teď jsi vlastně uboze trapný. Je mi Tě líto. 

          • vsak, japonsko ma 125m obyvatel, kdyz poberou temer ctvrtinu prodeju, tak celosvetove je to marginalni kus hw

  • Od začátku jsem věděl, že SteamDeck bude průs*r. Kdo chce handheld, má Switch, který má i spoustu exlusivit a je skladnější . Tohle je tak pro pár nadšenců, ale nemůže se to zaplatit. 

    • Z čeho soudíš, že Deck je průs*r a jak se to pozná? 

      • no pozná se to tak, že o to bude malý zájem. Tak zatím to jen předpokládám....

    • i uplny jelita zvladnou pustit a hrat steam deck verified hry, zbytek jsou moznosti navic a subjektivni "problemy"

  • Pro me je Steam Dečka největší omyl mého života. V jejich systému nejede většina her, šílené tuneni abych rozběhl hry z Epicu, na které stejně nešel použít jejich gamepad. Přeinstalovali jsem tedy na Windows a zde totálně špatně ovladače. DECK se sám od sebe občas restartuje, nejde připojit bluetooth příslušenství (i když ihned po instalaci ovladačů šlo). Vrchol všeho je naprosto šílený hluk z ventilátoru. Všechna PC mám chlazená vodníkem, takže jsem zvyklý na téměř nulový hluk. Ale mám i pracovní notebook na jehož hluk jsem roky nadával. Ale tohle je 10x horší.  Já si ho nikam do vitríny k LEGU dávat nebudu. Leží v šuplíku a je to pro mě poučení - nikdy neobjednavat dopředu neprověřený HW.

    • ravux

      Pokud mate Steam Deck na hrani her z Epicu, je to skutecne omyl vaseho zivota. Tezko vsak chyba Steam Decku.

      • Váš komentář by měl nějaký význam, kdyby Valve předem neavizovalo, že bude otevřený pro všechny PC launchery.

        • ravux

          Coz neznamena, ze je pro ne designovany, testovany, optimalizovany a doporuceny, ze?

          • Jaký je rozdíl jestli si koupím FIFUpřímo od EA ne od Steamu? Hra má pořád stejná data, jen Valve do Decku narve naprosto neschopný ovladač (tedy jen se tak softwarově tváří) jen z toho důvodu aby nebyl kompatibilní s ostatními launchery. A to nemluvím o ostatních argumentech o kterých jsem psal - samovolné restarty, příšerný hluk a taky ty o kterých jsem nepsal - poměrně slabý výkon. Když notebooková APU dokáží mít v konkurenčních handhaldech vyšší výkon než čistě na hraní vyvinuté APU tak je něco špatně. Plasty taky nestojí za moc a v kombinaci s tím šíleným přehříváním nebudou mít dlouhou životnost. Za mě je Steam DECK předražený krám.

            • Steam Deck má optimalizované ovladače ve vlastním OS. pokud tam narveš Windows a stěžuješ si, že má ovladače na houby, tak je to podobné jako narvat Android do iPadu a stěžovat si na špatnou podporu. OK, Valve výměnu OS nezakazuje a tvrdí, že je možná, ale taky nemá důvod nějak extra podporovat konkurenci. Z FIFA z EA obchodu nemá nic, z FIFA ze Steamu má procenta. Dělat si s tím můžeš co chceš, ale na vlastní riziko.

              A ohledně konkurenčních handheld PC. Ty jsou o dost dražší, takže se nemůžeš divit tomu, že Steam Deck není tak výkonný.

              • Reakce na příspěvek:

                Píšeš naprosté nesmysly, protože Valve podporu Windows deklarovalo, ovladače na Windows samo vydává a je za ně zodpovědné. Pokud Apple vydá Android pro iPad, tak za něj kvalitu bude zodpovědný. A nikde nepíšou o tom, že kvalitu nezakazují, ale že ji moc nevěří, nýbrž se chlubí tím, jak Windows podporují. A to mluvím o te lepší variantě na Steam Decku. Ten jejich systém je naprostá katastrofa. 

  • LessPh

    Clanek si teprve prectu, ale od te doby co mam deck (asi 3 mesice) jsem PC nepustil, hraju vyhradne na decku a to mam doma RX6900XT sparovanou s R5800X..

    Nemam uz chut sedet uPC, Deck si vezmu na hodinku pred spanim a zahraju si jry, ktere bych na velkem PC nikdy nepustil, protoze si nezaslouzi velkou obrazovku.. jako oba Ori dily, Steam Heist, PoP 2008, stary Batmany, Lego hry, FFX, Creaks a mnoho dalsich. Tesim se na dock, az to jen vecer v loznici zadokuju a pustim na telce.

    Pro me je to novy zpusob hrani, revolucni a pripomina mi to magicke chvile s PS2, ktere jsem od te doby nezazil.. mam objednany jeste jeden deck s 512GB uloziste..

    A jako VR to neskonci, protoze kolem decku je obravska komunita, ktera frci, staci se podivat na reddit a ten pocit mi nebudes...

    No a knihovna her s mym 15 let starym Steam uctem je proste super. Je to bezkonkurencni zarizeni!!

    • Derp_1337

      "za ta tuhle cenu je neudržitelný, Valve není MS aby si mohl dovolit dotovat konzoli"

      Hele, ty asi nevíš, kolik má Valve čistý zisk každý rok. Oni si to můžou dovolit.

      Proč asi dál nedělají hry (jako Half-Life 3) ?? Jako herní platforma vydělávají tak neskutečné prachy, že se jim ten vývoj her (skoro) nevyplatí.

      • 0011

        Nevím, stejně jako ty a nikdo další kromě vedení Valve a jejich účetních, ale dle posledních známých odhadů  což je hodnota společnosti cca 3 miliardy USD by je mohli MS i Sony koupit, ale valve se koupit nenechají. Co se týče toho jestli si to můžou dovolit je otázka sledování jejich dlouhodobých zisků a jejich růstu/poklesu, což se jako veřejnost opět nedozvíme jak na tom ten SD je, akorát teda když to bude průšvih tak ho přestanou vyrábět.

        Edit: oprava autokorekce telefonu z Valné na Valve 😀

        • Ale to je prostě tvoje domněnka. I kdyby MS měl víc peněz, neznamená to, že si to steam nemůže dovolit. Je to něco jako sportovní auta pro automobilky. Zvyšuje to prestiž značky, vše není jenom o zisku, ale pozitivní reklama je prostě dobrej marketing. Navíc si vem, že by sis koupil sporťák a firmě by to zajistilo, že bys pak koupil další auta přímo od nich = to je steamdeck. Marketing, posuv technologie, pozitivní reklama, "valve konečně dělá něco novýho" a ještě jako bonus si lidi koupí víc her ze steamu. Navíc Derp má pravdu, že kdyby byl jejich dlouhodobí zisk v poklesu, určitě by nezkoušeli steamdeck jen tak for fun. Třeba by začali vydávat nový hry a jeli víc na jistotu, takže pochybuju, že jsou v nějakých ztrátách a že je steamdeck nějak vydrancuje a zbankrotuje. Plus tvůj argument o exkluzivitách - ano třeba na switchi jsou určitě exkluzivní hry, ale stejně tak i na PC. A proto PC konzole má smysl pro někoho, kdo si chce zahrát PC exkluzivity na handheldu. Nevim proč se tváříš, že na PC neexistujou exkluzivity. A ostatní handheld PC se finančně pro zákazníka absolutně nevyplatí, takže to snad ani nemá smysl srovnávat (ty se spíš dají brát jako pionýři technologie než konkurence pro steamdeck).

          • 0011

            Ano je to moje domněnka, ale založená na podkladě jejich dosavadních "úspěchů" na poli HW z nichž nezaříznuli akorát Index. Jinak nikde se netvářím že na pc neexistují exkluzivity, sám je hraju ale steam deck je nemá, nebo si můžeme hrát na MS a Sony a tvrdit, že hry na SD jsou "konzolová exkluzivita" jako že jsou jenom na jedné konzoli ale i na pc, ale žádná exkluzivita to ve skutečnosti není. Co se týče PC exkluzivit, tak většinou se jedná o staré hry, které rozjede i neherní tablet s windows, na nové Total War, Anno a grand strategie je asi SD dobrý, ale ani jedno z toho nehraju. Jako jasně, svoje zákazníky si to asi najde ale zatím nemám důvod v tom vidět herní revoluci, první reakce jsou nadšené jako u každé nové věci, ale to byly i u PS vita, která na svojí dobu byla neuvěřitelně nabušená na poli handheldů, ale všichni víme jak dopadla. Uvidím, možná až za pár let budu shánět nový pc a Valve to výjde a neskončí to jako ten jejich gamepad tak si to i možná pořídím místo desktopu, ale musí tam fungovat i v té době aktuální Windows kvůli neherním aplikacím, které používám, pokud se ale budou chtít úplně trhnout od windows a být čistě linuxová platforma, kde bude ten jejich steam os tzv. na "tvrdo" a když to obejdeš tak příjdeš o záruku tak zůstanu u klasického pc a na cestách u notebooku.

            • Jenže si vem, že by si mohl hrát PS4/5 hry na PS vita. Prostě steam deck se nedá srovnávat ani se switchem nebo s ostatníma konzolema, protože je to něco jinýho. Ty se snažíš aplikovat to co prodává konzole na steam deck, ale steam deck se ostatním konzolím vymyká už jenom z podstaty toho co nabízí. Proto ani tvůj argument s exkluzivitama tady prostě nefunguje. To co je exkluzivní na PC je automaticky exkluzivita i pro steamdeck (pokud je ta hra verified). Na steamdeck by ses měl dívat spíš jako na low end herní PC ve formě handheldu. A z tohohle hlediska to opravdu celkem revoluce je (pokud se oprostíme od těch prvních dražších handheld počítačů a zakomponujeme do toho i cenu a to, že se do toho pustila velká firma). Bohužel s tím Windowsem s tebou souhlasím, ale možná se v budoucnu dočkáme podobných zařízení třeba od Microsoftu nebo nějakých firem co dělají notebooky s plnou podporou Windows. Pak bych o tom asi uvažoval taky. 

    • 0011

      No "bezkonkurenční"... zařízení jako je steamdeck je poměrně dost a existují i výkonnější alternativy. Problém je spíš to, že ta tuhle cenu je neudržitelný, Valve není MS aby si mohl dovolit dotovat konzoli, která nepřináší žádnou novou službu/přidanou hodnotu oproti pc a i ten xbox má alespoň nějaké exkluzivní hry i když jich není moc, ale hlavně za sebou má financování od ohromného korporátu. Zákazníci co si tohle koupí kvůli knihovně starých her jsou Valve k ničemu - prosím nebrat jako osobní útok mluvím obecně - protože stejně službu mají a hry si budou stejně dál kupovat, nemyslím si, že to ke steamu přitáhne signifikantní počet nových zákazníků. Konzole za tuhle cenu má smysl jenom proto, aby se tzv. zaklínili na trhu, ale dál je to ekonomická sebevražda, pokud neudělají exkluzivní hry (nesmysl) nebo vytvořit nějakou formu předplatného - případně o ní se Sony nebo MS uzavřít dohodu.

      • LessPh

        Nemas pravdu, kup a uvidis😅 A moje penezenka ti muze hodne povedet jak jsem nekupoval hry o letnim vyprodeji. Ty cisla jsou pro Valve kulervouci, vsak uvidis az zverejni cisla za tenhle rok😅 A budu zase prvni rade az vyjde Gen 2...

        • 0011

          Mám Switch, Steamdeck nemá exkluzivní hry ani gamepass, nemá mi co nabídnout, do práce to mám kousek pěšky a na Switchi taky většinu času hraju v docku. Jediné kde bych to využil je hraní steam her na záchodě, ale to se dá vyřešit i levněji, ale nevím jestli bych pak po odehrané mapě Heroes 3 dokázal vstát 😀 a hlavně hraju DVD verzi ze score s datadisky a HD patchem, tu ošulenou hd verzi na steamu mám taky, ale  není to ono

          • Kaldra

            Ahoj, já na Decku hraju v handheld režimu plně funkční H3 HotA, která má v sobě HD a všechny datadisky v jednom balíčku. A ani jsem nemusel moc googlit ani se u instalace příliš vztekat. Hromada her se na Decku dá hrát z fleku a těch několik, které nejsou na Steamu, se v některých případech dají taky rozjet bez větších problémů. Ale možná to chce trochu zkušeností nebo chuť experimentovat s hraním na Linuxu. Za mě naprosto skvělé zařízení, díky kterému jsem se vrátil k hraní starších a nenáročných her, které nejsou dělané na velké obrazovky a podobně.

    • Ja uz ani nepamatuju, kdy jsem spustil ps, switch nebo nejakou hru na obyc pc. Na decku jsem odehral Elden Ring, mam rozehrany Death Stranding, ktery jsem na ps nejak nedohral. No a jako bonus na tom hraju spoustu tech malejch her, ktery se v knihovne nahromadily z ruznych bundlu a akci. Dokonce jsem si zvykl deck pichnout do docku a pouzivat ho jako klasicky pc. Jediny, co mi tam citelne chybi, je poradnej dvoupanelovej spravce souboru. Sice se nedavno objevil v Dicsovery Krusader, ale ten ma na me dost much. Jinak Vivaldi, FreeCad, graficky editory, vsechno jako na normalnim linuxu.

      • Co konkrétně ti vadí na Krusaderu? Používám ho už léta v normálním Linuxu a celkem mi vyhovuje. Nějaké mouchy samozřejmě má, ale třeba možnost navigace jen pomocí kurzorových šipek je tak návyková, že mi ve windowsím Total Commanderu dost chybí. Jestli ho pro Steam Deck zmršili, nemohu posoudit, zatím ho nemám.

        • Tak se mi tam povedlo narvat Double Commander, na který jsem zvyklý, takže jsem už kompletně spokojen.

        • Taky jsem ho v KDE vzdycky pouizval a nikdy jsem s nim nemel zasadni problem. Tady, minimalne v zakladnim nastaveni, ma problemy s otviranim archivu, v kontextovem menu mi chybi u spustitelnejch skriptu volba "spustit v konzoli" a asi by me napadlo vic veci. Asi jsou to resitelny veci, ale zatim jsem nemel moc chut a cas to resit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit