Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • twicer

    Též bych řekl že to je herním věkem. Člověk už se hold s některými designovými formulemi setkal tolikrát, že už to prostě neoslní a nepřiková k židli, když ví, jaký bude průběh a kde to celé skončí.

    Zajetá AAA produkce už nemá motivaci riskovat a přícházet s originálními nápady, když má možnost jít na jistotu a lidi to budou hltat itak bez kousání (tím ale ani neříkám, že by byli hráči tupci, jen je nás každým rokem víc a víc a někteří jsou teprve na začátku své poutě).

    Naději pro inovativní řešení her vidím v indie produkci, kde každý rok vychází stovky zajímavých a originálních titulů a jak už tu zaznělo v diskuzi, za pár let z těchto vývojářů můžou být mnohem větší ryby. Pro herního novináře je nevýhodou, že nemá na brouzdání těmito nízkorozpočtovými vodami časový prostor ani sílu, proto si myslím že lidem co se živí hrami, není vůbec co závidět. Nechtěl bych si zevšednit tímto způsobem svoje dlouholeté hobby.

  • Sainten

    Tohle se mě dotklo. Nevím, jestli bych to dokázal tak přehledně vyjádřit v souvislé stati, ale naprosto přesně to vystihuje moje pocity z dnešních her. Díky za Tvůj názor a jestli ten můj něco znamená, tak určitě pokračuj. Herní novinařinu děláš na vysoké úrovni. Respekt 

  • Uplne normalny stav po rokoch sustavneho hrania vacsiny AAA hier.

    Dajte hrat niekomu z mladsej generacie posledny Far cry 6 a povie vam, ze ide o uzasnu hru so super hratelnostou. Nasledne nech si ju zahra niekto kto hral aspon Far cry 3,4,5 a Primal ... Vysledok ? Ta ista sablona, to iste napredovanie deja s koncom, ta ista hratelnost, len svet ma ine textury. 

    Pri oznameni MMO hry sa mi uz zdviha zaludok. Za poslednych 5 rokov jedine MMO nemam v pameti, zeby dokazalo prekonat aspon prvy rok existencie. Ceresnickou na torte su novo zalozene studia napr. Amazon, ktore hned oznamia svoju MMO hru.


    Myslim, ze herny trh je hlavne pokriveny komunitou na streame. Treba robit hry, ktore sa dobre nielen hraju ale hlavne sleduju. Rychle a dynamicke s kopou plateneho dodatocneho obsahu. "Game as a service" je toho prikladom. ( Trpka spomienka na Anthem a slubovania 10 rocnej podpory.)

    Na druhej strane nieje dovod to vidiet tak cierno, mame eru Remakov a Remasterov. Z vacsiny mame silno nostalgicke spomienky, ktore nemusia nutne odrazat kvalitu hry. Remaster Crasha Bandicoota milujem, no remaster Tony Hawks 1 a 2 nie. (netusim co ma na tej hre kedysi tolko bavilo.)

  • Jo, taky to tak mám. Podle mě je to tím, že mainstream produkce je na jedno brdo furt dokola a jako herní novinář to člověk musí dokola hrát a recenzovat. Tedy mu můžou unikat  skvosty typu Valheim, Grounded apod. Takže já tomu rozumím, jsem dinosaurus co začínal na didáči s Arkanoidem a prošel snad všechny myslitelné éry hraní. Nakonec jsem skenul se střílečkami, auty, sporty atd. a zůstal věrný RPG, strategiím anebo výše uvedeným neotřelým hrám. Takže za mě se dá  pořád najít prima hra, ale rozhodně ne v mainstreamu. Ono taky těžko může 40+ maníka bavit produkt cílený na puberťáky. A to je většina AAA produkce.

  • vonTossis

    Tohle spíš smrdí vyhořením, než nedostatečnou originalitou her. Respektive ještě to může být syndrom "bylo lépe. Já jsem hráč od roku 94, a nemůžu říct, že bylo lépe nebo originálněji. Bylo prostě jinak, ale vracet už bych se nechtěl.  Je kopec skvělých, i originálních her. Aktuálně jsem zlomil 600 hodin u "Oxygen Not Included". A to je třeba setsakra originální kus.

  • Nostalgie a starnutí... Klasický golden age thinking. Na tohle doporučuji film od Woodyho Allena - Půlnoc v Paříži. To vyléčí... 

    (Skoro) každá generace má pocit, že bývávalo lépe. "Zlaté devadesátky, těch neotřelých a inovanitivních titulů", "A co teprve První republika!"😂

    • lito

      Ale prd. Letos nevyšla jediná AA hra, která by mě zajímala. To samé loni. Snad se podaří Scorn. AAA je na tom podobně.

      Neustále recyklaty, remastery, remaky, nedodělané hry. Originalita je sprosté slovo.

      Zkus sem hodit nějakou zajímavou AA hru z posledních dvou let.

      • To je dost subjektivní nemyslíš? 

        Ale za mne třeba Deathloop jestli ti stačí jedna...

        • lito

          Teď ho hraji z PS+ a musím se do toho nutit.

          Troufnu si říci, že Arcane s Deathloopem mířílo do AAA tvorby.

    • Veskoslav

      Ještě přidej věci jako předtím se to dělalo s láskou, teď pro peníze:)

  • lito

    Death Stranding, Nier Automata nejvíce originální hry poslední doby.

    • Veskoslav

      K čemu je DS originalita, když to má naprosto šíleně nudný gameplay....

      • lito

        100 lidi 100 chuti. Já považuji za extrémně nudný gameplay u Witchera 3, Death Stranding mě bavil asi 70 hodin vkuse. Co je pro tebe nudné, může ostatní bavit.

        • Veskoslav

          Ano s tímhle argumentem můžeš říct, že i sebevětší sr*čka někoho mohla bavit...

          • lito

            WUT? Death Stranding má nejvíce GOTY z roku 2019. Takže se bavíme o hře, která má určitou kvalitu. Gameplay je velice imerzivni a přesný. Z mého pohledu tohle Zaklinač 3 nenabízí. 

            • Veskoslav

              Goty naprosto nic neznamená v dnešní době...Obzvlášť u téhle hry, nebýt u toho jméno Kohima, tak to naprosto propadne. A prosím, netvrď mi, jak to má úžasný gameplay. Člověk chodí s prominutím jak d*bil jenom sem a tam. Nic víc, nic míň. 


              P.S: Všichni víme, že si vyšinutý na Zaklínače, nemusíš to každý půlrok znova a znova dokazovat. 

              • lito

                Reakce na příspěvek:

                Ach jo. Mě GOTY nezajímají, ale snad chápeš, proč jsem to zmínil. Pokud ne, tak si přečti svůj komentář nad tím. 

                Dal už ani reagovat nebudu, to jsou žblepty.

  • Veskoslav

    Nostalgický článek o tom, jak bylo lépe. Ne, nebylo. Je pořád stejně, jenom toho má člověk více odehrané. A nic proti, ale Death Stranding je nejvíce nudná hra, co jsem měl tu smůlu hrát. Po 7 hodinách jsem to vzdal. Pořád to samé repetirivni hraní a ani motorka to nevytrhne. Pořád stejný nudný postup. Chtěl jsem to dohrát kvůli příběhu, fakt mě zajimal. Ale to by nesměl být tak otřesný gameplay.


    Pavel si měl dát pauzu. Nejspíš změnit práci nebo aspoň tematicky náplň práce. Toto je totiž typické vyhoření, které povede ještě k větší znudenosti a otraveni. 

  • jack

    Prvně, díky moc za super článek! 

    Dle mého názoru často mícháme 2 věci. Kritizujeme současnost a vzpomínáme na minulost pod nánosem nostalgie. Tehdy bylo také megatuny herních braků a prismatem dneška je spoustu věcí z minulosti založených na neskutečné šikaně hráče. Ovládalo se to špatně, úkoly byly také nudně podobné a opakující se, příběh za záchranu lidstva byl vysvětlen v několika animacích. Jen nám prostě zářila kukadla, protože vše bylo nové, každý rok byl velký posun v grafice a posunu hratelnosti. Přicházely nové koncepty.

    Dnes je herní průmysl dospělý, my jsme daleko náročnější a rádi bychom hráli příběhy lepší než v nejslavnějších románech s realistickou grafikou a hlavně fyzikou, které ani dnešní HW není schopen.

    Stále se ale objevují inovátoři - vezměte například Beat Saber.

    Je to klasický příběh mnoha odvětví. Začátky jsou překotné a plné revolučních inovací, pak přijde dospělost a revoluce se nedějí tak často. Vezme třeba telefony, auta atd.

    • JamesFaith

      Přesně tak.

      Hráči, zvláště ti mladší, kteří se zapřísahají originalitou dávné minulosti, zjevně netuší nebo si nepamatují na vlny, kdy se na úspěšné hry nabalila hromada mizerných kopií, které pak zmizely v propadlišti dějin.

      Když byla na vrcholu série Command & Conquer, každý rok vyšla i hromada dalších nezáživných RTS. Nebo kolik bylo pokusů svést se na Diablu. A střílečky byly kapitolou o sobě.

      V obchoďácích tehdy měli koše plné her, které se prodávaly za stovku, protože o ty rychlokvašky nikdo nestál.  

    • Přesně tak. Člověk při té nostalgii taky často srovnává úplně nesrovatelná období. Většinou je to "v devadesátkách bylo líp" (dívám se seznam her který zahrnuje deset let) vůči tomu, že teď nemám zrovna co hrát. (dívám se na to, co vyšlo třeba poslední měsíc a že tam není nic moc zajímavého)

      Plus ten efekt "odehraných her". Prostě z prvních her člověku padala brada jen proto, že něco takového šlo hrát na PC. Dnes už jsme zhýčkaní a ohrnujeme nos jakmile hra není dokonalá.

      Jo a člověk se taky nesmí strhnout mainstreamem. Pokud někdo paří akorát hry od EA a od Ubi, tak samozřejmě může mít pocit, že nic dobrého a origiálního nevychází.

  • Mně stačí ke srovnání jen to, jak jsem zíral na prezentaci nového prvního Asasína někdy v roce 2007 (naposled jsem ještě zíral na nové obrázky, když se oznámil třetí Asasín) a jak na nás teď Ubisoft vychrlil hned 4 nové, nebo kolik......a nechává mě to naprosto chladným. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit