Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Timothy

    Za posledních cca 8 let jsem nikdy nehrál žádnou hru bez modu. 

    Předpokládám že tyto služby jsou postavené na tom že hraju co si koupím, a nemůžu to nijak modifikovat, nebo ano?

    • Inquisitor

      Jedině Steam workshop a to ne v úplně v každé hře. Třeba CK III nebo v EU IV od Paradoxu to funguje. Obecně tam, kde je před spuštěním launcher a mod má čas se stáhnout, jinak se hra ihned spouští a není čas na download z workshopu. Jinak instalovat mody samozřejmě nejde, protože nemáš přístup do souborů. Tohle funguje jenom v Shadow, kde máš virtuální celé PC.

  • nezahazovat, změnit obchodní model, omezit počet nodů.

  • Mě prostě baví stavět herní komp, a potom z něj mít X let radost. Jasně, stojí to nějaký peníze, ale můžu si vybrat co chci hrát a nemusím platit žádnou službu, kromě té hry. Přiznám se, že i když řeším hraní pro ženu nebo děti, radši postavím sám něco nad čím vím že mám kontrolu, že to má nějakou hodnotu a že na tom můžou dělat kde co. Určitě to není stejnej bang for buck jako u streamovacích platforem, ale je to moje. A mě to baví, a tak ňák tuším že nás je takhle dost. Vlastně o Stadii apod. vím už roky, ale nikdy mě ani nenapadlo to využít.

    • Derp_1337

      Přesně tak. Herní PC je bezkonkurenční vítěz... ale jen pokud člověk na to má prachy. Obzvlášť v posledních letech jsou ceny grafických karet fakt přemrštěné.

      Ti, co na to nemají, můžou uvažovat nad konzolí a nebo nějakým měsíčním paušálem na stream her. Popř. nějaký ten Gamepass pro konzole, pokud si ti lidé nemohou dovolit nakupovat plnohodnotné hry za +60$.

      • Já si nemyslím, že je to jen o penězích. Já jsem třeba pravý opak toho SaviCZ a jeho "baví mě stavět PC". Řešení potíží s počítači a jinou technikou je moje práce, kterou trávím min 8h denně a po příchodu domů už nechci řešit ani update ovladačů. Tam už chci fakt pasivní možnost zapnout, vybrat hru na jednom store (ne řešit co přes jaký launcher) a hrát. S tím, že updaty si to udělá občas úplně samo. A ne u PC řešit, že se to seká a jestli mám něco neaktualizované, zastaralé, nebo je to jen odfláknutý port,...

        Paradoxně za to nemám problém připlatit v ceně her, cokoliv instalovat do PC.

        • Derp_1337

          No tak jasně. Když se tím živíš, tak to určitě nechceš dělat doma. To je úplně běžné.

          Ale takové případy jsou spíš vyjímka. Kolik lidí může říct, že se tímhle živí?

          A ono to není jenom o spravování PC, tak to je prakticky se vším. Já se třeba kdysi rád bavil tím, že jsem se hrabal ve zdrojových kódech různých her nebo programů. Ale jak jsem se tím začal živit, tak tohle fakt doma dělat nechtěl. 😬

          Stejně tak se třeba zaměstnanci ve Fastfoodech nebudou moc rádi stravovat ve Fastfoodech. 😎

    • spoock

      Stavění kompů je skvělé, taky to miluju, ale při těch dnešních cenách je to něco příšerného. Dneska mi z finančního hlediska nejlépe vycházejí konzole, především pak pro nenáročné je ideální kombinace Xbox Series S a Gamepass.

      • Veskoslav

        Konzole vždycky vycházely lépe, to není žádná novinka. Ale slušné PC postavíš do 30 táců a máš to na dalších 5-6 let. 


        A když vzpomínáš na minulost, tak to bylo peklo, když si stavěl PC. Za dva roky už to bylo zastaralé po všech stránkách a ceny byly naprosto šílené:)

  • Inquisitor

    Hraju výhradně přes cloud a jsem spokojený. Žádné stahování, instalace, zapnu hraju. Žádný input lag nepozoruju, ze začátku dva tři roky zpátky ano, ale teď naprosto bez problémů. Jediná výtka je, že nejsou k dispozici všechny hry.

    • Já ti nevím. Já tomu pořád jako budoucnosti nevěřím. Na pár starých titulů dobré. Ale jako hlavní mainstream.... podle to má v tomto ohledu dvě hlavní nevýhody.

      Jednak kapacita - ono je úplně něco jiného provozovat službu na které máš 10 let staré hry a používá to minum hráčů. Něco jiného je rozjet to jako mainstream službu na novinky. (jakože vyjde Cyberpunk a místo těch 8mil preorderů si to bude chtít 8mil hráčů první den zahrát přes stream.). Vždyť jsme pořád v době, dky na lauch day mají firmy problém rozjet jen autentifikační servery, aby ten nával utáhly a chceme řešit komplet streaming? Takže jo - na to abych si přes stream zahrál z nostalgie nějakou PS2/ps3 hru je to super. Ale novinky fakt ne. Představa že nový GoW by byl "streaming only" a člověk se první dny modlí aby to vůbec zapnul nebo ho to nevykopávalo třikrát do hodiny - moc mě to neláká.

      Druhak je to očekávaný vývoj streamovacích služeb obecně. A tady se pro příklad stačí podívat na filmový streaming, který má určitý náskok. A třeba jak vypadají akcie Netlifxu nebo kvalita jejich filmů. Dokud je jedna streamovací služba, je to super. Platíš jednu službu a máš tam vše co je na streamu k dispozici. Naprostá pecka. Pak to uvidí konkurence a začne zakládat svoje služby. O zákazníka začnou bojovat exkluzivním obsahem, takže člověk který nechce hrát "ea hry", ale bude chtít hrát "dobré hry napříč trhem", tak aby si platil dvacet subscriptionů. No a protože zisky nejsou za prodaný kus (čím víc hráčů, tím větší zisk), ale jsou za počet předplatitelů (který moc nekolísá), tak se začne snižovat budget jednotlivých titulů, na úroveň která jakž takž udrží předplatitele, ale jinak to nebude stát zbytečně nic navíc. A samozřejmě nic nevlastníš, jakmile někde přestaneš platit, přijdeš o knihovnu tamních her.

      Prostě "skvělá" budoucnost. Raději zůstanu u modelu "co chci to koupím", protože věřím, že z dlouhodobého hlediska mě to vyjde levněji.

      • Inquisitor

        Ale přece nemusí být jenom jedna nebo druhá možnost. Může to fungovat jako teď, prostě mít na výběr. Hodně lidí chce dneska prostě sednou a hrát, mít hru dostupnou všude, na mobilu, tabletu nebo televizi. A to streamovací služba nabízí. Navíc ty hry kupuješ normálně jako na vlastní pc, nic ti nezmizí. Kdo chce postaví si compa za padesát tisíc. Já na to mít, tak taky volím vlastní pc. Ale ty částky jsou prostě moc. Takže pro lidi jako já, to má smysl, protože si taky můžou zahrát nové hry. Koexistence, nevidím v tom problém.

        • To jo. Já to beru spíš jako reakci na článek, který to zmiňuje jako "budoucnost hraní" a já si pod tím představím "hlavní platforma". Jako něco bokem (co nebude budoucnost hraní, ale bude to přišmelené trošku bokem třeba na vyřešení zpětné kompatibility apod) to určitě fungovat může.

    • To zapnu a hraju je opravdu skvela funkce, i kdyz mi osobne nevadi, ze si chvili pockam, spis je problem s mistem na disku, kdy si treba chci vyzkouset plno demicek na Steam Next festu, ale nainstalovat to vsechno zabira cas i misto. Tam by to proste bylo idealni i pro ty vyvojare, kdyby si to clovek mohl vyzkouset hned a mohlo by jim to pomoci oslovit vetsi mnozstvi hracu v tom limitovanem case, kdy je vsechno dostupne. Ostatne to vidim i jako budoucnost pro digitalni herni vystavy apod., kde at uz ve VR ci bez se bude clovek prochazet po vystavisti a dostane moznost si osahat to, na co by jinak musel putovat pres pulku sveta.

      • Derp_1337

        Zrovna s těmi demoverzemi ze Steam Next jsem neměl problém. Většinou jsou dost malé. Není to žádné GTA5 , které žere 150GB 😂


        A pokud fakt máš málo místa, tak si kup nový disk. Já koupil 10TB za 6000kč. Klasický HDD na ukládání dat stačí. Na systémovém SSD disku (1TB) mám jenom Windows a hry, které zrovna aktivně hraju.

    • Derp_1337

      Ten Input Lag je takový velký nešvár. Někdo to má vpohodě, někdo ne.

      Co se na to dá říct? Blahopřeji všem, kteří si v klidu zahrají s nerozpoznatelným input lagem. Pro ostatní je to většinou nehratelné.

      • Inquisitor

        Já měl problém ve Stadii, ale ono celkově v browseru je to mnohem horší. Pokud hraju přímo v aplikaci je to v pohodě.

        Tak jasně, že to vlastní pc nepřekoná, to netvrdím. Já mám starý comp a díky těmto službám si zahraju novější hry, takže já jsem spokojený.

  • Mě je to líto. Stadia byla pro mě perfektní. Hrat na NTB pro mě byla jediná možnost. A vzhledem k ceně nových herních ntb jsem bral lehký ultrabook s 2k displayem za polovic ceny velkého herního a 250 Kc za hraní v plném rozlišení včetně her zdarma bylo super v poměru cena vykon. Naráz jsem hrál bez kabelu, ntb byl úplně tichý pri hezké kvalitě. Zaseklo se mi to cca 1* za herní seanci a to jen na vteřinu max. Navíc i časověbdobry: Na hraní jsem měl mnohdy hodinu nebo min. Dřív na ntb jsem chtěl zahrát GTA 5. Než se mi updatoval Windows, epic store a Rockstar klient tak už mi na hru moc času nezbývalo. Stádia jsem pustil a za pár vteřin už byl ve hře. To bylo navykove. U televize mám ovladač a v tv na staldii jsem dětem pouštěl tlapkovou patrolu nebo podobné kravinky. Sám jsem na ni dohrál Cyberpunk a Assassin's creed Valhalla. Teď kvůli RDR2 zkouším boosteroid. Je to o dost horší než Stadia, ale stále použitelné. Už nechci sebou nosit pořád tam a zpátky 4 kg topící obří noťas kvůli hrám. Doma i v práci mám optickou linku a pokud nekde není rychlý internet třeba na hotelu tak i integrovaná grafika utáhne AOE2, Minecraft, Mafii 1 a Spellcross :-)

    • Spellcross!😍

  • Některé hry na streamovacích službách jsou prakticky nehratelné. Například Trackmania kvůli vysokému a ještě k tomu proměnlivému input lagu. Obecně v hrách kde je potřeba preciznost, streamování nefunguje.

  • Já se u těchto platforem spíš bojím toho, že člověk ztrácí kontrolu nad obsahem a bude hrát jen to co mu zrovna nabídka dovolí. To, že starší hra byla lepší nikoho zajímat nebude, prostě zmizí a hraj novou. A stejně tak nemožnost modifikovat obsah/data hry. Tedy za mne to budoucnost hraní není a to neberu v potaz fyziku - input lag a konektivitu, to se taky přečůrat nedá.

    • Inquisitor

      Hraješ hry co normálně vlastníš na steamu apod. nic ti nezmizí.

      • Derp_1337

        A o jakém streamu to mluvíš? Při hraní na Stadia bylo přece zapotřebí toho, ať hráč extra zakoupí licenci dané hry pro Stadia, ne?

        • Inquisitor

          Geforce Now a Boosteroid.

          • Derp_1337

            Ok. Dík.

            To Geforce Now (a Boosteroid) určitě bude mnohem užitečnější než Stadia, kde člověk musel extra nakupovat herní licence.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit