Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Můj dojem z posledních let je jednoznačný. Hráči 30/40+ už prostě nejsou v zájmu velkých korporací a vydavatelů. Prostě prachy leží v dětech a adolescentech a těm logicky nemůžete servírovat hlubší příběhy a herní mechaniky. Prostě se to musí hýbat, být barevné a musíte být samozřejmě všemocní. A dospělí už nemají čas pálit stovky hodin ve virtuálních světech -> menší obchodní potenciál. Tak to prostě je. Proto už ani nejsem zklamaný a nic od tohoto průmyslu nečekám. Podobně pohřbívané budou i další značky a studia (Bioware a spol.). Ale co už, když alespoň dvakrát do roka vyjde něco pro mě, bude mi to stačit. Díky Bohu mě baví tituly, co k nim existuje silná moderská komunita s téměř nekonečným potenciálem. Jinak za recenzi palec nahoru, poctivě popisuje problémy a nevyhýbá se jim z obavy z brekotu dětiček.

    • Pidalin_CZ

      Nemyslim si že tohle je o věku, to je spíš o tom na jakej druh hráče cílej. Hrál jsem vždycky víceméně stejný hry, ať mi bylo 12 nebo 30. Kolem 15 let jsem se sice propracoval od nějakejch Doomovek k velkejm RPG, ale od tý doby hraju prakticky stejný typy her, ale čas ani chuť na to už nemam jako dřív, ale nemyslim si že nutně platí že starší hráč chce hru kde to málo vybuchuje a naopak, znam lidi co to maj přesně naopak, hlavně teda fanoušci Avatara jsou dost extrémisti na to aby to všechno vybuchovalo, já jsem byl spíš fanda pomalejších armosféričtějších her a to jak v 15, tak i ve 30 letech. Znam padesátníky co hrajou jenom kraviny typu CoD a když už hrajou nějaký RPG tak to trollej jenom tim způsobem aby se dostali k možnosti se vyspat s nějakou postavou ve hře, jak kdyby jim bylo těch 15. :-)

      Co si budem povídat, dnešní hry už nejsou co bejvaly a nemůže za to ani Rowlingová ani woke kultura, můžou za to hlavně online klienti a day one updaty kdy se standardizovalo vydávání nehotovejch her který by dřív nedostaly ani nálepku beta a dnešní konzument snese všechno a tak je z toho dneska norma. Další věc co mě těžce přestává bavit je ten skokovej nárůst HW nároků pokaždý když vyjdou nějaký nový konzole, případně když se dělá nějakej "next gen" remaster, jako teď třeba se Zaklínačem 3 kde musim hledat rozdíly na screenshotech abych si něčeho všimnul, ale chce to 3x silnější komp, už mě to po třicítce celkově tohle přestává bavit, nejradši bych se odpojil od internetu a hrál jenom hry co vyšly tak do roku 2010.

      • Gulivera84

        No to by bylo hezky ze, a kdyby se slo pripojit k internetu z roku 2010, kdy internet jeste nebyl komercni sracka plna reklam, to by bylo no...😉🙂

      • Taky pravda.

    • Hráči 30/40+ určitě jsou v zájmu alespoň nezávislých vývojářů a menších studií. Příkladem se letos strašně těším na hru Dread Delusion kterou tu v komentech občas zmíním. Dále potom na Baldur's Gate 3, který tuším také nebude mít úplně infantilní příběh a není od úplně malého studia. Slovenský Sacred Fire vypadá dobře.
      Je pravda že když bych se zamyslel dlouze tak těch her na které se letos těším nepřekročí desítku, ale tím líp...alespoň nemusím řešit čemu dát přednost. Souhlasím ale že je těžší se v té záplavě titulů orientovat a hledat skryté perly mezi vším tím bahnem.

      • dread delusion - Fuj, to jsem se lekl. Ale pak jsem trochu pogooglil a vypadá to zajímavě. Trochu mě to připadá stařičký Dungeon lords, na kterém jsem kdysi krutě ujížděl. Budu sledovat, díky za tip. Jinak souhlas.

    • Me je 33 a zetra budu mavat hůlkou!!!

      • mně je 43 a hůlkou už dávno mávám. Ale co jsem si s věkem všiml, tak člověk se stává selektivnějším v tom co hraje. Tj už nemám moc toleranci k balastu a natahované hrací době, spíš mám tendenci hrát kratší atmosférické hry typu Soma, Outlast, Alien Isolation, Deliver Us The Moon (každou z těch her lze dohrát za 2-4 večery). Dřív jsem hodně hrával RPG, ale teď je problém na to najít čas, tj snažím se hrát opravdu jen to nejkvalitnější co vyjde

        • TolarCZ

          Věk 34 a jsem na tom stejně, všechny hry co zmiňuješ . Čekám, kdy mě zase konečně něco chytne stejně jako SOMA, to postupné odkrývání příběhu v hlubokém podvodním prostředí byl pro mne úžasný zážitek.

          Ale co mi teda uniklo je Deliver Us The Moon. Už to mám v hledáčku ,takže díky tobě mám teď naději, že si zase něco užiju. Díky :)

        • 0011

          Mě za chvíli bude 38 a radši si najdu čas na velkou rpg hru jako když mi bylo 16, zahraju si jich méně, ne že by vycházeli kvalitní dlouhé rpg hry často. Co se týče příběhu nečekám od Hogwarts Legacy žádnou hlubokou filosofii/psyhologii jako u Xeno věcí, ale těším se na atmosféru toho světa, do které se ponořím v pátek večer. Jestli mě to bude bavit hodně a Switch port se povede, podpořím hru ještě jednou, ale myslím si, že v době kdy to vyjde budu pořád ještě hrát novou Zeldu.

        • Jarisko84

          Ja mam 39..a hravam asi od 6r... didaktik atd... u mna je problem v tom ze mam pocit ako by som uz vsetko videl hral a kazda hra je skoro to iste len v bledo modrom... mne sa skor pacia hry ktore neohuruju grafikou ale moznostami ako dany problem v hre vyriesit atd... alebo potom kvalitny pribeh ale nie openworld aby som sa po 30h posunul trosku v pribehu... u mna zatial posledna hra ktora ma dostala pribehom atmosferou bola diskoelysium...a hlavne mala genialny dabing...

          Co sa tyka tejto harry potter hry chyba tomu pocit pre detajl ako robi rockstar a tiez veci co su tam nie su vobec dotiahnute... naco su tam 4 fakulty? Mohli dat jednu a premakat ju a v dalsom diele druhu atd...ked chceli mat 4 tak nech to ma daky zmysel...

          P.S. neznasam tuto dobu remastrov a remakov.....

          • Pidalin_CZ

            "u mna je problem v tom ze mam pocit ako by som uz vsetko videl hral a kazda hra je skoro to iste len v bledo modrom"


            Tak pod to bych se podepsal a to je mi teprve 31, poslední roky hraju už jenom tak 2, max 3 hry ročně, víc her co by mě donutily to nainstalovat a zahrát ročně nevyjde, nebo o nich nevim.

            Z posledních let mě zaujalo akorát Dying Light a Prey, Cyberpunk teda taky ale musel jsem mu dát druhou šanci, chytnul mě až na podruhý. Samozřejmě Witchera 3 jsem taky hrál, ale co tam lidi dělali 500 hodin opravdu netušim, po nějakejch 70 hodinách absolutně nemam zájem to znova zapínat. Z těch her v posledních cca 7 letech bylo Dying Light jediná hra kterou jsem hrál 2x, jinak hraju spíš starší hry a dohánim resty z minulosti, u novejch her mi nejvíc vaděj ty otravný moderní prvky že i obyčejná střílečka musí mít nějakej quest systém a pobíhání po mapě a craftění a podobně, to mě tak neskutečně vytáčí. Jediná střílečka která tohle dělala dobře byla série Stalker, jinak tohle do stříleček podle mě nepatří, nebo jenom hodně decentně, to si rovnou můžu zahrát plnohodnotný RPG než ve stopadesátý střílečce lepit izolepou optiku na pistoli a vyrábět náboje z nějakýho šrotu. Chci starý dobrý střílečky ve stylu RTCW, FarCry 1 a podobně, pěkně levely hezky po sobě, žádný questování a craftění. Takový hry bych si rád zapařil dneska, protože to je něco k čemu sednu, nemusim se to 10 hodin učit hrát, chvíli zapařim a zase to vypnu. U většiny moderních her fakt trvá 10, 20 i 30 hodin jenom se to naučit hrát a na to prostě člověk ve 30+ letech nemá čas a často ani chuť. Navíc těch koníčků je mnohem víc než jenom hry.

            A co mi nejvíc pije krev u moderních her jsou ty respawny místo klasickýho save systému, to je strašnej mor, to opakování až do zblbnutí k tomu hernímu zážitku přece patřilo, dneska se člověk někde respne mimo nebezpečí ale bez nábojů, takže je to ve výsledku ještě větší opruz a nevim co teda po respawnu platí, jestli mam prozkoumáno co jsem předtim prozkoumal, vyexpeno co jsem vyexpil a podobně, prostě je to matoucí, chci starý dobrý savování, navíc hry jsou zabugovaný a spousta her se bez toho normálního save systému skoro ani nedá dohrát, hodně mě to potrápilo třeba v Metru Exodus, to jsem musel celý hráz znova kvůli tomu že jsem spadl do bugu zrovna v momentě kdy jsem dal quick save a pak se udělal i autosave a nazdar, žádnej starší save se nahrát nedá než tyhle 2 nebo kompletní restart. Když to maj skoro všechny hry takhle nebo formou respawnů tak jsem z toho fakt uplně zoufalej a nemam ani chuť to pak hrát když vim že zase vyhodim třeba 30 hodin času a pak zase spadnu do nějakýho bugu a budu to hrát znova.

            A ty problémy s klientama, dneska člověk furt jenom něco řeší, dřív jsi vrazil CD do mechaniky, opsal serial key, zmáčknul 3x next a hrál jsi, dneska jsi otrok toho jestli servery nějakýho pochybnýho klienta budou dneska fungovat a jestli ti třeba omylem nezabanujou IP adresu a podobně, prostě v tomhle je dnešní doba hrozná a spousta starších lidí kvůli tomu přestala hrát protože ty hry prostě nedokážou rozchodit a neuměj anglicky takže vubec nemaj šanci. Já sice anglicky umim ale pokaždý když něco řešit tak přemejšlim nad tim jak by to asi vyřešil někdo kdo anglicky neumí, no jinak, nevyřešil by to. Před 20 lety dokázalo nainstalovat hru na PC i 10letý dítě, dneska je to samá registrace a klienti.....bych blil.

            • unicz

              To nevím co s tím děláš. V Steamu jsem od HL2 a roky nedělám nic jiného, než klik Stahnout, klik Hrát.

              Samo se to patchuje, samo mi to zálohuje save, samo validuje vlastnictví. Instalace módů je také doslova na jeden klik.

              Jediné, co dělám navíc je nastavení AMD Chill v ovladačích dle typu hry.

              I ta migrace na další disk/PC je doslova zkopírování jedné složky, což jsem ochoten jako jediné udělat ve výchozím Windows file manageru🙂

          • jo, taky jsem měl doma Didaktik M, R Tape loading error :-) Máš pravdu že časem má člověk pocit že všechno už hrál a že se to opakuje. Proto si dávám od hraní dlouhé pauzy (třeba i rok) a když si pak zase něco po dlouhé době zahraju, tak mne to baví. Já jsem byl třeba nadšený z Amnesia Rebirth, která se mi líbila víc než první díl. Harryho Pottera hrát nebudu. Když Rowlingová tu pohádka psala, tak já už jsem byl na vysoké škole a šlo to celé mimo mne. Remaky jak které. Třeba Black Mesa byl naprosto fantastický, a osobně se těším na System Shock and Silent Hill 2

            • Jarisko84

              Co sa tyka tych remakov a remastrov teraz maju masiny taky vykom co sa nam ani nesnivalo ... a oni robia stale to iste dokola....ked ten vykon sa da pouzit na tak nadherne svety a moznosti... je tolko knih co by si zasluzili trebars aj hernu podobu.... 


              • Pidalin_CZ

                Reakce na příspěvek:

                Problém je ten tlak na používání čimdál pokročilejších a náročnjších herních enginů, každá nová hra vyžaduje mnohem víc vývojářů než dřív, vyžaduje mnohem silnější PC než dřív a ve výsledku to nevypadá o tolik líp než dřív. Kdyby se na to vyprdli a používali ještě několik let zastaralý enginy a radši se soustředili na ten obsah, tak bych byl radši. Rád bych si zahrál hru která jede klidně na cry enginu 1 a dělá na ní 50 lidí, když to bude zábavná hra, než nějakou moderní kravinu na který dělá 500 lidí, hlava neví co dělá pata a vyžaduje to RTX3080 aby to nějak jelo a přitom to vypadá uplně stejně jako 10 let stará hra, akorát je to náročný kvůli novějšímu enginu a nemožnosti optimalizovat ručně tolik modelů, textur a podobně co tam maj. Ty hry moc nabobtnaly a už to neni co to bejvalo, dneska trvá vývoj hry i 10 let s tim že za těch 10 let tu hru 3x překopou do novějšího enginu a v podstatě restartujou vývoj, proč se na to nevyprdnou a radši to nedodělaj tak jak to začali dělat a nesoustředěj se na obsah, nebylo by to lepší?

    • matej.lesko.1

      "Hráči 30/40+ už prostě nejsou v zájmu velkých korporací a vydavatelů." a niekedy boli? Pozrieť sa na recenziu hry na námet Harryho Pottera (knižnej série pre deti) a dušovať sa nad tým, že nie je hardcore pre ľudí 40+ mi príde naozaj mimo. 

      Čo taký Elden Ring? soulsovky? sú určené deťom? rád by som si, ale nedokážem si odpustiť napísať, že Váš komentár je brekot dospelého. Dospelý čo príde na Fortnite fórum s tým, že hra je príliš farebná a potrebuje mechaniky z Escape from Tarkov. 

      • Jaký hardcore, kde o tom píšu? Autorka si stěžuje na infantilní příběh a slabé herní mechaniky. A na to si stěžují i já. To nemá s inspiraci nějakým světem nebo předlohou nic společného. A tahle hra se prezentuje jako rpg, tedy důraz na kvalitní příběh by měl být samozřejmostí. A ohledně Pottera si uvědom, že ti co na něm ujižděli jako děti už jsou dnes dospělí. Já jinak nemám nic proti hrám pro puboše, ale to neznamená, že musím hýkat blahem nad kdejakou vykopávkou jen proto, že to má cedulku Harry Potter.

      • Nejspíš nikdy. Hry vždy cílily na mladé, protože ti mají nejvíc času je hrát.

        Ten obrat je spíš v sociální struktuře. Dřív měli počítač/konzoli spíš ti kteří vyžadovali (aspoň občas) trochu víc, než jen bezduchou zábavu (přece jen to nebylo jednoduché a levné zařízení). Teď je to mainstream a podle toho vypadá poptávka a dle ní se řídí nabídka.

        Druhá věc je, že se ustálily úspěšné žánry a technické vybavení. Dřív jsi mohl tři roky vydávat dvourozměrné adventury nebo plošinkovky, ale pak příšel DOOM, po něm 3D karty a najednou jsi měl po zákaznících. Teď můžeš deset let dělat variace na Skyrim, Call of Duty nebo Dark Souls, jen průběžně leštit grafiku a budeš v pohodě. Lidi, očekávající novinky, budou zklamaní, ale mainstreamu to stačí. Když k tomu dodáš solidní příběh a vyvaruješ se technických chyb, bude hodnocení 8-10.

        • Pidalin_CZ

          Herní PC bylo mainstream poměrně krátkou dobu, dneska už ty mladý zase ani neuměj zacházet s windowsem a znaj jenom mobily a to si fakt nedělam srandu. Když doma maj nějakej komp, tak ani nevěděj co v tom maj a jestli na tom hrajou hry, tak jenom nějaký free2play kraviny. Ta doba kdy si hráči stavěli PC a byl to mainstream je tak 10-15 let pryč a hardware je dneska extrémně drahej v porovnání s tou dobou před 15 lety, už je to zase jenom pro těch pár bláznů jako v 90. letech, ostatní si radši koupěj nějakou konzoli nebo hrajou blbosti na mobilu. Dneska fakt reálně potřebuješ něco jako RTX 3080 abys ty nejnovější hry rozjel nějak solidně a to nemusíě ani hrát ve 4K. To jsem to dopracovali. Před 20 lety jsi měnil sice grafiku pomalu každej rok, ale nová grafika stála 4000 Kč a měla 3x vyšší výkon než tvoje stará grafika, dneska děláš po 3 letech upgrade a pokud chceš víc výkonu než před 3 rokama, tak tě to bude stát 2-3násobek toho co tenkrát, je to prostě špatný s PC gamingem a i když to řika se slzou v oku, tak PC gaming do 5-10 let nejspíš zanikne úplně pokud se něco nezměná, protože běžnej pracující (natož nějakej puberťák) fakt nemůže dát 100 tisíc za herní PC, navíc když ty nový hry jsou většinou zabugovaný kraviny

          • twicer

            "PC gaming do 5-10 let nejspíš zanikne úplně"

            Hah, tak to už tu dlouho nebylo. Dík.

          • Nejde jen o PC. I rozdíly mezi generacemi konzolí jsou mnohem menší než bývaly. Porovnej SNES a první PS (nebo N64, ať je to stejný výrobce) a co se na nich hrálo. Dnes máš na PS3 a PS5 prakticky ty samé typy her.

            A s tím herním PC dnes to taky není tak horké. Pokud chceš hrát na max nebo skoro na max, tak máš pravdu, ale jinak nové hry rozjedeš i na mnohem starší sestavě. Ostatně dřív to nebylo jiné. Jsem z generace, co poslouchala pískání PC speakeru nebo hrála bez zvuku, zatímco nabušená sestava měla MIDI přehrávač od Rolanda. Zlom, kdys najednou potřeboval drahý hardware, bez kterého nové hry fakt nejely (CD mechanika, 3D karta určitého typu) byl mnohem drsnější než cokoli za posledních 15 let.


  • Jevo83

    Mne zase ten fakt, ze sa jedna o pomerne linearnu hru z pohladu rozhodnuti a ich dopadu vobec nevadi. Co mi skor vadi su hry, ktore sa tvaria, ze vam davaju na vyber a v konecnom dosledku, hrate pri dalsom prejdeni 80 hodin na 95% tu istu hru, len aby ste odomkli alternativny koniec... (kvoli achievementom :)

  • Sallvator

    No sem zvedav, zahraniční recenze pjejou chalu amluvej o mistrovském díle a zatím to má na meta 90%.... 

    Nadruhou stránku jsem jak šarka potterhead  a tak mam velká očekávání...

    Je to moje neočekávanější hra letošního roku vubec tak doufam ze to klapne :-D 

    Tak uvidíme

  • Common games.cz L jelikož všude jinde tomu dávají 9 i 10

    • Vidíš a já bych na základě gamesplaye dal tak 5/10. Svět nic moc, generické věci typu seber 50x kozí bobek, souboják, že jsem se málem poblil - jak už to říkal Vašek v gamesplay, kde jsou nějaké zajímavé kouzla etc etc namísto toho, že to působí, že prostě střílíš "kouzla" jedno za druhým a pak tam máš silnější útok s cooldownem?

      A Slytherin Student to už je na dnešní dobu docela vrchol, to je takový problém dát každé postavě originální jméno a nejlíp ji dát i nějakou negenerickou konverzaci (klidně i krátkou)?

      Jsem cassual hráč, přijdu domů z hokny, pozdravím babu, zeptám se co je potřeba udělat, vyřídím, na dvě hoďky si jdu sednou k PC, pak na hoďku k TV s babou a jdem spát. Vyrůstal jsem na RPG, ARPG lehce RTS a TTS. FPS mě moc nebrali. Jenže dnešní RPG to jsou knížky textu (Pathfinder: Kingmaker), on se dá kvalitní příběh odvykládat i jinak, než že si přečtu knížku (Assassins Creedy mám teda prošlé, ne všechny dohrané ale zabavil jsem se - tedy u těch novějších mi chyběla Eziova nonšalantnost a souboják, který se změnil z timingu na klikfest, lvl nepřátel už byl vrchol).
      RTS jsou dnes o tom kdo má více akcí za minutu a ne o tom jak dobře si dokážeš poskládat armádu a jestli dokážeš protivníka vylákat tak abys mu pak vlítl do boku. 

      Takže ty dvě hoďky dám s kámošem u Warzone 2 nebo Company of Heroes 2 a pokud kámoši nejsou dostupní, tak třeba teď v City of Gangsters co byl zdarma na EPICu, nebo klidně v ruském (ač na to nejsem hrdý ale lepší podobná hra zatím nevyšla - až na ty bugy a technickou stránku to je fakt hrůza) 7.62 High Calibre s modem Hard Life.

      Máme teda s kámošem i EfT ale tak nějak není čas na to se to učit hrát, možná by ještě stálo za to zkusit Squad.

  • LazyCat

    Mám nakoukáno pár desítek hodin leaknutých let's plays a nějak mi to nesedí. Nepostřehl jsem v recenzi popisované problémy.

    Dále mi chybí údaj o tom, kolik času autorka hraním strávila (přehlédl jsem?).

    Předpokládám, že se jednalo o verzi hry bez updatu "Day One Patch"?

    • cms.sarka-tmejova

      Day one patch se o víkendu nainstaloval a problémy přetrvávají, ve hře mám přes šedesát hodin a splněné všechny hlavní i vedlejší questy. 

      • na čem hrajes ?


        • Platforma, kde bylo odehrano, je hned vedle ciselneho hodnoceni.

  • OsamaBinBowlin

    Zajímavé, ještě si počkám na recenzi od ACG na YouTube, recenze na Steamu snad budou už během předběžnýho přístupu, a snad to bude fajn a bude zase chvilku co pařit.

  • Hlupy pribeh a nezaujimave postavy v RPG hre. To aj to sedmickove hodnotenie asi bolo na hrane. Neviem co ma hraca drzat 30h pri hrani teda.

    Na druhej strane Mad Max nebol na tom s pribehom o moc lepsie ale dokazal hraca drzat. Atmosfera sa im skutocne podarila a tuto to bude asi podobne.


    • Iggy

      mad max je od avalanche studios, hogwarts legacy je od avalanche software. to je úplně jiná firma, bacha na to.

      • Tak to som si do tohto momentu ani neuvedomil. Vdaka za info. 

  • Inquisitor

    Já jsem generačně mimo pottera, neznám filmy ani knihy. Ale hra vypadá dobře a mám i chuť ji vyzkoušet. Snad ta neznalost nebude úplně překážkou:)

  • Jarisko84

    Super recenzia a aj znamka ... aj som si myslel ze po  vekom hype to takto dopadne...

    • uher

      Tvl 7/10 je silnej nadprůměr. To mi přijde jako dost OK.

      • Jarisko84

        Tak nenapisala ze by sa pri hre nebavila...zhodnotila klady a zapry... za mna ok...staci pozriet zahranicne weby kde hra dostava okolo 9 co vobec nechapem... keby to nebol svet harryho pottera myslim ze aj vo svete by prevladali ine znamky...

  • Líbí se mi, že recenze vyšla přesně po skončení embarga(12:00). Krásná práce Šárko :-) Uvidím, co přinese zítřek

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit