Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Carnage666

    A kolik AAA titulů si na tom můžu zahrát? Já to třeba i vidim jak budoucnost ale pokud vim tak kromě RE7 a 8? A teď toho VR Horizonu není moc co na tom hrát. Hádám že i Gran Turismo asi jde ale to je tak všechno ne? Kamarád si takhle koupil Index když vyšel za balík a jediný co na tom hrál byla Alyx (kvůli který to kupoval) a zkusil pár hodin Fallout 4 VR. Takže za mě celkem vyhozený peníze, v jeho případě ho nezajímají jiný tituly než AAA a ani ten Beat saber sem ho nedokázal přinutit si zkusit.

  • Inquisitor

    VR je taková hříčka pro movitější. Dopadne jako 3D televize apod.

    • iSpirit

      14 tisíc za VR není věc pro movité, to se na mě nezlob. To je sotva polovina nového top telefonu. 4090 stojí 44 tisíc. VR si může dovolit skoro každý, kdo má hraní jako koníček.  

      Spíše bych řekl, že záleží na preferencích než na financích. Mně se do toho moc nechce díky kabelu, nemám rád kabely, připadá mi to nepraktické a limitující.

      Ve finále to hezky napsal dole W0R10CK.

      • S Quest 2 mozes hrat bez kabla. Ak mas 5GHz WifI 5 alebo vyssiu.

    • Thanquol

      Já si VR moc oblíbil. A to jsem na tom defakto pařil nejvíc času pouze Beat Saber. Na párty je to taky moc super věc a doteď si pouštím video otce, jak křičí jak malá holka. 

      • Derp_1337

        Jo, VR je při párty super. Jen to chce mít výstup toho VR taky na televizi, ať lidi vidí, co zrovna dotyčný dělá.

    • Jarisko84

      Nedopadne...da sa vyuzit aj inde napr v medecine alebo ovladanie dronov a inych vozidiel ... a v kopec dalsich odvetviach... co sa tyka gamingu tak to vidim skor na herne...neskor ked aj to najlacnejsie vr bude technicky top tak sa to rozsiri viac... a potom bude aj viac hier... kto teraz investuje tazke miliony do hry ktoru bude hrat par vyvolenych?? Preto tu mame vacsiu hry ktore nie su tak fin narocne a zabavia hlavne pri navstevach a party.... cest vinimkam ako half life...technologie teraz aj vdaka AI idu strasne rychlo... Mne vedia na VR priamo tie okuliare ziarivy dislplay cez sosovky priamo do oci... buducnost vidim skor v niecom co premieta obraz priamo do mozgu...ale to je uz daleka mozno az nie tak daleka buducnost...v tedy mozno aj slepi uvidia.... vid muskov neuralink...

      Zaujimava je aj druha odnoz mixed reality... na toutube su videa ako chlapik hra na tom zavodny simulator a vyzera to lepsie ak VR....


  • Len k tomu uvodu ohladom hier. HL Alyx je sice vyborny priklad, ale vyslo viacero hier, ktore sa vo VR hrali dobre. Nejak sa na to zabuda. A nie je to len Beat Saber. Aj na PSVR bol napriklad Resident Evil 7 alebo Astro Bot. A viacere dalsie. Bolo co hrat. Problem skor vidim v cene a dostupnom priestore. Plus v predsudkoch ludi a to aj celkovo voci hraniu hier.

  • Jarisko84

    Ako je to s VR a zdravim oci? Predsa len to svieti do oci.. aky je odporucany cas pouzivania? Je to vhode aj pre deti alebo po skole uz budu nosit popolniky na ociach?

    • Taky tomu nevěřím. Mít dlouhodobě obrazovku pár cm před očima? Navíc špatně ostřit (VR oči přesvědčí, že koukáš do dálky, ale reálně je obraz na blízko - takže je to jak číst knížku a mít zaostřeno na 100m do dálky)

      VR jsem zkoušel a taková pecka abych risoval svoje oči dlouhodým hraním to prostě není.

      • Optika ve VR funguje podobně brýle nebo dalekohled. Nekoukáš na obrazovku přímo z několika cm, ale přes optickou soustavu, která obraz promítne do větší vzdálenosti. Jinak bys na tak malou vzdálenost ani nebyl schopný zaostřit. Ano, problém je v tom, že máš zaostřeno pořád na tu samou vzdálenost bez ohledu na to, na co se ve virtuálním světě díváš. Ale to je svým způsobem problém i monitoru nebo televize. U VR by to do budoucna mohlo být řešitelné pomocí sledování očí a adaptivní optiky.

        • "Ale to je svým způsobem problém i monitoru nebo televize."

          Není. U TV koukáš na 2D obrazovku, která něco zobrazuje. A protože jde o 2D obraz tvoje oči zaostří na vzdálenost obrazovky. I když na ní bude zobrazeno něco kilometr daleko, tak to pro tvůj mozek je zobrazené tři metry před tebou a na tu vzdálenost zaostří.

          U VR dostává každé oko jiný obraz a tak ostříš na úpně jinou vzdálenost. I pokud je tam optika, která to zobrazí o něco dál, pořád ostříš na jinou vzdálenost. Na občasné zablbnutí dobré. Ale Skyrim apod bych si přes to hrát netroufal.

          • Jo, ty myslíš to, že ve VR ostříš na jednu vzdálenost, kde je i zdánlivý obraz (z optického hlediska), ale rekonstrukce scény z obou očí ten obraz ukáže někde jinde. No, to je fakt, ale je to spíš problém pro motion sickness a orientaci v prostoru (i po sundání brýlí). A podobný efekt dělají i dioptrické brýle mimo optickou osu. Pro kažení zraku jako takového je větší problém koukání na obraz, který je neustále stejně daleko, což může být knížka, telefon, monitor, televize i současná VR. Jen s tou VR se technicky dá něco dělat do budoucna (adaptivní optika).

    • Derp_1337

      Záleží na VR. A záleží na ceně.

      Většinou u každé VR člověk najde nějaké bezpečnostní upozornění. Např. "používat maximálně 2 hodiny a pak udělat 30min pauzu".

      Jsou laciné sady, které člověk připojí na mobil, na mobilu člověk zapne stream z PC nebo konzole, a tak vznikne "podomácku" vyrobené VR. Tam bych moc vysokou kvalitu nečekal. A pak jsou zase dražší sety, kde to asi bude lepší.

      • Thanquol

        Záleží též na očích. 

  • KronosDeret

    Vypadá to vymazleně, ale mě na VR nejvíc baví ta avandgardní scéna, která je na PC prostě doma a pořád vznikají experimenty a koncepty. Takovej Pavlov (:) s kopiema map původního Counter Striku prostě jinde nebude.

  • Enclaw

    Jako bývalý majitel PS4 Pro+PSVR a nyní PS5 tam vidím značný posun dopředu (hlavně rozlišení a FOV byly na prvním PSVR docela omezené). Za mě nejhranější hra na předešlém PSVR byl Beat Saber (a taky skvělé kardio a hra která prostě nešla hrát v sedě, jen kdyby se u toho člověk po cca 20-30 minutách tak nepotil). Nejimersivnější zážítek byl asi Skyrim (a skvělé střílení lukem velmi blízké realitě - jedna ruka drží luk, druhá šíp a míříte jedním okem), bohužel zbytek hratelnosti nebyl úplně uzpůsobený VR hraní. Je to prostě něco úplně jiného, když je hra kolem vás, ve hře se daleko více "ztratíte" v pozitivním slova smyslu. Určitě by byla super i nějaká střílečka (pravděpodobně  s nějaký uzpůsobeným nástavcem na ovladače. Měl jsem tu čest jen s VR Doomem, ve kterém se bohužel nejde ve VR tak rychle pohybovat.

    Článek fajn úvod, ale opravdu jen úvod. Chtělo by to důkladné vyzkoušení launch her (Horizon, Gran Turismo 7, Moss....). Snad se brzy dočkáme.

    Za mě se časem k VR určitě vrátím, ale až budou nějaké pořádné VR bundly a ozkoušené kvalitní tituly. Snad to tentokrát vyjde lépe.

    • houmrhoumr

      jasne ze se jde ve vr doom pohybovat rychle, jen se to muselo nejak pozapinat/povypinat uz presne nepamatuju. projel jsem to tenkrat komplet od zacatku do konce na htc vive. supr zazitek

    • Pavel Makal

      Recenze na Horizon vyjde ještě dneska, zbytek dostupných v příštích dnech, do launche toho určitě hodně stihneme, i když třeba na ty VR updaty her, jako je Gran Turismo nebo Resident Evil Village budeme nejspíš muset čekat jako všichni ostatní uživatelé.

  • za rok to bude chcíplý(můj tip), sice to vypadá dobře v rámci technologie, ale Sony nám hloubku do her neservíruje už nějaký ten pátek i v rámci jejich AAA titulů, takže ve VR to už bude čistě povrchní zábava a pochybuji, že hráči budou schopni investovat 2000kč do povrchních hříček. Ten Wau efekt rychle přejde, takže pokud opravdu nebude kvalitní obsah, je to bez šance.

    Tady se dá zvážit koupě až po roce, pokud na to opravdu budou nějaké must have hry. 

    • Slavik_Jenda

      Pokud bude fungovat opravdu plnohodnotně v GT7, tak to je velká hra, pro kterou může mít VR Velkou přidanou hodnotu...

  • JohnyTheZik

    Myslím, že se ve všech podobnejch analýzách dost opomíjí uživatelé, kteří nejsou primárně hráči.

    Pro člověka s PS5 je a pravděpodobně i bude VR spíš taková sranda navíc (stejně jako kterýkoliv jiný VR pro hráče na PC, sám mám na Vive několik desítek hodin a teď už ho nezapínám). Prvotní wow efekt je super, ale dost rychle se to omrzí.

    Co ale osobně překvapuje mě (a samozřejmě se může jednat jen o sociální bublinu) je poměrně velký množství lidí mimo herní komunitu, co si koupili Oculus Quest. Tam vidím mnohem větší potenciál pro rozšíření. Není to k ničemu připojený, stojí to i relativně málo peněz a to, že na to nejsou nějaký masivní AAA pecky, nebude nehráče tolik zajímat.

  • Slavik_Jenda

    Vypadá to super, tuhle generaci zvážím... 

  • W0R10CK

    Můj názor - VR se chytne teprve tehdy až bude plně wireless, tj. až bude výpočetní výkon CPU a GPU natolik masivní, že bude celý board+SoC součástí helmy a z helmy nepovedou žádné dráty. Limitním faktorem je dále prostor - přece jenom, ne každý má doma prázdnou místnost o rozměrech aspoň 5x5m, ve které by si mohl blbnout do aleluja s helmou na hlavě. Toto jsou za mě dvě podmínky, které musí být splněny, aby hraní ve VR dávalo smysl.

    • Thanquol

      Můj dojem z VR1 byl takový, že kabel z helmy byl poslední neduh, co mi vadíl. Dalekovíc mi vadilo 1) zorné pole kamerky 2) rozlišení. páák až někde bylo množštví kabelů k připojení zařízení a pak že jsem měl od helmy nějakej kabel kterým jsem protože mi nahodou začal zavazet švihal jak Indiana Jones.

      Nechci předjímat, tak uvidíme snad během tohoto týdne až se to mě běžnému uživateli dostane domů.

    • Mikek

      A napajet to bez dratu chcete cim? Vypocetni vykon by v helme klidne byt mohl uz ted ale baterku, co by to napajela po prijatelnou dobu, fakt nechcete nosit na hlave. 

      • Obraz sa moze prenasat bezdrotovo a nie je potrebny vypocetny vykon mat priamo v headsete. Vid Quest 2. Bez problemov sa da bezdrotovo pouzivat s PC a vydrzi tak par hodin.

        • Neverim, ze tam neni znatelny pokles v kvalite obrazu, na tech 4k@120 co priblizne oba headsety maji ti nestaci pomalu ani wifi 6E.

          • S obrazom som spokojny. Ale neporovnaval som ho este s pripojenym kablom. Vyskusam.

        • aha ja bych potreboval klidne VR pro PC ale tak aby PC i s monitorem mohlo zustat v pokoji a ja mohl do vedlejsi mistnosti, kde mam misto a tam bych mohl tuto hracku vyzkouset. Nemam to take kam dat.

          • Neskusal som to o miestnost dalej. Odporuca sa mat PC/NTB pripojeny do siete kablom a Quest 2 sa moze pripojit v tej istej sieti na 5GHz WiFi.  Takze by to malo fungovat ak do tej druhej miestnosti pojde kabel a tam bude WiFi router. Ale mozno netreba. Neskusal som to takto.  Quest 2 pouzivam v tej istej miestnosti ako mam NTB.

    • medveddd

      5x5m doma moc lidí určitě nemá, ale osobně mi k hraní ve VR stačí zhruba tak čtvrtina :)

      • Tak urcite to chce prostor ne? To spadnu do monitoru? Jen porad nevim zda to jde pouzit dal od PC a v jine mistnosti?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit