Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • iSpirit

    za mě je to šestka i na PS5.  Promarněná příležitost otevřít levely po vzoru dvojky a upravit gameplay také po stylu dvojky.

  • Lukyz

    Nerozumím tomu. Sony koupilo mistry na PC porty Nixxies a takovou pecku jako The Last of Us dali břídilům z Iron Galaxy, který úplně doprasili už port Arkham Knighta, že musel být na 4 měsíce opět stažený z prodeje.  To je taková škoda. 

  • frank.horigan

    Ačkoli nejsem vývojář, a ani Zlobivý Pes a NEpovažuji tento port za dobrý, mám potřebu se vyjádřit a třeba to někomu zachrání zážitek.

    Protože TloU je jedna z nejpůsobivějších a nejemotivnějších her vůbec.

    Podotýkám, že jsem vyloženě PCčkář.

     A)  JE to nextgen hra, v pohybu tak vypadá, je náročná, je převedena z PS5, což není ořezávátko i když to tak mnoho PCčkářů vnímá. Jeho (V)RAM a disk jsou z toho nejrychlejšího co se dá do PC pořídit. A tak to logicky není v každém PC a TUDÍŽ počítače musí mít plno částí hry nahráno přímo v paměti - narozdíl od PS5.  Všichni chceme nextgen hry, protože konzole brzdí vývoj blabla, a když je tu nextgen hra, všichni kňučí a bombardují to na Steamu.            B::::) Nechejte dokončit "kompilaci shaderů" do konce, i kdyby to trvalo hodinu !!!!    Čekali jste na to deset let a teď kvůli tomu, že mnozí nevydrží hodinu navíc hru vracejí a vyřvávají jak pominutí. Po přerušené kompilaci se hra sice nastartuje, ale brutálně dropuje a padá a to je podle mě ta největší chyba vývojářů.. Jedině tohle opravdu podělali, pokud by kompilace musela být dokončena, hejtů bude čtvrtina.            C) Hra se dá i na HIGH hrát na 8GB kartě, jediná podmínka je mít hodně RAM !!!  Je potřeba jedno, nebo druhé. Buď 8GB karta a 32GB RAM, nebo na 16GB 6800XT to pak v RAM bere sotva 11GB operační RAM.  A RAM jsou nejlevnější v historii, místo refundu dokupte na 32GB a bude to dobré.         D) Zaslechnul jsem výtky, že pomalejší 6jádrové CPU hra využívá na 95-100%,,  a já se ptám, v obchodě jste snad kupovali 90% procesoru nebo procesor celý??? To, že hra efektivně využije 100% procesoru NENÍ vada, to vy přeci chcete, ale nejste na to jen zvyklí. 


     Snad to někomu pomůže změnit názor, vývojáři podělali start přelomové hry a dost možná je jim to jedno - mají vyděláno 100x. Ale dobře vypadající náročná hra, navíc s úžasným obsahem není nutně špatná hra. 

    Pane recenzente 6/10?   

    • Derp_1337

      Tak recenzent hodnotí hru v takovém stavu, v jakém je. Jestli hra nejde správně na většině současných PC konfigurací, tak někde je očividný problém.

      Ale až vývojáři opraví (všechny) problémy, tak by si hra snad zasloužila přehodnotit.


      A myslím si, že to byla dost velká chyba od vývojářů, že do hry přidali možnost "přeskočit" kompilaci shaderů. Zadělali si tím na spoustů problémů.

      • frank.horigan

        Očividný problém je to hlavně pro lidi, kterým to prostě nejede, protože mají 16GB RAM + 8GB VRAM.

        A kromě pár bugů (snad) úvodní úpravy kompilace shaderů nepočítej s tím, že by se něco zásadně "opravilo".. Nebo máš dojem, že bez změny ve vizuálu jedním mávnutím "kouzelného patche" sníží nároky na paměť na polovic??? Jak?? Bez změny vizuálu asi těžko.

        Jak jsem psal, kňučíte, že konzole brzdí vývoj, a pak obratem kňučíte že to nejede. Ta hra není neoptimalizovaná, má jen nároky větší než většina (i než já) a ega to neunesly. 

        • Derp_1337

          "Očividný problém je to hlavně pro lidi, kterým to prostě nejede, protože mají 16GB RAM + 8GB VRAM."

          Hele, nesnaž se to obhájit. Jak tady napsal Frantax níž: Vývojáři jasně do specifikací (na Steamu) napsali, že doporučené systémové požadavky jsou "16GB RAM a grafika s 8GB VRAM".

          Jestli ta hra nejede na DOPORUČENÉ sestavě, tak to očividně někde vývojáři podělali.

          • frank.horigan

            Pokud tam mají doporučeno 16RAM+8VRAM tak podělali tu tabulku. Protože je to málo :)

            Ne pokud budeme vážní, v doporučených i pro HIGH mělo být těch 32GB RAM. To je celý problém a humbuk. 80% lidí má aktuálně 16RAM+8VRAM a když ještě přeskočili kompilaci, šla ta hra do kopru - další chyba vývojáře. Má to být víc blbuvzdorné.

            To jestli je žravost RAM (s hodně RAM stačí i 8GB karta) nějaká blbá optimalizace, podle mě nemá cenu o tom handrkovat - 16GB RAM dnes stojí méně než hra samotná. Prostě místo aby lidi dokoupili paměť za litr, vracejí hru s tím že je beztak celá nějaká blbá. Tabulka je špatně to je fakt. 

        • Tak proč Naughty Dog LŽOU a tvrdí že DOPORUČENÉ hardwarové nároky jsou:

           Paměť: 16 GB RAM

          Grafická karta: AMD Radeon RX 5700 XT (8 GB), AMD Radeon RX 6600 XT (8 GB), NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER (8 GB), NVIDIA GeForce RTX 3060 (8 GB)

        • sugyn

          Presne tak lamy, kupte si 4090 s 24Gb Vram, k tomu 128Gb system ram, k tomu high end Xeon CPU a nezapomente na 5 000w zdroj.

          Snad jste necekali ze hra z roku 2013 ktera bezi na konzolich za 500 eur co brzdi vyvoj ma bezet u vas na pc za 4k euro?

          If you are homeless, why don't you just buy a house, huh?

        • Jako chviličku jsem uvažoval že bych ti vysvětlil jak moc seš mimo ale s*** na to protože to je fakt extrém.

          • frank.horigan

            Ty jsi mi ale zuřivec... :)


            • Bohužel dělám tu chybu že si občas čtu na internetu komentáře a diskuze a už tak nějak poznám kdy má smysl s někým diskutovat a kdy ne. V tvém případě to smysl nemá ale dneska jsem se docela dobře vyspal tak udělám chybu a dám tomu šanci. To že jsem se na to chtěl včera v****t ze mě nedělá zuřivce ale dík.

              Je sice hezké že sis našel v recenzích na steamu pár lidí kteří psali že jim hra jede špatně protože na to nemají sestavu ale co ti co splňuji doporučené požadavky a hra jim nefunguje jak by měla? Odpověď  znáš a myslím že i většina lidí tady v diskuzi ale byl bych rád kdybys ji napsal sám protože jinak ti to asi nedojde a pořád tady budeš patlat něco o RAM a VRAM.

              Moje sestava: Ryzen 9 5900x, 32GB RAM, RX 5700 XT 8GB a hra je skoro nehratelná. Rozdíl mezi nastavením Low/Medium/High minimální. Proč? Odpověď  je ta stejná jako na předchozí otázku ale zase to nechám na tobě. Mám totiž pocit že až pak by ti to možná mohlo docvaknout a přestaneš bagatelizovat problémy lidí kterým by hra měla fungovat bez problémů.

              Hra sice vypadá dobře ale to z ní automaticky nedělá nextgen tak prosím vytáhni hlavu ze zadku a zkus vstřebat všechny tyhle informace a zhluboka se nadechni a vydechni a zkus to napsat - ta hra je špatně - - - - - - - - - - - - - - .

              • sugyn

                Reakce na příspěvek:

                Ty to furt nechapes ne? Je potreba proste mit 24giga vram a 128giga ram pak ti to pojede. Kasli na sirku sbernice, na propustnost a jiny technicky parametry protoze vram resi vsechno i zpraseny porty.

                • Reakce na příspěvek:

                  Jop už mi to došlo. Moje chyba :D

              • frank.horigan

                Reakce na příspěvek:

                Jestli je tak špatně tak ji nehrej. A máš vyřešeno.

                Hlavně ať ti těch 32GB RAM slouží.. 

                • Reakce na příspěvek:

                  Slouží a sloužit pravděpodobně nějakou dobu budou... dík.

                  Jak tak čtu tvoje příspěvky tak ty si prostě budeš pořád točit to svoje. Tak jak jsem to psal hned na začátku... nemělo smysl ti něco psát. Ty radši napíšeš že je špatně tabulka požadavků místo toho aby si uznal že je hra špatně optimalizovaná. To je fakt extrém. Hra zase nevypadá tak dobře aby to mělo až takové požadavky. A když ti člověk napíše že mu to nejede ani na mašině na které by to mělo fungovat bez problémů tak mu napíšeš ať to nehraje. Já mám fakt dost. A to si představ že jsou lidé kteří mají ještě výkonnější PC než já a taky mají problémy. Ale já vím... není to špatnou optimalizací ale tím že ta hra je prostě až moc NEXTGEN :D

                  • frank.horigan

                    Reakce na příspěvek:

                    No je to přesně jak bylo psáno výše, buď se brečí, že konzole brzdí vývoj a PC nejsou využita a když nějaká hra naruší něčí ego, je to shiiiiit, neoptimalizováno blabla....

                    Stejně to bylo s Cyberpunkem který ale měl zkraje opravdu vady přímo v herních mechanikách. Nešlo jít tam a tam, dokončit tu ta tu misi.

                    TloU možná trochu přestřelilo, ale vypadá sakra dobře, kolega z práce jede na R5-5600x, 32GB, RTX3060  - až na paměť v podstatě nižší mainstream a psal že atmo filmovost atd BOMBA a  hra jede, nepadá jede 60fps/HIGH.

                    Já už vím že je to bomba, já to hrál. Ale zahraju si to znovu, zajdu pro dalších 16GB RAM - protože to je klíč a dám to znovu. 

                    Přelouskej si tady:  https://www.dsogaming.com/articles/does-the-last-of-us-part-i-suffer-from-8gb-vram-crashes-on-pc/

                    • Reakce na příspěvek:

                       Buď si nepochopil sarkasmus v mojí poslední větě nebo jenom trolíš. Tak či tak děkuju za pobavení. Snaha byla no....

                      • frank.horigan

                        Reakce na příspěvek:

                        Jak říkám, nehrej to. Pokud je to špatná hra, nestojí to za to.

            • twicer

              A ty brepta... 🙂 Podejte si ruce.

  • Přiznám, že jsem zklamaný. Konzole nemam, na TLOU jsem čekal deset let. Zahrál jsem si dvě postapo hry (plus deskovku Kolonie:-)), dojel jsem teď seriál a hned se chtěl pustit do hraní...a teď se peru s technickými problémy.

  • Hidden

    Ze si nektere hry na prvni spusteni kompiluji shadery neni zase tak neobvykle. Nektere to primo priznaji a nejpozdeji do par minut je hotovo, nektere to delaji "potajmu", kdyz to zvladnou dost rychle. Ale aby si hra kompilovala shadery desitky minut, tak to uz chce notnou davku drzosti autoru portu a tak nejak to o jeho kvalitach rika vse.

    • frank.horigan

      Kompilaci shaderů při prvním spuštění dělá hodně her na LowLevelAPI. (DX12, Vulkan). 

      Tyto API jsou "blíž hardwaru" a pro každý konkrétní PC musejí "nastavit" ideální množinu shaderů. U konzolí to odpadá, konzole je jedna. PC má konfigurací milion. 

      U TloU je toho hodně a trvá to dlouho - a bohužel, jde to přeskočit. 

      • Hidden

        Ano, jak jsem psal, kompilace shaderu jako takova neni problem, ani v nejmensim, rada her to tak dela. Ale ze to TLOU dela desitky minut (a v podstate to vyzaduje, aby vysledek nebyl straslivy), to nemohu nazvat jinak nez drzosti autoru, ze se nestydeli port takhle pustit ven. Na to neni zadna omluva, kdyz i lepe vypadajici hry to zvladnou (a ackoliv TLOU porad vypada solidne, ruku na srdce, vizualne to trhak v dnesni dobe uz take neni).

  • Derp_1337

    No ten technický stav je opravdu katastrofální. A pro nastavení grafiky na "Ultra" musíte mít minimálně RTX 4080. Jenže s takovou grafickou kartou očekávám mnohem lepší výkon a obraz. To, co se objeví na obrazovce, tomu neodpovídá... 😠

    • frank.horigan

      Nesmysl, musíte mít jakoukoli kartu ideálně s 16GB VRAM.

      To je i bazarový RX6800 a půjde to ok. 

        • frank.horigan

          Žiju tady a výše jsem psal že to next gen. Oni ti vývojáři asi neřešili co má většina, jinak by to nebyl nextgen :)  Mimochodem AMD měla karty s 12/16GB VRAM už před dvěma roky, to že nV u 3080 s VRAM šetřila je její věc a hlavně věc těch to za tu 10GB 3080 dali 35tis.

          Engine vzniknul přímo pro PS5, hádej jaká architektura GPU je v PS5.-..???  


Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit