Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • 5e smesna castka za jednorazovy poplatek... jako oceneni za praci

    - navic jak uz tu nekdo psal bez toho modu si muze nekdo tu hru koupit a nehratelnou do 2h vratit.

    - nebo s modem hru nevrati a uziva si ji dal. Kolik bude takovych hracu/refundu (pri soucasne urovni optimalizace hry) o ktere by Bethesda normalne prisla?

    • OsamaBinBowlin

      Asi tak, měli by mu ještě děkovat.

  • Je to ciste jeho vec, jestli za neco co vytvoril chce penize nebo ne. Jestli je legalni modovat hru  s tim nijak nesouvisi, protoze nelegalni by to bylo i v pripade, ze by to delal zadara. 

    Az Bethesda rekne...ok modujte si, ale nesmite na tom vydelavat, tak to bude o necem jinem.

  • Jestliže sám modifikuje cizí dílo bez souhlasu autora tak snad neni o čem mluvit ne? A jedno jestli k lepšímu nebo horšímu. 

    • Daniel911

      On ale nemodifikuje a neprodava hru. Vytvori samostatne dilo ktere se pak ve hre vyuzije.


      Kdyz si chci na aute upravit program vstrikovani, take za to v servisu zaplatim lidem ktery to auto neprodali, nevyrobili, a nemaji s nim nic spolecneho. 


      Ten servis i tento typek co prodava mody jsou totozne pripady.

      • dworkin

        Ne, nejsou. S koupenou věcí si můžeš dělat, co chceš. S koupenou licencí si můžeš dělat jen to, co ti licence dovolí. Na půjčeném autě si program vstřikování fakt upravit nesmíš.

        • Daniel911

          trochu off topic ale ok:)

        • A kdyz si ho presto nechas upravit, tak budes pozadovat, aby ten co to provadi to udelal zdarmo ? :)

          • Akorát, že tady to bylo trochu jinak. Týpek přeprogramovával řídící jednotky půjčených aut za prachy. Pak mu za to pár lidí odmítlo zaplatit a on se začal veřejně vztekat, že příště tam přidá podprogram, který zadře motor a odstraní ho až po zaplacení. V případě těch aut by se peněz za provedené úpravy dočkal těžko. Spíš by se dočkal žaloby nebo trestního oznámení od autopůčovny.

            BTW, licenci porušuje jak majitel licence, který si mod do hry aplikuje tak tvůrce modu, který pro to vyrobil nástroj. To, že se to běžně neřeší, je jedna věc, ale zablokování hry a požadavky na odstranění modů z internetu už tu taky byly. Rockstar je v tom expert.

            • Co je na tom jinak ? Jak to souvisi s moji otazkou, ze pokud si nechas takhle auto upravit, ze ocekavas, ze to dotycny udela zadarmo ?

              • Reakce na příspěvek:

                Souvisí to tak, že v tomto případě jde o nelegální úpravu neschválenou majitelem. Ano, v rámci zlodějské cti je fér komplicům platit, když o to žádají (jsou to taky lidi a taky jde o obchod), ale právní vymahatelnost takové platby je nulová (vymáhá se to trochu jinak). A křičet o jejím nevyplacení na náměstí je dost hloupé zvlášť, když legální páky proti věřiteli jsou o dost delší než proti dlužníkovi. V praxi ty piráty nikdo trestat nebude, ale Bethesdě bude stačit jedna zpráva z jejího právnického oddělení na to, aby tvůrce modu přišel o účet na Patreonu. Tedy pokud bude chtít, nejspíš se na to vykašle, aby jí to nekazilo publicitu. Aspoň dokud tam opravdu nenamontuje to kurvítko, kterým vyhrožoval.

      • MalyZeli

        Krásné přirovnání. Všechny automechaniky by asi měli žalovat a pozavírat. 👍👌

  • Ne, nezaplatil bych mu. Parazituje na cizí práci, když to zpoplatní. Když je model stanovený na dobrovolnosti, tak rád podpořím autory.

    • Daniel911

      A co treba kdyz nejake studio vyrobi scenarii do Flight Simulatorua prodava.


      To ma byt take zdarma?;) Vzdyt jen parazituji na tom ze nekdo vydal Flight Sim :)

      • medveddd

        Pravdu máš, modder autorovi původního díla jedině pomáhá. Důkazem je i narativ kolem Starfieldu, kde každý druhý recenzent říká "je to dobré a až se na to vrhnou moddeři, bude to ještě lepší!".

    • Tak urcite ti tady vsichni verime, ze jsi kdy zaplatil za volne dostupny mod byť jedinou korunu. Parazituje na cizi praci? Jakoze vlozi vlastni usili, tam kde na to bethesda "zapomela"? 

      Prekvapuje me, kolik mladych komunistu se tu roji. 

      • Daniel911

        Presne. 


        Posledne jsem si byl nechat vyvazit pneu a borec za to normalne chtel prachy, i kdyz to auto nevyrobil, tak na nem vydelal. Pacholek :D

      • To toho o komunismu moc vědět nebudeš, co? Bacha  na tyhle nálepky. Dost zdejších diskutujících si ho částečně zažilo na vlastní kůži, tak se neztrapňuj. Jestli má něco z uvedeného společného s komunismem, tak je přivlastneni si hry k vlastním účelům bez souhlasu majitele... ty komunisto 😀

      • dworkin

        LOL. Představa, že pokud videhra není podle mých představ, tak mám právo porušit autorská práva jejího autora a dokonce na tom vydělávat peníze, je tak komunistická, že snad ani víc být nemůže. Každému podle jeho potřeb, že. Takhle se tady za bolševika dělaly "české" písničky, které vykrádaly západní hudbu. Však západní autoři "zapomněli" udělat českou verzi, Češi ji chtějí, tak to máme plné právo ji udělat - a pokud na tom vyděláme peníze? No však jsme do toho vložili taky práci, ne?

        A ty tu píšeš něco o komunistech? Ses zbláznil?

        • Hezky ses nam tu rozepsal, akorat ze srovnavas hrusky s jablkama. 

          Za druhe - jses pravnik? Cetl sis nekdy licencni podminky konkretne u bethesdy, kdyz se tu tim porad ohanis? A jses si 100% jistej, ze s nima patreon jakymkoliv zpusobem koliduje? 

          • dworkin

            Jsem právník, četl jsem EULA Starfieldu a _veškeré_ mody jsou v tuto chvíli zakázané (čl. 3 EULA). Tedy ať už placené nebo neplacené. Výjimky vzniknou, až vyjde Creation Kit pro Starfield. Tedy příští rok.


            • Tak ta sedla. Habet!

  • ALHAZRED

    Keď si to tak vezmeme, za ČO všetko sa dnes na internete platí, tak prečo by si niekto nemohol urobiť biznis z modov že... a z češtín a neviem z čoho všetkého...proste NORMA... 

    Keby som to bral tak, že kolko modov som dal napr. do Skyrimu a od kolkých moderov a každému by som mal za to platiť, resp. platiť členstvo, tak by ten Skyrim stál asi 500€.

    Jeden moder chce za to prachy...lebo ON si zaslúži, a ostatný nie ?

    Nemám nič proti dobrovolným príspevkom, ale povinná platba, za mňa určite NIE !! Ale ako si tých moderov vychováme, taký budú, kto chce, nech platí...

    • MalyZeli

      Pořád je to dobrovolné. Nikdo tě nenutí si mody instalovat. Je to něco navíc. 

      • ALHAZRED

        Ako všetko, OMG to je myšlienka :-D

        Pozri, ak máš silno mocnú potrebu niekomu platiť, kludne toho modera podpor, ale z pôvodnej fanúškovskej podpory, si tu niekto robí biznis a to je proste GRC...

  • dworkin

    Zloděj křičí chyťte zloděje.

    • OsamaBinBowlin

      Co to meleš za nesmysly? Přidává hodnotu do jinak amatérsky udělané hry.

      • Derp_1337

        Jenže on sám tu přidanou hodnotu nemůže dávat do hry, protože je to v rozporu s licencí hry. Mody, které dodělal do hry, jsou vlastnictvím Bugthesdy a tudíž na nich nemůže vydělávat.

        Takže sám porušuje licenci a stěžuji si, že jiní dělají totéž.

      • ALHAZRED

        Tak keď čítam túto prvú vetu, tak ma svrbí pesť...BTW Moder nám tu ide riešiť pirásvtvo ?? FAK

      • dworkin

        Bez licence a Bethesda z toho nemá ani fenik. Není mi ho líto.

        • Takze ty litujes Bethesdu za to, ze nema nic z prace, kterou odvedl nekdo jinej, kdyz dodal prakticky v den vydan ficuru, kterou predne mela udelat sama Bethesda? Tomu rikam intelektualni ekvilibristika... Btw Puredark poskytl DLSS 2 zdarma na nexus, soucasti patreonu byla jen verze 3 s frame generetion. 


          • Kompost

            az stvoris nieco co podlieha autorskemu pravu, dusevnemu vlastnictvu alebo patentu a niekto si zacne privyrabat na tvojej praci bez tvojho suhlasu a nasledne este vyda prehlasenie ze jeho uprava ked ostatny za nu nezaplatia narusi funkcionalitu - garantujem ze budes prvy stat zo zdvyhnutou pastou a nadavat na vsetky strany.

            apropo: "kdyz dodal prakticky v den vydan ficuru, kterou predne mela udelat sama Bethesda" je taky novodoby entitled blabol ze to neni uz ani smiesne. autor nema povinnost spravit cokolvek co nechce. ty ako zakaznik sa mozes vyjadrit penazenkou a dielo si nekupit. tiez si nejdem kupovat jazz, potom nadavat ze tam mala byt death metalova pasaz a platit niekomu nasledne za to ze ju tam vlepil...

            • Prekvapuje me, kolik energie ste schopny vlozit do napsani rozsahlejch kometu, aniz byste vubech pochopili jadro problemu a jeste k tomu tu fabulujete nejaky nesmysly o tom, ze bethesde bude vadit, kdyz si nekdo rozjebe jejich hru vlivem modifikace stezeny z TORRENTU. 


              Ad ten tvuj posledni odstavec - zase vytrhnes jednu vetu z kontextu a prilepis k tomu nesmyslny klise o pravech peneznky... A co moje pravo na to, podporit autora modifikace, za zvyseni komfortu hrani, bez kteryho bych si tu hru ani neporidl? Jak konkretne tohle omezuje tebe, studenty s malym kapesnym, socky z pracaku apod.,? Nebyt ty modifikace tak ja a troufnu si tvrdit, ze i spousta dalsich si tu hru ani neporidim, protoze sprasena optimalizace pro nvidie... 

            • dworkin

              Přesně tak.

          • dworkin

            Povolení zásahu do autorských práv, protože "to v tom díle přece mělo bejt"? LOL.

            Ne.

  • MalyZeli

    Od kdy je placení za něčí práci špatné? Jeho mody jsou lepší než třeba později přidaná officialní dlss3 podpora. Nemám problém dát 100kc někomu za kvalitní mód který mi vylepší zážitek ze hry, a mít přístup i ke všemu ostatnímu co udělal. Je snazší mít všechno zadarmo? Jo... ale mít pocit, že máte nárok na všechny modifikace zadarmo je prostě úplně dementní. 

    • Derp_1337

      Jo, taky si myslím, že je v pořádku zaplatit za slušný mod. Ale to trochu přehání, když bude do svých modů přídávat malware, který ojebe lidi, co to upirátili.

      • medveddd

        Mně to připomíná toho nezabitelnýho škorpiona co dali Croteam do pirátský verze Serious Sama 3.

        Pokud to neobtěžuje lidi, co za to normálně platí, je to podle mě podstatně lepší než jiné formy DRM.

      • Triků, jak znepříjemnit hraní pirátské verze, existuje spousta a bývaly i celkem vtipné. Akorát je tam vkládali sami vývojáři hry. Kdyby někdo vyrobil kurvítko, co mou hru bude úmyslně prznit či shazovat a hráč si bude myslet, že jde o chybu hry, tak rozhodně nebudu rád. Nedivil bych se, kdyby za to taková prohlášení dostal nepříjemný mail od Bethesdy.

  • owny

    Obecně mi nevadí placené mody. Je to kreativní činnost, která žere čas a autoři mají právo za to něco chtít. Otázka je, co s právy autorů hry, ale je to podle mě řešitelné. Dokážu si představit, že za placené mody budou chtít nějakou rozumnou provizi a na oplátku budou provozovat infrastrukturu a integraci se hrou - mod se dostane k víc hráčům, bude jednodušší ho nainstalovat a vydělají na tom všichni. Možná až na hráče, ale pokud by to zvýšilo počet opravdu kvalitních modů a ty průměrné byly stále zdarma, tak to taky nemusí být špatné.

    • kovadlinka

      Tohohle nápadu se chytlo Bohemia Interactive které vydalo několik Creator DLC, některé byly svoji kvalitou a cenovkou za něj dost kontroverzní, a Gaijin, který některé původně hráči vyvíjené stroje dál jako prémiové, v obou případech mají z prodeje výdělek jak vlastník práv na hru, tak samotný modder... Bethesda by mohla postupovat stejně, velké a kvalitní módy a totální konverze by mohly být placené jako Creator DLC a menší módy zdarma...  pak by takový šašci neexistovali nebo by aspoň museli být zticha 

      • Hidden

        No, ona Bethesda stejne i postupovala s placenymi mody v Creation Clubu, myslim pro Fallout 4 a Skyrim.  Ale podle vseho to asi kdovijak uspesne nebylo.

  • Psychotic

    Placené mody za mě OK, už nejsme v roce 1999, kdy všechno dělalo pár nadšenců. Videoherní průmysl nabyl monstrózních rozměrů a ti, kteří na něm pracují, by měli dostat zaplaceno.

  • O legálnosti modů a placených modů by měli rozhodnout autoři původní hry a ideálně by to mělo být součástí licence, aby každý věděl, na čem je. Jestli jim nevadí nebo dokonce vyhovuje, že se na jejich díle přiživují i další, tak proč ne? Většinou je to prospěšné pro obě strany. Jako hráč mám samozřejmě radši mody zdarma, ale pokud za ně chce někdo platit, je to věc mezi ním, autorem modu a autorem hry.

    • sugyn

      Nikdy by me nenapadlo rict o moderech ze jsou prizivnici.

      Spousta her je popularni i po letech prave diky modderum, viz takova Arma, X-plane atd.

      • Většinou je to symbióza, souhlasím. Ale můžou být výjimky, když jde o mod, který přidává do hry něco, s čím autoři nechtějí být zrovna spojováni (typicky pornomodifikace). A když si za to pak autor nechá i zaplatit, tak už mi to přijde hodně na hraně.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit