Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To je zase fňukání v řadách PCMR :D 

    • Veskoslav

      Další, co má IQ jako brambora. Hra je stažena z více jak 170 zemí světa, protože si tam legálně nezaložíš PSN účet.


      Pokud to Sony plánovalo od začátku, nemělo vůbec umožnit prodej/aktivaci hry v dané zemi/regionu.

      • Derp_1337

        To prohlášení v pátek bylo od Sony trochu nešťastné načasování. 

        Management Sony něco v pátek vypustí do světa a jdou domů. No a mezitím lidi začnou o víkendu šílet a reakce naroste do obrovských rozměrů. Ale aspoň je vidět, že lidi z Arrowhead a Valve pracujou i o víkendu, zatímco management Sony očividně ne.

        Dnes snad uvidíme, co Sony odpoví.

      • Jo, je smutný, že původně tvrdili, že není potřeba propojování PSN účtu pro hraní na PC a záhy se pak věta změnila, že to některé hry budou vyžadovat.

        Že je hra stažena ze 177 zemí - na to mteď budou tratit akorát oni sami a devs...a hráči z těch 177 zemí :) 


        jen si tu odložím

        RDR2/GTA– Rockstar account

        HALO –MS account

        Rainbow six – UBI account

        Apex – EA account

        • RDR2/GTA– Rockstar account

          HALO –MS account

          Rainbow six – UBI account

          Apex – EA account

          Pri kazdom jednom si o tom vedel od zaciatku, od zaciatku je od teba vyzadovany, takze si mal slobodnu volbu ci hru chces alebo nie....a su to LAUNCHRE, nie len prazdny ucet na zbieranie dat. Ak ma niekto vlastny launcher/store kupim si hru tam, nebudem davat zbytocny podiel valve len aby som si honil ego ciselkom vo virtualnej kniznici a vuala nemusim nic prepajat.

           Az bude mat sony na PC vlastny launcher a store mozeme sa o niecom bavit, inak nie je jeden jediny rozumny dovod vlastnit PS ucet, ktory vacsina ludi v zivote nevyuzije.

          • Derp_1337

            Tvoje poznámka nedává moc smysl. Však i u Helldivers 2 to byla napsané o začátku.

            To, že lidi licenční podmínky nečtou a automaticky klikají na "souhlasit", je trochu jiný typ problému. 

            Stejně tak se většina lidí nepodívá na požadavky na Steamu. A nejen hardwarové požadavky, ale i ty softwarové (jasně tam od prosince 2023 byl požadavek na PSN účet). Většina lidí je z principu líná a raději to nejdřív zkusí rozjet. No a když to nevyjde, tak žádají o refund.

        • Veskoslav

          Tak zrovna u Apex to věděli všichni, když je to EA hra, která šla prvně na Originu (takže bez něj by sis to stejně nezahrál) a až pak šla na Steam. Jo kdyby to bylo, že by ta hra šla hrát na čemkoliv bez nutnosti účtu a pak dodatečně přidali EA účet jako povinnost, to by odpovídalo stejné situaci.

  • sugyn

    Sony se podivalo na BSG s Tarkovem a rekli si my chceme taky.

    • Tak sony si zvyklo ze konzolaci si radi nechaju kadit na hlavu a este im za to dakuju. Na PC im nastastie podobne spinavosti neprejdu. Nech si skusia na pc robit remastre novych hier, potom remake remastru a remaster remaku a pytat si za to plnu palku.

  • ianikSVK

    Rieši sa to ako by mali tieto komenty vplyv.... Sony je u rite co si kto mysli. Ber alebo neber....  

    • JohnyTheZik

      Krásně uzrálo

  • MishKonn

    Článek úplně mimo:

    - V EULA ani původním FAQ taková povinnost nebyla, hra s takovým požadavkem tedy nevyšla. Toto bylo upraveno později, kdy na to někdo poukázal. 

    - Není to vůbec o tom, že by si někdo nechtěl založit zdarma účet, ale proto, že služba PSN není dostupná ve spoustě zemí + vytvořit si účet mimo bydliště je porušení podmínek a člověk riskuje ban, a tedy ten tah může reálně znamenat, že spoustě lidí, kteří si hru pořídili, bude znemožněno ji hrát. 

    • Derp_1337

      "vytvořit si PSN účet mimo bydliště je porušení podmínek a člověk riskuje
      ban, a tedy ten tah může reálně znamenat, že spoustě lidí, kteří si hru
      pořídili, bude znemožněno ji hrát."

      To je nějaký nesmysl. Ještě jsem nikdy neslyšel o tom, že by někdo dostal ban za účet v jiné zemi či regionu. Internet (a Youtube) je plný lidí, co takhle hrajou.

      Stačí si vytvořit účet z jiné země (či regionu) a každý si pak může vesele zahrát Helldivers 2 či jiné hry.

      • Veskoslav

        Přečti si podmínky od Sony. Pokud zjistí, že sis založil PSN s nepravdivými údaji, mají plné právo jej zablokovat...

        • Derp_1337

          Už jsem to tady jednou napsal. Technicky vzato je to proti ToS. Ale nikoho za to nebanují.

          Oni by byli sami proti sobě, kdyby nedovolili lidem utrácet peníze v jejich obchodě.


          Tam jde spíš o to, že v ToS to není dovolené kvůli různým zákonům zemí. Vlády jednotlivých zemí chcou, ať utrácíš v tuzemských pobočkách, ze kterých jim logicky jdou daně. 

          A pro ty vlády je nežádoucí, aby jsi nakupoval v obchodě v nějaké zemi, která je daňovým rájem. Ale praxe je taková, že pro drobnou potřebu jednotlivých lidí se to moc neřeší. A Sony to pak taky moc neřeší. Navíc Sony za to přece nemůže, protože to je zakázané v jejich ToS. 😉

          Začne se to řešit, jedině když někdo na tom chce vydělávat. Někde někdo nakupuje levné produktové klíče a pak to chce prodávat na domácím trhu.

    • aspa

      žádný ban neriskují. Tohle jsou fake news. Ukaž mi jeden příklad banu za učet mimo svůj region. Je vtipný, že se stačí podívat třeba na určité youtubery GT7, kteří pravidelně využívají USA účet, aby mohli závodit na USA serverech. 

      Nesmíš věřit všemu, co si pustíš/přečteš o této kauze. 

  • Mikit

    Přesně z tohoto důvod jsem přestal hrát Rocket League, po přechodu pod Epic. Přesně z toho důvodu jsem byl sakra rád, že jsem nekoupil Fall Guys i když jsem je měl na seznamu přání už od oznámení. A přesně z toho důvodu si nepořídím ani Helldivers 2. Už z principu.

    Nemám problém s tím, když si hru kupuji a na Steamu je vypsáno, jaké účty jsou potřeba a jaké ochrany to má. Ale tenhle přístup, kdy se to změní až několik měsíců či let po vydání je mi hodně proti srsti.  

    Docela by mě zajímalo, jak tohle pořešeno z právního hlediska. Kdy si člověk koupí produkt za nějaký podmínek, které jsou ale následně jednostranně změněny. Z laického hlediska bych očekával, že mám minimálně nárok na nějaké částečné vrácení peněz. Ale nejsem tak naivní, aby mi nebylo jasné, že tohle bude mít jak Sony tak i Steam a další pořešené v obchodních podmínkách.

    Ještě že je tady GOG. Na hry co mám na svém externím disku mi sáhne maximálně přírodní katastrofa, moje blbost nebo mých blízkých, zloděj, elektromagnetický pulz, domácí mazlíčci a par dalších příčin. Každopádně mě to určitě naštve méně, než tohle.

    • Kňů :D 

    • MARTASLJ19

      Kamarát máš to trochu popletené. Rocket League ide dodnes v pohode hrať na Steame - BEZ NUTNOSTI EPICU!!! Fall Guys ide v pohode hrať na Steame - BEZ NUTNOSTI EPICU. 

      Toho ohľadom PSN bola len otázka času. Ani hry od MS nejdú hrať bez prihlásenia do MS Konta aj keď je hra na Steamu už nejakú dobu. 

    • Derp_1337

      "Na hry co mám na svém externím disku mi sáhne maximálně přírodní katastrofa, moje blbost nebo mých blízkých, zloděj, elektromagnetický pulz, domácí mazlíčci"

      Nejčastějším důvodem pokažení harddisku nejsou přírodní katastrofy nebo domácí mazlíčci... ale přepětí v síti (a nebo ze zdroje), zastarání komponentů, přehřívání, výrobní nedokonalost či lidská chyba (při manipulaci či správě systému).


      "A přesně z toho důvodu si nepořídím ani Helldivers 2."

      Nevymlouvej se. Jestli sis to nekoupil až doteď, tak s největší pravděpodobností by sis to stejně nekoupil. Teď sis našel jenom výmluvu.


      Jinak z pohledu běžného hráčů: většina z nich PS konzoli má a nebo ji někdy v minulosti měla. Takže účet taky mají. Propojit si účet není žádný problém. Většina hráčů to už udělala dřív třeba pro nějaké hry od Ubisoftu (Assassin Creed, Far Cry, Rainbox Six, Splinter Cell, South Park Stick of Truth) či Rockstaru (GTA5).

      • Mikit

        K disku. Ano souhlas, ale tomu se dá předejít. Lépe řečeno minimalizovat riziko. Aktuálně měním disk pokaždé když dosáhnu kapacity. Koupím dvojnásobný, překopírují, starý dám do šuplíku a jedu dál. Do budoucna plánuji NAS, 2 disky a zrcadlit. Šance že kleknou oba existuje, ale opět je to o minimalizaci rizik. 

        Ke koupi. Na to abych si nekoupil hru, nepotřebuji výmluvu. Helldivers mě celkem zajímají, ale zároveň běžně nekupuji hry za víc jak 9.99 euro a nemám problém počkat si na tuhle cenu i několik let. Jako ano, koupil jsem asi 2 hry nad 30 Euro,  5-10 her nad 20 Euro a třeba 20 nad 10 Euro, ale zkrátka nekupuji je běžně. Toho co se dá hrát za takovou cenu je dost, jen pro mě ty hry prostě vychází o 5 let později. Ale za ty třeba 3 roky, kdy na tu cenu Helldivers 2 klesne, bych nad tím určitě uvažoval. Takhle ale už ne.  

        K propojení. Já měl jenom PS1. Ale neříkám, že nemám Steam spárovaný s Uplay nebo  Originem. Mám, jenže když jsem si kupoval ty hry, které to vyžadují, tak jsem o tom věděl. Ale tady je za mě problém v tom, že si člověk koupí produkt a po nějaké době ti řeknou, tak a teď se tady registruj nebo už si nezahraješ. A i když už pro mě tahle situace nenastane, protože tam bude uvedeno, že je k hraní potřeba PS účet. Tak zkrátka nechci podporovat firmu, která tohle udělala. Je mi jasné, že je těch mých neinvestovaných 10 euro bude stráááášně bolet, ale je to zkrátka můj osobní postoj.  Ale samozřejmě chápu, že pro 99% hráčů to není problém. Prostě to tam odklikají a v klidu si budou hrát. A to není kritika, jen to prostě každý máme nastavené jinak. 

        • Derp_1337

          "Mám, jenže když jsem si kupoval ty hry, které to vyžadují, tak jsem o
          tom věděl. Ale tady je za mě problém v tom, že si člověk koupí produkt a po nějaké době ti řeknou, tak a teď se tady registruj nebo už si
          nezahraješ."

          Nevíš, o čem mluvíš. To vyžadování PSN účtu tam bylo od začátku. Už v předprodeji v roce 2023 to tam bylo napsané. 

          Ale pak při vydání Sony napsalo, že kvůli technických problémům to není nutné. Ale už to očividně opravili.

          A jen tak mimochodem: ve hrách, kde funguje crossplay mezi různými platformami, je vyžadování účtu na domovské platformě vývojářů celkem běžná věc.


          Tady máš Reddit vlákno, kde je screenshot z prosince 2023: https://www.reddit.com/r/Helldivers/comments/18cbz9y/why_does_helldivers_2_require_a_psn_account_on/

          • Mikit

            OK, tak v tom případě beru zpět. Pokud to tam bylo, tak v pořádku. Díky za opravu. 😉

            Tak budu dál našvanej jen na Rocket League, tam kdysi určitě nebylo. 🙂

            • nebolo to tam...pridali a upravili to dodatocne...povodne bolo v podmienkach ze ten ucet NEBUDE povinny k hraniu..obhajovaci obhajuju tentokrat neobhajitelne a siria nepravdive informacie

              • Hidden

                Reakce na příspěvek:

                Ne, bylo to tam od zacatku, jak pise Derp (a je potvrzeno v odkazovanem threadu na Reddit). Pro potize pri launchi ho pouze docasne nevyzadovali, ale na Steamu nutnost PSN uctu svitila uz minimalne od predobjednavek.

                • Reakce na příspěvek:

                  A proč potom prodávali hru i v zemích kde PSN nefunguje, když od začátku věděli že bude potřeba? 

                  • Hidden

                    Reakce na příspěvek:

                    Tezko rict, ale rekl bych, ze to nekomu proste nedoslo (i vyjadreni jejich community managera tomu mirne nasvedcuje) a nebo bylo zpusobeno komunikacnim sumem mezi Sony a Arrow Head a az ted se chytaji za hlavu a prodej v danych zemich zakazali.

                    Jinak zakladat PSN ucet z nepodporovane zeme pres VPN ci podobne jak je psano nize je proti ToS Sony, takze to sice lze, ale je to banovatelne (proto i ono stazeni prodeju).

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      "PSN ucet z nepodporovane zeme pres VPN ci podobne jak je psano nize je proti ToS Sony, takze to sice lze, ale je to banovatelne"

                      Nelze věřit všemu, co někdo napsal kdesi v diskuzi. Takhle vznikají řetězce fake news.

                      Nikdo nedostal ban za to, že si vytvořil účet z jiné země. I když technicky vzato je to proti ToS (ale ono je to v ToS kvůli zákonům některých zemí).

                      Dokonce na oficiálních stránkách technické podpory Sony je napsaný návod, jak si vytvořit účet z jiné země. Dokonce ti poradí jak vytvořit víc účtů a každý z jiného státu. A žádné VPN nepotřebuješ.

                      • Hidden

                        Reakce na příspěvek:

                        Jestli za to skutecne banuji nebo ne netusim, ale podle ToS mohou. Nemas nahodou odkaz ten oficialni navod od Sony (na letme hledani jsem nic nenasel)? Docela by me zajimalo, jak presne radi porusovat/obejit jejich vlastni Terms of Service (jestli to spise neni nejaky navod jak zmenit zemi pri stehovani nebo tak neco). ;)

                        • Derp_1337

                          Reakce na příspěvek:

                          Myslím, že u Sony nejde změnit zemi při přestěhování. Můžeš jenom založit úplně nový účet s novou zemí. 

                          A pak budeš mít 2 účty: ten starý, kde máš dřív zakoupené hry. A pak ten nový, kde budeš kupovat nové hry.


                          Těch textů na Sony je hodně. Tohle je první výsledek, který mi vyskočil na vyhledávání na google: https://www.sony.co.uk/electronics/support/articles/00155053#My%20account%20is%20linked%20to%20a%20different%20country%20or%20region

                          Máš v tam textu jasně řečeno: "If you really want to access a different regional page (e.g. to purchase
                          a product online, submit a cashback claim, etc.), you can: Create an account for that region using a different email address."

                          • Hidden

                            Reakce na příspěvek:

                            Diky, takze fakt radi zakladat ucet pod jinou zemi v rozporu s ToS, kde rikaji, ze ucty s falesnymi informacemi (v tomto pripade country of residence) mohou blokovat. Celkem zajimave. ;)

                            • Derp_1337

                              Reakce na příspěvek:

                              Jn. Je to takové zvláštní.

                              Ale myslím si, že ta konkrétní část ToS o zemi původu je tam jenom z jednoho důvodu: aby uspokojili místní zákony jednotlivých zemí. Vlády z principu chcou, ať lidé nakupují v tuzemských obchodech, z kterých jim jdou daně. A nechcou, ať lidi nakupují v zahraničních zemích, které jsou považovány za daňový ráj.

                              V praxi je ale situace taková, že pokud člověk dělá drobné nákupy pro svlou vlastní potřebu, tak je to ok. 

                              Problém nastává jenom když nakupuješ nad určitou částku a nebo obchoduješ ve velkém (nakupuješ stovky levných produktových klíčů a doma to chceš přeprodat). A Sony samozřejmě za nic nemůže, protože oficiálně dle jejich ToS nesmíš nakupovat v zahraničí. 😉

                              Takže oficiálně to nesmíš dělat, ale byly by sami proti sobě, kdyby lidem znemožnili u nich utrácet peníze.

                  • Derp_1337

                    Reakce na příspěvek:

                    V těch zemích, kde PSN "oficiálně není dostupný" se v klidu můžeš přihlásit do jiné země či regionu.

                    Je to úplně běžná věc, že si lidé udělají účet v jiné zemi.

                    Jak tady někdo napsal výš, tak na netu najdeš hromady Youtuberů, kteří chcou závodit v Gran Turismo a tak si udělali PSN účet na USA serveru.

                    např: https://www.youtube.com/watch?v=JAlZMcMtf3I

      • Proky

        Problém je, že PlayStation byl párkrát napaden a byly velké úniky dat atd. Takže nechci dále nikam sdílet svůj Steam účet s firmou typu PlayStation. Hraju na PC od roku 1993 a nikdy jsem nevlastnil konzoli, ani s tím nepočítám a nechci vlastnit konzoloidní účet. A problém je i v tom, že po několika měsících ti řeknou, dej si PS účet nebo máš smůlu? Není to na vrácení peněz, když nechci zakládat účet a hlavně propojit ho se svým Steam účtem (kde mám svoje platební karty) a přes 400 her a riskovat, že zas ukradnou data PlayStationu?

        • Derp_1337

          Píšeš dost naivní věci. Jak si jako myslíš, že to sdílení probíhá? Že na server Sony nakopírují tvoji platební kartu? 😂

          Sony nemá vůbec žádný přístup k tvým privátním věcem.

          Jediné bezpečností riziko vzniká pouze v případě pokud si účet PSN registruješ na úplný stejně mail jako Steam účet a pak budeš na mailu, Steamu a PSN používát stejné heslo. 

          Ale pokud máš jenom jeden mail a všude používáš stejné heslo, tak to je tvoje blbost.

          • Proky

            Naivní to je, ale já osobně netuším co si nasdílejí mezi sebou aplikace, co tam naprogramují a riskovat to nemusím ne?

            • aspa

              tak doufám, že používáš alespoň Apple s USA účtem a ne Google Android :D, když se tak bojíš o své data.

              Vždycky mě dostanou borci, co se bojí o svá data a pak mají  Android a Facebok a bůh ví co ještě. Tím neříkám, že jsi to ty, ale takových je x.

            • Derp_1337

              Jediné, co ty aplikace sdílí, je ID tvého profilu a tvůj nick. A Steam poskytuje některým 3rd party stranám informace o zakoupených hrách (k marketingovým účelům).

              Ale k tomu se dostane: 

              1.) úplně každá osoba v tvém Steam friend listu

              2.) vývojáři a vydavatelé od tebou zakoupených her

              3.) a úplně každá osoba, která navštíví tvůj profil (pokud sis teda nenastavil úplně soukromý profil a zakázal sdílení dat o tvých hrách)


              3rd party aplikace se v žádném případě nedostanou k tvému Steam přihlašovacímu loginu, tvému emailu, tvému heslu, a nebo k tvým platebním údajům.

              Jenom nezapomeň, že by jsi neměl všude používát jedno stejné heslo.

  • KronosDeret

    Kdo nezpeněžuje zákazníky, okrádá rodinu...

    • Derp_1337

      Trololol

      Tenhle příspěvek je totálně mimo. Kde se v článku mluvilo o monetizaci? Nikde.

      • zx_spektrum

        No hele ta myšlenka není až tak úplně zcestná, nepochyboval bych o tom, že Sony marketing určitě někdy někde zmíní vysoký počet PlayStation účtů aby tím vytvořili iluzi vysokého počtu hráčů na PS.

        • Derp_1337

          Tak marketing je jedna věc a realita věc druhá. To je fakt.

          Ale myslím, že tady jde spíš o ten crossplay.


          Všimnul jsem si jedné takové situace. Když je host hry z PS a ostatní hráči z PC, a pak to ten host leavne, tak ta hra vždycky skončí. Ale když jsou všichni hráči z PC, tak pak po leavnutí hosta je šance, že hostování hry přebere jiný PC hráč. A podobně to funguje když všichni mají PS. 

          Jestli sjednotí ten primární klíč, podle kterého se hostuje, na ten PSN účet, tak by to snad mohlo vylepšit některé aspekty hry.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit