Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mimochodem, proč všichni tvrdí, že Ciri by Zkoušku trav nepřežila? Je už to sice nějaký pátek, co jsem Zaklínače četl, ale nepamatuju, že by tam Sapkowski psal něco o tom, že by to ženy nemohly přežít.

• Derp_1337

Tak prohlašovat, že by tu mutaci (Zkoušku Trav) nutně nepřežila je trochu nadsázka. Tam jde spíš o fakt, že ta mutace je hodně nebezpečná a málokdo ji přežije. 

Takže z principu tu mutaci zkouší na lidech, které nikdo nebude postrádat (sirotci, atd.). Rozhodně by to nezkoušeli na důležitých lidech (princové, princezny, atd.) , protože (politické) následky selhání by byly velké.

A navíc větší šanci na přežití mají děcka, protože jsou více adaptabilní. Dospělí mají mnohem větší šanci umřít. Takže šance jsou proti Ciri.

Ale CDP se očividně rozhodlo dát Ciri tzv "plot armor" a kašlou na realitu. 

(Plot armor = imaginární ochraný štít hlavní postavy příběhu = hlavní postava přežije všechno).

• Tohle jsem sem k tomuto tematu nasel. 

,,Andrzejowi Sapkowskiemu zadała pytanie o wiedźminki moja znajoma na zeszłorocznym Polconie - nie wiem czy jest dostępne nagranie, to po tym gdy wskazuje na nią mówiąc "ladies first". Jego odpowiedź, uwaga, brzmiała z grubsza "nie wiem, nie zastanawiałem się nad tą sprawą" xD,,

• Super odkaz, tohle jsem nevěděl, dík.

• No, trochu nad tím přece jen přemýšlel, když o tom nechal přemýšlet své postavy. Napříkld Triss považovala za možné, že by Ciri mohla projít Zkouškou Trav, ale byla proti tomu, aby se tak stalo.

V každém případě je to obrovské riziko (minimálně ta varianta, co se používala na Kaer Morhen) a i když Ciri mohla mít nějakou motivaci to podstoupit, bude těžké to podat tak, aby to bylo uvěřitelné.

Pak mě ještě napadlo, že zmutovaná Ciri může být jen jedna z variant, které si vybereš. Třeba za dva měsíce vyjde další trailer, kde bude Ciri vypadat méně zfetovaně, bude se teleportovat po bojišti (to by umět mohla i podle knížek, pokud by to trénovala) a sekat protivníky ze zálohy nebo jim po teleportu nechávat výbušná překvapení.

• Pokud si vzpomínám, tak v Krvi elfů akorát zaklínači podali mladičké Ciri nějaké houby, aby se rychleji zotavila a lépe se jí trénovalo, a Triss měla pocit, že jí to brzdí ženský vývoj (menstruaci), tak jim další podávání vymluvila. O žádné Zkoušce trav se tam nemluvilo (ale možná si to pamatuju blbě).

• Minimálně když ji potkala, zkontrolovala, že není zmutovaná a nemyslela si, že by to nebylo možné. Houby a podobné lehčí drogy se jí taky nelíbily (nedivím se), ale menstruaci evidentně nepotlačovaly, když musela zaklínače seřvat, že nechávají Ciri trénovat i v tomto období.

• michaelfoucault

https://ibb.co/8dRBB0N

• iSpirit

Nevím, jak to má redakce, ale já mám knihy rád, vyrůstal jsem na nich, takže určitá panika je na místě. Nejde o ženskou hrdinku, sice už je to klišé, protože hrajeme jenom za hrdinky, ale na to sere bílý tesák ve finále. Já mám strach o úplně jiné věci. On ten svět je jasně daný, řekněme, že ty události jsou historicky dány, u nás ve světě se taky neobjeví jen tak nová pyramida, takže podobné zásahy naruší konzistenci světa a pro mě osobně i imerzi. Ona jen tak ze země prostě nevyskočí nová škola v době, kdy Zaklínači sotva existují, aby se tam Ciri mohla učit, to je prostě lazy writing. Jsou tam noví lidé, kteří sdílí úplně jiný pohled na lore než my fanoušci knih.  Ať už mám určité výhrady ke třetímu dílu, tak si troufnu říci, že spousty lidí může považovat trilogii za kánon, protože hezky navazuje na knihy a hlavně v prvních dvou dílech je cítit obrovský respekt k předloze. Tady jenom článek k mým obavám, ať nejsem označen za hysterku.

https://gamerant.com/witcher-4-new-school-lynx-reference-ciri-eyes-explained/

• iSpirit

a ty školy ve dvojce a trojce snad fungovaly a produkovaly nové Zaklínače? Ono je rozdíl přidat školu, která historicky skončila, což odpovídá lore, protože monstra nejsou, Zaklínači tak nejsou potřeba, nebo přidat školu, která aktivně existuje, produkuje nové Zaklínače.

Příměr asi nebyl úplně ideální, ale myslím si, že to účel splnilo, ano měl jsem napsat funkční pyramidu, která by sloužila původním účelům. 

• Tak nedostatek monster nemusi byt duvod proc neprodukovat elitni zabijaky. 

• JamesFaith

Škola Zmije měla přislíbenou obnovu od Nilfgaardu.

A u ostatních škol jsou informace kusé, takže třeba taková zerrikánská škola Mantikory, která nebyla zničena, ale pouze opuštěna, by taky mohla být obnovena.

Ale v každém případě ve chvíli, kdy začali přidávat nové školy, jim nic nebrání přidat malou funkční školu v méně známé zemi jako Hannu nebo Barsa, která stále omezeně funguje, protože v herním kánonu školy zanikaly z různých důvodů v různou dobu a ne kvůli ztrátě znalostí jako v Kaer Morhen.

• iSpirit

hodně ohýbáš fakta. K té škole Zmije:

" Byla to jedna z nejjižnějších odnoží zaklínačského cechu, která byla pravděpodobně nejodcizenější a nejutajenější"

Takže škola Rysa bude ještě odcizenější a utajenější a dokonce funkční. Určitě.

Školy zanikaly hlavně proto, že Zaklínači nebyli potřeba, protože narazit na monstra bylo čím dál vzácnější, tak je to psáno.

• JamesFaith

Školy v herním kánonu zanikaly především proto, že se dostaly do různých problémů, takže tady zase ohýbáš fakta ty.

Škola medvěda - rozpuštěna po neúspěšném honu na upíry, kdy proti ní vytáhli nespokojení vesničané a přeživší zaklínači tvrz opustili a každý pak šel svou cestou.

Škola Gryfa - těžce poškozena a opuštěna po konfliktu s mágy

Škola Mantikory - opuštěna poté, co většina zaklínačů zemřela při ochraně královské karavany a kvůli svému selhání ztratili podporu královské rodiny.

Škola zmije - dobyta a zničena nilfgaardskou armádou.

Úpadek zaklínačů kvůli úbytku monster je čistě knižní kánon, který hry už dávno popřely, když se v nich na monstra naráželo na každém druhém kroku.

• iSpirit

Reakce na příspěvek:

opět ohýbáš fakta, protože to co píše herní kánon, nemusí být v tomhle případě v rozporu s knižním kánonem, pokud ty školy skončily v době před nebo během knižní ságy. Pokud máš ale všechny školy zničeny, rozpouštěny a po x letech najdeš školu Rysa, která je funkční a produkuje Zaklínače, tak už máš zaděláno na problém. 

• JamesFaith

Reakce na příspěvek:

A v čem přesně je ten problém kromě toho, že se ti to nelíbí?

Ciri se může teleportovat po celém Kontinentu, tak proč by nemohla skončit v odlehlé části, kde přežívá malá škola s pár zaklínači, kteří ještě vědí, jak dělat nové zaklínače? 

Nebo pak je tu oblíbená fan teorie, že škola rysa je reformovaná škola kočky, která podle herního kánonu zkoušku trav prováděla i na ženách. 

Knižní sága se podrobně zabývala tak polovinou zemí, které jsou v ní zmíněné, takže prostoru mají vývojáři víc než dost. Stačí najít málo urbanizovanou zemi, kde přežívá víc monster než jinde, a hned máš důvod, proč tam jsou pořád zaklínači, kteří kvůli práci nemusí putovat po celém kontinentu  a udržovat kontakt s ostatními školami. 

• iSpirit

Reakce na příspěvek:

protože je to zkrátka špatný storytelling a hledaní berliček. Ciri se může teleportovat kamkoliv, najít cokoliv a být Zaklínačkou, projít Zkoušku trav, jenže to nezmění, že je to špatný storytelling, i když se třeba ty budeš chytat stébla, abys to obhájil.

Hra i knihy vypraví ve finále to samé i když trošku jinak. Školy v obou kánonech, buď nejsou, vymřely, nebo čekají na vymření, takhle se nám snažila herní trilogie říci celou dobu, za celou dobu jsi nepotkal Zaklínače, který by byl v pohodě, měl funkční školu a škola produkovala nové Zaklínače, potkal jsi jen Zaklínače, kteří jsou na stezce dlouho a spousty z nich se uchýlila díky této situaci i k různým nemorálním věcem.

A nejednou máš zapomenou, neznámou Školu Rysa, která tě nechá projít Zkouškou trav a pošle na stezku. Pokud to vnímáš jako dobrý storytelling, tak tě u toho nechám...

• No vzhledem k tomu, že plno lidi anglický dabing neuznává a hrálo trojku s polským dabingem, tak to zase taková změna nebude. Možná to nadabuje stejná polská herečka, co předtím. 

• matthew451

Je celkom logické, že k výmene pristúpili, a to hneď z niekoľkých dôvodov.  Ciri má byť hlavnou predstaviteľkou novej trilógie a pokiaľ pôjde o performance capture, lepšia voľba asi bude mladšia herečka ako 54-ročná pani. Nejaký ikonický hlas/výkon to tiež nebol, takže v tom nevidím žiadny problém.

• hulibalda

Cože? Vždyť Ciri namluvila Anna Cieślak.

• Kalous

"A kdy hra vyjde? O tom zatím nepadlo ani slovo, ale pár let si jistě počkáme." jako za mě by ale tady klidně mohlo bejt na místě tak trochu zaspekulovat na základě toho, jak CDPR plánuje mít v budoucnu tržby... z cca 0,5 miliardy USD v rozmezí 2023-2026 na 0,75 miliardy USD v o rok posunutém rozmezí 2024-2027 a pak následně na jednu miliardu USD v 2025-2028... takže jestli toho chtěj dosáhnout, tak to musej vydat v roce 2026, popř. nejpozději v roce 2027... bez vydání velké AAA hry to nepujde a jedinou, kterou maj rozpracovanou v produkční fázi vývoje je právě Zaklínač 4...

Zdroje:

https://gameworldobserver.com/2024/11/01/cd-projekt-1-billion-net-profit-goal-four-years

https://www.cdprojekt.com/en/investors/regulatory-announcements/current-report-no-26-2024/

• Před měsícem najeli na plnou produkci. Byl bych samozřejmě příjemně překvapen, kdyby to vyšlo za dva roky, ale kdybych si musel vsadit, řekl bych, že tuto dekádu si to už nezahrajeme. Je to tým plný nováčků a přecházejí na nový engine, tohle se ještě protáhne.

• Kalous

Já jsem si vědom toho, kdy to vstoupilo do produkční fáze... jen říkam co se píše v jejich finančním plánu pro investory, který musejí zveřejňovat jako veřejně obchodovatelná společnost. Podle něho to musejí vydat v letech 2026-2027, jinak ho ani náhodou nesplní, leda že by tam vydali jinou AAA hru, která by se masivně prodávala...

• Ale tak mají v troubě ještě jiné projekty, nějaký mulťák ze zaklínačského světa, pak remake jedničky, další Cyberpunk (i když ani ten do 2026 ještě určitě nebude) a pak ještě ten Project Hadar, což má být úplně nová hra, kterou dělají od roku 2021. Ta by do '26 nebo '27 mohla být.

• Derp_1337

A zamyslel ses nad tím, že by ten Projekt Hadar mohl být kódové označení pro nového Zaklínače? 

Myslím, že téměř všem bylo jasné, že jejich další hrou bude další Zaklínač, takže by to mohlo sedět.

• Hidden

Oficialne, projekt Hadar ma byt uplne nova znacka, pry odlisna od Witcher a Cyberpunk, takze novy Zaklinac to jiste neni. (zdroj)

• Derp_1337

Reakce na příspěvek:

Jo, jako neříkám, že to netvrdí. Ale nebylo by to poprvé, co nějaká firma úmyslně mlžila. 

Obzvlášť CDP se ukázalo, jak hodně dokážou podávat matoucí informace třeba u Cyberpunku.

• Kalous

Vše v předprodukční fázi a další Cyberpunk dokonce ještě v koncepční... Většina studia dělá na Zaklínači a jako jedinej je už oznámenej... ať se co z toho je pravděpodobnější každej teda vyhodnotí sám...

• lito

Asi by to chtělo více investigativní novinařiny než přejímaní narace vývojářů. 

Nikde jsem žándou hysterii neviděl, jen solidní diskuzi postavenou z velké většiny na znalosti lore a knižek. 

• michaelfoucault

Vždyť je toho plný internet. Plné misogynních výlevů od videoherních incelů, kteří akceptují ženské hrdinky pouze v podobě přesexualizovaných objektů k uspokojení jejich nízkých pudů. 

Proč je zrovna videoherní subkultura tak strašně toxická?

• to jsou kecy. Jo lidi brečí nad jejím vzhledem a často je to směšné - ale Ciri, Yen, Triss Anna Henrieta  - to všechno byly ve W3 kočky a zdaleka to nebyly přesexualizované objekty. Aerith z FF7 je univerzálně zbožňovaná postava, přitom je to cudně oblečená žena s menším poprsím.

Je tu prostě nepopiratelný trend "zošklivování" ženských herních postav, a v západních hrách už se téměř nevyskytují hrdinky s čistě ženskými rysy. Vše to začalo po té, co Anita Sarkeesian začala blábolit o "male gaze" a sexismu ve hrách (a co jsem slyšel českou vědkyni zabývající se tímto problémem ve hrách, tak Anita je čistě o dojmologii a nic z toho nemá ničím podloženo).

Mi osobně ten kec o negativních důsledcích objektivizace žen ve videohrách přijde na úrovni "video hry způsobují násilí"

Aktivismus a vnější vliv politiky ve hrách (a nejen tam) taky není žádná konspirace - konference herních vývojářů mají z poloviny aktivistická témata, pak jsou tu takové "SBI" a jim podobní...

Takže to, co se děje, je prostě reakce na něco, co lidem leze krkem. Ano, často už bohužel dneska  přehnaná

• ales.smutny

Bože na nebi...

• co  - jak byly ty ženy ve W3 "přesexualizované" - vždyť byly stěží sexualizované....to mají mít ženy burku, nebo co? 

Jo, mi prostě zošklivování žen z ideologických nebo výchovných či jakých důvodů vadí. A muži a ženy nejsou přece stejní, nemůžeme na ně mít stejný metr. U mužů se cení něco jiného a navíc, převážná většina mužských hrdinů je charismatických, často vyrýsovaných a pro ženy přitažlivých. Tady žádný trend tudíž ani není...nehledě na to, že hry hrají převážně muži, některé žánry dokonce téměř ze sta procent....takže se budou logicky snažit spíš zavděčit mužům. Mi by naopak připadalo absurdní, kdyby začali mužští hrdinové být vyzáblé chudinky nebo plešatějící týpci s pivasem...

Prosím - Geralt v zaklínači 3 že byl "držka" ? To taky přece nemyslíte vážně. 

A co o sociálních vědách víš ty? Bych stejně mohl argumentovat při té argumentaci že hry způsobují násilí. 

Ne, nebyly hry vždy politické a ideologické - dneska, stejně jak za komunismu, ovlivňuje umění, zábavu a hry, především jedna, a ještě k tomu často radikální, strana. Nechápu lidi, co jsou do sebe tak zahledění, že v tom nevidím problém

• Reakce na příspěvek:

Nepleteš si náhodou "přesexualizované" s "atraktivní"? Nebo je to pro tebe synonymum?

• michaelfoucault

Reakce na příspěvek:

Nope. To jsou dvě naprosto rozdílné dimenze. Stejně tak, jak si řada lidí u nás nesmyslně myslí, že sexismus znamená "sexualizovaně zobrazující". 

Apropo, sexuální atraktivita je taky v čase proměná a ideologicky konstruovaná záležitost.

• Reakce na příspěvek:

No to já vím, že jsou to dvě různé věci. A právě se ptám, jestli si je náhodou nepleteš.

Čarodějky jsou v Zaklínači atraktivní a vyzývavé, protože takové prostě jsou, je to jejich styl. Ostatní ženy jsou úplně normální, viz třeba fan favourite bylinkářka Tomira.

Třeba já si pod pojmem "přesexualizovaná" představuju něco jako hrdinku ze Stellar Blade (a záplavu obdobných asijských hrdinek) nebo slavné ženské barbarky Franka Frazetty. A obojí mi odjakživa přišlo poněkud trapné btw, a to nejsem žádný moralista.

• Reakce na příspěvek:

ne fakt to nevidím. Většina žen je tam oblečená dost střídmě. Zkusil jsem si na otázku odpovědět sám, a došel jsem k závěru, že by musely mít burky, aby pro vás nebyly přesexualizované. 

Ano, existují typické ženské a typické mužské rysy, a náš mozek je velice dobrý v rozpoznávání těchto rysů.

Pravicový svazák? Já ale nejsem ani pravičák.

• Zajímavé je, že jsem spíš viděl více reakcí na ty misogynní incely než samotné komentáře misogynních incelů. 

Zde na Games cz jsem byl jeden z prvních kdo se nad vzhledem Ciri pozastavil, ale asi dokážu žít s tím že budu označen za misogynního incela když to bude zároveň znamenat že mohu svobodně vyjádřit svůj názor a poukázat na to co se mi prostě nelíbí - jenom bych chtěl podotknout že to, když mi přijde její vzhled divný, neznámá hned že bych si o pár minut později šel zanadávat na jiná diskuzní fóra o tom že ženy patří do kuchyně 😄

Ne vždy musí být sociálně politický podtext v tom, když se člověku prostě něco nelíbí a vysloví to nahlas, resp. napíše.

Jak jsem psal později, na druhé shlédnutí se mi trailer líbil více a zároveň se mohlo jednat pouze o špatné nasvícení obličeje v některých scénách traileru - ještě je brzy hru odsoudit jako celek, pozastavil jsem se pouze nad tím co jsem viděl v ukázce.

• michaelfoucault

Bro, pleteš si jabka s hruškama. Podívej se na libovolnou diskuzi pod videem, FB příspěvkem, subredditem, kde se neděje nic jiného, než pláč malejch nenávistnejch smradů, kteří mají bebí z toho, že jim při pohledu na Ciri necuká v gatích. 

Je to nějaký early-alfa renderovaný trailer. Vsaď se o co chceš, že bude mít s hotovým produktem společného jen pramálo. 

• S tím souhlasím, na jedný straně jsou oni "malý nenávistní smradi" kteří by chtěli aby každá ženská hrdinka vypadala jako ze Stellar Blade.

Zatímco na straně druhé jsou "extrémně citliví smradi" kteří se pustí do kohokoliv jenom proto že se mu na hře obsahující DEI politiku nelíbí byť jenom nějaká herní mechanika - udělá se jim rudo před očima a mají bebí z toho že někdo onu hru zkritizoval, málokdo z nich se zastaví a zamyslí nad tím co vlastně dotyčný kritizuje a nesepne mu tedy že se může jednat o konstruktivní kritiku, která by v konečném důsledku měla vliv na to aby vývojáři vytvářeli lepší hry.

Budí to potom dojem dvou skupin malých smradů který si chtějí rozbít hubu jenom kvůli tomu že si navzájem rozšlapali bábovičky na pískovišti na kterým si kdysi hráli pospolu a tak na sebe vřeští a nadávají si namísto toho aby si opět šli hrát spolu.
            Opravdu málokdo na obou ideových stranách je ochotný kompromisů a naslouchat ostatním - zároveň ale oproti tomu co jsem viděl na různých subredditech je tady na Games hodně civilizovaná diskuze.

• Derp_1337

"Pod LIBOVOLNOU diskuzi pod videem, FB příspěvkem, subredditem" = TROLOLOL

Tady máš diskuzi k traileru na W4 na Youtube. Tak nějak tam chybí ty misogynní komentáře od nenávistných smradů, kteří mají bebí z toho, jim z Ciri necuká v gatích.

Jak napsal Iguana výš, spíš jsou vidět jen ty naštvané reakce lidí jako jsi ty, než ty údajné komentáře misogynních incelů.

• Nebudeš nám tady zase vypisovat jak jsi "souložil" naše fotry, že ne?

Jinak musím konstatovat, že jestli tady někdo pořád dokola zmiňuje sexualitu ve hrách, jsi to ty v téměř každém Tvém příspěvku. Zamysli se, hochu, nad sebou. To už fakt není normální.

• michaelfoucault

Tvůj táta říkal, že jsi nevděčný drzý spratek. A já hlupák tě bránil ☹.

• Derp_1337

Tenhle tvůj názor mi trochu připomíná jednoho mého kamaráda.
        Jednou jsme tak probírali internetové obchody a on si postěžoval, že mu
        eshopy pořád předhazují reklamy na různé ženské erotické pomůcky (r*bertky, v*brátory, atd.). 

My jsme se na něj všíchni podívali s poťouchlými úsměvy a zeptali se ho "Tvůj počítač používá i tvá žena a dcera, že?"

A on úplně nechápavě odpověděl "Ano. Ale nechápu, jak to s tím souvisí." Samozřejmě nás tím neskutečně rozesmál. 😂

• Derp_1337

Mám pro tebe novinku, která se ti asi moc nebude líbit.

Víš, v dnešní době cookies a jiných podobných sledovacích nástrojů si většina webů pamatuje, na co jsi klikl a co tě zajímá. A tak ti budou předhazovat podobný obsah.

Jestli ti internetové stránky předhazují výlevy incelů či další mysogynní a toxické kecy, tak je to protože na to klikáš a čteš to. 😱

"Vždyť je toho plný internet. Plné misogynních výlevů..." - Jak Exoslav napsal níž. To snad ani nestojí za odpověď.

• michaelfoucault

Oh, obohať mě jednou ze svých dalších moudrostí, teenage chytrolíne. Ta selektivní slepota je fakt směšná. 

• exoslav

To snad ani nestojí za odpověď...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit