Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • TheGGG

    ajaja, teď se bude na C77 šít zleva a zprava a každý se bude snažit vytvořit nějakou pseudo kauzu, jen aby hru poplival....

  • Takže trpí fotosenzitivní epilepsií a recenzuje hry? Lol. Ta ženská není normální.

  • Jack1947

    At to nehraje lolz :D když ji to nedělá dobře někdo třeba blikající světýlka a hraní barvami má rád. Stačil by asi jen režim který by měl jen omezené spektrum barev něco jako pro barvoslepúé lidi nebo tak... ale těžko říct třeba na PS5 to asi nehrozí když tam je jen Performance mode a ten nemůže obsáhnout dostatek barev! 😉

  • dworkin

    Je dobře, že tu zprávu dostáváme hned, protože může někomu ušetřit spoustu mrzení.

    Věc druhá je, že kdybych byl epileptik, tak podobné hry prostě nehraju, protože ony tak nějak z povahy věci blikají.

    • dario.marques.798

      První věta super, ale ta druhá je úplně mimo. Osobně jsem epileptik a problém mi dělá úplně jakákoliv hra nebo seriál. Proto nikdy nehraju nebo nekoukám na televizi ve tmě, vždy si rožnu světlo. Není to o této konkrétní hře - pokud je člověk epileptik, tak aby byl 100% v pohodě, tak by nesměl hrát vůbec nic a dívat se na jakoukoliv televizi

      Nicméně problémy mi způsobují i naprosto všední věci života, o kterých člověk normálně nepřemýšlí, jako průjezd autem alejí stromů nebo chůze po chodníku z dvoubarevných dlažebních kostek.

      • Rozumim tomu dobre, ze dokud meli policajti jen modra svetla, tak jsi nemel problem?

      • Thanquol

        On se rad Dworkin vyjadřuje o věcech o kterých vi howno a pak se snazi hrát Jako ze nevíš co píšeš.

        Je dobrý, ze se si mu to snažil vysvětlit, spousta lidi tomu ani  nerozumí jako třeba Dworkin, ale on je úplně dutej a nedokáže číst. 

         zbytečná energie to není, protože to přečtou naštěstí i vnimavi jedinci co dokážou přečíst větu, ale ne on. 😀


        • dworkin

          Hoďte na něj síť... 

      • Hidden

        Ta chuza po chodniku se vzorem me zaujala, to me nikdy nenapadlo. Jestli se muzu zeptat - je to v tvem pripade zpusobene stridanim svetle/tmave v zornem poli pri pohybu nebo samotnym vzorem jako takovym? Tedy, pokud bys jen stal a vzor by byl vicemene staticky, potize by nenastaly? Nebo je to jeste necim jinym?

        • dario.marques.798

          U mne je problém, když se kolem mne pohybuje něco, co v pravidelném intervalu střídá tmavou a světlou. Nevadí mi třeba chodník, který je celý šedý a čas od času jsou tam třeba 4 červené kostky. Ale pokud to udělají do pruhů a já mám jít kolmo k nim, tak to je problém. Ten světlý pruh se pak stane takovou mírnou obdobou toho, když začne nějaké světlo intenzivně blikat.


          Ale jako epileptik dokážu taková místa a okamžiky rozpoznat, proto jsem už x let žádný záchvat neměl. Ale je mi jasné, že pokud holčina hrála třeba v noci, měla zhasnuto a pak z ničeho nic nečekaně jí tam začlo něco blikat, tak tomu se těžko brání. Pamatuju si třeba jednou v noci, jak jsem málem měl záchvat, když nám před barák přijeli policajti a točilo se jim takový to modro červený světlo na střeše. Mi se ta modrá s červenou míhaly v okně pokoje a to bylo hodně nepříjemný. Stihl jsem utéct na chodbu, ale ještě chvíli a bylo by..

          Takže teorie kolegy, že nemá hrát hry, když je epileptička, je zjevně podložena vědeckým zkoumáním... Protože jak říkám - člověk nemusí hrát hry, může klidně ležet doma a stačí, aby po uloci jeli policajti a dostane záchvat.

          • Hidden

            Rozumim, takze ten vzor v pohybu supluje blikani. Diky za objasneni, fakt me nejak nenapadlo ze i takove veci mohou byt pro epileptiky (prinejmensim) neprijemne, byt je to vlastne logicke. :)

      • dworkin

        Co je mimo na tom, že bych nehrál hry? Sám uznáváš, že to není dobrý nápad. To, že riskujes, je tvoje věc, to, že já bych neriskoval, je zase moje věc. 

        Jako hry jsou fajn, ale přežil bych to i bez nich. Zejména při pomyšlení, že příští grand mal může být můj poslední. 

        Souhlasím s tebou, že epilepsie je dost velké břemeno. Nechtěl bych. :/

        • dario.marques.798

          Mimo na tom je to, že jakákoliv všední věc to může způsobit. Jak jsem psal výš - jízda autem, chůze po chodníku, ale klidně i sezení doma a nicnedělání.

          Nejnebezpečnější situace pro epileptiky nejsou ty, které vypadají nebezpečně, ale oni je dokáží předvídat. Nýbrž ty, které nečekají. Pokud hraje hru v kontrolovaném prostředí, tak pokud tam autoři vyloženě něco neposerou (jako se stalo zjevně v tomto případě nebo třeba v jednom díle Pokemonů s Porygonem), tak je to pro epileptika bezpečnější než jízda autem.

          • dworkin

            Tak když vezmeme dva epileptiky, jednoho necháme hrát Cyberpunk a druhej bude sedět na gauči a myslet na světový mír, tak pravděpodobnost záchvatu určitě nebude stejná. 

            A o to jde. O snizovani rizika. Hadam, ze ty to mas nejak vyresene a nastavene, nekdo jiny to muze mit vyresene a nastavene jinak. 

            Každopádně u her jsme pořád víceméně na urovni ohrožení sebe sama. To řízení auta mě ovšem trochu zneklidnilo. To epileptici smějí?

            • dario.marques.798

              Hele mi byla diagnostikována epilepsie, když jsem zkolaboval jako cca desetiletej na nějakým koncertu. Od tý doby jsem měl jen jeden záchvat a jinak nic. Nikdy jsem to neřešil a pokud se můj doktor nepodívá hooodně dozadu do karty, tak se o tom nedozví. Takže vlastně ani nevím, zda to je zakázaný nebo ne.

              Ono je to o přístupu každýho. Já mám speciální sluneční brejle, který tlumí změny jasu a je to úplně v cajku. Kolega mi vždycky říkal: "poslouchej své tělo, to jediné tě nikdy nezklame v úsudku." Takže přesně poznám, kdy je nějaká "nebezpečná" situace a podle toho se chovám.

              Kdybys měl zakázat řízení všem epileptikům, diabetikům (u kterých je mimochodem záchvat významně častější), alkoholikům a obecně všem skupinám, který maj nějaký problémy, tak by ti z toho vzešlo 90 % populace. Ale na nehodovost by to podle mě vliv stejně nemělo...

              • dworkin

                Reakce na příspěvek:

                Zapatral jsem a s epilepsii muzes ridit, pokud jsi za poslednich 12 mesicu nemel zachvat. Taky jsem nasel clanek, kde chlap dostal pri rizeni zachvat, prestoze uz ho leta nemel, a dopadlo to spatne. Jestli ta pravni uprava je dobra nebo ne, tezko rict. Hadam, ze pokud tam dali tech 12 mesicu, tak k tomu meli nejake odborne posudky a riziko vyhodnotili jako srovnatelne s jinými náhlými indispozicemi. Ja vim tolik, ze ja bych neridil vubec. 

                Ale to jsme zpatky u toho, na cem se zda se konecne shodneme, totiž ze každý může ta rizika a jejich minimalizaci pojimat jinak. 

            • Holt nekdy je lepsi bejt ticho, pokud o danym tematu vim kulovy. 

              Mimochodem o rizeni tu nic nepsal, pouze o jizde autem. Ikdyz jestli i jsem sparvne pochopil tvy myslenkovy pochody, tak i to bys jim zakazal :) 

              • dworkin

                Reakce na příspěvek:

                Zklidni hormon. Je klidně možný, že jsem tu jízdu autem pochopil špatně. Proto se na ni ptám. 

      • zx_spektrum

        Blbý je, že v Americe by požadovali vykácení těch kácení alejí nebo přebarvení dlažebních kostek. Nestačí generické varování a povědomí o vlastním zdravotním stavu. Na každém kroku je třeba varovat a upozorňovat, nestrkejte psa do mikrovlnky a ruce do toustovače.

    • shodan

      no asi tak, skoro kazda hra je pro epileptiky spatna... zvlaste kdyz ta baba vi, ze to ma a ne poprve... tak at nedela zbytecne halo.. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit