Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Warren Spector je bůh.Děkuji mu za Deus Ex.
    • Warren Spector BYL bůh. Pak se z něho stala dě*ka Mrkvosoftu. Od té doby má v očích $$/$$ a neudělal jedinou dobrou hru a jen kecá...
    • calwin
      ... a samozrejme celému vývojárskemu tímu ktorý ju vytváral... :D
  • calwin
    trošku volnejšie sa držím témy ale presne tak... doteraz staré hry zastrešoval warez... dosť dobrý nápad mali GOG a teraz majú docela solídny biznis... aj keď v názore sa splieta niečo s múzeami a podobne... nie je to na zahodenie ale myslím že "múzeá" už existujú...
    • ales.smutny
      On má na mysli spíš komlexnější historiografii. Ne jen to, že si vzpomeneme na tohle a tohle a začneme lovit na googlu. Ale opravdu vybudovat či vytvořit informační fond na akademické bázi, který se bude věnovat hernímu průmyslu obecně, tady i marketingu, vývoji designu, trendům... Prostě práce na roky :)
      • calwin
        no jo... niečo ako herná wikipedia a škola atd... otázka je či to bude aj do istej miery využívané a či na to niekto vôbec zoženie peniaze... každopádne myšlienka je to zaujímavá... ale tak vývojári by to mohli využiť... im by to relatívne mohlo aj uľahčiť prácu...
  • Ae blbost vychazeji retro casopisy s hrama ZX, Amiga etc. Dejte si Retro gamer. Vychazi roky. Je fakt, e PC proste tak netahne, ale nezapomenme, ze kronika muz byt treba casopis level score u nas. Staci zdigitalizovatat a na dvou cedeckach mate historii hned. Nektera prvni cisla levelu jsou na ulozto. Me tato doba nic moc dobreho neprinesla. PCcko mel jenom hlavni kapo ve tride, vetsinou synek bohatejch rodicu a hry byly nedostupne pro mladeho cloveka cenou. Rict rodicum mami dej mi 1000Kc na hru, kdyz o neco vic staly adidasky bylo aspon u me nemyslitelne, takze jsme ve tride hltali leda obrazky. A nemusi jit jenom o hry. To same programy. Proste byt tenkrat in stalo tisice a tisice. To v dobe pred internetem, tedy pred neomezenym pripojenim.
    • To nemyslis vazne. V dobe pred internetem warezil snad uplne kazdej. Neznam nikoho z ty doby, kdo by si hry kupoval :)
      • Ja jsem si hry kupoval, hned od chvile, kdy se k nam zacaly dovazet, tehdy jeste na disketach.
  • Ale ved ked si to tak vezmete vacsina historických exponatov je warez!
  • Jak to tak sleduju, tak nikdo nepochopil o jakou historii jde. Tu zadny warez nenahradi.
    • :) No jestli myslíš ty Warenovy propocené spodky , které si položil na svůj stoleček , když poprvé seřval designéry Wing Commandera ... tak ano , fyzické relikvie a zavrhlé skicy ze stolů a odpadkových košů skutečných vývojářů se opravdu postupně ztrácí pokaždé, když se objeví osoba , která se ve vývojářských doupatech pokusí uklidit .
      Ale nenávratně se toho ztrácí víc , třeba i ta atmosféra a nadšení mladých nadějných tvůrců , které po několika úspěšných projektech odkoupí zavedený distributorský moloch a začne je poučovat o své vizi ....
    • Koukam jejdasek nevynecha jedinou prilezitost, aby mohl napsat: warez je spanty, aaano. Ve skutecnosti prave zde warez ma vyznam, protoze je tozdroj, jak si zahrat hru z historie, jejiz prava treba vlastni nejaka velka firma (ani o tom nevi), ale vyvojarska spolecnost uz davno nefunguje atd. Warez ted myslim ve smyslu abandonware...
      • Vubec jsi nepochopil co jsem napsal. Kupriklady takovy Dagerfall na abandonware dokonce ani neni warez, protoze byl uvolnen k sireni zdarma, ale i kdyby nebyl - nijak to napriklad nezaznamenava historii co se kolem teto hry delo, co pro lidi a herni prumysl znamenala, jak ji vnimali, jake mela dopady a podobne, hra na warezu nazaznamena ducha sve doby a svou historii, to uz si pamatuji jen pametnici a jeste ne moc presne. A historie je hlavne o lidech a souvislostech o znalostech co proc a jak se delalo ne o technickem popisu vyslednych produktu.

        Warez z hlediska zaznamenani historie nema zadny smysl, dokonce ani jako archiv.
      • Šmarja Abandonware přece není warez ! .... Aha díky aktivitě GOGu vlastně už zase mnohdy je :/
        • Skutecny abandonware ne, ale vetsina serveru co se vydava za abandonware je ve skutecnosti warez starych her.
        • Prave no :)
  • Herna a muzeum herních automatů kousek za Prahou (Červený Újezd u Prahy)... už nějaký čas se tam chystáme strávit odpoledne ;)
    A pak alza má dvě vytrýny v pražském showroomu , kde se tematicky obklopeny objevují Atárka , ZX Spectra i Commodory ....

    No a pak jsme my , co jim, na půdě a po sklepích odpočívají periferie , kazety ,diskety, dobové časopisy i samotné domácí počítače let minulých ...

    Takže o herní historii se bát nemusíme a to ani nejsme na západě , kde vyučují herní historii na univerzitách ...

    Warrene díky bohu za internet ! a díky bohu za piráty ! .....a víte vůbec kolik herní historie nenávratně přišlo vniveč i při odstřelení Megauploadu ?
  • Odulin
    Hmm to je zajímavá myšlenka. Já si zas dělám od dětství seznam videoher, které jsem kdy osobně hrál (od C64,přes konzole až po pc, nepočítám freeware). Jsem celkem zvědavej, kam až to "dotáhnu"..zatím jsem na čísle cca 1550. Chtěl bych se za život dostat na ty 3000 *1*
    • PreidaQ
      Na druhou stranu je ale také velký rozdíl mezi "hrál" a "dohrál", není liž pravda?
      • Odulin
        Souhlasím. Rozhodně jsem jich z celkovýho počtu dohrál do konce jenom tak odhadem 15-20%.
    • To zni jako udaj, kterej by sis chtel nechat vytesat... "Zde zemrel paran telem i dusi v 98 letech. Dohral 3000 her." :)
      • Odulin
        Tak tak. *1*
  • MarekTV
    Hry jsou již podle mě nedílnou součástí kultury a ze zábavných "médií" jsou nejmladší, proto je hodně lidí celkem ignoruje. Hudba tu byla odjakživa, filmy se přidali už dávno a obě již mají své kroniky. Hry by si takovou pozornost určitě zasloužily. Snad se tu neobjeví paní Věra Pohlová a nezačne flame.
  • Hairy_Ass
    Teoreticky by se touhle tématikou měly zabývat hospodářské a sociální dějiny a také kulturní dějiny. Zcela jistě se již pomalu začínají zabývat fenomenem tzv. sociálních sítí.

    Na vytváření specializovaných podoborů jen pro videohry je přece jen poněkud brzo. Jakýsi přehled dosavadního vývoje by se ale mohl začít objevovat na technických školách, stejně jako se dřív první hospodářské dějiny začaly pěstovat nejprve na ekonomkách.
    • Narozdíl od sociálních sítí by si to ale herní scéna zasloužila.
      • Hairy_Ass
        To nezáleží na osobních preferencích, ale na tom, jak co ovlivňuje současnou společnost, v tomhle bohužel mají sociální sítě nad videohrami navrch - navíc je to i téma, které se dá vhodně nasoukat i do politických dějin, protože to podstatně ovlivňuje i veřejné mínění. U videoher nic takového zatím není, maximálně zákaz určité hry na území nějakého státu.
        • Nie tak celkom, lebo skupiny ovplyvnovane danym fenomenom sa lisia. Dalsia vec: nesvedci zakaz na danom uzemi tiez o niecom? Vsimni si, v akych oblastiach sa zakazuje najviac a preco. To ukazuje na sudobe moralne hodnoty a zabrany pre dane obdobie rovnako ako bola tzv predcenzura aj v ramci stredoveku. V sucasnosti je imho malo druhov umenia natolko limitovanych ako hry. Porovnaj si hranice u filmov a u hier.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit