Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dokáže mi někdo vysvětlit jak tohle vlastně funguje?

    Jako chápu když je NFT součístí blockchainu a nic jiného nepotřebuje (udělá jpg, ty data narvu do blockchainu a tam to někomu jednoznačně patří. A ta data bude schopen kdykoliv komukoliv prodat a předat vlastnictví. A ten člověk tím získá danou "věc" - třeba ten jpg).

    Ale pokud je to jen něco co mi dává "právo na předmět ve hře", ale aby to vůbec k něčemu bylo, tak je potřeba aby fungovala ta samotná hra a až jednoho dne vypnou servery, tak ta NFTčka nebudou mít vůbec žádné využití, tak k čemu je to vlastně dobré?

    • Derp_1337

      Jo, přesně tak. Budeš s tím moc dělat stejné věci jako s většinou současného digitálního obsahu (spousta her má komunitní trh, kde můžeš prodávat). Jakmile se ale vypnou herní servery, tak o všechno přijdeš. Úplně stejně jako teď.

      Je to prostě taková "bezvýznamná hodnota navíc", aby lidi měli trochu lepší pocit a byli ochotni zaplatit víc peněz při nákupu. De facto je to jenom marketingový trik.

      • Ano, je o podobně "bezvýznamnou hodnotu navíc" jako když někdo vlastní třeba první obraz nějakého známého malíře, ale s tím rozdílem, že si každý může 100% ověřit pravost originálu na blockchainu, nemusí se bát, že mu ho někdo ukradne, stářím neztrácí barvy, prodává se 100x snadněji než fyzický předmět, atd. 

        Takže nejde v první řadě o tu funkci (obraz může být taky ošklivý), ale o tu vzácnost/unikátnost. 

        Dalo by se to částečně přirovnat ke sběratelské edici nějaké hry, která ale nezabírá místo na polici, nepráší se na ni a není jich několik tisíc kusů ale jen jeden.

        • Derp_1337

          "nemusí se bát, že mu ho někdo ukradne"

          To je nesmysl. Co když mu někdo hackne telefon nebo počítač a veškerý digi obsah ukradne?


          "Dalo by se to částečně přirovnat ke sběratelské edici nějaké hry,
          která ale nezabírá místo na polici, nepráší se na ni
          ".

          Ale sběratelskou edici hry na polici ti nikdo nemůže vzít. Zatímco u digi obsahu v hrách se člověk musí obávat momentu, kdy vydavatel vypne herní servery a "digitální obraz" zmizí navždy. To je teda výhra.

          • Nikdo mu nic neukradne pokud to má v hardwarové peněžence (Ledger Nano X, Trezor Model T, atd.). Pak se nic nestane, i když je počítač třeba zavirovaný, protože privátní klíč (který ovládá blockchainovou adresu) nikdy neopouští tuto HW peněženku.

            Zjednodušeně řečeno s osobním vlastnictvím kryptoměn a NFT roste i zodpovědnost za to vlastnictví. Milión korun taky nemají lidi schovaný v hrníčku když existují mnohem bezpečnější způsoby úschovy.

            A k tomu "vypnutí": to NFT existuje primárně na blockchainu - buď celé pokud to není moc dat nebo na decentralizovaném úložišti (IPFS, FileCoin, Arweave...) pokud je větší. Tam si ho i můžeš prohlížet.

            Ve hře se pak skin/zbraň/loď/atd. použije jako herní předmět, ale vypnutím serveru nepřestane existovat na blockchainu. Pokud vydavateli jiné hry přijde smysluplné použít tento předmět i ve své hře tak to udělá. Každopádně záleží na mnoha faktorech - pokud předmět z té původní hry byl opravdu vzácný, velmi pravděpodobně se zánikem té hry vzroste jeho sběratelská hodnota, protože už ho nikdo další nebude moct získat nebo vyfarmit. Naopak pokud je to něco běžného tak cena nejspíš klesne.

            • Derp_1337

              ------"Nikdo mu nic neukradne pokud to má v hardwarové peněžence"

              Mluvil jsi o tom, jak ti někdo ukradne tvůj obraz. Úplně stejným způsobem ti někdo může ukrást i HW peněženku. Prostě ti vleze do baráku a ukradne ji. (stejně jako ti může ukrást mobil, pokud v něm máš uložené privátní klíče). Obraz si můžeš strčit do trezoru, stejně jako ty klíče nějak zaheslovat, ale odhodlaný zloděj vždycky ochranu nějak překoná. V Kryptologii je taková pořekadlo: Neexistuje ochrana, kterou vymyslel nějaký člověk, kterou by jiný člověk nedokázal prolomit.

              ------ "Ve hře se pak skin/zbraň/loď/atd. použije jako herní předmět, ale vypnutím serveru nepřestane existovat na blockchainu. Pokud vydavateli jiné hry přijde smysluplné použít tento předmět i ve své hře tak to udělá."

              ^ To zní jako hromádka marketingových keců, které vypustila nějaká korporace, aby nalákala lidi k nákupu NFT sběratelských předmětů. Kontakt s realitou je minimální.

              Ačkoliv vypnutím serveru nepřestane existovat blockchain, tak k čemu ti to bude, když to bude existovat jen jako pár řádků kódu v nějakém algoritmu a reálně ten předmět nikde neuvidíš?? Takových kusů kódů můžeš vytvořit nekonečno a tudíž jejich hodnota je pro většina lidstva nula.

              ------ "Pokud vydavateli jiné hry přijde smysluplné použít tento předmět i ve své hře tak to udělá."

              A o implementaci těch sběratelských předmětů v dalších hrách dost pochybuju. Implementace těch objektů zabere nějaký čas a čas jsou peníze. Ty předměty nebudou patřit vývojářům, protože je vlastní nějaký konkrétní hráč/člověk. Takže ten vydavatel by musel zaplatit práci programátorů a přitom z toho nemůže mít nějaký zisk. Možná se nějaké pokusy objeví, ale dlouhodobě je to neudržitelný model.

              • Reakce na příspěvek:

                Když ti někdo ukradne HW peněženku tak si koupíš novou a obnovíš si tam ten privátní klíč ze zálohy (seedu) z blockchainu a funguješ dál (kryptoměny a NFT opravdu nejsou uloženy v té peněžence, ale existují na blockchainu). Tohle prostě souvisí s nějakou základní znalostí fungování kryptoměn, zkus si o tom něco přečíst třeba zde: https://www.alza.cz/hardwarove-penezenky-pro-kryptomeny

                A na ty předměty se můžeš podívat i mimo hru na jakémkoliv NFT marketplace (Opensea, Rarible, Niftygateway...). Jen je pak bez té hry nemůžeš používat, obléknout si je, apod.

                S tou implementací bych si nebyl tak jistý, protože když se objeví velká poptávka ze strany (známých) hráčů, aby bylo jejich NFT využitelné i jinde, objeví se dříve nebo později i nabídka - někdo je bude chtít přetáhnout k sobě. A herní předměty nemusí vyrábět jen herní vývojáři, ale např. v Sandbox mohou tyto NFT předměty vyrábět i samotní hráči a mít podíl z prodejů jejich předmětů. 

                Celkově jsou NFT a metaverza dost na začátku, takže odsuzovat novou technologii, protože "takhle to teď přece nemůže fungovat" je fakt předčasné - jednoduše totiž nevíš co přijde za 5, 10, 15 let, ale začíná to teď.

                Připomíná mi to když se Bill Gates pokoušel v talkshow 1995 vyšvetlit internet a všichni se tomu smáli: https://www.youtube.com/watch?v=gipL_CEw-fk

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Ok, shrnu to:

                  Ty říkáš, že pokud se všechno bude ideálně vyvíjet a bude ochota nejen u hráčů, ale i u vývojářů, tak za pár let to bude mít nějakou budoucnost.

                  Já říkám, že s největší pravděpodobností to skončí (dříve či později) jako minoritní záležitost pro pár nadšenců, ale u mainstreamu se to nesetká s pochopením.

                  Je to věc názorů. Víra vs skepse. V následujích letech uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

                • tuco

                  Reakce na příspěvek:

                  Ten svetrik. Tomu jsem se smal ja :)

                  Presne tak, ze nevis, tak je investice (nejen) do NFT  zalozena na urcite vire. No a kde je vira, tam je i opravnena skepse. Nicmene, debata o vire je bezpredmetna debata.

                  Osobne mi skin do hry (jako je Stalker) prijde jako pekna blbost, na rozdil od nevim digitalniho Banksyho, u ktereho se da predpokladat, ze nejakou hodnotu bude mit i v budoucnu.

                  btw to, ze nekdo neni pro (nadsenec)  nutne neznamena, ze je proti (odpurce). 

  • tuco

    Ten následně bude muset navštívit studio a nechat se naskenovat, aby jeho podoba mohla být přenesena do hry.

    To je muj sen. Nekam jit a nechat se naskenovat :)

    • Maxianimal

      Nezapomeň alobalovej čepec!

      • tuco

        Tak si to predstav.

        Ty si zaplatis nejakou castku, zrejme nemalou, a pak si zajedes na Ukrajinu aby te naskenovali. Sen.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit