Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tohle je až k zamyšlení. Když tu zmiňujete popularitu CS:GO a SC2 tak mi připadá, že lidi začínají být strašně jednoduchý. Sledovat s úžasem, jak někdo přes půl mapy AWPčkem vypne hráče a bouřlivě tomu tleskat? Pro mě napětí který trvá 10 vteřin ani ne (Tím samozřejmě nechci shazovat hráče CSka, to ani náhodou). Na obou hrách jsem vyrůstal a stejně mi přijde SC zábavnější než jenom impulsivní střílení do naučených úhlů. To lidi už u her nechtějí přemýšlet?
    • Vám opravdu sledování Starcraftu na profesionální úrovni připadá "zábavnější" ???

      Praticky 99% času zápasu se hráči SC vůbec nestřetnou a všechen čas tráví v základně klikáním sem a tam, aby urychlili těžbu a stavbu. Navíc asi tak půlka činnosti probíhá klávesovými zkratkami, což diváci taky zrovna moc neocení. A celý zápas je pak rozhodnutý v prvním střetu - kdo ztratí víc jednotek, ten už většinou nedokáže udělat comeback.

      Není to tak, že by lidi byli "jednodušší". CSko je prostě divácky víc atraktivní. I když jeden team dostal na začátku pořádně naklepáno, tak ještě nemusí být všechno rozhodnuto a jeden hráč to dokáže situaci zvrátit (to jsou ty momenty, kdy diváci nejvíce tleskají).
      • Ano přijde mi zábavnější sledovat, jak někdo používá taktiku, klávesové zkratky, pohyb po mapě, výběr jednotek, to kolik APM je daný člověk ze sebe schopný vyklikat. 99% času hlavně nikdo z nich netráví v základně. Opravdu nevím jestli hodnotíte podle jednoho zápasu z bronzové ligy, nebo z eventu pro prof. scény ale tohle je velká blbost. Comeback se dá udělat v jakékoliv hře a navíc v SC se nehraje 1 mapa ale např. 3,5,7 a někdy trvají 5 minut a někdy taky půl hodiny.
        Chápu že je složité ocenit něco daleko komplexnějšího než pudové střílení. *7*
    • A co rikas na tarkov?
  • Ja byl na IEM v Ktowicich pre tremi lety... rozhodne je to skvela akce a kazdemu kdo by mel moznost se jit tam podivat bych to doporucil. My jeli hlavne kvuli HS, coz bylo na celem IEM spis jen tak bokem, ale kdyz jsme byli na finale LoLka (ktere vubec nehraju ani tomu nerozumim, vim jen ze je to "ta druha Dota :D") tak to bylo jak na Barcelone fotbal... vsichni tam fandi a tak nejak podporuji svuj tym... navic jsou tam fanousci promichani, zadni domaci a hoste :D a vsechno je uplne v klidu :) a kdyz nakonec jeden tym vyhraje a vsude litaj ty stribrny nesmysly a svetla sviti jak sileny... proste je to super zazitek, i kdyz tu hru znate jen okrajove :)
  • Letos jsem Katowice poprve sledoval celý. Konkrétně turnaj ve SC2 a už mi přišlo, že to má fakt slušnou uroven prezentace i diváckého zájmu. Sice se člověk pořád musí trošku pousmát, když komentátor drsným hlasem diktuje prezdivku a kamera pak najede na nějakýho nerda jak kdyby to byl zapasník UFC:) , ale když člověk zná tu hru a může posoudit v čem jsou ty hráči tak dobrý, tak je to i zábavný pozorovat a čekat s jakou strategií příjde ten nebo onen. CS:GO už mi přijde mnohem mín zábavný na koukání než CS 1.6, takze jsem zkouknul jen finale. Už tam člověk nemá ani oblíbené hráče nebo týmy.
  • Někdy hodně rád vzpomínám, když jsem hostoval v 2.AMD lize. Tyhle časy CSka, hlavně v1.3-1.5, jsme se každý týden domlouvali s jinými klany, ať už po netu nebo i osobně, že si spolu o víkendu zapaříme přes noc, kdy jsme zavřeli inet kavárnu dříve, hodili na stůl koly, tatranky, brambůrky a po půlnoci whisku nebo domácí slivovičku a objednaly tuny pizza. Ve 4 ráno, vždy zbytek přeživších, šel postupně s prozářenýma červenýma očima z CRT monitorů pozavírat ty nejbližší knajpy, kde jsme se ještě nakonec zliskali místními patoky. Tenhle částečně bohémský život, si někteří z nás ještě užívali o to více, když si vzali volno z foroty a jeli stopem do amstru pro solidní matroš, kterým se tyhle osobní akce stali ještě více free.
    Jo, tyhle časy těsně po dvacítce byly ty nejlepší, člověk nemusel téměř nic řešit a věděl, že skoro každý druhý víkend se setká se svými kumpány, se kterými prohodí tisíce slov "zočivoči", aniž by při tom musel čumět do nějaké svítící krabičky, a také, že si s nima nakonec před soumrakem, bezvadně zapaří nějakou oblíbenou gamesu.
    • Vic! Ja chci vic!!!!!!! *1* *1* *1* #1!
    • Pořádáme LANky ještě pořád 2x do roka. A to mně bude "těsně po dvacítce" skoro 2x :)
    • To zní krásně, prostě si zapařit *1*
  • Khanemis
    Tohle asi nikdy nepochopím, ale to bude tím, že ve mně obecně není moc toho zmiňovaného fanouškovství:) Na druhou stranu je fajn, když se tím lidi zabaví.

    Celkem by mě zajímalo, zda to někdy dospěje do fáze, kdy budou policajti stavět na náměstích kordony těžkooděnců kdykoliv se bude hrát nějaký velký zápas v CSku, zatímco budou fanoušci táhnout městem a řvát "headshot, pyčo!"
    • MickeyMutant
      "Měli rozkovaný řetězy, na kterejch byly na konci navařený ocelový kuličky, to většinou ti nerdové a e-sportovci, nebo jak se to říká, nosili po kapsách."
  • Presne tak. U Starcraftu je potreba tu hru znat, mit znalosti. To uz se moc nenosi, hrat neco, co je slozitejsi...u jinych her se staci divat, jak jiny hraci umiraji...
    • U Starcraftu nestavi znat pravidla. Skoro kazda jednotka ma spell, takze ani komentatori nedokazou odhadnout vysledek souboje.
      Ze Starcraftu vymyzela jednoduchost a prehlednost. Proto na to nikdo nekouka.
  • CSGO je nuda, mockrat je to jen o momentu překvapení nebo o nacvičeném fragu z kilometru přes 3 škvíry o 2pixelech mezi vratama a oknem.
    Starcraft je zas jen o pokosení co nejvíce těžících dělníků. Nehledě na to že si to prasí sami korejci tím že vyhrávají jen oni, a díky tomu ztrácí tato hra popularitu na esport scéně. Scarlett byla naprostá výjimka.
    • KrPa
      ono kazda hra esportove umre, kdyz tam pusti korejce, jako napriklad lol nebo dota2
      • v dotě dostali korejci na frak a od té doby už v ní nesoutěží...?
        • JohnyTheZik
          Korejci v dote porad soutezi, jen uz nejsou v jednom tymu. Tech hracu/coachu je ale samozrejme vic nez jen co vyslo z byvalyho MVP.
  • MickeyMutant
    Jedna čistě jazyková k "esportu". Nebylo by vhodnější tohle celkem nové slovo prosazovat ve formě "e-sport" podobně jako třeba "e-shop" nebo "e-mail"? Už vzhledem k výslovnosti, aby se vypíchla délka té samohlásky, případně opticky logičtěji umožnila anglická verze?
    • Mart9
      e-mail? http://www.pravidla.cz/pravopis/4063-email.html
      • PreidaQ
        Není tím myšleno email [emajl] jako nátěr náhodou?
        • Mart9
          Tak se omlouvám, to se u nás neříká.
          • PreidaQ
            Hele, já to slovo taky v životě nepoužil, ale vím, že existuje.
        • MickeyMutant
          Náhodou jo.
    • cms.sarka-tmejova
      http://www.espn.com/esports/story/_/id/19860473/why-associated-press-stylebook-went-esports-not-esports
      Jasně, tohle je momentálně asi dost subjektivní, vzhledem k tomu, že bude trvat tak dalších pět let, než si ÚJČ vůbec všimne existence elektronických sportů. Ale hodně lidí co znám to samo o sobě čte jako ésporty a ne ísporty, na rozdíl od ímejlů.
      • Myslim, ze UJC funguje jinak. Ono casto proste vyckava, co se ujme pro vetsinu lidi a z toho pak udela pravidlo. Jazyk je ziva vec a uz nejsme obrozenci, abychom vymysleli slova predem do zasoby :)
      • MickeyMutant
        Dík za odkaz. Je to rozhodnutí televizního kanálu ESPN, který shledal, že jeho diváci na internetu (nepřekvapivě) vyhledávají slovo "esport" 30x častěji než slovo "e-sport", tudíž ve svých článcích a infografice bude používat "esport". Což je zjednodušení, kterým se blíží svému publiku v případě, že ještě neexistuje jednoznačný jazykový úzus.

        V češtině je situace trochu komplikovanější kvůli výslovnosti. Američan v tomhle případě automaticky protáhne první samohlásku, Čech nikoliv. Takže informovaní našinci budou říkat "ésport" nebo anglicky "ísport", lidé netušící, oč běží, pak tutově "esport". Vzhledem k tomu, že text by měl sloužit srozumitelnosti mluveného jazyka, a vzhledem k tomu, že ostatní podobné již zmíněné případy jsou u nás oddělené pomlčkou (přesněji spojovníkem), viděl bych jako jednoznačně vhodnější zachovat tradičnější formu.

        Tolik z kroužku češtiny pro mírně pokročilé o sobotním večeru*4*
        • cms.sarka-tmejova
          Není to rozhodnutí ESPN, ale Associated Press, což je jedna z nejstarších tiskových agentur na světě a na tu jejich příručku se obrací většina anglicky píšících novinářů. V tom článku se píše i o tebou zmiňovaném e-mailu, který už píšou bez spojovníku, v češtině je to kvůli lesklýmu nátěru složitější.

          On i ten e-shop už se teď píše tak půl na půl a nikoho jsem česky neslyšela číst variantu s í. Zároveň předpokládám, zřejmě naivně, že na webu o hrách budou právě oni informovaní čtenáři:)))
          • Treba ja ctu e_shop jako esop a ne isop (sry nemam tu diakritiku)
          • MickeyMutant
            Máš pravdu, rozhodl to Associated Press, ne pouze ESPN. Pointa ale zůstává. Problém je i v tom, že v češtině vznikne celá skupina nových slov "esportovec", "esportovat", "esportovní", což je mírně děsivá představa, pokud by se to ujalo a ohýbalo v těchhle tvarech.
      • Khanemis
        Tak dle mého názoru to celkem dává smysl vyslovovat to u nás jako ésport, protože slovo "sport" se tu píše stejně jako v angličtině a to é se dá taky brát ze slova "elektronický". Kdežto "mail" u nás žádný ekvivalent nemá, a tedy to člověk přirozeně čte anglicky.
  • jamar28
    Zní to úplně stejně nudně jako sledování normálního sportu.
    • tak určitě. protože, bacha teď to bude šok, každý člověk je svůj. každého baví, zajímá, líbí se mu něco jiného. Vím převratné.
      • Pozor! Mám tu taky jednu šokující novinku. Komentáře slouží pro vyjádření VLASTNÍHO názoru, nikoliv názoru všech... a názory se různí. Vskutku ohromující.
      • jamar28
        Přelomový objev.
        • Když vám to přijde tak samozřejmé, tak proč jste si tolik stěžoval, že VÁM osobně to přijde nudné??

          Vám sledování někoho jiného, jak provozuje (e)sport, přijde nudné, ale psát o vaši znuděnosti vám přijde zajímavé??? Máte opravdu divný metr.
          • jamar28
            Stěžoval? *1* Jen jsem napsal názor na téma článku, který jsem si právě přečetl. Děláš, jak kdybych se tu rozčiloval, že o něčem takovém vůbec píšou a psal oficiální žádost redakci, aby o tom nepsala, protože se mi to nelíbí. *15*

            EDIT: Chápal bych tvoji reakci, kdybych se navážel do těch, co e-sport rádi a osoboval si nějaké univerzální právo rozhodnout, že je to objektivně blbost, ale to přece nedělám a ani si to nemyslím.
          • Píše názor, že mu to přijde nudné.
            Proč tady mají všichni potřebu všechno rozebírat? :D
            Te%d čekám koment, proč píšu, že někdo něco rozebírá, když sím rozebírám, navíc nudně :D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit