Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Podle cl. 25 Listiny zakladnich prav a svobod ma kazda narodnostni mensina pravo rozvijet svoji kulturu.
    • Doufám, že půjdeš příkladem a např. menšině lidojedů dáš k večeři matku nebo sestru. *1* Kulturu musíme ctít...
      • Ale pochopitelne kultura nesmi odporovat mistnim zakonum.
        • Tak to tady mají problém téměř všechny kultury Asie a Afriky a půlka Balkánu. Islám, ženská obřízka, dětské sňatky, pohlavní styk s dětmi, vraždy ze cti, krevní msta, otroctví, kanibalismus..
          • Kompost
            takto nadherny argumentacny faul som nevidel uz davno. zoberte marginalnu cast celkoveho obrazu a prezentujte ako hlavnu zlozku. ty si vazne myslis ze to co si vymenoval je ich kultura? tak to si rovno povedzme na rovinu ze som znechuteny zo slovakov pretoze zeru psie klobasy, vsetci do jednoho su alkoholicke trosky a narodny sport je nahananie vlastnej rodiny zo sekerou. cesi na tom nie su o moc lepsie len prehod psy za macky a pridaj oblubu v pohlavnom styku vo voznoch ceskych drah. mame to ale hnusnu kulturu co?
          • To je zajimava otazka. Maji vubec pravo na svou kulturu, kdyz odporuje zakladnim zasadam naseho pravniho radu?
            • Samozřejmě, že nemají. Jen si to někteří lidé bojí přiznat.
  • Jack1947
    Zase hra co si bere nějaké důležizé otázky a vypadá jak nějaké japonské ANIME --- tedy odpověd zní at se každý klidně integruje ale dodržuje zásady daného státu protože tu je host je na návštěve on by taky nechtěl aby se u něj cizinci chovali s rozporu z pravidly...
  • Asi takhle - bude se integrovat do té doby, než z toho jisté politické strany (u nás ČSSD, SZ, ANO a KDU) a ně navázané neziskové organizace a konkrétní lidé budou mít kšeft. Až to kšeft nebude, otočí se to o 180 stupňů a úředníci, politici a média, která si z integračního koláče hodně ukusují zaujmou přesně opačný postoj. Jediný, kdo s tím bude mít problém budou tzv. užiteční idioti (jak je kdysi nazval Lenin) z různých klinik, humanitních fakult a čajoven u ocasů. Tihle budou chvíli brečet, ale to se zamázne další dávkou perníku nebo založením nového squatu. Rozhodně ta integrace nezáleží na nějakém přistěhovalci. Ten dělá to, co mu umožní. Pokud se mu umožní založit svůj příjezd na zločinu, tzn. podvodu (co jiného je roztrhání dokladů a vydávání se za příslušníka jiného státu, zakoupení falešného syrského pasu) a nelegální vstup do země přes státní hranici mimo hraniční přechod s klasickým odbavením, pak získá samozřejmě zkušenost, že být zločinec se vyplácí a chová se podle toho.
    • přesně, těch 5 uprchlíkú co přijelo a zase odjelo je kšeft jako prase
      • Podle výročních zpráv Nadačního fondu Generace 21 jsou příjmy za rok 2015 a 2016 cca 14 mil. http://www.gen21.cz/vyrocni-zprava-2015-a-2016/ Za 5 uprchlíků super, ne? Takže máš pravdu, je to kšeft jak prase.
        • 14 milionů je almužna, proti tomu co se utratí jinde, toto šlo navíc na dobrou věc záchrany Iráckých křesťanů, 14 miloionů za 40 životů, mě ok, jenom je ostuda, jak jsme se k nim nakonec zachovali
          • JJ, dali jsme jim k bydlení rekonstruované byty, což je úplná urážka. Měl to být palác s 20 místnostmi, harémem, služebnictvem a 5 mercedesy. *1* Příště už budeme vědět.
          • navíc to celé bylo financované ze soukromých zdrojů, nevidím problém
  • Hmm clovek by cekal, ze tyto vyblitky rozumnych a slusnych skoro duchodcu najde nekde na idnes, ale uz tady *11*
  • EU a Brusel to je neco jak kdysi ROH.
    • ani ne, ROH byla lokální odborová oraganizace, EU je mezinárodní unie států, navic EU posílá prachy a jsou užiteční, narozdíl od ROH
  • Jsem pro integraci.
  • Žijeme v smutnom svete. Každý, kto nie je rasista a xenofób je označovaný za tzv. slniečkára. Našťastie dnes predsudky v EU má len úzka skupina hlupákov, ktorá bola max v vedľajšom okresnom meste a šíri nezmyselné reči.
    • Ohladne šírenia nezmyslených rečí
      http://zpravy.idnes.cz/nemecko-media-migracni-krize-dgm-/zahranicni.aspx?c=A170726_2341052_zahranicni_aha

      naštastie dnes už EU pritvrdzuje imigračnú politiku a politici vítači strácajú u voličov hlasy
    • Mluvím z vlastní zkušenosti. :)
  • Casto o sobe slychavam ze jsem slunickar ale z toho traileru jsem si stejne ublinknul do pusy....
  • Pokud tedy muzu neco k tematu: Nikdo nikoho nenuti vzdat se vlastnich tradic, pokud tedy nejsou v rozporu s kulturou a zakony dane zeme. Coz muze byt, s nekterymi nabozenstvimi a jejich zvyky, malinko problem. Ale samozrejme, nejlepsi je delat, ze se nic nedeje, ze vse je v poradku a problem je v domacich xenofobnich obyvatelich. Neni to trochu smutne?
    • Mě by zajímalo, kdo jako určuje, co je ještě v rozporu s "kulturou" a co už ne. Tak nějak se obávám, že "rozpor s kulturou" se určuje individuálně na úrovni každého jednoho lidového soudce a v zásadě se shoduje s tím, co dotyčnému osobně vadí, protože bagr. Tak pro někoho bude v rozporu s kulturou, když se někdo pětkrát denně modlí na koberečku, pro jiného když si žena na ulici zahaluje vlasy a zase pro jiného když si dovolí vlézt do řeky v plavkách, které zakrývají větší část těla, než jak je lidový soudce zvyklý nebo jak mu to přijde "normální". Nevim, no. Pro mě přijatelnější kritérium představují dobré mravy, což je sice taky neurčitý pojem, ale pracuje s ním právo, a proto už jakýs takýs obsah má. A skrze dobré mravy se doberu k tomu, že nepodat ruku ženě, protože je to žena, je nemravné, kdežto jít se vykoupat do řeky v plavkách zahalujících celé tělo s dobrými mravy nekoliduje nijak, naopak nikdo nemůže říct, že se dotyčná chová vyzývavě.
      • prispevek oničem. každá menšina má pravo na svou kulturu a naboženství dane dokonce ustavou i mezinarodními umluvami o lidských právach.
      • Dobře, tak já to zkusím zkrátit. Opravdu tady chceme lidi, kteří vyznávají náboženství, ve kterém je žena něco méně než muž? A nejen že vyznávají toto náboženství, ale oni se také tak chovají. Proto se ženy zahalují, protože patří pouze svému muži a jejich tělo nepatří cizím očím. Takhle tito lidé přemýšlejí a mají to zahrnuto ve výchově a jejich kultuře. Opravdu toto chceme v naší civilizaci a kultuře? Tohle je samozřejmě jen jedna z věcí. Ale myslím si, že je velmi důležitá a příznačná.
        • A jak bys to chtel resit, plosnym zakazem islamu? Spousta muslimu je udajne mirumilovna.
        • V křesťanství je taky žena méně než muž, teda pardon, teďka je moderní říkat, že je prostě od Boha stvořená jinak. Ale to jen tak na okraj.

          Jak už jsem napsal, kdo tady chce s námi žít, musí dodržovat naše právo a musí se chovat v souladu s dobrými mravy. Tzn. nesmí páchat domácí násilí například. Pokud chce mít například zahalené vlasy, je to jeho věc a jakkoliv to snad koliduje s jakousi efemerní "kulturou", nikomu do toho nic není.
          • Co to meles v krestanstvi neni zena mene.
          • A ještě něco - podle tvojí reakce ti nevadí žít vedle lidí, kteří si myslí, že žena má půl mozku a nesmí být vidět. To ti nevadí. Horší by bylo, kdyby to začali někde hlásat, to by ses asi ozval. Ale to, že to mají v hlavě a že si to myslí, s tím jsi v pohodě. Když to nevidíš, je to v pořádku.

            To opravdu není dobrý přístup a může se v budoucnu krutě vymstít :)
            • To sis vymyslel sam, nebo se ti zobrazuje neco co Schopenhauer nenapsal?
            • Srovnávám to proto, že chtít po muslimovi, aby doma byl hodnej na svoji ženu, jinak ať táhne z republiky, je úplně totéž, jako chtít to po Pepovi z Horní Dolní, kterej je "malinko prudší povahy". A to tak nějak asi všichni tušíme, že by nastalo nové stěhování národů. Jinými slovy, ty nechceš po muslimech jen to, aby dodržovali právo, ale taky aby to byli samí Mirkové Dušínové; aby byli lepší, než jsme my sami. A taky si říkám, jak by se to jako kontrolovalo a prosazovalo... Policie by nestačila, tak nejspíš nějaké lidové milice, ne? Domovní a uliční výbory... to už tady bylo.
            • Fakt se mi zdá, že to už to přeháníš a nemáš další argumenty. Ano, muži se někdy chovají jako prasata. Ano, i ženy se někdy chovají jako prasata. Často k sobě navzájem. Dá se to řešit rozvodem, zákonem, domluvou, souloží, můžeš si vybrat. Proč to ale přirovnáváš k obrovskému světovému miliardovému náboženství, které má tohle ve své podstatě, to vážně netuším. Přirovnávat ho k českému zaprděnci s pivem, to chce fakt notnou dávku kuráže.
            • Zákon tady dopadá na všechny. Ale já píšu o té tajemné "kultuře". Jestliže se čeští muži taky chovají k ženám jako prasata, kde jsou všichni ti mravokárci, kteří by je vyzývali k emigraci tam, kde je podobné chování - podle nich - normální?
            • Ne, u Čechů to opravdu není v pořádku, ale alespoň to není součást světového nábožeství a dá se to rešit rozvodem nebo zákonem. Snad v tom vidíš rozdíl.
            • Dworkin: Tvrdit, ze skupina X neni problemova, protoze skupina Y ma tyhle negativni vlastnosti taky je klasicky argumentacni faul.
            • Takže u Čechů je to samé chování v pořádku, protože je to součást naší kultury?
            • Pleteš dohromady ubohou mentalitu některých českých mužů s celosvětovým náboženstvím, které tohle hlásá a vyžaduje. Není to trochu hloupé? :)
            • >>ti nevadí žít vedle lidí, kteří si myslí, že žena má půl mozku a nesmí být vidět<<

              Žiju vedle takových lidí celý život, jsou to bílí etničtí Češi a často se na veřejnosti vyjadřují proti odporným slimákům, kteří se nechutně chovají ke svým ženám. Pak přijdou domů z hospody ožralí jak dogy a to se pak manželkám jako na potvoru pořád plete do cesty žehlicí prkno...
          • Ano, křesťanství si prošlo vývojem, jestli sis stačil všimnout. Momentálně jsme sekulárním státem, který jasně odděluje náboženství od fungování společnosti jako celku. Což mimochodem trochu koliduje s islámským náboženstvím, které nejenom že je velmi invazivní má mnoho velmi přísných pravidel, ale také zasahuje do společenských norem jako takových a do vnímání a chování lidí. Ve zkratce, ten problém není přece ani tak v samotném hidžábu, ale v hlavách lidí, kteří ho nosí nebo po druhých vyžadují.
            • Rika nekdo kdo argumentuje argumentacnim faulem. Trolololololo levicaku.
            • (touhle dobou už jsi, lolwute, mohl pochopit, že na tebe se*e bílej Tesák... Schopenhauer argumentuje, tak mu odpovídám. ty mi za reakci nestojíš a nebudu s tebou o tématu diskutovat. teď se hezky z té frustrace zlostně vyzvracej, tady pod sebou ti nechávám místo ..... a potom čauky).
            • "absurdní. Budeme vynucovat povinnost být na sebe hodní... " rika nekdo kdo si vynucuje nazor, ze nebyt vitac je nespravne protoze Franta ve vedlejsi vesnici zmlatil manzelku.
              Doufam ze jenom trollujes, ty pravniku.
            • No tak vyluč to křesťanství. Ale vtip je v tom, že není žádný rozumný důvod to vázat na náboženství. A potom si člověk - možná - konečně uvědomí, jak je to absurdní. Budeme vynucovat povinnost být na sebe hodní...
            • Ale vyloučit náboženství, které hlásá, že je žena méně než muž, to by snad bylo v pořádku, ne? To je přece proti našim normám :)
            • Já jako právník znám odvrácenou stranu společnosti velmi dobře. Právě že nemám žádnou naivní představu o tom, jak jsme hodní a morální a jak u nás ženy mají stejné faktické postavení jako muži a tak podobně. Přijde mi proto velmi pokrytecké chtít po příchozích dodržování vyšších morálních standardů, než máme my sami vůči svému chování. A hlavně, jak jsem už psal níže, považuju za neslučitelné s existencí demokratického právního státu u nás podobné standardy vynucovat veřejnou mocí, a to jak vůči muslimům, tak vůči domorodcům. Vynucovat lze opravdu nejzákladnější standardy chování, a to tak, že z nich uděláme právní normy. Ale na to, aby se manžel doma choval hezky k ženě, žádná právní norma nebude nikdy fungovat; byla by to jen prázdná deklarace.
            • Hm hm, ale co ten nikáb vlastně znamená pro tu ženu a pro jejího muže, to už tě nezajímá, jo? Že vyznávají věci, které jsou u nás ve společnosti tabu, které popírají to, co tu kolem sebe máme, to tě asi nezajímá. Nevidíš dál, než kam sahají tvé názory. Jsi liberální, ale zároveň i naivní a hodný. Pozor, ne každý je také takový a možná ani ti, které tu tak obhajuješ.
            • Ozval. Tam už je veřejný zájem na identifikaci osob pohybujících se na veřejnosti.
            • Dobře, takže šátek sekularitu nenarušuje, to je jasné. A co takový nikáb, se vším, co znamená a jak vypadá. To už by ses ozval?
            • Ano, křesťanství si - přes velký odpor konzervativců - prošlo určitým vývojem. Žena je pořád stvoření druhé kategorie, ale už se o tom například nesmí takto na úplná ústa mluvit. To je pokrok. Ale to vše je jen na okraj; jen mě zaujala ta zmínka o postavení ženy v náboženském systému.

              Já jsem rád, že Česká republika je sekulární stát a chci, aby to tak zůstalo. Možnost nosit šátek na hlavě sekularitu našeho státu nijak nenarušuje.
      • Je to komplikovaný problém, ale myslím si, že průzkum v dané společnosti by tu kulturu dokázal docela dobře definovat. U nás prostě platí rovnost pohlaví a sekulární zákony před náboženstvími (a obojí Islám v praxi nesplňuje, nebo se snaží nesplňovat - podle tlaku hostitelské země).
        • To ale píšeš o zákonech, a ty tvůj předřečník oddělil od "kultury" (zřejmě tedy právo z kultury vyděluje, ale dobře, pro účely diskuse dejme tomu). Já myslím, že průzkum ve společnosti by ukázal, že každý jeden z nás si pod "kulturou" představuje to, co se o společnosti naučil během života ve své sociální bublině. Jasně, že na základních věcech typu neplivat druhýmu na potkání do ksichtu se naprostá většina společnosti shodne, ale na spoustě dalších věcích se neshodne.
    • pokud vím dneska se karta začína obracet. A dneska se už ví že media byla podplacena a širila (nebo porad širi) dezinformace a propagandu.
      Otazka je, proč tomu tak bylo. Mužeme jen spekulovat. Osobne bych si tipnul na snahu Ruska destabilizovat Evropu nebo na obchod s prevadenim lidi. Tyto strany vyvinuly loby na biznismeny, kterí rídí evropske politiky.

      Problem je ale hlubší. Už dávno pred syrskou krizí na zapade pomalu nepotkáš belocha a všude je samy islamista. Proste hrozí že za pár let bíla rasa a kultura se stane menšinou na vlastní pude.
    • máš pravdu, je trochu smutné, kolik se nám tu těch xenofobů vyrojilo, že? ostatně, nošení burky nebo nikábu nikomu neubližuje a přesto z toho někteŕí jedinci dostávají záchvaty
      • Četl jsem o výzkumu, který prokázal, že muslimské ženy mají méně vitamínu D, protože jsou méně vystaveny slunečnímu svitu. Nošení burky tedy ubližuje a to i čistě z hlediska fyzického zdraví.

        Zdroj např zde: https://www.medica-tradefair.com/cgi-bin/md_medica/lib/pub/tt.cgi/Muslim_Women_Have_Low_Vitamin_D_Levels.html?oid=27698&lang=2&ticket=g_u_e_s_t

        O dopadu na psychické zdraví bychom mohli mluvit mnohem šířeji.

        Pak to samozřejmě ubližuje těm, kteří znají kontext této tradice a nechtějí se smířit s legalizací tradice potlačující práva žen (kecy o tom, jak ženy chtějí burku nosit si nech, např. v Iránu daly ženské organizace jasně najevo, co si myslely o návštěvě švédské vlády, jejíž členky přišly zahalené).
        • Co se hijábu týče, tak tam je problém méně závažný, ale pořád tam je faktor nátlaku mužské hlavy rodiny, nebo souvěrců, kteří od ženy zahalování očekávají.
          • Faktor nátlaku máš úplně u všech norem chování. Stejně bys mohl tvrdit, že bychom měli moci chodit po ulicích nahatí, ale je tu zlý faktor nátlaku, abychom se zahalovali. A přitom zásoba vitaminu D by se doplnila ještě rychleji a účinněji.
            • Vybudovali stát dotovaný z peněz amerických daňových poplatníků a lidí jako např. Rothschildovi (vlastníci většiny bank na planetě včetně podílu FEDu a IMF). Palestinci nic nedokázali a hrozí klackama, protože vyrůstali a vyrůstají dekády v okupaci jejich vlastního území, systematicky vyvražďováni high-tech bombama a bílým fosforem, za vysokou zdí, na jednom z nehustěji obydlených uzemí na planetě, které připomíná spíš open-air vězení, než stát, které se neustále zmenšuje, protože Israel ho bagruje včetně škol a staví si tam svoje baráky. Nemluvě o blokádách humanitární péče nebo např. elektriky.

              Očividně o tom víš kulové, doporučuju ti se dovzdělat (začni u reportů UN), protože s ignorantem, co nabral nerozum někde z novin a umí se ohánět akorát prázdnýma frázema typu "levicový pošahanec", není o čem konsktruktivně debatovat.
            • a) Tvůj příklad je tzv. anecdotal evidence, tzn. dokazuje velké prd.
              b) Pleteš si antisemitismus s antizionismem / kritikou Israelské politiky popř. silné loby v US. Tohle je typická rétorika Israele - setřít cokoliv jako antisemitismus.
              c) Israel je teroristický aparteidní stát, který si za ten hate z velké části může sám.
            • Jaká propaganda? Ano, roste antisemitismus. Velká část západních zemí je proti Izraeli, spoustu židovských rodin se již necítí v Evropě (konkrétně se jedná hlavně o Francii) bezpečně, a tak ji houfně opouští a odjíždí do Izraele. Zrovna včera jsem četl zprávu, kde muslimové mlátili svojí spolužačku, desetiletou židovskou dívku, nadávali ji židovko a nakonec skončila na 10 dní v nemocnici. Je mi na blití z toho, jak všichni plivou na Izrael. Izrael vybudoval s pouště krásný stát. Za to Palestinci jen žebrají o peníze a hrozí klackama. Nic neumí, nic nevybudovali, nic nemají, jen řvou a buší pěstma. Tohle mě fakt nedojme.
            • "Roste antisemitismus."

              Koukám, že propaganda funguje...
            • ... a nebyl to hloupý chlapec. Byl z Prahy! Ano, byl to Pražák. Profesor Albert Pražák.
            • To je zajímavé, že mluvíš zrovna o židech, kteří jsou za celou svojí existenci těžce pronásledování. Momentálně se stahují z Evropy, protože opět roste anisemitismus, tentokrát z rostoucí muslimské populace a pošahaných levicových politiků, kteří oslavují Palestinu a plivou na Izrael.
            • Ale židům jarmulky necháme, že? Je to sice taky viditelný náboženský symbol, kterého si na veřejnosti všimneš a uvědomíš si, že ten člověk je svým způsobem cizí, ale seš na něj zvyklej a nemáš z něj divnej pocit. Kdežto ze zahalený muslimky divnej pocit máš, a proto mu navenek dáváš racionalizovanou formu "ochrany veřejného prostoru".
            • Nikdo jim to nebere. Ve svým domovských zemích, kde je tohle normální a jejich kultura je odlišná od naší, ať si dělají co chtějí. Ale já se opravdu nedivím, že domorodce tohle znervózňuje. Osobně si tu nepřeji takové normy nebo natolik závažná a viditelná náboženská pravidla, která zasahují do našeho veřejného prostoru.
  • rozhodně integrovat
    • KrPa
      raději derivovat!
    • Asimilovat (humánně nemožné).
    • ale zároveň zachovat respekt k tradicím!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit