Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • smejki
    hmmmm... dohledal jsem si historii inflace dolaru. v roce 1995(+-) stávaly hry 70 dolarů. Průměrná inflace za ty roky je něco pod 4%. Při tom vychází, že dnes by taková cena měla být +-120 dolarů. namísto toho stojí hry 40-50 dolarů, tedy pomalu třetinová cena.

    Pamatuji si kurz kč/dolar z roku 1996 - kolem 29 korun (děda tehdy letěl do USA a nějak mi to ustalo v paměti). Vezmeme li přímý převod, pak na českém trhu musely hry stát 2000,- (spíš víc kvůli nákladům spojeným s dovozem + známe české zlatokopy - za měsíc práce chtějí čtyři meďáky). Průměrná mzda tehdy byla nějakých 10 000,-. Hra tedy tvořila pětinu (20%) průměrného platu, spíše víc (30-35%. Pamatujme, že průměrná mzda je aritmetický průměr a vzhledem exponeciálnímu rozdělení tedy 70% lidí této částky nedosahuje). Dnes je průměr 26k, většina má tak kolem 20k. Hra stojí 1000-1300,- a cena rychle klesá. hra tak tvoří maximálně 6% měsíčního rozpočtu. Drtivá většina hráčů před patnácti lety byla děcka, většina jich hraje dodnes. Pokud děcek hraje furt +- stejně a stárnou, je jasné (a je to fakt), že herní populace stárne (30-35 let byl průměrný věk?). Jestliže nám za posledních 15 let padly náklady na hry pomalu šestkrát, většina z nás vydělává a přesto většina stále krade, pak je jasné, že problém nevanou až tak od peněz.

    doplněníčko - pokud by se "zachovaly ceny" z období před patnácti lety (těch 2000,-, spíš více), inflace koruny (záznamy dohledatelné) by je dnes vyšponovala na nějakých 3500,- (opět spíš více)
    • Amylee.Anderson
      Svojí mámu jsme ti popisovala. Muj fotr s náma nebydlí a je to čurák až za hory, protože jediný, co nám dokáže peněžně dát jsou alimenty a ještě nám je za těch ěnjakých 7 let co je pryč moc nezvedl (a potřeby mě tehdejšího dítěte už jsou trochu jiný teď, stejne tak u nás všech). Jinák má máma na krku ještě dva lidi kromě mě. Brácha teď už pracuje a neni taková přítěž a segra ještě studuje. Teď jsme si museli brát pujčku na plastový okna, protože je musíme mít kvuli zateplení panelaku a já zas vidim jak je máma z toho všeho v prdeli. Táta si jí bral jako mladou a vydelava težký peníze a když si jí bral tak nejspíš byla i tehotná. To bych taky asi už nestudovala. Nevim jak to bylo v tý dobe to nebylo tak hrozny. A aby se máma učila? Máma má dvanáctky buď přes den nebo přes nos a tech zbylejch hodin má na to, aby se o neco postarala a vyspala se. Na učeni čas neni.
      • ucho
        lehko se to říká, těžko provede. v tomto případě by pomohl zajištěný chlap do rodiny. ve více se to lépe táhne, i když pravda, výběr je těžký, češi jsou často alkoholici. a půjčky jsou bohužel zlo.
        • Amylee.Anderson
          Jo chlap... To by bylo hezký, jenže to by muj fotr kokot nemusel máme pojebat psychiku.
        • Tak Ty jsi opravdovy ucho... Cesi jsou vetsinou alkoholici... Mas jeste nejaky jiny vtipy takhle po ranu?? *7* Jak tak koukam na ty diskuze , takovych mouder mas plny rukavy *10*
          • Milý ucho, i kdyby si řekl, že většina z Čechů/mužů mezi 18-smrt jsou alkoholici, tak 25% z nějaké statistiky není většina, padej zpátky do lavice a nauč se procenta.

            Ale jistě bude problém v přijímačích ostatních kteří tě opět nechápou. *7*
            • You really made my day! *5* *1*
            • ucho
              pouze slovíčkaříš. mimochodem jsem nepsal, že "většina Čechů" jsou alkoholici. psal jsem, že většinou jsou Češi alkoholici, tedy opět vztažené do té skupiny, o které jsem mluvil. že ty z toho dokážeš udělat "většina Čechů" je opět jen tvůj problém...
              a abych byl korektní, slovíčko "většinou" klidně nahradím obdobným slovem "často", schválně, jak mi matematicky vyjádříš tohle, protože ani jeden případ nereprezentuje přesný počet, pouze zdůrazňuje problém... (mimochodem podstata příspěvku, která vyšla díky tobě opět do ztracena, poprosím tě, jestli na mě ještě budeš reagovat, čti si vše, co píšu, alespoň 2x)

              jinak ten tvůj obrovský zájem o mou osobu mě překvapuje a těší *1*
          • ucho
            viděl jsi někdy nějaké statistiky? víš, jak vypadá průměrná česká rodina? nezaslechl jsi jen uchem někde něco mluvit své spolužáky na základce, na střední, na vysoké? většina těchto domácností (nemluvím o mladých rodinách současnosti) má v rodině chlapy, co v nějaké míře chlastají. není potřeba před tím zavírat oči. nemálo českých rodin takových je... proč se tě to tak dotklo? nechceš si něco připustit? bydlel jsi někdy v paneláku? neviděl jsi nikde ve svém okolí se domů vracet opilé lidi? neslyšel jsi přes zdi nikde žádné hádky? k čemu ty růžový brýle? nikde jsem nespal, že KAŽDÝ, jen vcelku dost...

            edit: tak to podpořím i konkrétními čísly, abys měl klid:
            ["problém" s alkoholem má dle statistik
            v ČR 25% mužů a 10% žen. Nové statistiky z března roku 2010 vedené MUDr. Csémyim, že je v ČR zhruba 550 tisíc lidí závislých na alkoholu]
            tedy každý čtvrtý chlap, přijde ti to jako nezanedbatelný problém pro většinu rodin? těžko... (jinak já tím chtěl pouze říct, že se vcelku těžko vybírá ze svobodných chlapů, protože alkohol bývá i jedním z důvodů k rozvodu... to je to celé, co jsem tím chtěl říct, že ve starším věku už není moc co na výběr, ale každý inteligent se chce koukám po ránu chytat nějakých slovíček a stáčet rozhovor na úplně jinou rovinu...)
            • ucho
              Stan, sirWallace: trochu vám unikují souvislosti, píšete pak kraviny :) vytrháváte pak věci z kontextu. pronesl jsem "češi jsou většinou alkoholici" ve smyslu, že není už moc z čeho vybírat mezi chlapy, kteří jsou k dispozici (kdo myslíte, že je v pokročilejším věku svobodný?), pak jsem nadhodil konkrétní statistiku, ve které se tvrdí, že 25% mužů má problémy s alkoholem. ano, není to většina, ale je to sakra hodně... jako odpověď dostanu celkový počet obyvatel ČR, který zahrnuje i děti. pokud chcete argumentovat na obsah toho, co píšu, podělte se o jinou statistiku z jiného zdroje. když jako argument použijete mou osobu, nikam to diskuzi vést nemůže (i když to jste patrně ani nechtěli)
            • Sakra, když ucho řekně že většina, tak je to většina i kdyby na chleba nebylo, on to sice bude popírat když zjistil, že to nemá úspěch, ale už je to psáno, jasně plácnul že většina lidí v týhle zemi jsou alkoholici, další perla za rámeček.

              SiWallace - teď si ještě slízneš pěknou sprchu, tuhle jsme v jedný diskusi taky poznamenal přímou úměru mezi jeho nickem a tim co píše, pravděpodobně ti napíše něco jako, že je to ubohý si z jeho nicku dělat legraci a že nemůžeš mít nikdy pravdu, protože ten kdo si dělá srandu z nicku je ee a fuuuj.
            • Ne to nebudu .) Ty sis to vyvratil sam svou statistikou .) 550 000 lidi v 10.5 milionovem state nebude vetsina cechu... Tim koncim tenhle OT .. omlouvam se za nej ... a slibuji Tobe , ze uz nikdy si nebudu vsimat tvych prispevku, ani na ne reagovat .) Nick Ti nevyvracim.. Protoze Ty ucho jsi a sam to o sobe dobrovolne tvrdis :) *5*
            • ucho
              sirWallace: asi si přijdeš vtipný a chytrý, ale pro tvoji informaci, NOVU jsem nezapl za posledních 7 let ani jednou (vlastně ani televizi už nesleduji). každopádně i jakékoli argumenty jsou zde zbytečné (i v tom Rusku jsem byl :) ruština je jeden z jazyků, co mám v životopise :) )
              ale je mi to jasný, ať zde padne jakákoli statistika, jakýkoli věcný a konkrétní argument, vždy se najdě někdo, kdo chce vyvrátit i to. věřím tomu, že mi tady budeš vyvracet i tu Novu. za chvíli mi budeš chtít vymluvit i můj nick :)

              pokud chceš argumentovat, nabídni dle tebe přesnější statistiku. jsi naprosto odtržený od reality...
            • *1* hele nemam ruzovy brejle...ale ani cerny.. proc se me to dotklo?? Protoze si myslim, ze je to jednoduse nesmysl .) Ono by to mozna chtelo taky obcas vyjet nekam do sveta aby ses podival , jak to je vsude na svete .. ono jde celkem o to, ze lidi celkem chlastaj.. A ne o tom, ze Cesi jsou alkoholici ... Zajed se podivat jak to vypada v Anglii.. Jestli chces jeste lepsi priklad, jed na vikend do Ruska.. Nebo proc myslis, ze se ve Svedsku nesmi prodavat alkohol?? (respektive smi, ale pravdila jsou ponekud tvrdsi ) To bude asi proto , aby si tam chlast nekupovali cesi , ze?? Prosim Te... Prestan tady uz vsechny porad o necem poucovat... Jeste k tomu, kdyz mas opravdu zcestne nazory... Prestan poslouchat uzasny vyzkumy TV NOVA .)
    • Nebrat prosim jako obhajobu... i kdyz mozna malinko ano.. Ja si hry kupuju.. Posledni dobou uz ani moc ne.. Protoze jsem stejne kupoval hlavne RPG , ktere dnes uz jak vsichni vime, az na par vyjimek, za ty penize nestoji...Tak jsem se zacal brodit free mmorpg hrama... Ale vazne si myslite, ze piratstvi neprispiva k nizssi cene her?? I kdyz sami distributori hudby, filmu rikaji opak?? :) (o hrav v tomhle nevim )
    • Zdenda666
      Hry tehdy u nás 2k nestály.Ruku do ohně bych za to nedal, protože si tu dobu už pamatuji jen matně.
      Poslední učtenku co jsem si nechal z 90.let je z r.98-99 kdy jsem dával za datadisk HOMAM2 800,-.Ještě k tomu přidej ten fakt, že se k nám "novinky" ze západu dostávaly o něco poždeji.
      Ten zbytek je na delší komentář.Jsou to ale jen takové dohady.
      Kažodopádně ti co před 15ti lety hry hráli, tak dnes pokud ještě hrají tvoří jen menšinu herní komunity pokud se to tak dá nazvat.
      • já si pamatuju jak mi rodiče koupili k vánocům Star wars episode 1 na psx za 2199kč.. to byl humus.. jako novinka to bylo nejlevnější snad za 1899..
      • smejki
        zaslechl jsem něco o 2500,- za Diablo 1... ceny her z té doby si nepamatuji, to je fakt
    • Amylee.Anderson
      Jo, kdyby moje máma měla 20k tak si žijem...
      • smejki
        pokud jí to nějak vadí, pak by se měla poohlížet. pokud jí to nevadí, tak proč měnit?

        nicméně i vám padly náklady na hry (dost možná potenciální) v přibližně stejných poměrech.
        • Amylee.Anderson
          Když mámu vyhodili (nebo odešla) z jedné práce, tak byla rok doma, protože nesehnala práci. Všude chtěj angličtinu, třeba řidičák, nějakou skušenost s počítačem a hlavně mladý lidi. Ale co má dělat žena, které táhne na 50, umí možná tak rusky, a má jenom obchodku? Nic neni tak jednoduchý...
          • smejki
            co má dělat? nemyslet si, že po dvacítce je život konstanta. takže přesně jak říkáš - má se naučit anglicky, má se naučit s počítačem (s obojím ji určitě můžeš pomoct... mimochodem, co dělala ten rok doma?). Všechno ostatní jsou výmluvy. Bolí to, bolí, ale takové už změny jsou. Kdo bolest překoná, jde dál, kdo jen držkuje, má prd a je odevzdán náhodě. Měla by si uvědomit, že tady bude ještě přes třicet let.

            nicméně, toto vlákno se původně zabývalo něčím jiným, tak se prosím držme tématu
            • ucho
              smejki: i když se ti to zdá triviální, pro ženu v tomhle věku není nalezení nové práce žádná sranda. pokud hledáš práci, firma vždy raději vezme mladšího (a zájemci bývají vždy) než staršího. a na podnikání nemá rovněž každý vlohy. další věc je již zmíněné bydlení. většinou je nereálné opustit stávající. buď hypotéka (ano, dá se prodat), nebo kvůli novému bydlení jinde musíš staré prodat. avšak to je v současné chvíli velmi nevýhodné a prošustroval bys na tom trenky. další věc je, že má na starosti dceru, která se ještě neosamostatnila, tedy další důvod, proč je tvá rada nesmyslná... ano, pro mladého člověka, co se rozjíždí, stěhování není žádný problém. pro někoho zde zmíněného by to možná ani nebylo rozumné. protože i s novou prací se tímto krokem můžeš vystavit existenčním problémům. lidi jsou pak rádi, že nějakou práci najdou, kdekoli. příklad: chlap 45, od mládí praxe programátor, zkušenosti a znalosti vynikající, praxe dobrá. na většině pohovorů ho ihned odmítnou kvůli věku a raději sáhnou po mladším. ano, časem práci najde, ale v 80 % případů se s ním rychle rozloučí...
              každopádně samostudium například jazyka a práce na počítači rozhodně na škodu není...
            • smejki
              sedění na prdeli ji nespasí, takže moje rady ji možná pomůžou víc než tvé "solidární pochopení". vezme si li je k srdci, to už je na ní. Možná existují i jiné cesty, ale ty já neznám tak dobře.
              internet evidentně doma mají, takže za informacemi nemusí jezdit.
              krok první. kouknu na net, hledám, najdu (Jobs.cz pracovními nabídkami přetéká). domluvím si schůzku, pošlu CV, zaplatím kilo za lístek do města, sejdu se, domluvím čas nástupu. Opakuji do zblbnutí, sokud poslední operce nesnese ovoce
              krok druhý, který dělám zároveň s prvním. sednu na net a hledám podnájem ve městě, kde lze najít práci. pracovní schůzku a prohlídku bytu ideálně vložím do jednoho dne. Domluvím čas nastěhování, zkoordinuji s nástupem do práce.
              a stěhuji se. pokud původní nemovitost vlastním, tak si ji nějaký čas nechám, abych se měl případně kam vrátit, kdyby všechno řachlo. Pak nemovitost zkusím pronajímat, nebo prodat. Pokud nemovitost nevlastním, tak mě to nemusí trápit (jen se nejpíš nemám kam vrátit).
              hotovo, šmitec. Je to snadné? je to sranda? je to rychlovka? ne. stojí to nervy, čas a peníze (naštěstí ne tak moc, jak se zdá), po delší době i dost sebepřemlouvání. Ale taky to přinese vítané změny, kterých se sezením na zadkku nedočkáš. A není to věc, kterou zvládne jen superman. Až budou bezdomovci tak si můžou stěžovat, že stěhování je dřina.
            • Vy jste hovada lidi...pro začátek - JAK se chceš přestěhovat za lepší prací, když tvoje práce je mizerně placená? Máš se odstěhovat a bydlet na ulici? Protože nemáš čím ten byt/dům zaplatit nebo platit? Strááášně lehce se vám mluví, ALE vy nejste v kůži její maminky, má svoje důvody, který TEBE vůbec nemusí zajímat a tvoje rady jsou naprosto nesmyslné..najít si lepší práci, stěhovat se za prací..pane bože, kde žijete?! Je mi z vaší povrchnosti zle a líto mi je děvčice, na kterou sobci jako vy reagujete... *10*
            • smejki
              no, vzhledem k věku tvojí mámy soudím, že jsem o dost starší než ty, tak se od mouder o životě drž zpátky, prosím. A ano, život není sranda, a proto by ho člověk neměl provymlouvat a když je něco v prdeli, měl by s tím něco dělat. Máte štěstí, že žijete v silně sociálním státě, jinde byste s přístupem "já to neumím a učit se už nebudu" žili už dávno pod mostem a papkali trávu. Já se, děvče, stěhoval třikrát a vím, že to nic těžkého není, ale je to těžší než dojít dvakrát týdně na pracák, stěžovat si (možná si máma nestěžuje, to nevím) a jednou za čtyři roky volit socany. Řekni mi jediný, skutečně jediný důvod, proč se člověk nemůže stěhovat za prací řekněme 150 kilometrů.

              Mé babičce je dost přes sedmdesát a před dvěma lety poprvé zasedla pořádně k počítači. Není to žádný pc geroj, ale prakticky je schopná dělat všechno, co obnáší uživatelské užívání (fotky, mail, skype, internet, texty pro vlastní potřebu ve wordu...). Jde to, neříkej mi že ne.
            • Amylee.Anderson
              Je ti 47? Ne. Hovno víš o životě, prd víš o mojí mámě. Život neni taková sranda. Přestěhovat se, najít novou práci. Asi tě někdo ještě neprofackoval pořádně.
          • Nikdy neuváděj kolik ty nebo někdo známý vydělavá, když se snažís něco obhajovat píratství nebo cokoliv jiného, protože tohle vždy přílaká rejpaly co se na víc než "Měla by si najít lepší práci" nebo ještě lepší Měla se lépe učit !" nezmůžou.Samodřejmě se pokusí odpovědět tím, že "Je to přece pravda"
            Každopádně doporučují se tomu vyhýbat obloukem a to hodně velkým :]
            • Zdenda - Proč by si měl dělat co?

              Já doufal , že se dozvim jak šikovně poradit a nevypadat jako rejpal, škoda.
            • Stan: Otázka zní proč bych to měl dělat ? Já vím, že bych měl určitě pravdu, ale stejně tak vím, že by měl pravdu i ten člověk co si stěžuje.Do jisté míry určitě.Proto se o tom radší nebavit :]
            • Jen ze zvědavosti, co by si člověku který si stěžuje na nízkej plat poradil jinýho než "Měla by si najít lepší práci" "Měl si se líp učit" "Musíš na sobě zapracovat" apod.?

              Jinak v něčem máš pravdu, v týhle zemi je lepší o tomhle mlčet, ty socialistický nálady a 40 let totáče ten národ tak zdeformovali, že je lepší se o tom nebavit.
      • Tak to se máma bude muset víc snažit a najít lépe placengvqou práci, pak si budete žít.
        • Takovouhle pi*ovinu může napsat jenom podělaný pražák. Já bydlím v jihomoravském kraji, jedna z největší míry nezaměstnanosti v ČR, tady je každý rád, že má práci musí dělat co je, zaměstnavatel klidně řekne "když se vám nelíbí, enem běžte, za bránou čeká na vaše místo dalších 20 lidí", platy nejnižší v ČR, no o cenách se to říct nedá, naposledy benál kvůli krizi v Libyi nejdražší v ČR.
          • smejki
            neznám jediný racionální argument, který by bránil stěhování se za prací, tuplem ne v rozměrech naší malé zemičky. Změna bolí, ale bolest přejde.
            • smejki
              no, ony všeobecné důvody jsou prakticky dva, komplementárně spojené: v okruhu dvou tisíc kilometrů nic lepšího není a za okruh dvou tisíc kilometrů se není jak dostat (leda pěšky). Pak je lepší nikam nechodit a začít budovat něco na místě.

              všechno ostatní jsou důvody, jak říkáš, individuální. A stále všechny důvody, se kterými jsem se setkal, jsou ryze emocionální (mám rád vesnicu, mám tu psa a ten je zvyklej na venkov, mám tu rodiče, mám tu kamarády).

              dále si vem, že můžeš uplatnit ten protřelý pohádkový koncept o honzovi, co šel do světa. Přelétneš řekněme do Práglu. Za 5-10 let se dostatečně etabluješ budeš mít nějaké slušné zázemí. Pak se přestěhuješ zpět do rodné vsi, z naspořených peněz vytvoří podnik, který dá místním práci a hnedle zvedneš zaměstnanost v regionu. Idealizovaný příklad, ale stále reálnější než představa, že čekání na Godota region spasí.

              Dobrou noc i tobě
            • Chjo, stěhovat za prací se dá, a to mě možná taky v brzké době potká, ale důvody proč ne mohou být individuální. Aj tak je lepší se nestěhovat, když to jde, nedovedu si představit, že bych tu naši vesničku, střediskovou už neviděl a tady se nejedná jenom o bolest. Jdu spát, přeju dobrou noc.
          • To si se milý hochu seknul o hodně kilometrů, ale já narozdíl od tebe jsem se musel sakra snažit abych dělal práci kterou dělám, jsem osvč, takže se musim sakra otáčet, ty se můžeš v práci někde zašít a práci vojebat, ale já když nedělám, tak to poznám. A jaký musí? on tě někdo nutí? když se ti to nelíbí tak na sobě pracuj, pečený holubi ti do huby nepřiletí, mně zadarmo taky nikdo nic nedal a musel jsem na sobě makat.

            Prostě klasická česká mentalita nadávající na všechny okolo, vždyť ono je to tak hrozně snadný vinit ostatní, hlavně ty vošklivý kapitalistický gaunery co zaměstnávaji obyčejný lidi viď?
            • Stejně jako ty se biješ do prsou, že jsem pražák, jako by to byla nějaká nadávka, tak já odhaduju tebe, protože ono to tak bývá, že nejvíc křičí právě ti flákači, nejvíc melou, ale přitom jsou to typy co vždycky hledají nejsnazší cestičky jak něco ojebat.

              Máš pravdu nikdy jsem nebyl zaměstnán, začal jsem hned jako osvč, právě proto abych se nemusel nechat ojebávat, tak jsem se zařídil, nedělám to stylem jako ty a podobní, místo skuhrání, který ti nepomůže jsem přešel k činům, výmluvy na reginon apod., on ti někdo brání dělat po internetu? dneska jsou takový možnosti, místo keců to chce ale dělat, řeči ti účty nezaplatí. btw- lidi jako položky neberu, já jedu na svoje triko, lidi nezaměstnávám
            • FridayManul
              No toho prážaka jsem hodil jenom tak, protože to tak býva, nemyslel jsem tím nutně, že odtamtaď jsi. Dále, jak ty můžeš vědět kdo jsem nebo co dělám, že se tu bůcháš do prsou "ale já narozdíl od tebe jsem se musel sakra snažit abych dělal práci kterou dělám" jako bys říkal, že jsem nějaká kancelářská krysa, co celý den nic nedělá, akorát si míšá kafe. Vím, co je to práce a taky jsem si párkrát máknul. A pokud jde o to, jestli mě někdo nutí, tak v podstatě ano, protože ztráta zaměstnání je v dnešní době pomalu likvidační, kor v tomhle regionu, kde se nová hledá horko těžko. Já žiju sám s máti a momentálně pracuje jenom ona a kdyby přišla o zaměstnání tak si můžem jít tak akorát hodit mašlu. A pokud si osvč jak říkaš, odjakživa, tak nemůžeš vědět, očem tady mluvím. ALe nemám ti to za zlé, možná jsi jeden z těch "dobrých" podnikatelů, který nebere lidi jenom jako položky na seznamu.
    • zajimavé podle me cena klesá díky rozšíření her a elektroniky
      • smejki
        klesá díky zákonu zhromadnění... mimo jiné
      • podle mě klesá z velký části díky rozšíření internetu a možnosti si hru stáhnout, pirátění rozhodně sráží ceny dolů, neexistovat internet a pirátství, tak jsou ceny někde jinde.
  • Já teď začal kupovat přez steam, občas nakupuju boxové verze přez internet. Dříve jsem hry stahoval, když jsem byl student peníze prostě nebyly.
  • stan: Prosím tě na "ucho" se vykašli, ten ti bude stále donekonečna opakovat svoje moudra. Tak jako když stále dokola mlel, jak je dobře když ti nenažraní distributoři brojí proti bazarovým hrám. A že ti praskne žilka to už známe, to je jeho oblíbená narážka. Tak buď v klidu, on za to svým způsobem asi ani nemůže... *1* *1* *12* *12* *8* *8*
    • Jaký má tohle smysl? Proč to sem píšeš? Má to něco společného s článkem? Nebo na sebe chceš jen upozornit? Naprosto nesmyslný OT, snad si alespoň přpadáš jako blbec, ať si to o tobě nemyslím jen já. *7*
      • Jaký má smysl to co si napsal ty? Proč to píšeš? Co to má společnýho s článkem?
        • Dávalo by to smysl, kdybych o tom založil další strom příspěvků. Jinak to stejné můžu napsat teď já tobě. *7*
          • To Stan: to je důsledek toho, že on to napsal. Kdyby to nenapsal, není tu další strom příspěvků. Simple, proto obviňuji jeho a nikoliv ty, kteří na to reagují. Ti jen reagují na přímý - a zbytečný - podnět
          • Schválně jsem se zeptal, a ty si schválně neodpověděl, možná to ani sám nevíš.
            • Jerry, ti si vážně ras, takovou odpověď jsem fakt nečekal, takže napsat tunu OT keců z tvý adresy je ok, protože to neni nový vlákno, ale napsat jeden OT příspěvěk, z kterýho se pak stalo vlákno je hádám minimálně na zastřelení, prdel je, že to vlákno o hovnu jsme z toho udělali až my všichni, to ti nedošlo? *7*
            • Roztrhejte si občanky to vyřeší každý svár.
            • Měl's napsat "píšeme". To jen taková vsuvka. Pište dál, je to zábava *1*
            • Já nevím, ty si asi děláš srandu nebo co..založil uplně nový strom o něčem, co nemá tady s ničím souvislost, já ho reagováním na něj na to upozornil a zeptal se ho, jaký to má smysl, pokud to nepochopíš ani teď, je mi líto...abych dělal to co on, musel bych tu udělat nový strom o tom, jak je XXX takový a takový, a jak může někdo co něco najednou něco s někým, snad už chápeš...pleteš si trochu reagovat na někoho a potom taky jen tak pro vyjádření založit nové vlákno, když to nemá souvislost s článkem
            • Nikoho se nezastávám, jen nemám rád hlupáky co někoho kritizují za něco co sami dělají, prostě napiš několika slovy (není třeba vlákno tisíce příspěvků) proč si napsal to co si napsal na jeho adresu a jistě se ukáže že si měl ten samý důvod jako měl on, jenže právě z tohohle důvodu neodpovíš a budeš se vykecávat aby si nebyl tím co sám kritizuješ.

              btw- mimo místu tu píšeše všichni už hezky dlouho včetně tebe.
            • Já ti odpověděl. Dávalo by to smysl, kdybych o tom založil nové vlákno příspěvků, jen abych se vyjádřil. Já ho na to upozornil a zeptal se HO - nikoliv tebe, samozřejmě, nepřítel mého nepřítele je můj přítel, tak se ho budeš zastávat, ale nic to nemění na tom, že sem píše jak blbeček nesmysly, které jsou jako bonus mimo mísu.
      • Ne ale má to hodně společného s Uchem a okolo něho se přeci točí celý svět.
    • ucho
      a tady se opět argumentuje lží.
      NIKDY jsem netvrdil, že je dobře, když distributoři brojí proti bazarovým hrám. pouze jsem říkal, že jejich brojení proti bazarovým hrám chápu. tedy důvod, že oni už z toho nic nemají. dokážeš tenhle rozdíl pochopit? chápeš obsah psaného textu a význam slov? víš, co znamená, když někdo s něčím souhlasí a když někdo vysvětluje důvod, proč se někdo chová tak, jak se chová? bojím se, že jsem to teď napsal moc složitě :)
      tím, že o nečem budeš psát nepravdy se z toho pravda nestane...
      prasklou žilku si rovněž nevybavuji, že jsem předtím někdy použil, dokonce bych se zde i s někým vsadil, že jsem ji předtím nikdy nepoužil, tedy si mě patrně s někým pleteš ;) ale paměť neslouží jako dřív (vlastně si jen vybavuji, že tuhle hlášku někdo kdysi použil na mě, v tomto případě se hodila).
      • Nesnaž se tu diskuzi jsem sledoval a pamatuji si jak jsi bojoval za práva prodejců. Kdykoli ti někdo oponoval hned to bylo špatně.
        • ucho
          takže napíšu to i tobě, očividně jsi to taky nepochopil :)
          vydavatel hru udělá a může si s ní dělat, co chce. třeba ji prodávat za 10 000,- kus, omezovat licenci na jedno nainstalování, omezit licenci na to, že to člověk může hrát jen 10 hodin. prostě cokoli, co ho napadne. je to jeho obchodní strategie, jeho model. on to jde prodávat se svými pravidly a to je věc každého. na lidech je pouze to, aby to nekupovali či kupovali (každý máme možnost volby). v tomto jsem "obhajoval" prodejce. že si s tím můžou dělat, co chtějí. na lidech je, jestli to budou kupovat a nebo se tomu obloukem vyhnou. zákazník jim pak řekne, jestli takhle ano, takhle ne. ale je to věc toho vydavatele. to tedy platí i s bazarovým prodejem. tedy ať si stanoví podmínky, jaké chce, následky si nese už sám. když s tím někdo nebude souhlasit, světe div se, tak si to nekoupí.

          To ale neznamená, že souhlasím s bazarovým prodejem, chápeme? (asi ne :) ) Patrně to bude tou zaslepeností a jednoduchostí, že vidíš pouze hru a ty ji CHCEŠ. myslíš si, že na tu konkrétní hru máš právo, že musí být tvoje za podmínek, které ty schvaluješ. ale to není pravda. takhle to v komerčním světě nefunguje...

          Když někdo něco prodává, je jeho věc, co... ale opravdu je zbytečné se snažit cokoli vysvětlit... zabitá diskuze, jsem nepoučitelný, že na takové kraviny ještě reaguju :)
          • Ale jistě já tě chápu tenkrát jsi to ostatním vysvětloval moc hezky. Je hezké jak máš ve všem jasno ale k chápání celé situace máš ještě hodně daleko.
      • ucho, nerozjížděj další hloupou debatu, už jen to tvoje "nic z toho nemají" a co by z toho měli mít? to jako inkasovat za už jednou prodanou hru další prachy? ty si asi děláš kozy ne?

        jak říkám, vykašli se na to, to smrdí flamem.
      • Ano už je to tady, "chápeš obsah psaného textu" to už tu taky bylo.... Jo tak ty chápeš že brojí proti bazarovým hrám? Ty chápeš, že chtějí mít znovu zisk z už jednou prodané hry ze které už zisk jednou měli? Ucho ty to fakt nemáš v hlavě v pořádku...
    • : )
    • Tak pokud napsal tohle o bazarovkách tak to neni co řešit.
  • NonSuch
    nerad bych se pletl ale myslim ze pojem stredni evropa neexistuje mimo hranice tohodle statu :D
    • smejki
      mitteleuropa ::cink!
      • kdyz sem byl ve francii nebo v belgii nebo v holandsku nebo v italii nebo v britanii nebo ve španělsku a řekl jsem ze jsem z čech tak ti na me vždycky čumeli jako na nějakýho ukrajince na stavbe
        • Ale v Rusku jsi nebyl takže nic nevíš a nic neznáš.
          • v mem ročniku je na moji škole 5 rusu 8 ukrajincu 4 jugoslavci a 2 polaci a vsichni rikají o kolik je točechach lepsi tezko uverit ale rikají to
            • jen jestli to neříkají, protože u nich by jim neprocházelo co u nás
            • Aha ty to neznáš to se dříve říkalo že kdo byl v Rusku ten může ostatním radit.
            • nejlepší je ze vsichni chodi na ruštinu
            • Amylee.Anderson
              Takovejch cizincu? Tam bych chodit nechtěla..
    • máš recht, v cizině se používá pojem centrální Evropa :)
      • Ne, v cizině se používá pojem východní Evropa. *7* "Střední Evropa" = bývalí komouši, co rychle utekli k zápaďákům a nechtějí být řazeni k těm, co utekli zase víc na východ *1* --> brát s nadsázkou, dělám si srandu :)
        • I v cizině se rozlišuje střed a východ, akorát se většinou píše central a ne např. middle.
          • Možná tady ve střední Evropě..na západě jsme východ my, jako je pro nás východ Ukrajina *4*
            • Neznáš ten vtip? "střední Evropa je část kontinentu, která je Západoevropany považována za Východ a Východoevropany za Západ", hehe :)
            • A z pohledu toho kdo je na východu jsme my zase západní Evropa že? : D
  • Stejně je 99% her v ČR pirátských a jsem rád, že na nás vydavatelé serou. Až se změní zhovadilá morálka a přestane se krást, tak se třeba něco změní.
    • co takhle porovnat kolik se dá pořídit her z jednoho platu u nás a kolik v UK či DE? :-) Co se týče pirátění neviděl bych to tak černě, když už i Mrkvosoft pochopil, že i u nás lze prodávat "studentské/domácí" verzi office za rozumné ceny a je o to zájem. Bohužel většina kamarádů a známých včetně mě objednáváme hry zahraniční cestou. Pokud to takhle řeší většina zájemců o originální hry (kteří prostě chtějí pár set kaček ušetřit) tak se to bohužel nepromítne do "východních" statistik.. *11*
      • smejki
        ono to je primárně o morálce a až potom o penězích. Znám osobně chlapa, co má měsíčně 40-60 000 a hry i filmy krade (všechny), přestože jim nevěnuje velké množství času. Morálně vyšší člověk bez peněz primárně nekrade, když nemůže koupit. Morálně nízký pragmatik s penězi primárně krade bez šrámu na svědomí. To jsou dva mantinely (resp. 4 - vyšší/nižší morálka, více/méně peněz), mezi nimiž se nacházíme my všichni.
        • skaven123
          podla platnej legislativy, stahovanie filmov a softwaru nieje kradez, tak prestan podsuvat tvoje blbiny ostatnym ;)
          • jj, stahování filmů JE povolené jelikož nneí zakázané, zakázané je pouze jejich šíření/sdílení, stahování softu je porušení autorských práv, nesmí se ani stahovat ani užívat, spousta troubů tomu říká krádež jako kdyby se kradlo v obchodě.
        • Taky si myslím, že je to o morálce. Ta je v případě her, filmů, hudby a knížek v pdefku podrobována trochu větší zkoušce než v jiných případech, protože se přece jen nejedná o krádež v tom slova smyslu, v jakém se obecně chápe. To nic ale nemění na tom, že je to o lidské ctnosti a ne o penězích.
          • smejki
            špatná rekce, smazáno
        • Aneb "lawful good" a "chaotic evil". Ten pán (chlap je strašné slovo), používá Steam? Ten byl první věc, která mě "přemluvila" k nakupování.
          • smejki
            ten asi ani neví, že steam existuje
    • smejki
      hmmm... já bych to hádal tak 60-70%
      • Což je stejně jako na dalších velkých trzích na které se nekálí, takže pirátstvím to vydavatelovo kálení nebude.
  • ČR ani náhodou nepatří do Východní Evropy! *7*
    • smejki
      geograficky ne, tržně a etnicky ano
      • Etnicky patříme do Střední Evropy. Tržně taky.
        • smejki
          být distributor zboží, svážeš nás dohromady s Německem, Nizozemci, Rakouskem a Dánskem nebo s Polskem, Ukrajinou, Slovenskem a Maďarskem? Etnicky jsem mišmaš, to je parvda, měkl jsem použít spíš jazykovou skupinu vycházející z etnické historie
          • Polsko, Slovensko a Maďarsko patří do Střední dní Evropy. Dánsko a Nizozemí ani náhodou. Ukrajina je už východ. Jazykově patříme rovněž do Střední Evropy. :)
          • s tou Ukrajinou si se docela seknul.
            • Ukrajinci se sami mnohem raději řadí do východu střední Evropy. Východní Evropa je pro ně až Bělorusko - vím z vlasntí zkušenosti *1*
            • V Ukrajině se hry prodávají s ruskou lokalizací. Je nesmysl ji spojovat s Polskem.
            • jde o to z jakýho pohledu jí tam chceš šoupnout, geograficky je to nesmysl a tržně taky, se mrkni na HDP nás a Ukrajiny, těch 60 míst rozdílu je opravdu trochu moc, takže proč jí tam pak řadíš? Kdyby si jí tam nedal, tak jsi jen vyjmenoval státy střední Evropy a dal za pravdu těm co říkají, že i tržně jsme střední Evropa.
            • smejki
              nikoliv nutně, u některých firem je ruský trh zvlášť a ukrajina se váže s polskem a námi. že se tam užívá azbuka, není až takový problém
      • Právěže etnicky moc ne. Jsme mix kultur, hodně i těch západních.
        • Etnicky jsme vskutku naprostý mišmaš. Nejprve naše území obývali Keltové (po nich označení Bohemia), potom Germáni, následně Slované, a všechno se to samozřejmě mezi sebou míchalo, ostatně jako v celé Evropě. Později se přes naše území táhla strašná spousta válek a říká se, že vojáci za sebou "vždycky něco zanechají"... Mám to štěstí, že je mi znám rodokmen mé rodiny; vyskytují se v něm Poláci, Slováci, Francouzi a dokonce i Maďaři. Většina Čechů svůj rodkomen nezná, ale jistě by byli překvapeni, kolik německé, polské, švédské a jiné krve se v jejich těle vyskytuje. Geneticky jsme si podobní s Poláky asi stejně, jako s Francouzi.
        • Etnicky jsme západní slované. Kulturně spíš orientovaní na západ.
    • Východní Evropa je spíše politické označení, než zeměpisné (kdyby to bylo takhle, tak by do ní spadalo i Rakousko). Pozůstatek Studené války.
    • ucho
      ale ano, ČR patří do východní Evropy. patří ale i do střední Evropy...
      • ČR je geograficky rozhodně součást střední Evropy, země východu jsou jasně popsané, neplést si geografii s nějakým spíše politickým označením.
        • ucho
          Dle rozložení trhu a statistických studií je ČR ve východní Evropě, smiř se s tím ;) nepleť sem cokoli jiného. dyžtak si na internetu vyhledej: "Regions used for statistical processing purposes"
          • ucho, to že jsme pro každého vyspělejšího bez komunistické minulosti výchoďáci mě nepřekvapuje a zvykl jsem si, ale neuznám to ani za zlatý prase, geograficky jsme střední Evropa, prolistuj si prosím nějaké ty zeměpisné materiály a encyklopedie, nějaký zařazení ve statistice má hodnotu úplně nulovou.
            • Já se od začátku bavím o geografikcý poloze, jasně to zmiňuji, nevim proč ucho pořád reaguje a cpe mi tržní rozdělení a statistiky.
            • ucho
              Stan: je zbytečné reagovat na člověka, který nedokáže přijmout ani fakt a pravdu. ať už si vyhledáš statistické rozdělení, dělení na wikipedii, dělení mapových podkladů, všechno bys viděl. pokud zavíráš oči před fakty, jakákoli další diskuze s tebou nemá cenu, protože tam nepomůže žádný argument. svým způsobem je to jako diskuze se lhářem nebo bláznem, výsledek vyjde naprázdno a nikam se člověk nedobere... tedy z mého pohledu ztráta času.
            • smejki
              Stane, pleteš si hlediska, geografické ti tu nikdo nezpochybňuje
            • Mě zas nezajímá tvoje rozdělení ani toho kdo si udělal tuhle statistiku, mě zajímá jen to co je jasně psané a dané na odborné úrovni, a tam jsme střední Evropa, statistika ať si nás zařadí třeba do Afriky, to je mi fuk, jen já a ne jen já upozorňujeme, že geograficky jsme střední Evropa.

              Klid, žilka mi z tebe rozhodně nepraskne, já se bavim dobře, až se vykřičíš, můžeš hodit reakci do předešlého tématu odkud si se nějak ztratil když šlo do tuhýho, zase : )
            • ucho
              hele, mě nezajímá, kam náš řadíš. zde je jistá statistika, z jejího pohledu jsme východní Evropa a dle rozdělení tvorby statistik jsme prostě východní Evropa. to že tuto situaci chceš změnit a chceš mi namluvit opak nemá žádnou logiku, protože to tak prostě je. já jsem nijak neoponoval tím, kam v Evropě patříme, jen je to holt takhle a nikdo s tím nic neuděláte.
              mimochodem když si půjdeš koupit nějaké mapové podklady pro navigaci, Českou republiku najdeš rovněž ve východní Evropě ;) jinak se uklidni, aby ti nepraskla žilka, řešíš něco, co řešit nemusíš a nijak to s tématem nesouvisí...
          • Právěže tam nepatří ani geograficky. Většina území České Republiky patří do západu Evropy, tudíž jsme Západ a Střed, co se geografie týče.
            • Když ty řešíš jen statistické a tržní a politické a já nevim jaké rozdělení, neměl si na můj příspěvek vůbec reagovat, já pouze informoval, že geograficky je to tak a politicky atd. je to jinak a nesmí se to plést, neměl si si mě vůbec všímat, tak už mi to konečně prosím přestaň cpát.

              Ano, to je skutečně perlička ta tvoje práce se "státami"
            • ucho
              Stan: četl jsi tenhle článek? řeč je o tom, že tyto statistiky řadí ČR do východní Evropy. dotyčný napsal, že tam nepatří, já jen napsal, že tam patří. to, že ty sem taháš jiné dělení je zcela tvůj problém, o tom řeč není. dokážeš to pochopit? jako by byla diskuze o jabkách a tys do toho začal mluvit o hruškách. naprostý tydýt...
              jinak si neodpustím perličku, pracuji v kartografickém odvětví, se státy pracuji denně, od jejich umístění, kódů zemí, vlajek, řazení...
              konstruktivní odpověď nečekám
            • tohle is napsal "ale ano, ČR patří do východní Evropy. patří ale i do střední Evropy..."

              Na to jem reagoval, že geograficky patří do SE a politicky atd. je věc jiná, můj komentář měl čistě informativní charakter, který obě rozdělení bere na vědomí, ty seš tu ten kdo přišel a cpal mi ty svoje moudra. Ty seš hrozná kecka, hlavně se oháněj tim jak odmítám přijmout pravdu a fakta, tvojí pravdu a tvoje fakt rozhodně.
            • ucho
              Stan: že by proto, že ty mi zcela bezdůvodně od začátku cpeš geografické rozdělení? proč? jakou potřebu máš řešit geografické rozdělení na to, co jsem napsal? perfektní ukázka tvého manipulativního argumentování... :)
            • ucho
              Chápeš tu větu, co jsem napsal? V tomto rozdělení Česká republika do východní Evropy prostě patří. Tečka. Je v tom seznamu, když se dělají statistiky, je tam... proto je i v této studii. Menší rada: Hlavou zeď neprorazíš ;)
  • ono je to este v plienkach. obycajna statistika. ci sa preda toho alebo coho viac je uplne jedno aj tak sme iba spotrebitelia. Ale polsko dat ako najsilnejsieho v regione a od neho odvijat ostatnych. No este na to Poliaci nemaju .
    • taky mi to hlava nebere, řekl bych, že jsme na tom daleko lépe. Polský trh je samý plagiát, originální cédéčko jsem tam snad prodávané neviděl, takže si nedělám iluze, že by to bylo s hrama lepší. *1*
      • ucho
        Polsko má některé hry levněji, české eshopy občas nakupují v Polsku ty levnější kusy a zde dokáže jít s cenou níž. Příkladem budiž Sims 3, kde i polská verze obsahovala češtinu a prodávala se zde o pár stovek levněji (stejně jako některé české eshopy nakupují v Anglii a taky jdou s cenou níž). Čeští distributoři tím trochu trpí.
  • smejki
    Já jsem v ČR přestal nakupovat hry ze dvou důvodů:
    1) Většina her je lokalizovaná bez možnosti zvolit si originál
    2) Česká verze bývá často světově unikátní, takže na ní nemusí jít modifikace, či nelze aplikovat globální patche (a ty české jsou buď opožděné, nebo žádné... podpora na draka)

    poslední zde koupená hra je StarCraft2 a to proto, že se neliší od té světové (až na zmršený obal, který mi je ale ku létání)
    • Neřekl bych do tebe, že hraješ v němčině či jiném jazyce mimo angličtiny.
      • smejki
        proč do toho motáš němčinu? asi bych s porodními bolestmi zvládl fráninu, ale němčinu fakt ne, když umím jen scheise katze... německou hru bych ale stejně nekoupil už jen kvůli cenzuře
        • Říkal jsi, že ti vadí nemožnost zvolit si originál a původní jazyk mnoha her je němčina. Anglický překlad často obsahuje chyby.
          • nejsem zrovna ekonom ale německá ekonomika roste v posledni dobe jen o 0,7 procenta
            • Ale to, zda je jazyk "světový" se přece neurčuje jen podle počtu zemí, v nichž je úředním jazykem.
        • Proč? zelená krev se ti nelíbí?
          • smejki
            němčinu se neučím ze dvou důvodů - není to světový jazyk a nedá se říci, že by mi libozvučela
            • smejki
              němčina je významný jazyk, ale jeho světovost je pochybná. mimo germánské země se jí mluví jen ve dvou/třech bývalých koloniích v Africe
            • Němčina je světový jazyk a myslím si, že společně s vzrůstající ekonomikou Německa, poroste i její důležitost. A i kdyby nebyla, vezmi si, kolik klasiků, učenců a vědců v němčině psalo. Už kvůli tomu stojí za to ;-)
            • Nerad bych tě ranil, ale němčina mezi světové jazyky patří.
    • Přesně tak. Profesionální česká verze je sice hezká a určitě je pro ně výhodnější, ale pro mě je to důvod koupit si originál. Když u nás není, tak se musí koupit v zahraničí.
  • filias
    Souhlasím s článkem: data jsou to sice nějaká, ale pluje to dost na vodě.
    On ten trh v UK je velký i z důvodu, že tam nakupuje krabicovky celá Evropa. Hry jsou v en (je tomu rozumět). Nejsou cenzurované (jako v Německu). A hlavně: cena je dost nízko.
    A pokud vám hra i s poštovným vyjde levněji z UK, než v ČR v obchodě.... tak si češi tu chvíli i počkají - na to jsou dostatečně velký škrti/nevyhazují peníze oknem (tedy pohled distributor/zákazník).
    Ono vlastně jediné relevantní statistiky má Steam (ten nic neposkytuje) a hry s nutnou aktivací (vydavatelé už tuplem ne). Tedy je to vše věštění z křišťálové koule....
    • Hej můžete mi říct nějaký ten obchod v Anglii at vím kde se mám podívat thx!
      • ucho
        a pak ještě thehut (poštovné je teď zdarma)
        • the same ^_^
          • ucho
            ne, není. game.co.uk se od thehut vcelku liší...
      • smejki
        games.co.uk... jestli jsem to z hlavy nezkomolil
        • posila
          Zkomolil :) game.co.uk

          Ja vetsinou nakupuju na zavvi.com (kvuli postovnemu - na game maji 3 GBP za objednavku, na zavvi 1 GBP za polozku). Normalne kupuju starsi hry ve sleve, ale loni jsem si tam predobjednal limitovanou edici Red Dead Redemption a prisla v den vydani (coz me dost mile prekvapilo)
    • Však takhle se podporuje česká ekonomika ne?Donutit lidi aby nakupovali v zahraničí. :D
    • Kdyby jenom levněji. Pár stovek mě nevytrhne, ale když to tam najdu za polovinu a méně? Pak už to vypadá dost podezřele a není se čemu divit, že se nekupuje u nás.
  • k té východní Evropě, na jíném webu měli taky tuhle studii a psali o střední Evropě tak nevím, stejně je to jedno

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit