Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • koukam, ze plakat neni. Jasny na co vyrobu zdrazovat. Chlapi aspon tu A4 s kosmonautem. Skoda, ze ho na tu reklamni zadni stranu nevybrali. Fnuk.
    Na clanek Grygara jsem chtel reagovat, ale schvalne pockam na melounka. Mas effect jsem dohral za zenu a udelal jsem si ji tak dokonalou, ze jsem si (makam z domu) v nepritomnosti melounka 2x vyhonil bambus. Ja myslim, ze dobry. Melounek hraje za chlapa a hrala parkrat v noci. Ja myslim, ze dobry. Prosim vas feminismu NEEEEEE
  • Zdarec. Jdu z trafiky a mam ho jeste zabalenej. Prvni cislo co jsem si ted koupil. Toho si vazte, byla tam spousta casopisu. Ale vazne. Se divam a vzadu je potistena strana reklamou nebo plakatkem na wolfa. Je dobrej, dik. ale nejlepsi je ten hajlujici kosmonaut. Chtel bych se zeptat, zda je tento paradni vtip mozne vytisknout a zda jste o to neuvazovali. Nebo to je fanouskovskej wallpaper? Bavim se furt o tom hajlujicim kosmonautovi pred swastika vlajkou. Pro mne nejlepsi herni plakat vsech dob. Paradni napad. Takze to prvni otazka a druha pokud by to bylo dilo tvurcu, tak proc jste to nedali jako plakat????????? Jeste jsem to nerozbalil, tak treba to na mne vykoukne. Jestli ho tam date priste, koupim si level znovu!!! :) Pokud je to legalni (vubec nevim, protoze v tomhle EU diktatu se nedivim nicemu. Nevim co je jeste vtip, umeni, co je propagace. Nejsem nazi specializovanej pravnik). Mne ten wallpaper vylozene poprve prastil do oci, rozesmal a celkem jsem se podivil, ze je to dnes mozne. Tak doufam, ze popremyslite a udelate mi radost co? A myslim, ze nejenom me. Dejte rovnou na obalku a budete cumet. Treba se o vas zmini i v televizi a rozhori se diskuze a mate reklamu zadarmo. Kdybych to tam mel na starost, uz zhavim pravnika co by hrozilo, protoze by se vam to mohlo vyplatit. Proste nazi hajlujici kosmonaut na mesici je total brutal.
  • článek lukáše grygara poukazoval na gender problematiku v jiném ale pochopitelném pojetí.Muži byli vždycky nadřazeného characteru,je to dáno evolučním vývojem,kdy žena hrála svou z mýho pohledu velice nevděčnou ulohy naší společnosti.To co o čem napsal G,je problém čistě individualní.žádná statistika nedokáže podchytit rozhodnutí jednotlivců.Trochu zbytečně je tu rozvíjíno téma,do směrů co nikam nevedou.Sexysmus není výplod autora článku LG , nýbrž pseudocool nápad PR manažerů jak zaujmout.Zaujmout za každou cenu.Na druhou stranu dotyčná paní s krabicí mezi noha snad musela vědět jak obsceně to bude vypadat.muži i ženy vývojaři mají stejná práva a možnosti,rozdíl od minulosti.(viz foto).Diskriminace vulgární urážlivá či profesní tu je přitomna to je nezpochynitelné.virtualní genitalie virtualního avatara ve virtualním prostředí nás nemusí zajímat.No lukáš grygar to tentokrát dobře trefil.doporučuju přečíst více než jednou,hlavně pro experty co grygara označují za feministu.
    *1*
    • Jack1947
      Shrnul to celkem dobre, za me bez problemu (Hejt nechapu, tedy vlastne ano vzdyt je to Grygar a ten buhvi proc lezi kdekomu v zaludku!).
  • Thorar
    Po takové diskuzi si ten Lukášův článek nechám hezky naposled, až přečtu celej časopis a vychutnám si každé písmenko, to je panečku promo :-)
  • To byly casy, kdyz nam Andrew popisoval plakat s holcinou, co si krabici od hry kreje svoji cicu a vsichni jsme chteli, aby se takovy veci lepili i v CR. A ted? Ted uz to neni in, ted se na to plije...hnuj...
  • Chim
    Ještě jeden podotek k článku... tentokrát ne od páně Grygara, ale od páně Vávry:

    To že nějaký blbeček (v parlamentu, na úřadě, nebo u soudu) řekne, že poker je hazard a dá na to štempl, tak to ještě neznamená, že to tak skutečně je. Já si taky nemyslím, že pitbulové by se preventivně měli střílet nebo že hraní pc her (zejména her s mafiány nebo středověkými kováři) podporuje agresivitu u našich drobotin.

    Toliko můj lehce rozhorčený podotek.

    EDIT:Ještě bych zmínil, že Grygar neumí používat správné české uvozovky, což je neomluvitelné (tuto chybu jsem objevil pouze v jeho článku, ostatní jsou OK). A určitě mu taky smrdí nohy.
  • x_ander
    To se zase rozjela diskuse. Tak já teda taky přispěju.

    Co se týká Lukášova článku - ačkoliv s jeho názory v tomto nesouhlasím (a v živé paměti mám diskuse na toto téma tady na games), nedá se mu upřít, že o tom umí napsat, své názory si podložit a článek se zkrátka četl výborně. Tolik pro hatery.

    K věci samotné - nemám samozřejmě žádné zkušenosti s vývojem her a žádné vývojáře a vývojářky neznám, takže o uplatnění žen v herním průmyslu mluvit nemůžu. Ale chci se trošku otřít o téma, které bylo zmíněno v článku a které se objevilo i tady v diskusi - a to ženy jako hráčky a hra, jejíž cílovkou jsou (i) ženy.

    Právě na popud dřívějších diskusí tady na games, jsem vytvořil malou internetovou anketu, kterou jsem pak vyhodnocoval. Ačkoliv nemá kdovíjakou vypovídací hodnotu (odpovědělo mi tam zhruba 100 slečen), vypadnul mi z toho jeden pro mě překvapivý závěr. Hry, jejíchž cílovkou jsou (i) ženy samozřejmě existují, jen ty holky o tom prostě neví. Alespoň u nás, na západě to možná bude jinak. Jinými slovy - víc než polovina dotázaných uvedla, že hry nehraje, což odůvodnila tím, že je "hry nebaví", "je to zráta času", "pořád se tam střílí nebo zabíjí" a "jsou to jen blbiny pro kluky". Toto jsem očekával. Nicméně na otázku, jak by si představovaly hru, která by je bavila a kterou by rády hrály, odpověděly, že by ta hra "musela být založena na příběhu, spíš než akce by tam byly klidné části, u kterých by se přemýšlelo". Tyto holky vůbec neví, že takové hry existujou.

    Tenhle závěr se dost kryje s tím co Lukáš píše v článku - tedy že za adventurních dob byl počet ženských hráček srovnatelný s tou mužskou částí, což se pak utlumilo nástupem Dooma a jemu podobných.
    A v tomhle bych viděl drobný zádrhel právě i na straně slečen. Na jednu stranu tvrdí, že hry jsou blbiny pro děcka (upřímně pánové, kdo si tohle od nějaké přítelkyně/sestry/kohokoliv někdy nevyslechl), a proto nehrajou, ale na druhé straně svou "ideální" hru popíšou jako klasickou adventuru nebo RPG, kterých je na trhu dost a dost. A nemyslím si, že je na vině je marketing, který nedostatečně oslovuje slečny. Jde o to, že podstatnou řadu slečen to nezajímá proto, že "to jsou hry", ačkoliv o těch hrách nic moc neví. Přitom by stačilo vytáhnout hlavu ze zadku...
    • Vidite a zasa to je zaver urobeny z nejakeho maleho, tazko povedat ci reperezentativneho vzorku. Jednak podla statistik vychadza ze dnes hra viacej zien ako v 90tich rokoch (niekde som cital ze je to az 40% z hracov). A to ze su hry len o strelani a je to strata casu to je ich pohlad. Tak isto sa moze pozerat chlap na niektore "zenske" zaluby a tiez to nemusi byt pravda. To ze vedu strielacky nema nic spolocne so zenami ale proste je to masirovanie PR oddeleniami. Ani medzi muzmi nehraju vsetci ia FPS, su aj taky co FPS nehraju vobec. Pride mi to tak trochu ako alibizmus alebo zasa nejake delenie hracov na zeny a muzov a z toho vyvodzovanie dosledkov aj tam kde niesu, respektive tykaju sa celej hernej obce. Je jedno ci som chlap alebo zena, ked ma bavi nejaky zaner tak hladam hru z toho zanru, ktora by ma bavila a necakam az mi ju niekto natlaci do krku, respektive je vyrazne mensia sanca, ak to neni hlavny zaner, ze bude zrovna to co chcem vsade propagovane. To je zasa take to kricanie mensiny ktora by chcela aby jej vydupane poterby boli presadzovane mainstremovo. Tiez by som chcel aby na Steame boli na hlavnej strane alebo v zlavovych akciach ine hry ale hold niesom uplne zamerany na mainstream tak to tak nieje a nema to nic s polocne s tym ci som muz alebo zena.
      Presne ako pisete v konci svojho prispevku a stym len suhlasim. Proste aj zeny musia byt aktivnejsie ak nieco chcu a chcu zmenit a nie len pasivne cakat ze to niekto spravi za ne.
    • Nejak mi to neda abych nereagoval. Clanek jsem necetl,chystam se na to dneska vecer az se vratim z prace. Nazory pane Grygara(kdyz budu brat v potaz jeho predchozi texty a slovni vyroky) jsou hlavne jeho nazory. My se s nimi muzeme ztotoznit,nesouhlasit,zamyslet se nad nimi,prejit je apod. Tot vse,on ma pravo to napsat a my mame pravo mit na danou vec svuj pohled. A v ramci slusnosti i debatovat atd.
      Jinak musim rict,ze mam to stesti a mam ve svem okoli hracky. A to i lepsi nez jsem ja(o 9mladsi kamaradka mi dava sodu v Q3). A ano spise maji rady hry s dobrym pribehem nebo hry,ktere jim potrapi mozek. Ale spise nez adventury inklinujou k rpg a rts. Tot aspon priklad z meho okoli.
  • Priznam sa este som clanok p. Grygara necital, ale pravdepodobne nicim neprekavapi, svoje nazory uz viac krat jasne prezentoval a neajk sa za tu dobu moc nezmenili. Osobne si myslim ze podobne uvahy alebo clanky by asi moc casto nemali byt v casopise pretoze nejakeho rozumneho zaveru sa nedoberu a zbytocne vyvolaju len hadky (aj ked to moze byt niekedy zamer). Co mi ale vadi na sposobe ako to prezentuje p. Grygar a vseobecne novinari. Casto sa prezentuje nejaka tema, a autor predlozi svoj nazor, preznetuje ho ako univerzalny a spravny a snazi sa o nom presvedcit citatela za kazdu cenu (casty pripad prave u zmieneneho autora). Osobne si myslim, aj ked je tazke posudit co je objektivne, ze autor by sa mal zdrzat nejakych zaverov. Iste moze mat svoj nazor a aj ho odprezentovat, ale primarne by mal hlavne citatela informovat o faktoch a nechat ho nech si sam utvori nejaky nazor. Svoj pohlad moze ponuknut ako jednu z moznosti ale nie ako jedinu absolutnu.
    Druha vec je, casto mam pocit ze pri tejto teme, feministky a hry, sa casto krat zamienaju alebo mixuju dve veci - jednak hry a zenske postavy v hrach a stereotypy s tym suvisiace. To mi vela krat pride ako klasicke pretlacanie nejakych noriem a pravidiel co je vecisnou somarina. A druha vec je postavenie samotnych zien, vyvojark v ramci teamov, ktore casto byvaju muzske. Kde to naozaj niekedy moze byt docela drsne ale to nesuvisi priamo s obsahom hier. Ostatne samotny vyvojarsky chlebicek, ako to uz vela krat preniklo na net, neni lahky a casto krat zazivaju peklo vyvojari bez rozdielu pohlavia. Nuz a nedivil by som sa keby to "poniektore" aj obcas zneuzili ze su zeny a preto to maju tazsie. Ostatne postavenie mensiny obcas tie mensiny s radostou vyuzivaju.
  • yenda1
    Nejlepší diskuze týdne. Díky lidi, bavim se. *1*
  • martin.mares.984
    Jak tak koukam na celou diskuzi, jestli ono to neni spise nez o tematu, ve skutecnosti o autorovi, tedy o tom, kdo to psal ( Lukas Grygar)

    Vavrovi vadi, ze velci, zli, kravataci v predrazenych oblecich nechteji vydat Kingdom Come - > napise kritiku herniho prumyslu, protoze mu to pripada spatne, nespravedlive a nefer -> obecenstvo po precteni "blahem roztava jako zmrzlina v lete" a teteli se nad tim, jak dulezite je to tema, o kterem by se melo psat vice

    Grygarovi vadi, jakou roli zastavaji v tom samem hernim prumyslu zeny a zenske postavy -> napise genderove ladenou kritiku herniho prumyslu, protoze mu to pripada spatne, nespravedlive a nefer -> obecenstvo po precteni pocastuje Grygara "hatem" a oznaci tema za nedulezite ci zbytecne o nem spat

    Neni zajem vydavatelskych spolecnosti vydavat hry s kvalitnimi zenskymi hrdinkami a je malo zenskych vyvojarek... Zakon trhu, rikate?
    Neni zajem vydavatelskych spolecnosti vydavat hry jako Kingdom Come a podporovat vyvojarske vize jako ma Dan Vavra... To musi byt potom taky zakon trhu, ne???
    A ejhle, ono Kingdom Come vybralo pres 1 milion liber a zjevne o nej mezi hraci zajem je.... ale jeste vice penez vybralo na Kickstarter hra Dreamfall Chapters od Ragnara Tornquista, kde jsou hned dve kvalitni hrdinky April Ryan a Zoe Castillo, ktere se vymykaji klasickym stereotypum a uspesne predvadi dekonstrukci sexualne objektifikovanych postav - takze argumenty, ze trh nechce hry s kvalitnimi zenskymi postavami jsou zcela liche.
    • Jelikož ze hry Kingdome Come bude profitovat p. BAKALA, tak si hru rozhodně nekoupím. Soucítím se zaměstnanci OKD, a proto tohoto pána nebudu podporovat.
    • Jack1947
      Jestli ono to neni hlavne o tom ze by hra ve ktere by byly az prilis... ja nevim obycejne zenske postavy hranicici s muznosti proste takove odnoze... jestli by vubec mnela sanci dneska uspet. Nakonec se nabizi moznost ze co vlastne ty zeny chteji - podle me jim hlavne vadi ze se nebere na hrdinky az na vyjimky ( opet sexualni podtext) tolik ohled respkt. zretel. V popredi jsou muzske vypracovane postavy.

      Zenske myslim budou asi hrat jeste nejakou dobu druhe housle... jo a je to tak uz sem to vyopozoroval nejedna se o tíma ale o "oblibeného" redaktora ktery vetsine lidem lezi tak moc v zaludku ze uz nevi co delat aby svemu srdicku ulehcilo. *4*
    • yenda1
      Trh není všemocný, moudrý a vůbec ne tak svobodný jak to vypadá.
      Asi největší omyl se kterým se setkávám je tvrzení, že poptávka určuje nabídku. ("kdyby to lidi nekupovali") S masivním nástupem reklamy to v mnoha případech vypadá spíše naopak. Lidé se při nákupu ne vždy svobodně rozhodují.

      Stížnost na postavení žen v euro-americkém kontextu mi připadá liché. Není to dokonalé, ale ženy tady se mají dobře v porovnání s východem. Tam by se měli gender studiues vydat pokud chtějí bojovat, tam je to opravdu třeba. Tam jde o život - doslova.
    • Chim
      Ale Vydavatel nerovná se Trh. Vávra šel se svou vizí na trh (Kickstarter) a jak dopadnul a co si o tom trh myslí už víme.
      • martin.mares.984
        Dreamfall Chapters maji v hlavni roli hned dve kvalitni hrdinky ( April Ryan a Zoe Castillo), ktere se vymykaji stereotypum, staraji se o dekonstrukci sexualne objektifikovanych postav a ta hra vybrala jeste vice penez nez Kingdom Come (neco pres 1,3 milionu liber - takze poptavka trhu po kvalitnich zenskych postavach je!
        • Co do toho motáš Kingdom Come, čéče? Ten je navrženej podle středověku, jak má. A nebulíkuj nám tady něco s ženskýma hrdinkama. V adventurách jsou ženských hrdinek mraky a nejsou to barbarky v bikinách a podobný kraviny. Nehapruje ti nějak ta tvoje teorie o steretypech a málo ženských hrdinkách? *1*
        • Chim
          Ale bylo to díky tomu že hra je (bude) kvalitní nebo díky dobře napsaným ženským postavám? A vybrala by hra víc peněz, kdyby ty ženské měli o dvě čísla větší prsa?

          U KC:D kampaně taky chtělo spousta hráčů ženskou postavu ale bude se jim opravdu líbit jak tohle Vávra zapracuje do hry? (mimochodem ta paní z videa z KC:D má ty boule taky lehce přifouknuté :) )
        • ucho
          Ta hra vybrala dost peněz, protože Dreamfall je kvalitní adventura se zajímavým příběhem v zajímavém světě. Co to má co společného se znázorněním žen ve hrách opravdu netuším... Dávat tohle za vinu ženské postavě je sexistické...
        • yenda1
          jestli to nebude tím, že to Dreamfall má v obci zvuk

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit