Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pri kazdej novej MMO mam absolutne nulove ocakavania, pretoze nerobia hry s tym, aby urobili dobru hru, ale aby zarobili peniaze.
    Problem MMO v poslednych rokoch je to, ze vidia ako Blizzard ryzuje na wow a chcu to tiez. Ale miesto vyvoja poriadneho skutocneho MMO robia asi to, ze vezmu svoju znacku, urobia kostru hry, urobia leveling, daju tam pribeh a s tym idu na trh. Iste ma to pribeh, obcas je to zabugovane, ale chyby sa casom opravia. Co kazdu hru zrazilo do kolien je to, ze na max leveli hraci zistuju, ze nie je dovod to hrat. Nie je tam end-game obsah. Vyrobca nema fungujuci model MMO, ktory by sam dlhodobo fungoval a rozvijal sa = naberal clenov. To je dost prekvapujuce zistenie, najma ak uvazime kolko penazi bolo naliatych do posledneho AAA titulu SWTOR, v tej hre nie je po 2 mesiacoch co robit. EA mohli studovat MMO hry a priniest nieco nove. Napriek tomu zostali prekvapeni ako rychlo hraci dohrali hr. MMO je ina kategoria ako singleplayer hra s coop modom, aj hraci ocakavaju ine, kupujem si MMO s tym, ze aspon na rok ci dva to budem hrat. Bez rozumneho end-game kazdy wanna-be MMO pojde do kolien 3 mesiace po launchi bezohladu aku uzasnu grafiku, kvesty ci pribeh ma.
    • +1 za názor hodný zamýšlení a který má hlavu a patu.
    • nerozumiem, ako mozes ocakavat od firmy, ktora do vyvoja mmo naliala miliony €, ze nebude chciet, aby sa jej investicie minimalne vratili. nepoznam ani vela ludi, ktori by do prace chodili zadarmo len preto, ze maju pocit, ze to "ma vyznam".

      ak chces hrat hru, ktora by bola robena z lasky a s laskou, obrat sa na kickstarter.
      • Mám dojem, že tohle zrovna nebylo pointou jeho postu.
  • posun od klikani ikonek? akcni boj? ..tak proto v tom videu raci neukazujou UI ? tahle firma neumi udelat multiplayer.. (sice ma nove lidi) ale najednou z fleku se jim povede mmo? dalsi vec je, ze roky pracovane lore kuli mmo smrsknou :( no uvidime az to vyleze.. ale neverim jim...
    • morokura
      Jestli si i po skouknutí traileru, kde je hned v úvodních vteřinách obřím písmem ZENIMAX ONLINE STUDIOS pořád myslíš že to dělá Bethesda Soft. tak už to vážně hraničí s demencí.. Zenimax se specializuje přímo na MMO a je to jejich první velká hra, takže je tvuj příspěvek jeden velkej blábol *3*
      • Pro vyjasnění: Zenimax je mateřská firma, pod kterou spadá nejenom Bethesda, ale i další studia jako je id Software. A také tato MMO pobočka. Viz http://www.zenimax.com/profile.htm
    • No - ono je to mozna prave o tom, ze by to mohla byt vyhoda. Pokud "neumi" udelat MMO - coz bys od male islandske CCP pred tim nez udelali EvE mohl tvrdit taky - tak doufejme ze "neumi" udelat WOW klon s ikonkama a ze prave diky tomu budou muset misto kopirovani "osvedceneho a zavedeneho" systemu prijit s necim, co bude bavit lidi, ktere proste WOW styl MMO fakt nebere.
      Pro dalsi WOW klon tu proste neni a ani nebude dostatek zakazniku. Ti uz jsou na WOW a na jeho asijskych, scifi a jinych variacich.
      U "zkusenych" studii, ktere uz udelaly nekolik "originalnich WOW MMO" bych zadnou zasadni inovaci necekal. Tady je stale jeste aspon nejaka nadeje *1* .
      • Nemusí kopírovat WoW. Stačí, když z WoW zkopírují jen přítomnost end-game obsahu. Což spousta kopírovat zapomíná (stojí to moc peněz). Jinak to bude tak jako tak fail.
    • kdybys na to koukal pořadně, @6:20 je UI vidět, vč crosshairu ... asi těžko maji finalni UI hotove v alfa verzi...
      dale mluvi o tom, že se miři, utoči a blokuje myši, max 6 ruznych abilit z mnoha v jeden moment na action baru - takže to bude fungovat asi jako orcs must die! ... a zoom do pohledu prvni osoby jde udajně přepinat
      taky tomu neveřim, ne že by prezentace byla špatna, ale po všech těch zkušenostech se všemi mmo ktere vyšly za poslednich pět let... každopadně tahle hra se od nich tim systemem boje dost odlišuje, všechny ostatni byly TAB to target
  • Tak jedna věc je evidentní, od původních tragických plánů a prezentací jak bude TES Online vypadat, je to (alespoň marketingovými kecy) částečný posun k lepšímů - tedy pryč od stylu "wow klonů".
    To je pravděpodobně největší a aktuálně zřejmě jediný přínos SWOW Toru. Doufal jsem, že po tomto debaklu od Bioware se další tvůrci MMO chytnou za nos a řeknou si ...
    Asi už to nepůjde jen kopírovat WOW s malými kosmetickými úpravami, které marketingově nazveme "zásadní změnou, revolučním systémem, třetím pilířem důchodové reformy....". Oni ti hráči už asi fakt chtějí něco jiného... Výjímek, co jdou vlastním systémem proti mocnému proudu maximální jednoduchosti WOWkloningu, je jako šafránu (eve, wot,...).
    Bylo by fajn, kdyby se k nim přidala i TES, snad se ten jejich malý odklon od WOWstylu už dál bude jen zvětšovat a tím správným směrem.
    • Eve a WoW jsou MMO naprosto jiné kategorie. To je jako by si porovnával Planetside s LOTRO. Nemůžeš tak jmenovat Eve jako MMO, které není jako WoW. Ani Planetside není jako WoW. Jednoduše ber příklady ze stejné kategorie, jako je WoW. Např. GW2 je ze stejné kategorie a lze o něm říci, že to není klon WoW. *3*
      • O Planetside nevim nic. EvE a WOW je v jadru velmi podobne. Hrajes tam za postavicku co ma "gear" i kdyz v EvE je to lod, Mas tam postavu ktera se vyviji a trenuje skily, (jen u EvE je jejich variabilita nasobne vyssi). Oboji je masivni multiplayer. U obojiho se ziskavaji a zpracovavaji suroviny = crafting. Oboji ma propracovany PvP system i PvE zony. To ze jedno ma scifi textury a druhe fantasy textury z nich nedela naprosto jine kategorie.
        To co z techto her dela ruzne kategorie je NAPROSTO jina koncepce a uvazovani autoru. EvE nebylo uz od pocatku cilene na "nactilete americke publikum" s cilem hlavne nikoho neodradit velkou slozitosti. WoW a klony je proste takove "Metro W8 rozhrani". Je kvalitne odladene, extremne jednoduche na pochopeni a ovladani a v nicem nejde do hloubky. Neni to potreba. Lidi za to plati a je jich dost.
        Nekoho bavilo Diablo I a nekoho vic TES:Arena a nekoho zase Baldur I. Vsechno jsou to "RPG". Diablo je Hack'n'Slash. Baldur je hlavne Adventura RPG se silnym pribehem a Arena je hlavne sandbox RPG. Uplne stejne mame MMO. WoW je takovy Diablostyl, SWTor je takovy Baldur Styl, eVe je takovy Arena styl. Stale doufam ze TES Online pujde spis cestou areny pripadne daggerfallu/morowindu. Nikoli dalsi MMO Diablo/WoW.
        • walltar
          Tak s tímhle srovnáváním ti moc kategorií her nezbude .... WoW a EVE sou sice obě MMORPG a jejich jádro je stejné, ale provedení každé části je jiné. Jinak se craftí, jinak se bojuje ..... si prakticky řekl, že každá knížka je stejá protože má papírové stránky a písmenka, bez toho aby ses podíval dovnitř.
          • EvE i WOW jsou MMoRPG, to má být TESO taky. Tohle je rozdělení s pohledu dle způsobu hraní a existují aktuálně prakticky jen 3 kategorie her. MMO, Multiplayer, Singleplayer. Další dělení máš podle pojetí herního systému - tedy typ hry (adventura, hopsačka, střílečka, simulátor, strategie, RPG... - ale jde jít dělením i více do hloubky). No a pak je tu třeba i dělení podle žánru - scifi (starcraft), fantasy (skyrim), real life (sims), historický (total war)..
            Takže ano, z pohledu hraní to spadá do stejné kategorie. Z pohledu žánrů jsou to rozdílné žánry a z pohledu dle typu hry na který narážíš máš samozřejmě pravdu - WoW je zameřeno na jednoduchost a na co největší masovost, EvE jde cestou sandboxu a je komplexnější a složitější.
            • Musím se usmívat tomu, jak lidi obdivují onu složitost u Eve. Jedna věc je komplexní složitost a druhá věc je hloupá složitost. Co více sedí na Eve, nechť si každý sám rozhodne. Já mám celkem jasno. *3*
          • přesně tak...
        • Pokud si myslíš, že eve a wow patří do stejné kategorie, tak se nemáme o čem bavit. To je jednoznačná blbost. Jistě, obojí jsou MMO, ale tím ta podobnost končí... O těch stylech, že je Eve Arena styl, to už mi příjde více než zvláštní styl uvažování. Arena je arena, Eve je eve. Podle mě je Skyrim battlefield styl - sprint na shiftu, obojí má dýky, v obojí se chodí po dvou nohách, obojí má pohled z vlastních očí. To jsem napsal ale blbost, co? Stejně tak mi příjde to, co si napsal ty... *3*
          • Pokud jsi nikdy neprogramoval herní systém vysvětluje se to hůře, zjednodusim to jak jen to jde.
            EvE/Arena - Sandbox, důraz je kladený propracovaný a nesvázaný vývoj postav (buď kým chceš, dělej co chceš), příběhová linie je nepodstatná pro hraní (můžeš ji zcela ignorovat), spousta věcí je náhodně generovaných a ne předscriptovaných.
            Diablo/WoW - důraz kladený na gear, vývoj postav svázaný povoláním, dost lineární, málo variabilní. Cíleno na maximální jednoduchost naučení s cílem přitáhnout masy (obojí zvládl můj syn v 6 letech), předscriptované spawny, příběhová linie a dialogy jsou spíše jednoduché aby hráče nezdržovaly a nenudily, Lineární jednoduchý svět (regiony odstupňované levely).
            Baldur/SWTor - důraz kladený na zážitek z příběhu, důraz na interakci PC a NPC, rozsáhlé dialogy, vývoj postav vcelku lineární a svázaný s povoláním, vše předscriptováno, spawny naprosto statické (pokud uplyne timer ta obluda tam vždy bude stejná).
            Dle mého klíče bych old school RPG nazval jen první typ her (EVE/Arena) - velká svoboda jednání i vývoje postavy bez nelogických omezení. (Protože jsi barbar kouzelník tak neuneseš meč i když máš 3x vétší sílu než ten hobit válečník - protože by to nebylo vybalancovaný v PvP :P )
            Druhý typ her Diablo/Wow je akční RPG Hack'n'Slash zaměřený na umělé vyvažování síly charakterů (ruku v ruce s ořezáním svobody volby) a udržením lidí ve hře pomocí navyšování levelu a gearu a taktikou easy to learn hard to master za účelem co největšího počtu platících.
            Třetí typ Baldur/SWTor je RPG Adventura - Udržet hráče u hry takřka filmovým zážitkem kde může dělat dílčí rozhodnutí a mezitím je nějaká nepodstatná omáčka aby to neměl tak rychle za sebou. Pro single OK. Pro MMO tvůrce je to nejpracnější varianta - nalákáte "Adventurní hráče" - ale nemáte šanci přidávat další příběh tak rychle, jak jej hráči stíhají dohrávat. Takže - jak jsem tvrdil o TORu od prvního spuštění - nastává masivní odliv a F2P model.
            Já preferuju první skupinu, omezování jsem si za totáče užil dost. Jsem rád, když si můžu piplat svý alter ego dlouhodobě a přesně podle představ a při zachování logiky (v rámci daného světa). Neberu že někomu jinému se líbí některý z jiných dvou modelů.
            Z mého pohledu ale tyto páry her single/mmo maji co do systému zásadní podobné znaky a hlavně stejný koncept jak udržet hráče u hry co nejdýl. (ovládání, žánr, nebo textury jsou z pohledu herních mechanik podružné).
            • Jen aby bylo jasno: Psal jsem to vše proto, že se mi nelíbí, když někdo srovnává WoW s Eve, protože mi to příjde hodně nesmyslné až hloupé. Stejně tak já nesrovnávám Battlefield se Skyrimem, protože bych byl za blázna a za pitomce. Naopak klidně srovnám Skyrim s Two Worlds či Gothicem. Stejně jako klidně srovnám Mafii s GTA, Call of Duty s Battlefieldem atd. Na hraně srovnávání (tedy ještě přijatelné, ale už na hraně relevantnosti srovnání) by pak byl třeba Mount and Blade vs TES hry. Stejně jako by na hraně bylo srovnávání Battlefieldu s Armou. Podobně na hraně je srovnání WoW s GW2.
            • To je strašně umělé vytváření jakýchsi kategorií postavených na velmi zdánlivých podobnostech her, které spolu nemají nic společného. Snad bych souhlasil s tím, že WoW a Diablo mají spolu docela dost společného, ale jde o jasně odlišné hry každá patřící do své kategorie her. Srovnání Areny resp. TES her a Eve je tak mimo, jak jen může být. Už jsem to naznačoval - Battlefield má také sprint na shiftu jako Skyrim, má také pohled z vlastních očí, v obou hrách se dá používat dýka atd. A mají tyhle hry skutečně něco relevantně společného? Jistě že ne! Téměř z každé hry si můžu něco vzít a připodobnit to k jiné hře. Tvoje kategorie jsou umělé. Napsat že je žánr podružnou věcí je jen třešnička na pomyslném dortu nesmyslnosti.

              Že se herní mechanismy různých her podobají a že je lze rozdělit podle určitých kategorií je jasné. My tu ale už máme jasné kategorie a já říkám, Eve není WoW, Eve nepatří ani do stejné subkategorie a Eve rozhodně nemá téměř nic společného s Arenou. Že si vezmeš pár podobností a z nich pochybným způsobem cosi dedukuješ je další věci.

              Mimochodem, netuším, jak ti nějaká znalost programování může nějak pomoct poznat herní mechanismy. Pochybuju, že si psal nějaké větší náročnější hry a programování nějakých miniaplikací ti sotva pomůže. Daleko více ti pomůže prostý přehled ve hrách a jistá všímavost.

              No když nic jinýho, umíš své názory podat rozumně a v relevantní formě. Podle mě patří Skyrim a Arma do jedné kategorie a měl bych je nadále porovnávat. *1* *7*
    • Veskoslav
      Jediná chyba SW ToR je to, že je to spíš MSO než MMO. Bioware udělalo zásadní chybu a to, že jaksi pozapomělo na pvp systém, arény a vše okolo něj. Jina v rámci vyprávění příběhu, zpracování atd patří SW ToR mezi to nejlepší.
      • Jo, castecny souhlas, ale nechybi tam jen PvP, chybi tam vse krome single-player COOP pribehu, ktery je zabavny kdyz jej jdete poprve s prvni postavou.
        Maly zcela staticky svet (vetsinou koridory nebo bezducha planina), naprosto neskutecne nudny 20 let stary system tupych spawnpointu s jeste tupsi AI, WOW Ikonoklik, guildovni system chudsi nez facebook. Vesmirne bitvy az na graficke pozlatko horsi nez automatove strilecky z 80 let minuleho stoleti. Radoby "RPG" vyvoj postavy na urovni Diabla3.
        Odstrasujici priklad toho, jak by MMO opravdu nemelo vypadat. Ono to totiz krome "moc lidi na serveru" vlastne ani MMO neni. Pokud SWToru rikame MMO, pak je MMO i Diablo3 a nebo prave zminovany WoT.
    • wot neni mmo...
  • Oni si opravdu mysli, ze s timhle ... prorazi a uspeji na MMO online trhu ? Je videt ze jsou stejne nepoucitelni ( nenazrani) jako BW a jejich SWTOR. Kdyby udelali dalsi KOTOR vydelali by zcela jiste vice, ale to je jina kapitola.

    No nic preji vyvojarim, krasny sen o MMO online hre a ja si radeji zahraji starej dobrej Morrowind a kdo vi, mozna se jednou dockam i poradneho pokracovani a kdyz ne, tak se svet nezbori, kazdopadne tohleto si zcela jiste necham ujit :-).
    • Co ti tam vadí? Proč jsou všichni tak extrémně obecné a jasně neargumentují? Víte proč? Protože ví o hře kulový a nechtějí, aby to vyšlo najevo hned po první větě (jako se to stalo např. u jistého člena nickem cody, který hned v první své větě dal o sobě vědět, že bohužel o TESO neví vůbec nic). *3*

      Já nevím, ale boj bude určitě lepší než ten v Morrowindu. Questy taky budou lepší. Grafika bude lepší (když nepočítám Morrowind s MGE, s textur packy, s Overalem atd.). Tak v čem je problém?
      • Problem je v tom, ze je to jen dalsi tuctova MMO do chrtanu jiz tak presyceneho MMO trhu a dle toho co zatim vime, tahle hra nic prevratneho mit nebude. Takze tak asi, STOP MMO sra*kam ... a radeji udelejte poradnou singlovku.
  • Když vidím, jak tam ty pitomci hopkají ve srandovních rohatejch helmách, zvedá se mi žaludek. Kam se podělo decentní výtvarné kouzlo Elder Scrolls? Vypadá to jako další tuctová, pestrobarevná a nevkusná MMO. Dejte pokoj...
    • Ty a všichni, co ti dali plus, podívej se na to video znovu. TESO má snad ten nejvíce umírněný a nejméně úchylný styl, co jsem u MMO kdy viděl. Takže další nafouknutý problém. V podstatě jen hate...
    • MrSanta
      Nevím že zrovna s rohatejma helmama je takový problém. V TES jsou již od Areny. Zrovna zbroje a zbraně mi u TES přijdou v rámci fantasy her jako hodně "realistické". U mě mají velké plus za to, že tam děvčata neběhají v plátových kozačkách na jehlách, o chain-mail bikinách +5 ani nemluvě *1*
      http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20080430114704/elderscrolls/images/f/f1/Arena_cover_art.jpg
      http://www.myabandonware.com/media/captures/T/the-elder-scrolls-arena/the-elder-scrolls-arena_12.jpg
      Samozřejmě, taky by se mi líbily zbroje a zbraně třeba jako jsou na artu k Project Eternity. Snad se toho jednoho dne dočkám.
      http://img338.imageshack.us/img338/5172/wallpaper0021920x1200.jpg
  • USER47
    Ještě přihodím dojmy z alphy od Jesse Coxe:
    http://www.youtube.com/watch?v=SLp0ykvotEI

    Je to trochu TES fanboy, ale má tam některý zajímavý informace - například možnost first person pohledu, soubojovej systém podobnej GW atd.

    Začíná to vypadat celkem k světu. Já nikdy nebyl fanoušek TES světa, takže mě to nijak extra za srdce nebere, ale už to nepůsobí jako totální fiasko, nýbrž jako docela kompetentní příspěvek do žánru.
    • Když už jsme u toho, zde jsou všechny informace k TESO:
      http://elderscrollsonline.com/en

      A tohle je naprostý základ - shrnuté informace z alfa eventu, kde je k dispozici opravdu hodně informací:
      http://acolytesguild.wordpress.com/2012/10/22/elder-scrolls-online-preview
      • Když si takový TES fanda, tak se zeptám. Existuje nějaký komplexní mod do Morrowindu nebo Oblivionu, který předělává mechaniku hry? Systém magie, combat, staty potvor, drop itemů, experience gain atd. Nezajímá mě vylepšení grafiky, nové zbraně nebo potvory, ale změna systému hry a něco, co je v komplexním modu, abych nemusel do hry instalovat 10 věcí, které se pak mezi sebou perou...
        • Pro Oblivion určitě OOO jako modifikace měnící výrazně celou hru, hlavně její obtížnost a řadu dalších věcí včetně ekonomiky. Dále je dobrý Midas Magic přidávající opravdu hodně moc kouzel a řadu nových lokací. Na dropy vyšla taky celá řada modifikací, ale OOO k tomuhle stačí. Pokud chceš trochu jiný boj, zkusit oblivion deadly reflex. Pokud chceš totální konverzi Oblivionu, zkus se podívat na Nehrim - zcela nový svět vybudovaný na základech TES IV.

          Morrowind jsem nikdy moc nemodoval. To nejhorší - bojový systém - nevím, zda-li upravuje nějaký mod. Když jsem ještě Morrowind hodně hrál, mod na boj nebyl, nebo o něm nevím. Já u Morrowindu používal jen vlastní modifikace a MGE (pro graf. vylepšení). Relativně nedávno vyšel Morrowind Overhaul 3.0. Zkus se na to podívat. Sám jsem ještě nezkoušel.

          Určitě se podívej na stránky TES nexus jak pro Morrowind, tak pro Oblivion. Určitě nestahuj pluginy z českých stránek (jsou vždy zastaralé a často jim chybí popis).

          Co se týká modifikování TES her, není problém mít aktivních 100 pluginů najednou. Pokud si člověk občas přečte popis modifikace a instaluje si pouze osvědčené modifikace, neměl by být problém a nic by se nemělo prát. Je dobré používat program Oblivion Mod Manager, který sníží rizika "praní se pluginů" a zjednoduší instalaci mnoha pluginů.
          • Asi pudu do toho Nehrimu. :)
          • Btw, ten MW Overhaul je o grafice. Boj tam je pořád stejný...
          • Díky, mrknu se na to. I když mám pocit, že OOO sem kdysi dávno hrál a byly tam přidané jen potvory, zbraně a opravené bugy...
          • morokura
            Všechny co Z.Z postnul jsou pro mě must-have mody, takže určitě stahuj. Ještě bych doporučil Enhanced Hotkeys, který ti umožní nabindovat si na jakoukoliv klásevu jakejkoliv spell, dokonce i celé sety brnění a zbraní. Když tyhle pluginy zkombinuješ vznikne hra nesrovnatelně lepší než vanilla Oblivion a to nemluvim o grafikckých úpravách. Jinak Morrowind jsem nikdy nemodoval, takže ti taky neporadim.
    • Když už jsme u toho, zde jsou všechny informace k TESO:
      [url]http://elderscrollsonline.com/en[/url]

      A tohle je naprostý základ - shrnuté informace z alfa eventu, kde je k dispozici opravdu hodně informací:
      [url]http://acolytesguild.wordpress.com/2012/10/22/elder-scrolls-online-preview/[/url]
      • pardon za dvojitý post.. jsem lama.
  • Vypadá to nádherně. A to je asi tak všechno, co od Bethesdy čekám...
    • Tak se rozepiš a napiš, co čekáš od MMORPG. Já se o TESO zajímám už od oznámení a téměř denně slídím po informacích. Třeba ti sem přihodím nějaké informace, které by tě mohly více zaujmout.
      • Čekám nepropracovaný a nevybalancovaný skill system...
        • Co tím myslíš? Jakože některé profese budou silnější než jiné? Nebo že budou skilly, které budou prostě hodně dobré a pak další skilly, které budou v podstatě na nic a nikdo je nebude používat?

          O tu propracovanost se taky bojím. Dnešní RPG nejsou RPG, ale jen rubačky, kde si člověk tu a tam může nějaký bodík hodit do toho či onoho a pořádný rozvoj postavy chybí. To je na nic. Od TESO bych čekal rozvoj postavy ve stylu Oblivion či Skyrim - tedy nic hlubokého. Když uvážím, že budou hráči moci používat jen 5 skillů, nelze čekat nějaký náročnější gameplay v smyslu náročnosti používání jednotlivých skillů (tedy čekám něco na způsob GW2).
          • Veskoslav
            Ono ale mnohdy je i nevýhodou mít 30 skillů na liště, v single hře to je stravitelné, ale v případě MMO? Tam hru nemůžeš zastavit, vybrat si zbraň a skill a jet:) Navíc někomu vyhovuje systém skillů, co je třeba v GW II, kdy máš 3+2 základní, které se ti otvírají postupně, jak používáš různé druhy zbraní + 5 dalších, co si odemykáš za skill pointy, co si ale musíš nasbírat. V konečném důsledku máš maximálně 10 skillů na liště+speciální skilly pro tvůj class. Ale někdo zase má rád systém skillů, co má SW ToR, WoW atd., kdy máš 20 skillů na liště a jedeš:) U TES fakt nevím, jak to chtějí vyřešit. Systém ala Skyrim i Oblivion mi nepřijde moc reálný v použití v rámci MMO.
            • Hraju LOTRO a mám v základu nějakých 25 skillů či více (nikdy jsem je nepočítal) a vše na liště a vše bez problému používám i v pvp. Na druhou stranu v bojovém systému, který je v GW2 by se těch 20+ skillů asi moc nehodilo - člověk by asi moc nestíhal uhybat a ještě mačkat vícero skillů. Ale i když kdo ví?

              Mně se moc systém skillů v GW2 nelíbí. Člověk má všechny skilly na zbrani během pár minut a pak už jen dokola používá těch 5 skillů + pár abilit = celkem nuda. Třeba v LOTRO mám daleko více možností a můžu si v boji více vyhrát. V GW2 jen dokola mačkám pár skillů = tupá rubačka bez větší nutnosti skilly efektivně kombinovat (ovšem záleží na classe). Ani systém propojení skillů vícero class moc nefunguje. Škoda.
  • to by bola celkom sranda keby fungovalo ~ tgm a player.additem 000000F alebo coc testinghall ale je to vidieť že je to nejaký iný engine čiže je po zábave :/
  • Pokud jde o fantasy MMORPG, je jich tu fakt hodně a skoro by se dalo říci, že až moc. Ale na TESO tu místo prostě je. Už kvůli svému světu a propracované historii a dlouhé herní historii si TES zaslouží svého zástupce na poli MMO her.

    TESO je přesně tím MMO, které by mohlo "zacpat" zbytek místa na poli fantasy MMO.
    1. Je velký nedostatek poněkud stylizací umírněnějších MMORPG, kde by to nebyly samé culíky, podivná stvoření podobná pokémonům apod. Stylizací je tedy TESO jinde než celý současný mainstream (kterým je WoW a nyní nejspíše i GW2).
    2. Kromě stylizace by se měl lišit i bojový systém. Žádná klikačka typu WoW. Boj by měl být blíže ke GW2 ovšem s tím, že bude více akčnější a bez autotargetingu. Půjde tedy ještě dál než GW2.
    3. TES má propracovaný herní svět, svou historii, kulturu, rasy atd. I tímto by se poněkud více lišil od mainstreamu. Neříkám, že mainstream je bez vlastního lore, s lore TES se ale měřit nemůže. To je prostě fakt.

    Naprosto zásadní pro úspěch TESO bude obchodní model tohoto MMO. Pokud by to bylo něco typu GW2, domnívám se, že by mohl přijít velký úspěch. Pokud to bude model ala SWTOR, úspěch bude určitě menší a TESO by se mohlo stát dokonce propadákem, i když svými kvalitami by mohlo předčít GW2.
    • nedokážu si představit že pvp o stovce lidí ze souboji jako v tes hrách běželo nějak uchvatně
      • Tak máš malou představivost. *3* Co přesně si neumíš představit? V čem vidíš největší problém? Nebo narážíš hlavně na problém plynulosti hry? Toho se také docela bojím.
        • jj plynulost zažil jsem warhammer online stačilo tak 80 lidí tak to byl samej lag a strefit se někoho nějakým cone efektem bylo zhola nemožné a to dělali lidi co už jednu pvp onlinovku měli zasebou. už vidím jak blokuješ a uhýbáš ve stylu bojovejch her při řežbě tolika lidí člověk bude rád když mu to bude reagovat aspon trochu
          • Buď v pohodě. Já hrál pvp LOTRO, kde když se nakupilo více jak 20 lidí, lagy byly takřka nesnesitelný. Po tomhle zážitku jsem si myslel, že to nejde udělat lépe. Pak jsem zkusil WvWvW v GW2 a tam v pohodě můžou bojovat desítky hráčů proti sobě a já nemám jediný lag. Takže to je technicky možné udělat masivní pvp bez lagů. TESO to své masivní pvp hodně prosazuje a pochybuju, že by dopustili fail typu obří lagy jako jsou v LOTRO pvp oblasti.
  • Zajímá mě, jak bude tato hra řešena pokud jde o placení. Ideální by byla jednorázová platba, popřípadě free-to-play, rozhodně ale ne systém jako u old republic - tarif.
    • Podle ofic. informací tohle pořád zvažují. Podle mě je model WoWka už dnes zastaralý a špatný. Doufám v model ala GW2.
      • Ak ma blizzard z toho zisk. Tak model je super. Stare je svetko z coho neni zisk. To je fakt.
        • WoW model má patřit WoWku. Ostatní hry nechť zkouší něco jiného. WoW už má svou stabilní komunitu, která je zvyklá platit měsíční poplatky.

          TESO je v jiné situaci, než bylo WoW. TESO jde na trh, který je doslova nacpaný spousta tituly a přestože přinese něco nového, podle mě to stačit nebude. TESO se musí podbízet a nejlépe se podbízí např. GW2. Proto jsem pro model po vzoru GW2.

          Sám moc nemusím přímo F2P modely, kde si člověk říká, z čeho sakra ti vývojáři mají prachy (Planetside 2), anebo mám občas problém s F2P modely, kde se dá zdarma hrát jen něco, je příliš moc omezení atd. (Age of Conan, LOTRO).
          • Veskoslav
            Pokud myslíš model placení měsíčních poplatků, tak to není model WoW, ale první s tím myslím přišel Everquest. A pokud vím, tak americké servry Aionu pořád jedou na měsíčních poplatcích a úspěšně, Lotro má taky více ja 200 000 základnu pravidelně platících, to samé Secret World. K tomu 350 000 platících v SW ToR. Eve Online má cca 300 000 měsíčních platitelů. Tudíž nejlepší MMO, co osobně považuji je model LOTRo a SW ToR. Lotro má ale lepší model, SW ToR má ale zase lepší příběhovou linii, která je v rámci F2P modelu zcela přístupná a nikterak Tě neomezuje v možnostech:)Máš všechno, co placený hráč. Ostatní si ale musíš dokoupit, Tudíž SW ToR bude spíše takové MSO (massive single online) :)
            • Shania
              Z.Z:) je to možné. Problém je, že pokud hraješ hodně, tak těch 500 bodu je nic.

              Vubec netvrdím, že je to nejhorší systém, ale ani není nejlepší a to co mi nejvíc vadí je, že i když jim platíš měsíční poplatky, tak dostaneš jen čast hry a defakto pokud ji chceš vše, tak musíš platit nad rámec měsíčních poplatků, nebo čekat dlouhou dobu než na to našetříš. Je to prostě nastavení tak, že i ten kdo paltí měsíční poplatky většinou i rád zaplatí víc, aby ty věci měl.

              Měsíční poplatky by měli stát u této hry méně, nebo by hráč měl dostat víc bodu.

              Mě už to moc netrápí, mám lifetime, tak mi tento systém možná i umožní získat datadisky zdarma a do hry se teď podívám jednou za pár let, takže body našetřím. Ale pamatuji si, když jsme se tam byl naposledy, tak 6k bodů zahučelo raz dva a to jsme si vylepšil jen jednu postavu.
            • Shania,
              tahle diskuze o LOTRO a jeho F2P systému už tu byla a mám skoro pocit, že to byla diskuze mj. s tebou. Já besouhlasím. LOTRO F2P je ždímání peněz, to určitě, ale VIP hráč má všechno, co potřebuje a pokud chce něco navíc, může použít TP, které dostává každý měsíc. Uměl bych si snad představit, že by hráči dostávali těch TP měsíčně více či v závislosti na tom, jak dlouho si platí VIP. Např.: Platíš měsíc, dostaneš 500 TP, platíš 6 měsíců, dostaneš 1500 TP měsíčně apod.
            • Veskoslav
              Přiznám se, že já u Lotra byl naposledy v roce 2010, už mi to nějak nemyslí má paměť:-D GW je dobrý model, ale model SW ToR či LOTRo mi přijde lepší. Pokud mail, co nám poslali oledně SW jsem přeložil správně, tak ve hře bude i možnost si vydělat "peníze" na klasické otevření celého SW. Funguje to i v EVE online. Problém GW II vidím třeba v mikrotransakcích (lion key na truhly, co padají z mobů) Výhodu zase v tom, že to postě jednou za týden zapnu a mám plný přístup.

              Navíc u Lotra to není P2W systém jako je teď u Aionu v Evropě pod těmi zmrdy z Gameforge. To samé třeba 4Story, kdy bez investice, která je v konečném důsledku vyšší jak roční předplatné, nemáš nic.
              Když v Lotrovi zaplatíš měsíční poplatek 298 Kč, tedy klasickou měsíční platbu, máš všechno, naprosto všchno přístupné. Pak máš možnost F2P dokupivání toho, co potřebuješ nebo jedeš klasicky ve hře bez placení (tam je omezení na povolání).
            • Shania
              Lotro zrovna neni priklad dobreho hybrid modelu. Platici zakaznik je tam nehorazne zdimany. Jsem toho nazoru, ze pokud platis, mas mit vse ziskatelne nejaky m zpusobem ve hre a ne pres shop.

              Dokupovani veci po castech je pro ftp hrace.

              Na FPT model TORU jsme taky slyšel jen negativní ohlasy, ale moc jme to nezkoumal.
            • Ve své první větě jsem se špatně vyjádřil. Chtěl jsem jen říci, že doufám v nějaký F2P model, anebo lépe v model kup a hraj, jako má GW2.

              Hlavní příběhovou linii LOTRO a SWTOR bych asi moc nesrovnával. U LOTRO se linie musí hrát s nějakou znalostí světa Pána prstenů a linie je nesmírně dlouhá a někdy dost složitá se zápletkami, které ne hned musí hráči dojít. Vedle toho je to příběhová linie, do které se neřídka vsouvají další jakési pod příběhy, další příběhové linie atd. Mimoto některé příběhy na sebe nenavazují, jiné jsou navazující až po více kapitolách atd. Bez taháku někdy docela obtížné vše pobrat. *1*
    • tarif mi nevadi, kdyz by to byla dobra hra

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit