Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • S linuxem se zkouším pracovat cca 3 roky, a během té doby jsem si ho neskutečně oblíbil... Ve všem máte možnost, pokud chcete (a máte na to znalosti), tak není problém si vše od základu předělat, instalace softwaru je v této době stejně jednoduchá jako na Windows (ne-li jednoduší), nastavení také není o úpravě desítek souborů, jako tomu bylo dříve, atp... Jediné co chybí, tak jsou pořádné ovladače pro grafické karty. Každý kdo někdy kompiloval kernel může potvrdit, že linuxové jádro obsahuje ovladače pro neskutěčné množství HW (i takové, které na Win nikdy nepoběží :D ), ale ovladače od výrobců GK jsou na tom dost mizerně. V jedné verzi ovladačů od AMD jsem v L4D2 měl cca 80FPS, ale v novějších cca 50FPS... Nicméně věřím, že pokud se do toho Valve, a ostatní vývojáři her opřou, bude linux obstojná alternativa. A k tomu SW - na práci ve 3D, případně bitmapové nebo vektorové grafice, je nejvhodnější MAC Pro, který má systém šitý na míru HW na kterém běží. Ani WIN ani Linux, mu v tomuhle nemůžou konkurovat...
  • install gentoo
  • Jack1947
    Chapu-ly spravne, miziva konkurence pro Windows.

    (i po vsech tech letech).
  • tonnymontana
    tak je to urcite dobra zprava, na netbooku bych rad provozoval linux kdyby byla poradna zakladna programu a nekterych starsich her. Uvidime jak to dopadne ale moc bych od toho necekal.

    W8 jsem si trosku upravil metro jsem nevidel uz x mesicu ani nevim ze tady je bych to musel vyvolat, start mam taky a vse slape dobre. Prekvapive si zahraju opravdu stare hry coz platilo i pro 7ky. Jen ta cena windows je silena kor na vice pc ktere treba pousti v podniku muziku nonstop. Tam se proste davaj linux at uz kvuli cene nebo kvuli tomu ze to oproti oknum slape jako hodinky v nonstop provozu. K uzivatelske privetivosti linuxu si myslim ze hodne verzi je daleko lepsich pro starsi lidi nez okna. mate tam vsechny dulezite programy a jedete. Kdybych mel babicku ucit na stolnim pc asi bych zvolil nejakou user friendly linux distribuci nez slozite okna pro naprosteho pc lajka co ma mys poprve v ruce.

    osobne bych byl radsi za podporu programu na linuxu jak grafickych tak animacnich at uz 2d ci 3d aby na tom clovek mohl makat. sice tam jsou alternativy k placenym win support programu ale kdyz uz date stovky eur za zakladni software ktery pouzivate pro komercni uziti tak linux opravdu vyuziju spise jako server
    • Nějaká větší podpora Linuxu u produkčních programů je hudba vzdálené budoucnosti (jestli vůbec). Většina profesionálních programů je silně provázána s dalšími produkty MS a tímto směrem se vyvíjela dlouhou dobu. Výrobci by ve většině museli vytvořit paralelní větev víceméně od nuly a do toho se nikomu nechce. Navíc když to funguje na Win, tak nikdo nebude přecházet na Linux. A cena taky neobstojí. Licence Win je oproti provozovanému SW nebo HW většinou zanedbatelná položka, náklady na přechod by byly daleko větší.

      Pro hry je výhoda v lepších cenách herních PC (ona licence Windows něco stojí) a zbavení se závislosti na MS (kde mají poslední dobu dost debilní nápady).
      • Pravda ale je, že už se na linux portují dva menší enginy pro vývoj her. A to ShiVa a Leadwerks. Tohle by se nedělo bez iniciativy Valve. Uvidíme, jaká bude situace za pár let. Může se stát, že jeden z těchto menších projektů prorazí a strhne pak na sebe další aplikace. Vše je teď závislé na úspěchu Steam machine.
  • Linuxy jsou snad úplně všude až na pc v domácnostech a nevím jestli to dokáže někdo změnit..
  • Linux je fajn alternativa, ale Windows ani Mac nezastoupí. Pro laiky je příliš složitý, profesionálům zase může chybět spoustu SW.
    • Aaarg, proboha. Ubuntu jsem nainstaloval svým rodičům právě proto, že je ovládání naprosto triviální. Když se řekne Linux, tak to skoro nic neznamená (znamená to spíš kernel, který mám i v routeru). Je potřeba mluvit o konkrétní distribuci. A v rámci linuxových distribucí je několik, které jsou právě orientovány na přívětivý uživatelský přístup a Windows nebo OSX zastoupí naprosto v pohodě.
    • Robotron3
      Nutno ale říct jaký profesionály. Jako servery, nebo OS pro programátory nic lepšího neni. Grafika, hudba, video, tam zaostává.
  • V tehle diskuzi: Lidi co to nevideli ani z rychliku ale maj k tomu tunu kecu.
    Proste normalka.
    • Robotron3
      První příspěvek zde, který neni k tématu a nevypovídá o ničem.
  • Steam je pro linux hloupost, steam je instalace drm do svobodneho prostredi. To nadela dlouhodobe vic skody nez uzitku. GOG je mnohem lepsi volba, ale zase ma mnohem omezenejsi nabidku. Takze to jeste porad neni ono.
    • Jejda mi tu chyběl. To by nebyl článek o Steramu, kde by ty jsi nenapsal své dokola opakující kecy. Jinak už jsi se konečně naučil spustit Steam offline? *1*
      • nez napul svoboda (tux+steam), tak radsi uplna nesvoboda (krabicka)

        to je ta slavna jejlogika *6*

        vsem ostatnim se staci podivat na android, jak se dari proprietarnimu softwaru na linuxovym podklade
      • Steam offline dlouhodobe nejede a bez online pripojeni ho po vyprseni timeoutu nespustis.
  • Stačí jednou za x let investovat pár tisíc do profesionálního operačního systému a člověk nemusí jakékoli problémy OS vs hry řešit. Já jsem naopak velmi rád, že tu stále existuje monopol jediného OS. Jak náročný by asi byl vývoj her, kdyby tu bylo třeba 10 OS zcela rovnocenných, no ne? Nevýhody jsou jasně zřetelné u konzolí vs PC - špatné konverze nebo vůbec žádné hry na jednu z platform, což je škoda.

    Osobně si myslím, že Windows budou jednou zcela zdarma a bude se na nich vydělávat jinak.
    • sirWallace
      Vis, kde je hlavni problem ?? Tady vubec nejde o OS.. ale o to, ze Microsoft kdysi prisel a jen, aby byl svuj, vymyslel si neco zavrenyho, cemu se rika DirectX... I kdyz uz ve sve dobe tu bylo OpenGL, ktere umelo uz tenkrat to, co umi direct az od verze 10... Vubec bych neresil OS v souvislosti s vyvojem her.. tady jde vazne hlavne o Directx versus openGL
      • Robotron3
        To neni uplně pravda. OpenGL je standard pro 3D grafiku pocházející ze silicon graphics. Kdežto Microsoft přišel s knihovnou, která poskytuje kompletní api pro tvorbu her. K OpenGL se vždy muselo připojovat celá řada jiných api, aby se z toho dala udělat hra, ale s DirectX sis vystačil jen s ním. Jestli si někdo pamatuje začátky 3D akcelerace her, tak OpenGL jako čistě grafická knihovna se nikdy moc nechytala na konkurenční řešení dělané pouze na hry, jako bylo vynikající Glide. Proto taky přišel Microsoft DirectX, a to byla dobrá věc a pro hry na PC to znamenalo hodně. Nechápu, proč se dnes DirectX vnímá negativně. Ano dnes je i OpenGL vhodné prostředí pro tvorbu her, ale řekl bych, že DirectX je pořád pohodlnější, protože je čistě vyvíjené pro tvorbu her.
        • sirWallace
          No a hlavne.. je ciste uzavrene.. Pamatuju ty doby o kterych mluvis..
          Ale nejak mi prijde, ze to je uplne stejny, jako jsme spolu resili niz.. Neudelal se stadnard .) Teda udelal.. a hned se zavrel a spoplatnil a reklo se mu DirecX (je v tom hodne nadsazky, ale snad mi rozumis)
          • Robotron3
            Nevím o tom, že za DirectX by se něco platilo. Podle mě je zdarma. To že Windows je uzavřený operační systém a DirectX je knihovna pro Windows samozřejmě z toho pak vyplývá, že nemůže být opensource.
            • sirWallace
              No.. takze se za DirectX plati v cene Winu .) Nebyt directu, nemam koupeny Winy :)
    • Coffin.Corner
      Dovolím si nesouhlasit. Zkušenosti ukazují, že investice do nového operačního systému Windows znamená téměř vždy nekonečně mnoho problémů se zpětnou kompatibilitou starších her, nebo programů. Takže se tato investice ještě násobí nákupem nových, nebo upravených verzí, v lepším případě pomůže nadšená komunita, ale to už vyžaduje určitou znalost a není pro každého.
      Ideálním řešením by byla nějaká otevřená virtuální platforma, podobná DosBoxu, nebo Wine, kterou by podporovala většina OS a vývojáři se tak nemuseli omezovat jejich specifiky.

      Osobně si také myslím že Windows směřují k nějaké free formě, ale to měl Microsoft udělat už dávno, když se masívně začal prosazovat Android. Teď už je pro něj možná pozdě....
      • Robotron3
        Nesouhlasim. Nikdy v historii tu nebyl tak kompatibilní systém jak Windows. Jestli něco třeba ze sedmiček na osmičky nefunguje, tak jsou to minoritní případy, které se opraví ještě než je nová verze na trhu. S linuxem mohou být problémy s kompatibilitou od verze k verzi a Mac OS X je známý tím, že s přechodem na vyšší verzi spousta programů nefunguje, nebo ne pořádně a musí se zase updatovat. Jestli je na Windows něco dobrý, tak právě kompatibilita.
        • Coffin.Corner
          Bral jsem to historicky, ne podle dojmu z posledních dvou verzí, ke kterým taky nemám výhrady. Ale vzpomínky z přechodu Z DOSu na Windows 95, z Win 98 na XP, nebo z XP na Visty mě nepřesvědčí o tom, že stačí jednou za čas investovat do nových Windows a hráč má bez problémů vystaráno, tak jak to myslel autor tohoto vlákna.
        • sirWallace
          Zase na druhou stranu, nikdy se neprodaval jeden system tolikrat pod jinym jmenem, jako Windows, takze kdyby mezi 7 a 8 byl jeste problem s kompatibilitou, to uz by byl opravdu vrchol ! :D rikam to po ste.. kdyby Microsoft byla trochu serioznejsi firma, Win 8 by jsem jmenoval : Windows 7 Touch .)
          • Robotron3
            To si taky nemyslim. Stačí se podívat na konkurenci. Mac OS X se vydává v nových verzích, řadách, které jsou častější než ze sedmiček na osmičky třeba a i tady má Mac OS X větší problémy s kompatibilitou než Windows (konkrétní zkušenost). Na osmičkách klidně spustíš i nějaké programy z Widnows 95, kdežto pár řad do historie Mac OS X a už nespustíš nic.
            • sirWallace
              Pravda je, ze o Macu vim velky kulovy, takze se rad necham poucit.. nicneme to, co rekli o nove verzi OS ( Nevim uz kolik ) Ve filmu Tron.. absolutne sedi na posledni Wndows :))
              Co je na novem systemu jineho vuci predchozimu ?? -- Nic.. prodavame ho v jiny krabici :D
      • Veskoslav
        No nevím, ale třeba to chápu u Millenium nebo Vista. Ale na Windows 8 potažmo 7 jsem prakticky rozjel všechno od Warcraftu 1 až po Titanfall. Což se o Linuxové distribuci říct nedá.

        A Android jako systém neohrozí Windows jako stolní platformu. Jenom blázen by na tom v současné podobě dělal. V mobilech a tabletech to postačuje, ale to je tak všechno.
        • Co jsem pochopil, hodně lidí mělo problémy třeba se starýmy Fallouty, tam to naštěstí zachránili fanouškovské patche. ALe u vanilla je zdá se i linux lepší, než nové windows.
          • Fallout 1,2 a BoS z GoGu, zdany problem pod Win 7.
        • Coffin.Corner
          S tím Androidem to bylo myšleno tak, že k němu přešla spousta vývojářů, kteří už nemají potřebu se vracet na Windows, protože si na Androidu jednoduše vydělají víc, ne že to je nějaká náhrada Win.
  • Jednoznačně palec vzhůru
    • Jednoznačně *14*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit