Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Já jsem hlavně zvědavej jak se autoři postaví k jejich homosexualitě.
    • MickeyMutant
      Bravo, jeden z nejlepších trolovacích výkopů v poslední době. Škoda, žes propásl sobotní start, už bys měl aspoň kilometr dlouhé vlákno.
      • Co prosím? Já tu netroluji, si něco zjisti o naší historii.
  • tak tohle je slusnej vejmaz =D To je jako naucne domumentarni krestanska vymejvarna vo morave ? HAHAHAHAHHAA! nejvetsi vtip roku 2013. dalsi priklad akademicky svazany cesky tvorby. Co treba udelat hru tyhle moravsly doby a rozvest to do ukrutne mysteriozniho dramatu o legende o vodnikovy ? Ku*va mame tolik povidek a povesti, ze by se z toho dal udelat zanr,ze kteryho by se slenderman pos*ral, ne my cesi umime akorat naucne, pracovni radoby realistickej humus,kterej je nudnej uz i na obrazcich a proc k tomu hraje ta pornohuda, copak nemame dostatek talentovanejch hudebniku ?
    • Nauč se česky kret*ne, doufám, že letos v osmé třídě propadneš z ČJ deb*le. *8*


      R z Moravy.
  • Inu, není to hra podle mého gusta. O koupi bych uvažoval jedině kdybych v čase 2:17 obdržel sekyru a na kněze se vrhal s bojovým pokřikem "Oddddiiiin !" :)
    • Magister_Peditum
      Spíš "Pééérůůůn", ne? *15*
  • Tak už vím na čem dělalo Warhorse :D
  • Inquisitor
    Koukám, že se tu hodně lidí o víkendu dost nudí :)
  • Robotron3
    To se nám to nějak zvrhlo v politiku. Na tý úrovni už si kdo chce říká co chce a jen prosazuje svoje názory a jiný neposlouchá. Doufám, že se aspoň inteligentní lidé shodnou na tom, že taková interaktivní hra o Konstantinovi a Metodějovi je dobrá věc, a jen víc takových projektů. Pro mě akorát škoda, že ta hra neni zadarmo. Klidně bych rád, aby dostali nějaký příspěvek od státu a pak to bylo zdarma ke stáhnutí.
  • Tvl. tady se intelektuální mágové diví, že na kulturu chodí málo lidí a v podstatě požadují, aby kulturu řídila volná ruka trhu. To mi příjde vtipné. Lidé s tímto názorem jsou nekulturní, což znamená, že jim kultura nic neříká a tedy se nedivím, že mají takové požadavky a nápady. Mě taky nezajímá fotbal a uměl bych si představit zrušení všech klubů mimochodem také živených z našich daní, ale takový nápad já nemám. Nemá smysl to dále okecávat. Projděte si názory lidi, kteří se touto problematikou skutečně věnují a pak si zkuste udělat názor znovu.

    Nebo tu vážně chcete kulturu určovanou výhradně masou lidí? Podívejte se někdy na TV Nova - to je přesně ta kultura, kterou chcete. Já ale patřím mezi lidi, kteří se dívají na ČT a považují Novu za odpad.

    Na konec jen připomenu, že řada investic se vrací i jinak než čistě finančně či v podobě přímého zisku. Např. kulturnější město může více lákat turisty, z čehiž plynou jasné výhody.

    Až jednou převládne názor zde zmíněný, bude náš národ odsouzen k zániku. Kultura je naprosto zásadní složkou civilizace a pokud poklesne kultura, čeká totéž celou civilizaci.
    • Stačí se na youtube podívat na velmi oblíbenou zábavu Nastojáka. 90% toho je humus používající kanální humor případně sexuální narážky. Akorát dva maníci tam mají inteligentní humor. No a lidi na to chodí a ještě za to snad i platí. Nechápu. *7*
    • Divas se na CT? LOL ? Kdybys tu napsal ze ctes Nietzscheho, poslouchas Dvoraka, semtam zkouknes Tarkovskýho nebo tak neco...ale koukam na CT a Nova je odpad haha. CT je taky totalni sraka uvedom si to, nemas v sobe zadny kus kultury navic tim ze se divas na tu sraku placenou z mych dani (poplatku). Nova se aspon uzivi sama a je to obraz lidi - lidi sou humus ale pak jsou tu lidi jako ty ktere mam rad jeste mene. Povysenci , kteri mysli, ze kdyz cumi na CT jsou lepsi.

      Kultura laka lidi? Vis co nejvic laka turisty? Las Vegas, hazard. Amsterdam - borderly a drogy. Jo a taky treba Pariz. No tam maj te kultury mrte zejo, jen par tisic kilometru dolu na jih umiraji deti, ale kultura jede. Neni to kultura , co dnes je, ale dekadence. Odpad. Jako ty.

      Uvedom si, ze ses nikam neposunul, chodis kolem zebraku na ulici a nechavas je hnit v jejich srakach . Ctes si o lidech s obrnou a pak se nazeres a prdnes si. Vecer uvidis na jednicce dokument o dekcu s nafouklym briskem a za hodku uz vklidku usnes. Delame to vsichni, vsichni jsme bestie. Je to silene na pochopeni ,ale je to tak. Mej teda trosku slusnosti a smazni si ten falesny usmev typu sezral jsem moudrost, jsem lepsi. Nejsi nic. Marcus Aurelius trpel tezkou depkou z tohu ze nema zadnou moc, a vis kdo to byl?(doufam). Tak tady nehazej ty samolibe sraky.
      • *1* škoda, že tě nikdy nepotkám osobně *3*
        • No to bud rad ze me nepotkas , protoze bych ti rozbil drzku. Ale muzem se sejit v Ostrave kriple jestli si myslis ze jsi nejaky keyboard warrior nebo tak neco.
          • Aha Ostrava, to mluví za vše. Běž se vyblbnout na Baník, mysliteli *3*
          • *1* takový řeči mě vždycky rozesmějou... to je jako když chlap sedí v tramvaji a čumí na osobu s pěknými dlouhými vlasy a říká si, co že je to za kočku. Pak se ten chlap zvedne, aby se teda šel kouknout na tu "sexy babu" a on je to chlap s vousama... pointa? nečum na lidi jako ten chlap v tramvaji.. ne všichni na internetu jsou uhrovití chlapečci vážící 50 kilo.. vlastně bych řekl dle mých zkušeností, že takových je docela málo.. *3*
      • Myslím, že jsi modelovej příklad člověka o kterym Z.Z. (sice ne přímo) psal.
        • me tak zajima co si ty myslis, pamrde. Tady ZZ sem napsal aspon nejaky nazor, na kvakani kdo si co mysli je blesk, tzn. trus rozmazly na papire ke keteremu tak rad kazdodenne cuchas.
    • Ano, to, že sleduješ ČT, z tebe dělá inteligenta.
      • hlavně že si pochopil můj příklad *3* *1*
        • ČT je odpad, jinak chápu :)
      • Obrácená kauzalita?
    • Dodatek: český názor vzešel z kulturního prostředí - kultura náš národ formovala, posilovala a dala mu společný jazyk. Ne nadarmo jsou naše největší osobnosti představitelé kultury. Zde zmíněné názory jsou prostě jen hloupé - zcela nedomyšlené a ne jinak. Nesmíte se na složitý problém koukat očima neoliberálního psychopata, kterému to v hlavě funguje asi tak stejně jako komunistovi či nacistovi, akorát si vybral zase jiný extrém. *3*

      Jen tak mimochodem, i já měl před mnoha lety podobné nedostatky v intelektu a zastával jsem podobné nesmysly. Jenže pak jsem naštěstí studoval, intelektuálně se rozvíjel a došel jsem dál. Snad i vás tohle potká a zbavíte se svých nesmyslných názorů, které už jsou za hranicí hlouposti.
      • pardon: "český národ vzešel"..
      • presne tak.Veci co tady nekery tvrdej sem si myslel tak v 15. Ono to chce taky trosku srazku s realitou ne jen opakovat cizi názory nebo do nekonecna omílat takovy ty "cesky pravdy" v hospode.
  • Očekával jsem trochu jiný komix. http://goo.gl/NRBUk
  • To mirekdusinojc:

    Tady přece nejde o rohlíky nebo tuto hru. Jde o princip, kdy o penězích, které vyděláme budeme v první řadě rozhodovat sami, za co je utratíme a nikoli nějací zaměstnanci ve státní sféře (ať už jsou to politici nebo úředníci). Jsem přesvědčený, že hlavní úloha státu je pouze zajišťovat věci, které si sami jako jednotlivci zařídit nemůžeme, což je např. policie, která by měla zajišťovat dodržování zákona apod. To chceš opravdu, aby Ti stát i nadále bral každý měsíc polovinu toho co vyděláš (to je cca výše aktuálního celkového zdanění vč. přímých daní) a rozhodoval za Tebe, co s těmi penězi udělá? Opravdu to tak chceš? Asi se mnou budeš souhlasit, že člověk, který spravuje cizí finance (státní zaměstnanec), bohužel, nikdy nebude s těmito penězi operovat a nakládat stejně obezřetně jako člověk, kterému tyto peníze patří.
    Já určitě nechci, aby mi stát bral moje peníze a cpal je do nesmyslných investic jako jsou "naučné" hry na pc, nesmyslné filmy, OpenCard, dávky těm co makat nechtějí, podpora solárních panelů (to byla obvzlášť krutá státní investice, za kterou budeme platit desítky až stovky miliard). Vidíš, že je to jen jeden a ten samý princip? Vzít Ti peníze a pak rozhodnout za Tebe kam ty peníze půjdou. Nechtěl by jsi to raději určit Ty sám??
    Jinak - další hrůza spojená se stáními dotacemi spočívá v tom, že pokud dostaneš státní dotaci např. na takovouto hru, tak nebudeš nikdy pracovat tolik hospodárně, jako kdyby jsi byl zcela závislý na svých zákaznících a cena/výkon tím samozřejmě bude hodně negativně ovlivněna. Chceš příklad? Prakticky každá státní investice, naposled např. el. zdravotní karty. Pokud chceš něco v menším měřítku, tak jsou to nesmyslné divadelní scény. Jenom tady po Praze jich je jak máku. Všichni tito "umělci" žijí jenom ze státního příspěvku a měl by jsi se tam podívat, jak vypadá v praxi podpora kultury. Na jejich představení je standardně ze tří čtvrtin prázdno a oni hrají za státní peníze před téměř prázdným hledištěm!
    A kdo tuto nehospodárnost zaplatí? Samozřejmě, že daňoví poplatníci, čili Ty i já.
    • Hele, idea je to krasna, ale v praxi neproveditelna, alespon dnes. Vetsina lidi jsou prilis hloupa a sobecka, nevzdelana a kratkozraka, aby tohle mohlo fungovat. Kdybys tady zavedl system, aby byli najednou vsichni za sebe zodpovedni, tak se ti za chvili zhrouti system, protoze vetsina lidi nedokaze byt za sebe dlouhodobe zodpovedna. V dusledku toho bys tady mel zanedlouho silne socialni nepokoje a ta neuspesna vetsina (bez socialni site) by si zacala brat veci nasilim, nemeli by jinou moznost a to by vedlo bud k navratu socialniho systemu nebo kurevsky silnemu policejnimu statu nebo obcanske valce a kazdopadne by timto experimentem nas stat hospodarsky silne utrpel.

      Mezi dukazy hlouposti patri i to, jak hloupe voli sve politiky, exemplarnim pripadem je bohuzel nas president. Kazdy by mohl chapat co je to zac, ale vetsina lidi to nechape a nejen to, dokonce slysi na jeho neskutecne primitivni a hloupou stvavou kampan. Obavam se, ze nas narod neni dostatecne moudry ani na demokraticky system, natoz na minimalni stat. Aby tohle fungovalo ve prospech obcanu, tak je k tomu nutna jista kulturni vyspelost.

      Mezi ty nemoudre lidi patris bohuzel i ty, protoze si neuvedomujes, jak je vyspela kultura dulezita pro chod lidske spolecnosti. To ze nam ta nase spolecnost funguje spatne, je tu velka mira korupce a spatne nakladani s verejnymi prostredky, to je prave primy dusledek nizke kulturni urovne nasich obcanu. Jestli chces minimalni stat, tak premyslej nejen nad vyhodami, ale nevyhodami, premyslej jak zabranit jejich vlivu a predevsim pramyslej nad tim, jakou cestou k takovemu cili dospet, aby to fungovalo.
      • Nemlžeš určovat inteligenci lidí podle toho, jestli mají stejný názor jako ty. Ten příklad s tím prezidentem byl naprosto nesmyslný. V těch volbách šlo čistě o Zeman vs Kníže a nic jiného. Ideologie tam moc nebylo.
        • Takzaprve nemluvim o inteligenci. Zadruhe mohu. A zatreti, to co si lide mysli na co reaguji a jak jednaji je jeden z hlavnich ukazatelu jejich moudrosti a proziravosti. Podle ceho jineho bys to chtel posuzovat?

          Zeman i Schwarzenberg jsou predstavitele jak odlisnych politickych idei tak predevsim odlisne politicke kultury. Ja osobne jsem politicky na stredu, takze me je vcelku jedno, jestli to tady vede strana mirne politicky nalevo nebo napravo, stejne jsou nuceni delat zhruba stejne kroky, pokud jsou pricetni. Daleko podstatnejsi pro me je jakym zpusobem a s jakym ohledem ty kroky delaji. A spatni politici mi z principu vadi, at jsou nalevo nebo napravo.
          • Jo, spát ve sněmovně je parádní politická kultura. Já mezi těma dvěma nevidím rozdíl. Jeden neumí mluvit, druhý mluví někdy až moc. Jeden spí, druhý padá. Oba mluví sprostě, když na to příjde. Oba jsou už dávno za zenitem...
          • Koukam ze teda existuje jedina spravna cesta a navíc ta tvoje. Ty mas ale stesti.
            • Nic takoveho jsem nerekl. Na druhou stranu, ne vsechny cesty jsou spravne, nektere jsou spatne a nazvat hloupost hlouposti je spravne.
    • To jsou samý neoliberální kecy - daně jsou krádež, podnikatel hospodaří jedině úsporně, kultura ať se živí sama atd. Praxe už dávno ukázala, že je tohle jen utopie stejně jako stejně idiocký komunismus (extrém zase na druhé straně ideologického spektra).

      Stát nemusí být špatný hospodář - principiálně neplatí, že stát musí vždy být špatným hospodářem. Stát je ale tvořen lidmi a ty lidi se nějak dostávají do funkcí a v našem prostředí je to nezřídka díky korupci a celkově díky mizernému výběru úředníků. Díky tomu splachujeme stovky miliard.

      Je nesmysl obviňovat dotace, kulturu atd. z toho, že stát hospodaří neúčelně. Je to chyba státu - lidí v něm. Je to chyba systému, který se ovšem může časem změnit. Nevěř v kraviny jako svobodná ruka trhu atd. To jsou jen nesmysly podobně jako ideál materiální rovnosti všech lidí, což už je mimochodem dávno dokázáno a k tomuhle tématu se vrací fakt jen ideologové... *3*
    • Jojo, lidi jako ty v 48. zacali kadrovat kdo co muze a nemuze. Tenhle umelec skodi spolecnemu souziti, tenhle vykoristuje delnickou tridu a jeji prostredky, my platime na ty hnusny intelektualy, kteri neprispivaji k prosperujicimu chodu statu, nedelaji kolace!

      Je dobre, ze lidi jako ty ukazujou, ze komunisti neprisli ze Sajuzu, ale vysli od nas.
      • Komunisti nezvešli od nás. Jistě, měli jsme české a slovenské komunisty, ale myšlenky a celé to hnutí se bralo odjinud. SSSR skutečně v podstatě řídil KSČ a po celou dobu její existence měl SSSR naprosto zásadní vliv. Komunisti z ČSR pak byli jen figurky, samozřejmě někdy až příliš snaživé. Pokud jde o podporu KSČ v ČSR, ta je také diskutabilní. Jistě, v nestabilních dobách podporu měla, ovšem tahle podpora nikdy neprošla jinak běžnou zkouškou - tj. demokratickými volbami ve stabilních dobách, takjže dnes ani nemůžeme vědět, jak velká byla podpora KSČ. Ani čísla o počtu členů nic neříkají, protože nešlo o politickou a ideovou příslušnoust ale čistě o materiální nutnost.
        • Tak zalezi na tom, co myslis tim vzejitim. Ideologicky komunismus vzesel od marxe. Politicky cesky komunismus vzesel od nas samych. Je histrorickou ostudou a hlouposti cechu, ze jsme byli jediny narod na svete, ktery si ho zvolil dobrovolne. A imho za to muze nase narodni povaha, tedy vysoka mira zavisti a neprejicnost uspechu uspesnym. Ze jsme se pak dostali do mocenske sfery SSSR, to je pravda, ale to ze se u nas komunisti dostali k absolutni moci, za to si neseme zodpovednost sami a na nikoho to nelze svadet. A tuhle miru politicke idiocie u nas lide predvadeji dodnes.
          • Rozhodoval postup sovětských vojsk. My tu sice měli už komunistické podhoubí z dob první republiky, to ale nebylo stabilní a těžilo jen z nestability doby. Jak jsem psal, kdyby KSČ byla nucená projít standardními volbami ve standardních časech, neměli by takovou podporu (ale jen můj názor).

            Že se KSČ dostala k moci je opět velká "zásluha" SSSR a událostí během druhé světové války. Faktem je, že zde doma to byla víceméně jediná akceschopná politická strana, která měla za sebou podporu "osvoboditelů". Události z roku 1953 jasně dokládá, že postavení komunistů v ČSR nebylo tak bezvýhradné. Role SSSR byla naprosto zásadní a bez SSSR by se dle mého názoru komunisté neudrželi ani do 60. let. Nejspíše by skončili hned po prvním volebním období, možná to druhé.

            Samozřejmě si musíte uvědomit, že KSČ nebyla jediná logická volba, jak se někdy tvrdí. Neplatí takový ten myšlenkový proces, že zbídačená země si říkala o komunistickou vládu. Klidně se mohli vrátit agrárníci, kteří před válkou měli velmi silné postavení a přitom také akcentovali požadavky "dělnických" vrstev, tj. nebyla to strana čistě pro střední či vyšší vrstvy. A byli tu také socialisté a další.
            • Jejdasek,
              komunismus u nás rozhodně nevzešel z demokratických či jiných voleb. Byl sem uměle naočkován z různých zdrojů s tím, že zásadní byl od jisté doby SSSR. Dále bych se jen opakoval. Ještě by se dalo mluvit o "čistém" komunismu a bolševickém komunismu. Ten "čistý" komunismus tu měl samozřejmě určitou tradici, ačkoli nebyla tato tradice nějak silná a straníků bylo málo. Já ovšem psal o tom bolševickém komunismu a tam je vliv a role SSSR naprosto zásadní. I různí literáti, kteří sebe označovali za komunisty, byli spíše cosi na hraně anarchistů, socialistů, možná jakési formy komunismu, ovšem většinou to nebyli vyloženě bolševici - to až po druhé světové a to hlavně pod vlivem a tlakem SSSR. Jsou docela známé tahanice mezi českými komunisty a bolševiky a víme, že konflikt mezi komunisty a bolševiky byl i v jiných zemích (např. v Maďarsku).
            • Nerozhodoval. Komunismus u nas vzesel z demokratickych voleb a vzesel z rozhodnuti ceskych obcanu, nikoho jineho. Nelze tyto vinu svadet na nikoho jineho, za nastup komunismu v nasi zemi si muzeme sami.

              A co se tyce prvni republiky, doporucuji vsem si precist Capkuv fejeton Proc nejsem komunistou. http://palmknihy.cz/free/index.php?BOOK=3566

              Je to skvely doklad toho, ze moudri lide velmi dobre chapali co je zac a predvidali, co by nastalo, kdyby se dostal k moci. Ale bohuzel pro nas, jako narod jsme nebyli dostatecne modri a proziravi a nedali jsme na nasi intelektualni elitu, zvitezila nase zavist a chamtivost a v dusledku toho jsme dosli hlubokeho hospodarskeho i kulturniho upadku na mnoha desetileti, mozna i cele stoleti. Ty dusledky tehdejsiho rozhodnuti lidi na nas dopadaji dodnes.
      • Eh, reagujete opravdu recmi o komunistech na prispevek o minimalizaci statniho aparatu? Uvedomujete si, ze je to cisty zakladni princip pravicove ideologie a levice jde presne opacnou cestou (tj. extremem leve strany politickeho spektra je "my vam dame jistoty ve vsem", coz se da krajne interpretovat jako odebirani svobody, o cemz presne Freedom pise)? A ten "komunismus", ktery u nas nikdy nebyl (meli jsme tu socialisticky rezim totalitniho charakteru) a jeho omezovani toho a tamtoho bylo z ciste ideovych a protistatnich duvodu. Urcite ne z duvodu, o kterych mluvite.
        • Píšu to výše. Jsou to dvě strany stejné mince. V konečném důsledku stát bude jinam přerozdělovat vybrané peníze, ale brát bude těm samým. Protože to, o čem on píše není žádná svoboda, je to naopak tvrdá relativizace přínosu jednotlivce společnosti podle hmotných výnosů. Jen u nás se tváříme, že existuje jen levice a pravice a jedno je špatné a druhé je dobré. Ale je to fakt, co já vím, já jen za těch časů žil a pak i mohl zpětně studovat nástup komunistů (kteří si tak říkali, ne socialisté totalitního režimu), určitě jste viděl nějaký poučný dokument o tom, jak komunisté přišli ze zahraničí a sílu získali náhodou, ne kvůli lidem, jako je člověk na kterého reaguju :))
          • Ano, a ta mince se jmenuje statni hospodarska politika a ty strany mince jsou maximalne protikladne. Jsou to doslova protikladne extremy. Narknout zastance minimalniho statu z komunismu je znamkou politicke nepricetnosti.
          • Z komunisticky rezim nepovazuji ani ten minuly u nas, ani jiny. Zvysovani moci statniho aparatu a dodavani "jistot" je podle me pouze cukratko pro spolecnost v krizi lacnouci po zmene (KSC, NSDAP ...). Agrarni strana byla take levicova s orientaci na delniky (rolniky), ale komunisticka nebyla. Dle meho vnimani politickeho spektra bych zadnou u nas soucasnou stranu neoznacil za ciste pravicovou. Nezazil jsem ani 48. ani 68., ale pro me osobne jsou totalitni rezimy jako komunismus (ve forme valecneho stalinismu) a nacismus stejne zlo, jenom v jine barve (a diskuze zda byla NSDAP levicova nebo nebyla je na dlouho). Proto me prekvapilo, ze prirovnavate omezovani aparatu ke komunismu, kdyz napriklad drzeni zbrani je dle meho nazoru dulezite pravo a soucast svobody, zatimco levice si to obvykle nemysli (v zajmu "bezpecnosti" to zakazeme).
      • Sory, ale to je naprosta pitomost. Komunisti vzesli z lidi, kteri chteli a chteji pravy opak, aby se o ne stat naplno staral, aby vyrobni prostredky vlastnil vyhradne stat, aby vsichni obcane byli zamestnanci statu.
        • Nikoliv, primarni bylo socialni rozhorceni z toho, ze stat spatne naklada s financemi delnicke tridy a utiskuje ji. Samozrejme pokud se bavime o CSR. Protoze spatna distribuce prostredku statu dle nich vedla k zvyhodnovani vyssi tridy (v mnohem nadbytecne) a ta, ktera pracuje nedostane "ani liznout". Proto je treba zlikvidovat neefektivni vykoristujici stat a nasledne jej nahradit tim spravnym, spravedlivym, ktery da vsem dle zasluh a potreb (pokud budou pekne makat, kde se jim rekne, aby prispivali na kolektivni blaho).

          Takze ne, neni to blbost. Jen tahle argumentace je velmi podobna u extremni liberalni levice a libertarianske pravice. Proto rozdeleni levice a pravice nefunguje, tohle je v zakladu o tom, ze domnela majorita nesouhlasi se systemy redistribuce zdroju a vzdycky dojde na to, ze nejhorsi jsou ti, kteri neprodukujou hmotne vysledky (divadla, literati atd). Proste se vykadruje narod na ty, kteri delaj hmotne blaho a kteri ne. Humus tak ci tak.
          • Mylis se a doslova si protirecis. Cilem zastance minimalniho statu je 1) minimalizovat majetek/naklady statu, 2) minimalizovat prerozdelovani majetku mezi lidmi a 3) maximalizovat osobni zodpovednost. Takoveho cloveka narknout z komunismu je znamkou absolutni hlouposti.

            Socialni rozhorceni pramenilo z nizkeho socialniho zabezpeceni, tedy z nizkeho prerozdelovani majetku, kdy na jednu stranu tu byly siroke vrstvy chudych lidi, kteri zvlaste za krize trpeli hladem a vedle nich byla vrstva velmi zamoznych lidi, kteri se meli velmi dobre. A komuniste brnkali na zavist a vyvolavali nenavist vuci uspesnym. Chteli znarodneni vyrobnich prostredku, ted zdroju majetku, chteli maximalni prerozdelovani a minimalni osobni zodpovednost, protoze stat se postara o vsechno, chteli maximalni stat.
          • Robotron3
            Přesně a proto je tak důležitý vzdělání, o který se musí starat stát, protože podobný názory pramení z čistý neznalosti.
    • Koukam liberalni levicaci sou i na games . Krome toho ze kultura je dulezita a nejsou to jen Babovresky kery všichni obhajujou tim ze se zaplatily a dav na ne chodi. Konkretne tuhle věc bych podporoval i primo. A co se tyce kultury souhlasim s postem od robotrona.

      A ze statni urednici nejednaj s penezma tak jak ty co je vydelali? Vtipny. Bohuzel v tydle republice je tolik nezodpovednejch utracecu ze je to az k placi. DOslova kazdej den to vidim kolem sebe ze lidi si porad kupujou to co si nemůžou dovolit. Neuveritelny a nesmyslny zadluzovani. Role státu je sirsi nez jen polici a armada. Někdo to vnima jen jako uredni balvan kerej na nas lezi. Ale podle me je to zrizeni na kerym se společnost dohodla a zkrz to ta společnost postupuje dal.
      • Liberální levičáci? co to je?
    • Robotron3
      A už je to tady zase, barbaři a ignoranti nám chtějí zničit kulturu a vzdělání, protože si myslí, že ji platí oni a jí nepotřebují *15*. Takže ty bys zrušil Národní divadlo, protože ho většina lidí nepotřebuje a samo na sebe si nevydělá. Ty bys nechal na pospas vzdělání, protože ho většina lidí nechce, když z toho nemá rozum. Úloha státu neni pouze materiální, aby sis nacpal břicho a měl jsi střechu nad hlavou, je to záruka civilizace, kultury, vzdělání, umění a to neni něco, co by lidi z většiny chtěli, protože vzdělanym kulturnim člověkem se nenarodíš...
  • Mne by jenom hrozně zajímalo, jestli tehnle projekt financuje stát. Pokud ano, tak tohle je nádherná ukázka, jak se krásně vyhazují naše peníze, které nám stát krade z vlastní kapsy v podobě daní. Ovšem pokud ne, tak klobouk dolu před autory a v takovém případě jim držím palce.
    • Magister_Peditum
      Já nesouhlasím s tunou věcí, co financuje stát, ale podpora vzdělání (a tento projekt za podporu vzdělání rozhodně považuji) mezi ně nepatří. *3*
    • mirekdusinojc
      No jo, všechny investice státu, které mi automaticky nepřinesou něco do huby navíc, jsou zlo. Stát by měl rozvíjet jen aktivity, ze kterých mu něco kápne. A kvůli hře o věrozvěstech mi pak určitě zase ti vyvrhelové a zloduši tam nahoře zdraží rohlíky.
      • Tady přece nejde o rohlíky nebo tuto hru. Jde o princip, kdy o penězích, které vyděláme budeme v první řadě rozhodovat sami, za co je utratíme a nikoli nějací zaměstnanci ve státní sféře (ať už jsou to politici nebo úředníci). Jsem přesvědčený, že hlavní úloha státu je pouze zajišťovat věci, které si sami jako jednotlivci zařídit nemůžeme, což je např. policie, která by měla zajišťovat dodržování zákona apod. To chceš opravdu, aby Ti stát i nadále bral každý měsíc polovinu toho co vyděláš (to je cca výše aktuálního celkového zdanění vč. přímých daní) a rozhodoval za Tebe, co s těmi penězi udělá? Opravdu to tak chceš? Asi se mnou budeš souhlasit, že člověk, který spravuje cizí finance (státní zaměstnanec), bohužel, nikdy nebude s těmito penězi operovat a nakládat stejně obezřetně jako člověk, kterému tyto peníze patří.
        Já určitě nechci, aby mi stát bral moje peníze a cpal je do nesmyslných investic jako jsou "naučné" hry na pc, nesmyslné filmy, OpenCard, dávky těm co makat nechtějí, podpora solárních panelů (to byla obvzlášť krutá státní investice, za kterou budeme platit desítky až stovky miliard). Vidíš, že je to jen jeden a ten samý princip? Vzít Ti peníze a pak rozhodnout za Tebe kam ty peníze půjdou. Nechtěl by jsi to raději určit Ty sám??
        Jinak - další hrůza spojená se stáními dotacemi spočívá v tom, že pokud dostaneš státní dotaci např. na takovouto hru, tak nebudeš nikdy pracovat tolik hospodárně, jako kdyby jsi byl zcela závislý na svých zákaznících a cena/výkon tím samozřejmě bude hodně negativně ovlivněna. Chceš příklad? Prakticky každá státní investice, naposled např. el. zdravotní karty. Pokud chceš něco v menším měřítku, tak jsou to nesmyslné divadelní scény. Jenom tady po Praze jich je jak máku. Všichni tito "umělci" žijí jenom ze státního příspěvku a měl by jsi se tam podívat, jak vypadá v praxi podpora kultury. Na jejich představení je standardně ze tří čtvrtin prázdno a oni hrají za státní peníze před téměř prázdným hledištěm!
        A kdo tuto nehospodárnost zaplatí? Samozřejmě, že daňoví poplatníci, čili Ty i já.
      • ruthan
        Ja jsem proti podpore kultury statem.. Stejne jako u pred 2 tisici lety, moudri vedeli, ze odelit stat od cirkve je dobre. Dalsi krok v prirozene evoluci, je zmensit dane a odelit stat od kultury, ve smyslu jeji umele podpory. Kdyz vidim, jaky filmy jdou z mych dani, tak se mi dela spatne.. Snad i ty Wievegovy nechutnosti, dostavaji dostace.. Jsou filmy, u kterym sem si rikal, ze by si treba podporu zaslouzili, ale pak jsem je videl a byli priserny.. treba Tri sezony v pekle, 80 mega a dalsi poklesla nudna absurdita.
        • Kdo v roce 13 oddeloval nabozenstvi a stat? Ktery narod v te dobe byl ateisticky? Rekove? Rimane? Egyptane? Germani? Slovani? Nebo snad Indove ci Cinani?
          • Veskoslav
            Který z těchto národů měl neomylného boha, který se nikdy nemýlil, byl netolerantní vůči všemu, co se mu příčilo a jedině on byl ten správný bůh?
            • Psssst, nakonec by se provalilo, kolik lidí umřelo kvůli náboženství. Ať už v různých svatých válkách nebo na hranici.
            • Jak ta tvoje pitomost souvisi s tvrzenim "Stejne jako u pred 2 tisici lety, moudri vedeli, ze odelit stat od cirkve je dobre."?
        • Nic proti ale kdo před 2000 lety mluvil o sekularismu?
        • palcov
          Není třeba kvůli pár špatným příkladům házet vše do žita.. například vzdělání je také dotované státem a je vlastně součást širší kultury. Ale s tvým hodnocením českých filmů souhlasím, myslím, že by nebylo na škodu dotaci českých filmů odstřihnout úplně jako trest za to, co všichni ti Hřebejkové a Polívkové točí :D
      • Jde o princip odluky církve a státu. Stát by měl zůstat neutrální v otázce náboženství. Neměl by nadržovat katolicismu, jak to dělá doposud.
        • To zaprve neni tak jednoznacne v obecne rovine. Za druhe to neni nabozenske, ale kultruni dilo.
          • Je to velmi jednoduché a jednoznačné pravidlo a tohle je očividně na prvním místě propagace než cokoliv jiného.
            • Svátky nejsou problém, ale rozhodně se stát nemůže hlásit ke konkrétnímu náboženství nebo kultuře, stejně jako se nemůže hlásit ke konkrétní politické ideologii. To je jakoby rozhodčí fandil veřejně hlásil k jednomu týmu, to prostě nepřipadá v úvahu.
            • Omg, asi nemá cenu dál pokračovat, točíme se v kruhu. Nikdo o státním náboženství nemluví, jen myslím, že (například) svátky, které vycházejí z křesťanského prostředí (třeba Vánoce) by měly být zachovány. Což svýho druhu je nadržování státu křesťanství a já tvrdím, že to podle mě žádný problém není.
            • A já říkám v žádném případě. Sekularismus je velmi důležitým elementem demokratického státu. Státní náboženství nepřipadá v úvahu.
            • Mám pocit, že si úplně nerozumíme. Já jsem tuhle diskusi začínal kvůli tvému příspěvku
              "Jde o princip odluky církve a státu. Stát by měl zůstat neutrální v otázce náboženství. Neměl by nadržovat katolicismu, jak to dělá doposud."
              A o to mi taky šlo. Náš stát by se, podle mě, měl hlásit ke křesťanské a západní kultuře. Otázka, jestli slavení svátků z někoho dělá nebo nedělá křesťana je podle mě v téhle diskusi bezpředmětné.
            • To je nesmysl. Zaprvé stát nezachovává svátky, to lidé. Pokud je lidé nebudou chtít slavit tak se může svátek jednoduše přesunout nebo zrušit. Málokdo ale řekne ne dni volna. Navíc pravidelné roční svátky jsou dobrý věc, ať už mají jakýkoliv původ, protože pomáhají rozbít rozbít rutinu. Zadruhé tím že někdo nejde na svátek do práce přece nepotvrzuje svůj křesťanský původ. To bych potom mohl říci, že jestli jsi někdy na Vánoce rozřízl jablko nebo pouštěl svíčky, tak jsi pohan.
            • Ale tady se přece nikdo nebaví o náboženském významu. Jde o to, že ty ty svátky slavíš, protože pocházíš z nějaké kultury. Protože to dělali tvoji předci a lidé ve tvém okolí (a mimo jiné také proto, že stát ti k tomu dává možnost několika státními svátky). Jiným náboženstvím tyhle svátky nic neříkají a přesto je stát zachovává.
            • Tak z ježíška zůstalo jenom jméno. Děti si často myslí, že je to fousatej děda v červeným kožichu. Každopádně současný stav je přesně to co by člověk čekal, od svátku který ztrácí náboženský význam, který dneska zajímá maximálně tak naší náboženskou minoritu a českou televizi. Nikdo si nebude vymýšlet nové svátky jen, aby se odlišil. To je prostě nesmysl.
            • Krásně se tu zamotáváš sám do svých slov... ano jsou to do značné míry moderní tradice v západní civilizaci, ale vzešlé z křesťanského prostředí a kultury. Nebo ty si snad myslíš, že muslimové nebo židé slaví Velikonoce nebo Vánoce?
            • Robotron3
              Ježíšek je malej Ježíš v jesličkách, s čímž máme Vánoce spojené. Ježíš bych řekl má s Křesťanstvím společného hodně *3*.
            • Dárky, stromeček nebo pomlázka a vajíčka nemá s křesťanstvím nic společného, kromě toho že to koinciduje s křesťanskými svátky. To jsou moderní tradice bez náboženského významu. Do kostela na vánoce nebo velikonoce opravdu nechodím.
            • Protože je to sekulární stát. Náboženství a politika je velmi výbušná směs. Jedno korumpuje druhé. Jestli ti na křesťanství záleží, tak ho drž daleko od politiky.
            • Robotron3
              Tohle je uplně nejvíc vidět na Vánocích, kdy si Češi strašně potrpěj na Ježíška, že nosí dárky, chodí jednou v roce do kostela podívat se na jesličky, nikdo jim to nesmí vzít, aby se nedejbože ty svátky poamerikanizovaly. Ale jinak všichni nenávidí křesťanství, všichni na to nadávají a tvrdí o křesťanství jen to nejhorší. *15* Ale svátky slaví rádi. Trochu pokrytecký, podle mě...
            • Náš stát (a naše kultura) do značné míry vycházejí z křesťanství (ať se ti to líbí nebo ne). Např. velká míra státních svátků má svoje kořeny v křesťanských. Mnoho našich rčení, lidové slovesnosti, vzorců chování mají svůj původ v křesťanství. Stát by samozřejmě neměl nic vyžadovat ani prosazovat na úkor jiných náboženství, ale nevidím důvod proč by nemohl veřejně dávat najevo z jekého prostředí pochází.
      • Veskoslav
        Pakliže stát nedokáže zajistit svůj chod a nedokáže zajistit základní věci (včetně oprav silnic), tak by neměl financovat "zbytečné" věci navíc:) To je aspoň můj názor. Stačí vidět, jaké sraačky se financují v českém filmu z dotací....
        • Kultura neni zbytecna vec navic. Naopak vysoka kulturni a tedy i duchovni a mravni uroven tomuto svetu a zvlaste tzv. zapadni civilizaci schazi vic nez co jineho.
          • Muzu jenom vedet, ktery ze soucasnych ceskych filmu povazujes na urovni? Myslis ty filmy z 2. svetove, ktere jsou vsechny stejne, jak svym obsahem tak zpusobem zpracovani? Ukaz mi cesky film, kde neni ani jedna drbacka... v kazde novem ceskem filmu se mr*a nebo se tam resi kecy okolo sexu. To ti jako prijde na mravni urovni?

            Nebo mi ukaz nejaky statem podporovany film, nebo divadlo nebo cokoliv jineho co by nejak rozvijelo dobro v lidech, neco z ceho by lidi byli moudrejsi, neco co by v lidech vyvolalo vetsi potrebu spravedlnosti, nebo aby vic chteli pomahat ostatnim ? Skolstvi? To je 200 let zastarale, z dob kdy byla vyuka ve skolach odvozena od tehdejsi doby, od parni revoluce kdy byla potreba lidi ucit tak aby byli schopni makat v tovarnach, a ne aby mysleli sami za sebe.

            Ja souhlasim s tim ze kultura je dulezita, ale aby se podporovala kazda pi*ovina jenom proto ze je to film, nebo ze je nekdo malir, ktery ale stejne nekde hnije protoze nikoho nezajima jeho uzasna tvorba, to fakt ne teda. Mely by se podporovat veci ktere jsou smysluplne a ne takove, ktere jenom splnuji kriterium typu treba film.

            On je asi dost problem v tom, jak dnes lidi vnimaji stat a k cemu by mel slouzit. V davnych dobach kdy zadne staty nebyly a lidi zili jenom ve skupinach, tak si clenove skupiny vybrali jednoho nejsilnejsiho a nejmoudrejsiho cloveka, ktery byl jejich vudce a mel je vest. A vymysleli zakony uvnitr skupiny i mezi jinyma skupinama, aby mezi sebou vsichni zili v symbioze, aby se vsichni meli dobre, aby mezi nima byla spravedlnost, aby v jejich ulicich meli bezpecno atd atd.

            Jenze v dnesni dobe se lidi narodi a vidi jak to je a tak si mysli, ze to tak byt musi, ale ten zakladni princip celeho statu jim uplne unika. Stat je tu pro lidi a ne lidi pro stat. Tim nemyslim ze se ma o ne starat, ale ma jim pomoct k tomu aby si sami mohli co nejlip zaridit vlastni zivot. A to ze stat nedokaze zajistit zakladni veci jako je lepsi skolstvi, nebo oprava silnic, je jenom nase chyba, ze s tim nic nehodlame delat a nechceme treba pruhledne vyberove rizeni na to kdo bude silnice opravovat, nechceme aby vlada vse odtajnila, protoze vlada je tu pro nas a ne naopak
          • Veskoslav
            Tohle nepovažuji za kulturu;)
            • To proto, ze tomu nerozumis.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit