Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Já si tedy myslím, že Glum opravdu nemá v příběhu co dělat. Sauron přeci právě dosáhl své síly pomocí prstenu a ten až během třetího věku po Sauronově pádu nalezne jistý příbuzný Hobitů Smeagol a promění se v Gluma sílou právě onoho prstenu. Opravte mě prosím, jestli se mýlím, rád bych si v tom udělal jasno :)
  • Jak jsem tak pochopil, celkem se povedl LOTR online...jak je tedy mozne, ze se neprosadil? Asi pekna skoda...jako SW galaxies
    • V lotru bylo málo hráčů na to jak obrovský svět to je. Je pravda, že čas od času tam hráč potkal hráče v místech, kde by je fakt nečekal, ale ve městech bylo spíš plno NPCček než hráčů, a to málo co se zrovna zdržovalo ve městech nemělo potřebu spolu moc komunikovat. Je to škoda, hrál jsem to přes rok a platil si VIP. Hra je moc pěkná, ale něco jí chybí. Vrátil bych se k ní možná jen kvůli těm i přes starý engine parádním lokacím.
    • Já myslím, že LOTRO se prosazovalo celkem dobře. Bohužel nezájem respektive špatný přístup ze strany vydavatele a samotného tvůrce tuhle hru pohřbil a hrají to už jen a pouze skalní fandové popř. příležitostní hráči.
    • Rejsek
      Mozna proto, ze ma (nebo mel) dopraseny f2p model. Me osobne odradil. Jinak je to solidni hra.
  • Dovolte pár vět od staříka, který PP hltá už asi 37-38 let :) a to tehdy v samizdatu (právě proto tehdy vyšla ta legendární recenze).
    V diskusi párkrát zazněly dvě věci, u kterých, dovolíte-li, se zastavím.
    První je srovnání s díly např. Martina, Sapkowského apod. Domnívám se, že srovnáváte tak trošku Kytici s Babičkou. Tím nechci říci, že bych tyto dva pány nějak "hejtoval", jen je to úplně jiná literatura.
    PP je filosofické dílo, na přemýšlení, a (logicky) nehodí se proto "do metra".
    Rozbor Martina je jednoduchý: švihnou si (nejlépe sourozenci), někoho zabijí, další stránka. A tam - švihnou si, kýbl krve... akorát z díla vyčnívá chudinka Jon, který, jak klasik praví, "imrvére neví".
    No a v Sapkowském, mj., také najdete (mch dost nereálný až nablblý - kdoví zda si S. dodnes našel babu) popis první Ciriiny menstruace...
    Hmmm, toť díla mistrů!
    Druhý postřeh se týká biblických motivů v PP, resp. v Silmarillionu a Nedokončených příbězích. Jde o omyl. Nejde o biblické motivy, jedná se o takřka kompletně převyprávěnou Summerskou verzi Stvoření světa, o čemž se sám autor dost obšírně opakovaně rozepisoval. Protože tyto motivy přešly do prakticky všech tzv. západních náboženství, vč. Judaismu, ale i Starořeckých a Starořímských mýtů, známe je tak nějak všichni - máme je pod kůží. A protože jsme vzděláním a kulturou predestinováni k vnímání Bible, především NZ, reagujeme takto.
    V této souvislosti je zajímavý také fakt, o němž se krátce po válce (a vydání jak PP tak Lewisových Letopisů Narnie) dost psalo: Totiž, Tolkien a Lewis se dobře znali, byli kolegové a velcí přátelé, a se psaním si i dost pomáhali.
    Přáteli byli i přesto, že jeden byl silně nábožensky založený, a druhý nikoli. No a pak přišla Velká válka. Oba narukovali, jeden k jízdě, druhý k dělostřelectvu. Když se pak vrátili domů a do zaměstnání, zjistili, že s oběma proběhla zcela zásadní proměna, a to v opačném gardu: Totiž ten, který předtím byl silně věřící, po válce víru zcela odmítal, a v jeho dílech (ano, jde o Tolkiena) se náboženství buď vůbec neobjevuje (výjimku tvoří Silmarillion, a i tam je vlastně jen úvodem, krátkým a pro pochopení ne až tak důležitým), nebo je popisováno vlastně jen v nějaké "zvrácené" podobě, jako např. uctívání Melkora které prosazoval Sauron. No a Lewis, který jako mladík měl pro Boha jen slova opovržení, vrátil se jako zanícený věřící a z jeho LN křesťanská mytologie doslova crčí.
    • Fascinující, já čtu Tolkiena teprve asi 20 let a nesouhlasím skoro s ničím, co je v tom dlouhém příspěvku. Bylo by to asi na dlouhou debatu, ale jen to hlavní:

      - filozofičnost žádného díla podle mě nezávisí na tom, kolik je v něm sexuálních motivů nebo násilí. Podle mě je Sapkowského dílo filozofické docela dost. Menstruace s tím nesouvisí...

      - bohové a božstva jsou v Tolkienových vrcholných dílech od začátku do konce, až bych řekl, že celý Pán Prstenů v podstatě je o ztrátě a zániku zbožnosti. Náboženství přeci neznamená nutně křesťanství a mluvící lvy.

      Čtenáře pak vyzývám, aby mysleli, když čtou - Pána Prstenů, Hru o trůny nebo diskuze na games.cz.
      • Nicméně - velmi potěšující je, že i přes to že máme na různé autory různé názory, je tato diskuse dlouhodobě nejslušnější (a nejkvěcovatější :) ) snad za celou dobu od spuštění "games".
        To ovšem svědčí o tom, že lidé kteří četli či čtou - ať už Tolkiena, Martina, Sapkowského nebo prostě cokoli co není jen vkladní knížka, jsou slušnější než ti co nečtou :)
        Což ovšem není žádná novinka...
    • O tom, že by Tolkien kdy na křesťanství zanevřel, jsem nikdy neslyšel, dost o tom pochybuji, zajímal by mě zdroj. Nepřítomnost přímých náboženských paralel ve světě Středozemě sám vysvětloval svou nechutí k alegorii v náboženské oblasti - je fakt, že tady se s Lewisem moc neshodli. Středozem je ale celkem zřetelně katolická věc, byť jistě najde styčné body s jinými mytologiemi - vir rozhovor Andreth a Finroda, ve kterém je jádro křesťanského poselství zřetelně zarámováno.

      Jinak ještě jedna zajímavá věc - někde v History of Middle-Earth (pravděpodobně v Morgoths ring) se řešilo i to, že elfové někdy zůstávali po smrti ve Středozemi, namísto toho, aby odešli do Mandosu, že takové bytosti byly velmi nebezpečné, a někdy se dokonce pokoušely nalézt "hostitele" - tady je hra celkem kanonická :).
    • Tolkienovo dilo ma svuj promysleny svet, to vsak nic nemeni na faktu, ze je to jen cernobila americka pohadka. Ze se u ni musi premyslet? To je vysmech. Premysli se u Lukjanenkovo hlidek, Goodkingovo meci pravdy i Sapkowski ma co do sebe. Tolkiena budu jednou cist svemu prckovi pred spanim. Mam jen zkratka jiny nazor, nez ty.
      • Opravdu nic nevis, protoze tolkienovo dilo neznas...mozna tak leda z filmu. Navic Tolkien to psal jako mythologii - ostatne to tu uz nekdo zminoval cim se inspiroval. Sapkowski a spol. to pisou jako ,,skutecnost,, a snazi se to zaobalit do jinych sfer a svetu a podobne, aby si nikdo netukal na celo kdyz zacnou magove tropit sve psi kusy. Proto taky v tolkienovi vetsina hrdinu konci tragicky a jen vyjimecne happyendem typu ,,a zili s Aragornem stastne az do smrti,,.
      • Kr.Pa
        Tolkien byl anglican ...
      • VergiliusGrey
        Zajímavé, že zmiňuješ zrovna Meč pravdy, který mě osobně přijde jako mnohem větší pohádka a také více "černobílý". Kromě toho Tolkien byl brit, takže americká pohádka je úplně mimo. O nějaké černobílosti nemluvě.
        • Psychotic
          Taky mě to s Mečem pravdy zarazilo. První kniha ujde, byť je psaná velice naivně až dětsky, další už jsou ale potom násilím natahovaná kaše.

          Nic to ale nemění na tom, že se mi nelíbí ten patronizující způsob, jakým pan A. tvrdí, že PP je "jiná literatura" než Zaklínač nebo Trůny. Je to literatura podobné úrovně. Tolkien byl bezpochyby daleko větší génius než Sapkowski nebo Martin, ale byl také první svého druhu. Z dnešního pohledu už to není žádná sláva.
          • Kr.Pa
            Stále porovnáváš knihy, mezi kterými je cca 50 až 60 let, stejné jako nadávat na němé černobílé filmy nebo středověkou hudbu...
    • jen pro info...ta ,,legendarni recenze,, je fake
      • To není tak úplně pravda. V Rudém Právu možná nikdy nevyšla, avšak vyšla v polských listech Czerwony Sztandar a napsaná byla Wladyslawem Oczeretem.
        • ano takova je jedna z moznosti, ale pokud vim, tak ani v tech polskych novinach se to nepodarilo dohledat, vzhledem k tomu, ze tam nemeli zadny takovy archiv jako je u nas
          • Mám za to, že ta recenze je opravdu fake.
            Pochybuji, že by někdo, kdo viděl PP aspoň z rychlíku (a recenzent by si aspoň pár desítek stránek přečíst musel), mohl napsat to, co je v závěru: "Drž se, Mordore" :D
            Nelze ani vyloučit, že jde o plán v plánu, totiž, že takto někdo, kdo byl PP unešen, tento propagoval.
            Jednak lidé novinám moc nevěří a mají snahu si info ověřit - a tedy PP si přečíst, a jednak lidé, kteří o PP vůbec nevěděli, se takto o existenci ságy dověděli...
  • Úžasný počteníčko
  • Ten Tolkein se vám povedl :-)))) Opravte si to, aby se pan Tolkein neobracel v hrobě...
  • Moc pěkný článek, díky za něj. Škoda že se na něj dostalo až se zpožděním, v době vydání hry bych ho uvítal více. Ale i tak bylo fajn si oživit vzpomínky.
  • saruman, sauron, oko zla.... *15*

    To jsou věci. Nejvíce komické bylo jak slavný čarodej Gandalf vyčaroval naprosté kulové. Ve filmu nic. Pouze nějaké světlo a to ještě nebylo jen tak. To je čarodej jako prase.

    Oko zla? Co to jako je? Proč to nikdo nezničil napořád a vůbe ty potvory (všechny) nezničli napořád. Kladných hrdinů je na to podle knih dost. Vžy v malém počtu pomohli zničit velké počty ale nikdy to nedotáhli do konce aby navždy zničili nějakou hrozbu.

    Zase to byla pohádna tak co.
    • Gandalfovi zakázali bejt hustej jeho nadřizený (Bohové ve Valinoru) protože chtěli, aby si to lidi mezi sebou vyřídili sami, protože když se do toho předtim pletli, přineslo to jen další potíže.. takže měl v podstatě hlavně radit a vést a dostal tělo britského divadelního herce v důchodovém věku, aby si nehrál na Arnolda.. když při souboji s Balrogem zemřel, vrátil se zpátky do Valinoru, tam ho ressli a dalu mu porádnej buff na Gandalda bílýho, aby přecijen nebyl takový chcípák a vrátili ho zpátky do ME

      no a zlo nejde vymýtit proto, že když Eru Illuavatar svojí hudbou tvořit svět, začal se mu do toho montovat Melkor se svym punkem a celý do podělal
      • Bohové? *15*

        Kde byly bohové když se tam bojovaly zásadní boje? Je to celé postavené na hlavu.
        • Pokud jsi nečetl tak napovím, ORLI!!! Byli k vidění i ve filmech, poslal je sám Manwe nejmocnější z Valar, protože když Valar naposled zasáhly do válek smrtelníků tak se polovina kontinetu potopila tak asi tak *3*
        • Jsi vážně tak hloupý nebo jen začátky trolingu? :-) *7*
          • vlastik.plaminek
            Dej mu čas, zatím nedorazil leporelo.
  • Wait wait wait...jací skuruti? Pokud vím tak ti vznikli až dost pozdě ve třetím věku díky Sarumanoj, takže mi není jasný, jak může zabíjet stovky skurutů. To, že příběh je umělá splácanina je jasný, ale to přece tu hru nesnižuje.
    • "Sarumanoj" ? Prosim nauc se psat a tento prasoslang zanech tam nekde.u Jicina. Je to priserne.
      • A pročpa kolegoj nadáváš? Dybys rači poklidil a furt se jen neválel. *1*
    • fallanga
      Je rozdíl mezi Uruky a Uruk-hai. Saruman stvořil Uruk-hai, ale Uruci zde byli už dříve.
      • vaclav.pechacek
        Uruk-hai vytvořil Sauron (nebo Morgoth), Saruman je pouze vylepšil. Ta přípona -hai je vyjádřením toho rodu, podobně jako třeba olog-hai
    • vaclav.pechacek
      Skuruti nejsou Sarumanův vynález, jak někdo další už podotkl. Saruman je spíš jen vylepšil, ale v Mordoru bylo jinak Sauronových skurutů plno
    • Veskoslav
      Rasa lidí a zmučených elfů byla mnohem dříve než Saruman podlehl moci Saurona. On jenom "obnovil" recepty Morgotha.
      • No pokud se nepletu tak je sice nazval Tolkien stejně ale v mnoha ohledech se lišili a šlo vlastně o nový druh. V případě skurutů jde o sktřety křížené divokými lidmi a obyčejní skřeti jsou jen potomci týraných a přetvořených elfů nikoliv lidí. Moc mi nejde na rozum proč by Sauron centralizoval svoji elitu a nechal si ji po stovkách pobíjet.
        • protoze je ta hra slatanina ?
  • Mějte na mysli, že většina obsahu v History of Middle Earth není kanonická. Mnohé věci jsou prostě jen nedokončené a nebo dokonce zamítnuté návrhy a nápady. Jediné prameny, kterým bych věřil, jsou jeho dopisy, ve kterých odpovídal na různé dotazy/upřesňoval další věci. Sbírku různých poznámek a papírků, ve většině případů si protiřečících, můžeme považovat leda za zajímavý pohled do Tolkienovy tvůrčí mysli.
  • pitwo
    Fajn clanok :) Osobne Pana prstenov moc neoblubujem a som jeden z mala co neslinta ked premietaju noveho Hobita, dokonca som nevidel ani prvu trilogiu. Aj ked som sa snazil, opakovane som zaspal :D Naopak som ale milovnik Hack 'N' Slash vsetkych podob. Cez Humble WB Bundle soms a dostal k War in the North ktory ma sice neohuril, ale aj tak som v nom stravil +-50h a kampan som dohral 4x. No a teraz travim 10tky hodin v Shadow of Mordor, ktory je mi zanrovo, alebo skor hernou naplnou este blizsie. Nakolko sledujem pribeh, ale nepoznam vela spojitosti, zaujima ma zasadenie a minulost postav, ktore je hlbsie opisane v kniznej / filmovej predlohe. K tomu sa perfektne hodi tento clanok, vdaka ktoremu dam Tolkienovmu dielu mozno este jednu sancu :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit