Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Fraizer_cz
    nevíte jestli oznámili něco o úplně novém, historickém díle?
  • Jsem rád, že rozšiřují tak stařičkou hru jako Rome II. Jen doufám, že s patchem přijdou i bugfixy, které v půvdním Rome II zůstaly.
  • Pokud si to vybavuji správně, mezi Severem Alexandrem a Aurelianusem bylo u vlády asi tak 15 císařů, to se na prstech na těle spočítat dá *3*

    Mimochodem co provedl Aurelianus s měnou? Mám za to, že sice neměl dostatek kovů na mincovní reformu, ale na jeho mincích byla vyznačena nominální hodnota v podstatě krytá zlatem. Spolu s dalšími opatřeními tak naopak stabilizoval finance císařství...
    • vaclav.pechacek
      Během celé krize třetího století, tzn. těch cca 50 let, bylo "císařů" 26, i když některým se tak skoro ani nedá říkat.

      A s tou měnovou reformou je to složitější, protože ekonomika císařství byla každopádně v katastrofálním stavu už před Aureliánovou reformou, ale ani ta moc ničemu nepomohla - nových mincí bylo málo, ale jejich samotná existence diskreditovala staré mince, které kupodivu až do té doby relativně bez problémů cirkulovaly (bylo v nich sice směšně málo drahých kovů nebo vůbec žádný, ale lidi je uznávali, protože na nich byl císařův ksicht - aspoň tak jsem to pochopil). Ve skutečnosti do určité míry uspěl až Dioklecián, protože jak říká Wiki (já vím, není to ideální zdroj, ale tak): "Aurelian's attempt to reform the currency had failed; the denarius was dead."

      Ale upřímně řečeno nejsem žádný ekonom, takže jestli se tu najde někdo s odlišným názorem, rád se něčemu přiučím :)
      • Důvěra v oběživo selhala už za Galliana. Jeho stříbrné mince, byly jen postříbřené a ještě se to stříbro hned setřelo a lidé je odmítali. Vládla těžká hyperinflace, srovnatelná snad jen s Německem po první světové válce. Denár byl kvalitativně mrtev někdy v prvním desetiletí třetího století. Aurelianus hodlal vydat nové emise, opravdu stříbrné mince. Na to ovšem neměl dostatek kovů. Nakonec to udělal tak, že na mince z nekvalitního kovu (ale přece jen kvalitnějšího než byly v oběhu) - nechal razit nominální hodnotu. Jeho měnová reforma vydržela bezmála dvacet let. Rozdíl v kvalitě mincí před jeho zásahem a po, je dodnes viditelný.

        Třeba Dioklecián, který následně provedl měnovou reformu nebyl ani zdaleka tak úspěšný. Byl vlastně dost katastrofální co se týče ekonomiky a peněz.
        • vaclav.pechacek
          Kdysi jsem o tom něco četl, ale to je vážně "kdysi", takže jsem si osvěžoval paměť na Wiki - je klidně možné, že to tam mají nepřesně, ale je to trochu kontradikce toho, co píšeš ty. Aureliana kritizují, Diokleciána spíš chválí a tvrdí, že lidem v říši nezáleželo na tom, že mince ve skutečnosti nejsou z drahého kovu - tedy až do oněch kontroverzních reforem. Nebereš to spíš z numismatického než ekonomického hlediska? Je možné, že Aurelianovy mince byly objektivně kvalitnější, ale hospodářství v tu chvíli nepomohly? Jestli ne, tak bych si docela rád přečetl nějaký tvůj zdroj, protože mě to najednou zajímá (nejlepší možný výsledek takovéhle debaty, takže už předem díky).
          • Diokleciánovi se zhroutila měna par let po reformě - což řešil např. stanovením pevných cen a podobně, čímž ještě více poničil ekonomiku říše.

            Ve stručnosti je něco uvedeno v Římští císařové od Granta.
    • autor psal o období 50 let krize, tedy delším než po vládu aureliána. období vojenských císařů končí nástupem diocleciána
      • Pravda, mezi smrti Severa Alexandra a smrtí Aureliana je jen 40 let. *4*
        • a po aurelianovi je dalších 6 císařů. a o jejich počtech se bavíme
          • O jeden prst to nevychází *4*
    • jamar28
      Snížil obsah drahého kovu (nevím, jestli to bylo zlato nebo stříbro) v mincích a způsobil tak brutální inflaci.
      • To opravdu neudělal. K největšímu znehodnocení oběživa došlo za vlády Gallienuse - následovala několika set procentní inflace, zdražení a prakticky státní bankrot.
        • jamar28
          Tak v tom případě nevím. Měl jsem za to, že to byl on. Neměl těch reforem víc?
  • Historický total war je lepší než nějaký fantasy

    Hlavně total war warhammer 1,2,3 musiš koupit vsechny dlc a hry abys mohl hrát mega campan zatím to odhadu přes 300euro :d
    Total war warhammer stojí jenom 130euro
    Total war warhammer 2 62Euro
    Celkem zatím 252euro :d
    Warhammer 3 dalších 62 euro hmm :d +ješte nějaký dlc

    Radší si kupte crusader kings II nebo evrope universalist 4 než total war warhammer
    • jamar28
      Ne, nepotřebuješ koupit všechna DLC, abys mohl hrát mega kampaň, to není pravda. Na tu ti stačí základní hry. Btw doporučovat CK nebo EU jako náhradu za TW nedává žádný smysl, vždyť jsou to úplně jiné hry.
    • Oprava 254euro :d

      Tam to bylo počítaní bez dlc Blood for the Blood God II :d tjn kdo chce krev musí si připlatit :d
    • XorxoxTalarius
      Mas ty pocty blbe, kazdy dil stoji 60 Euro, k prvnimu dilu byly tri narody placene (Wood Elfs, Beastmen a Norsca) a jeden zdarma (Bretonia), Chaos jsi dostal pokud jsi si hru predobjednal nebo koupil do tydne po vydani. Stejne tak jsi dostal zdarma Norscu, pokud jsi si predobjednal druhy dil.
      Tedy aby jsi mohl hrat Velkou Kampan ve dvojce, potrebujes zaplatit 120 Euro a mas k dispozici devet narodu. Stejne tak pokud jsi mel jenom dvojku, pak jednicka se v dobe jejiho vydani prodavala za polovic.
      Tedy pokud rekneme ze jsi kupoval jenom hlavni hry, ktere jsi nepredobjednaval, pak te super velka kampan vyjde na 180 Euro. K cemuz ovsem budes mit dalsi 3 kampane. Tedy dostanes za 180 Euro celkem 4 kampane. Coz je 45 Euro na kampan. To uz nezni tak spatne ze?
      • Takže google kalkulačka je špatná. :d Beru ceny ze steam i total:W3 + blood dlc
        Tw:W1 60euro + dlc 70euro
        Tw:w2 60euro + zatím dlc 2euro
        Tw:w3 60euro +100% bude blood dlc 2euro :d

        60+70+60+2+60+2=254
        • Když si koupíš blood DLC tak platí pro všechny tři díly, takže jen 250 euro.
          • XorxoxTalarius
            A nebo si muzes pockat 2 roky na nejakou ultimatni edici, kde budou vsechny tri dily se vsemy DLC a koupis to za 80 Euro.
            • XorxoxTalarius
              Protoze se ti snazim vysvetlit ze na hrani nepotrebujes DLC. Navic se nejedna o orezanou hru, jelikoz ty frakce v te hre vubec nebyly dokud dane DLC nevyslo ;) Stejne jako ted tam nejsou na mape Tomb Kings a dokud nevyjde dane DLC (snad tenhle rok) tak tam ani nebudou
            • TW:W1 má dobrou kampan
              TW:W2 clasická kampan je nudná zachraňuje to Mortal Empire
              TW:W3 nejvetší lákadlo je mega campan za 254euro zatím

              Ja tu mluvím kolik to stojí ted. Komlpet a bude to stát ještě minimálně 2 az 3 roky
              ( Pokud nějáký clověk si toho všímnuj že to vyšlo ted, tak mu preoder je ničemu dostal free dlc ) face palm

              ty tady omíváš pořad 180Euro hmm tak ja ti dam 180Euro ty my daj komplet edici TW:1,2,3 + all dlc

              Mluvíš tu uplně jiných vecech než já (to že stojí nekompletní verze 180Euro to nikoho nezajímá dost lidí chce kompletní verzi ne ořezanou )
        • XorxoxTalarius
          Za prve ke hrani zadne DLC nepotrebujes, muzes si uzit hru s temi narody ktere jsou tam obsazene, navic dostanes dalsi zdarma.
          Navic Blood DLC se prenasi do kazdeho dalsiho dilu (pokud ho mas koupene v jednicce, mas ho k dispozici ve dvojce). Stejne tak neni potreba kupovat DLC s narody pokud za ne nebudes hrat, nebo pokud nejsi sberatel.
          Tedy jsi zase na 180 Eurech
  • Khanemis
    Tohle je přesně jedna z věcí, proč mám Games rád - článek, který jde dále než jen aby suše přežvýkal tiskovou zprávu. Namísto toho pěkné zhodnocení daného námětu i z hlediska historického.

    Obávám se, že ale zas tak do hloubky tohle DLC nepůjde, aby postihlo všechny aspekty úpadku pozdní římské říše. Ačkoliv by bylo třeba velice zajímavé sledovat třeba také, jak se postupně hráčova města vylidňují a spolu s tím roste význam venkovských hospodářství, kde by se pak skrze nařízení o spojení lidí s půdou pokládaly zárodky budoucímu nevolnictví.
    I tak to ale vypadá jako opravdu vydatný přídavek s ideálním zasazením. Je fajn, že Rome II ještě není úplně u ledu.
  • jamar28
    Tak první ze tří je venku. Ještě zbývá nová hra ze série Total War Saga a nová velkolepá hra z dosud TW neprozkoumané epochy. Nějaké typy nebo povídačky, co by to mohlo být? První Total War Saga se prý bude nejspíš věnovat Irsku. *4*
    • vaclav.pechacek
      Nějak do toho všeho mají zasáhnout Vikingové, vyplývá to ze screenshotů. A kdyby se ten druhý projekt věnoval třeba Cromwellově invazi do Irska nebo podobně neprozkoumané epoše, skákal bych tři metry do vzduchu.
    • XorxoxTalarius
      Podle dohadu se ma jednat o "pike and shot" obdobi a mozna dostaneme uplne novy engine. Tak uvidime
  • XorxoxTalarius
    No vypada to velmi zajimave, navic doba prelomu mezi starovekem a stredovekem je lakava. Plus cena 15 Euro neni vubec spatna.
    Aspon si dam chvili oraz nez vyjde Khemri do TW:W2

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit