Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Parthii sem tak trochu čekal, poslední budou nejspíš Ptolemaiovci...
  • Proč to ještě nevyšlo? Na co čekají? Na PC neexistuje jediná hra poplatná dnešní době, vše je zastaralé, neoptimalizované, koncepčně vykradené a zjednodušené. Pár vyjímek tvoří hry od Paradoxu a pro trochu více akce by tady mělo být nové TW, tak kde je? Vždyť není vůbec co hrát, vůbec nic, cpou nám to horem dolem, herní kupony zdarma, s tím si můžu akorát tak utřít zadek, na nic jiného to není dobré.
  • Stejně zajímavý, jak hodnotnost diskuze je často uměrná ke kvalitám a komplexnosti diskutované hry.
  • Tak pro mě bude Řím jasná volba , římské legie které byly postrachem tehdejší doby a vypadají pěkně *14*
  • Tak diskusi jsem pročetl celou a musím zvolat Bravo!
    Sešla se tu totiž spousta podnětných příspěvků a informací a debata na úrovni. Kéž by se více diskusí neslo v podobným duchu, bez zbytečných invektivů a věcně.
    • Menttor
      Souhlas, dokonce jsem si chvílema říkal, jestli jsem opravdu na games.cz. Asi to souvisí s tím, že se diskuze neúčastnil Veskoslav *1*
    • Ještě to není ono, ještě tady smrdí spousta marastu, taková zalezlá a skrytá špína, ostatně sám máš jasno.
  • Ano zraněn v boji.. jde o to jaké měli ve Starověku nástroje a znalosti anatomie.. To je ten hlavní rozdíl.. ve starověku už dělali velice náročné operace hlavy a různé operace na které jsme si netroufli až do moderní doby... Ale jde hlavně třeba o různé tvary nástrojů.. ačkoliv se to může jevit jako maličkost... tvary nástrojů jsou velice důležité.. a potom důmyslné nástroje jako jehlice uvnitř jehel na vytahování miniatur nebo různé takové vychytávky.. existuje i mnoho dokumentů starověkých technologiích... Kde je mnoho vynálezů.. a samotný fakt že dodnes pořádně nevíme jak stavěli monumentální stavby po celém světě nám taky sám o sobě jaksi naznačuje že asi nebyli uplně hloupíí...
    • Já osobně zastávám názor, že lidé jsou v záadě stále stejně inteligentní
      • Bohužel je to náš nějvětší problém...
        Většina inteligentních využívá svoji inteligenci k uzurpovaní méně inteligentních a ne k přínosu společnosti...
        Tím chci říct, že intelignece má rozhodně stinný stránky a že to je dnešní celosvětový problém
      • Ano inteligence lidí se pokládá za stejnou již po zhruba těch 14000 let... Lovci mamutů, byli velice chytří lidé.. vypovídají o tom jejich nástroje a jejich schopnost přežít... Jak daleko hledíme na lidský druh tak můžeme vidět projevy vysoké inteligence... samozřejmě metody se vyvíjejí pomalu a postupně.. rozvíjí si jiné formy uvažování nad různými věcmi, ale ta inteligence a ten potenciál je zhruba stejný... Jen po základní škole sem měl pocit že ve starověku museli být lidé děsně zaostalý a až potom sem musel samostudiem zjistit že je to uplně jinak... to mě tak trochu mrzí na tom...
        • Ono každá civilizace byla v něčem specifická, hodně záleží na způsobu života. Do této chvíle jsme v některých oblastech nedosáhli a nejspíš ani nedosáhnem úrovně Starověkého Egypta, Řecka, či Říma, nebo některých starých indiánských národů
          • Propaganda starověku je spíš většinou nijaká než nějaká.. bohužel.. takže se spíš hledí na evidenci a ta je většinou ve formě předmětů... Když zjistili jak Minojská kultura na Krétě a Théře byla vyspělá.. že na Theře měli kanalizaci a teplou studenou vodu do horních pater a osobní toalety tak jako to dost udělá obrázek.. pak ty předměty, to umění a tak.. ze starověku obecně není moc pramenů.. některé kultury jako keltové ačkoliv byli velice vyspělí tak odmítali používat písmo.. takže se moc nedochovalo... Samozřejmě teď víme že na ně nemůžeme hledět jako na zaostalce jak to dělali Římané, protože víme že oběvili mnoho vymožeností jako hrčířský kruh... a děsivě precizní kalendářní systém, který je podobný tomu našemu ačkoliv není na počítači ale vytesán do kamene... A ten byl mnohem lepší než ten Římský... Ale k tomu právě slouží ta fyzická evidence.. ty předměty a tak.. musíme kopat a kopat a hledat... Pořád nacházíme něco nového... A hlavně pořád nacházíme starší a starší civilizace a monumenty.. Ve stínu Gobelki Tepe jsou sumerové ránná civilizace... A v Americe se dlouho považovali celkem rané civilizace Inků Aztéků a tak dále za staré civilizace Ameriky ale ve srovnání s Caral je to naprosto k smíchu (2600-2000 BC).. Ale Caral byl objeven až nedávno a je to naprosto skvělá Civilizace fungující pouze na obchodu a nybli tam nalezeny stopy boje... Pořád tu máme spoustu neprobádaných měst pod vodou, které se odhadují i na dobu před táním ledovců.. a spousty civilizací, které jsme ještě nenašli..
            • Jo já taky nic tobě nevyčítam.. ale přišlo mi že někdo předtím tady něco říkal... Ale spíš je to tak konstatování... Neni to nijak proti tobě...
            • Nevím jestli jsem to špatně nepochopil ale mě připadá jak kdybychom tady pořád říkaly ,že starověké civilizace byli zaostalé opice a ty se tu pořád snažíš dokázat že to tak nebylo.

              Já to nepopírám mám rád starověk mám tu plno knih a dokumentů a celkem se o to zajímám jak o Antiku tak i o kelty a Germány u posledních 2 zmiňovaných je to spíše jenom archeologie protože o nich psali jenom Řekové a Římani a ne moc pěkně.

              Já jenom říkám aby si to člověk moc neromantizoval sice starověk na jedné straně mince byl vyspělí a na druhé v té tobě byli ukrutná zvěrstva kde se brutálně vyhlazovali celé národy nebo kde nechali oslepit celé desetitisícové armády či nechat uřezat nosy celému městu a podobně.
        • Podle jistých studii ukazuje že spíše inteligence člověka klesá že lidé třeba v Antice byli mnohem inteligentnější a kreativnější. Hodně taky dělá prostředí, strava a neměli moc možností jako my všechno dělali hlavou učili se nazpaměť a podobně.

          -> ja nikdy nepopíral inteligenci lidi ve starověku měli mnoho věcí které se třeba objevili o 1000 let později měli i dokonce takové robotické stroje a stroj na pocitani astronomických věcí dnes na úplně stejné věci potřebujme složité programy.

          Já ti jenom původně říkal aby si člověk starověk moc nemaloval růžově ,protože nikdo v podstatě neví jaký to bylo a ty záznamy co se dochovali mnoho je propaganda nebo neví jestli to tak bylo nebo jsou to báje.
          Taky stačilo aby vyhořela Alexandrijská knihovna znalosti plno ("vědců") upadlo do zapomnění.
  • Tak přidájí Egypt nebo Řecko?
    Co si myslíte, ja sám za sebe tipuju egypt, protože by nepusobilo dobře, kdyby byl na východě pouze jeden hratelný národ, byt by bylo možné přikoupit si další a taky si mylsim ze az přiští tyden ohlasí poslední frakci tak se začne s ohlašením frakce, která bude v premium edici
    • Spíše bych to viděl na ten Egypt, za Řecko už je tu defakto Makedonie...
  • Kde se bere fakt, ze nasi predci byli Keltove? Ti obyvali toto uzemi (400 p.n.l), kdyz Romulus a Remus dle legendy zakladali Rim (obrazne receno). V dobach rozkvetu rimske rise jiz byli na uzemi normandie a behem 300 n.l. se presunovali do jizni anglie (zrejme puvodni sasove). My jsme vzdt byli slovane, tak si myslim ze nejbliz mame k vandalum, visigotum a hordam, ktery sem hnali najezdama stepni narody (Attila). Nebo jsem byl v dejepise tak mimo?
    • Magister_Peditum
      Tak keltové se jednoduše nezbalili a všichni neodešli, ale došlo k asimilaci s nově příchozími kmeny germánů a ti se zase smísili s později přišlými slovany. Ty odchody kmenů z našeho území nutno brát spíš jako odchod vládnoucích elit než všech lidí. Proto taky dnes v naší DNA najdeš stopy po genomu, jak germánů, tak i keltů. Jen pro upřesnění keltové jsou i galové, takže těžko mohli být jen na území Normandie. A sasové jsou germáni.
      • Plus tu máme Rakousko Uhersko na což nesmíme zapomínat jako velký vliv Germánské krve na náš lid a v Bavorech to taky byli/jsou Keltové....
    • Četl jsem kdysi článek, že jsme podle genetických testů potomky hlavně Slovanů 30 %, Keltů 25 % a Germánů 15 %.
      • 13_11
        Taky jsem o nás četl jednu studii: 50 % Germáni, 50 % cikáni. :-)
      • Lol 30% Slovanů.. To z nás slovan ymoc nedělá... To z nás dělá jak říkam pouliční směsku všeho možného.... Kdyby tady nebylo 60 let komunismu a bastardi udatné armády Sovětského svazu, která sem přijela potlačit strašlivou českou vzpouru tak to číslo je ještě možná menší.. Čili poslední vlna Slovanů do českých zemí v roce 1968 (SSR style)
        • Tikov
          S tím samostudiem by bylo vhodné se přesunout i do moderních dějin. Komunismus se tu jen tak nezjevil jako cizí import jak se posledních 20 let snaží někeří říkat.
          Ono je zajímavé si zjistit, že v období "1. republiky" zde byla jedna z nějvětších (v přepočtu na počet obyvatel) komunistických stran a jako jedna z mála dokonce i legální. Ono je zajímavé se kouknout na "národní obrození" po sociální stránce, kdy jde o "boj" chudší vrstvy české proti bohatší vrstvě německé (a společně proti Židům). Je zajímavé se kouknout na poválečnou benešovskou totalitu (a zjistit, že období 48-52 bylo celkově méně násilné a jistější). Komunismus si Češi vybrali sami, dobrovolně, masově a socialismus je nám v moderních dějinách přirozený (ČSR byl jeden z nejsociálnějších států). Stejně tak rok 68 neby o pádu komunismu, ale o změně komunismu (což byl problém pro centrálně řízené představy ÚV SSSR, Polska. Bohužel v SSSR v 30. letech zvítězil nacionální komunismus nad internacionálním) a nemyslím si, že by to mělo výraznější vliv na genetickou výbavu. Ani jeden z vývojů situace.
          (Mimochodem je dobré si uvědomit, že ti "bastardi" byli odvedenci, kteří nevěděli co, kam a proč jedou dělat a asistovali jim i Poláci, Maďaři, Bulhaři)
          • Jo samozřejmě komunismus byl celkem oblíbený i mezi intelektuáli po celém světě po jistou dobu.. ona je to taky Idea tvářící se hezky i když má mnohé zásady které jsou proti lidskosti jako popírání soutěživosti, hierarchie a podobně.. Ale i tak..Fašismus byl tak prvně oblíbený... takže co... A jak to bylo tady s komunismem.. samozřejmě po válce byl přijat protže nikdo netušil co přijde a každý byl rád že jsme vysvobození... ale pak se ukázala ta pravá stránka... A to velmi rychle.. A navíc byli vyloučeny pravicové strany z prvních voleb v tom "vítězném" únoru... A samozřejmě že SSSR mělo vliv na genetickou výbavu protože byl pohyb obvatel vymezen na území SSSR... Ano oni o tom většinou nic nevěděli.. Nebo spíš mysleli že jdou potlačit nepokoje a povstání... které tu nebylo... Ano samozřejmě Poláci a tak dále.. proto sem také mluvil o slovanech...
            • Tikov
              Ona ta idea je v některých kruzích intelektuálů oblíbená dodnes (znám pár sociálních historiků). Nevím jestli je soutěživost (Stachanovci) a hirarchie (sověty, místní voždi) a podobně (určitý druh xenofobie ? , nevím co je ještě "podobně" znak "lidskosti") zrovna věc která by komunistickým režimům chyběla.
              Když se ukázala ta pravá stránka... tak masová povstání v ČSR furt nikde (Plzeň v r. 53 je věc ekonomická)
              Likvidace ostatních stran Národní fronty (která byla jediná volitelná od roku 1946) je samozřejmě klasický prvek centralistického pojetí a lá SSSR (bohužel Moskva byla v daném období jediný politický celek, na který se ČSR mohla "spolehnout" (čti jediný kdo by sem v daném období poslal armádu)).
              Ten vliv genů nebyl nikterak velký, protože v zásadě nebyla možnost (SA dělala vše proto, aby stálé posádky nepřicházely do styku s civilním obyvatelstvem). Pokud jde o samotný r. 68, tak bych to také moc neviděl.

              Ale jsme již daleko od původního tématu a ostatním se omlouvám, jestli to zbytečně četli až sem. Nic zajímavého, jak vidíte, tu není.
    • Jo to byl.. Protože Římané popisovali Kelty žijící na našem území ještě po Kristu a navíc naši Bójové dělali nájezdy na Řím takže už tehdy dost dobře stál... A také naši zem pojmenovali Bohemia... A Kosmas v kronice mluví spíše o Keltských jménech, která zakládali naši zem než o Slovanských jak to potom mění Jirásek... A v keltských národech na ostrovek sme otevřeně považování za post Keltskou kulturu i na Wiki... Navíc máme rozhodně blíž k Irům než k Ukrajincům.. Ale díky naší poloze sme spíš Kelto-Germáni-Slovani.. Ale co se týče naší kultury, vyspělosti a zvyků tak jsme spíš víc podobní Rakušákům, Irům, Němcům, než Ukrajincům nebo Rusákům... A taky jsou tu ty genetické výzkumi, které nás jasně spojují s Kelty... Takže sme směsí všeho...
      • Tikov
        Zvyky nejsou ustálená věc a že je máme podobné Rakušanům není nic divného, když největším českým městem byla svého času Vídeň. Stejně tak jako součást Svaté říše římské národa německého není divné, že máme část zvyků německou. Pokud jde o keltskost... jde podle mne spíš o romantickou představu.
        Ukrajinci jsou moderně vzniklý národ (kdy se dá vznik s trochou snahy vydupat ze 17. století a je tam silný vliv i tatarů). No a rusáci nám nejsou podobní protože mají 6 nožiček, tykadla a veliksotně mají kolem 10 mm. Rusové nám zase nejsou moc podobní bo tamní řeky jsou velmi dobře splavné a vejde se na ně např. i vikinská loď.
        • Nejde jen o zvyky.. když mluvím o podobnosti tak mluvím i o mentalitě a tak všeobencě o směru myšlení a chování... Jo no Afričani jsou také lidé ale nejsou zrovna našemu národu podobní... Když jde o Slovany jde spíše o komunistickou propagandu.. něco jako čistá árijská rasa pro Nacisty... Rozhodně nejde o čistý slovanismus.. ale to bych se zas opakoval...
          • Tikov
            Ale mentalita je také ovlivňována prostředím ve kterém společnost žije a nejde o nějakou stabilní záležitost spojenou s genetickou výbavou. Nechte Afričana se usadit (v běžné společnosti) a za 2-3 generace máte Čecha, který se odliší maximálně tím, že má mírně snědší rysy a slaví Ramadán. Pakliže by neměl přístup k duchovním službám, tak bude stejně ateistický jako běžný obyvatel (to je mimochodem prazáklad českého ateismu- nedostatek protestantských kněží v době "Národního obrození", kdy se "správný Čech" identifikoval s hustiskou tradicí. Náš ateismus je zrovna pěkný příklad proměny mentality a zvyků během jednoho století.)
            Panslovanská propaganda je věc 19. století a zase nemá s komunismem nic společného (spíš naopak).
    • Češi jsou potomki slovanů,kteří na území Čech a hlavně Moravy vystřídali germánské kmeny Markomanů a Kvádů-viz Markomaské války s Řimem. Před nimi tu byli Keltové(germáni je vytlačili). Co se týče jejich bojovnosti level: mírumilovní :D oproti ostatním etnikům.
      • Keltové byli velice bojovní.. A když sem přicházeli Slované tak tu někteří stále byli.. Ale rozhodně nejsme pouze slované nebo něco takového... Sme totiž hodně mixovaní... Slované snad nedají dohromady ani polovinu naší DNA protože zbytek jsou Keltové a Germání. Já teda když se podívam na přistěhovalce z východu tak rozhodně mi nepřijde že by nám byli podobní... Ani vizuálně ani chováním... A hodně sem to taky cítil v USA.. kde sem pracoval z lidmi z východní Evropy...
        • Nemyslel jsem bojovnost Keltů ale Slovanů :D
    • Upresnim, keltove se postupne nastehovali nakonec na uzemi dnesniho Irska, ostatni spynuli s obyvatelstvem tehdejsi Britanie, takto to bylo i ve Francii.
      Co se tyka nas, tak jsme slovani ;)
  • Číl dál zajímavější, možná přece jen nebudu hrát za Řím a zvolím nějaký jiný národ
    • zalez buzno
  • Áno...tak na na toto, sa fakt ale fakt teším *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit