Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • jestlize jsem vyrobce aut a na veletrzich ukazuji "ferrari", pak nemohu zakaznikovi prodat trabanta. To je jednoznacny podvod. To same plati pro herni firmy. To co v poslednich desetiletich provadeji herni firmy nema obdoby a je potreba, aby je konecne nekdo prastil pres prsty.
  • pravda bude niekde uprostred. V prvom rade ma docela prekvapuje ze sa SEGA stavia za Gearbox. Je jasne ze si to asi riesia nejak interne a Gearbox zasa tak lahko z toho asi nevypadne, akurat je otazne ci to povedzme nejaky odideny,nasrany, zamestnanec nevytiahne na verejnost , ale aj tak sa navonok SEGA chova dost mierumilovne.
    Co sa tyka sudneho sporu, tak je fakt ze jedost sporne hodnotit hru na zaklade nejakeho prezentacneho videa z work in progress verzie hry. A je fakt ze take video moze vyzerat aj lepsie (a teraz nemyslim tym ze je predrenderovane alebo prehnane cez nejaky postprocessing) pretoze nemusi obsahovat cely level, vsetky postavy, komplet skripty a AI atd. V podstate to bol problem aj tychto Alienov, ze promo verzia by na ziadnej konzole nikdy nebezala koli narokom. Na druhej strane co ale vydavatelia a aj developeri chcu ked prestali ponukat demoverzie ? Ako si ma potom moznost zakaznik dany produkt odskusat a otestovat ? Ved bezne je mozne si produkt pred nakupom aspon obzriet, pri hrach, ak neberiem do uvahy digitalny predaj, si mozem akurat tak obzriet dvd cover box a to je asi tak vsetko....
    • ...v podstate máš pravdu. Ja si pamätám napr. ako vyzeral v roku 2005 v prvom trailery Killzone 2 a ako v roku 2008 gameplay. A nemám pocit, že by niekto chcel Guerrilla Games zažalovať. Je síce pravda, že Killzone 2 je nesporne lepšia hra ako Aliens: Colonial Marines...ale ide tu predsa o ten rozdiel v prezentácii a výsledku v konečnom produkte. A faktom zostáva, že ten rozdiel býva vždy, aj pri Áčkových tituloch.
      • Ono to je taky alibizmus niektorych ludi ktory stale tvrdia ved je to bezne ze PR vyzera inak ako realny produkt. Ano viac menej kazdy s tym nejak pocita a je to v podstate take "nepisane" pravidlo ze treba k PR materialom pristupovat s rezervou. Na druhu stranu je treba aj urcita kontrola a ked to niekto prezenie az moc tak mu klepnut po prstoch pretoze by sa to casom mohlo stat standardom a mohlo by to prerast az do nechutnych rozmerov. A ako vravim, bez dema alebo moznosti si to nejak otestovat je to tak trochu kupovanie macky vo vreci.
        • Súhlasím
  • smejki
    Myslím, že TotalBiscuit povahu té žaloby vystihl nejlépe
    http://youtu.be/Y5q0iphrBYw?t=11m35s
    • Black_Hand
      jj ma pravdu. mozna by to slo vyresit pravidlem: "hra se prezentuje bud poslednim materialem nebo jakymkoli materialem vydanym rekneme mesic pred vydanim." trochu by se s tim dalo soupat, ale to s kazdou regulaci.
  • já myslim že vykecaj tím že to byli work in progress videa a ne finální produkt..
    • presne tak. Work in progress je logicky to ze se to hejbe kupredu, ne dozazu. V tom pripade at to nazvou Destruction in progress. Pitomci, bejt jima, tak radsi mlcim a vsem zaplatim zpatky
      • smejki
        to moc logický neni, takhle vývoj nefunguje.
        problém je, že work in progress/fake gameplay videa nebyla jako taková označena, naopak se chvástala bůhvíjak nejsou autentická.
    • Magister_Peditum
      V tom případě se někde musela stát strašlivá chyba, protože obyčejně je finální produkt lepší než nějaká alpha verze. To ovšem rozhodně není tento případ. *15*
  • Pretoze su ludia lamy, tak chcu zalovat, a nevedia si najprv zahrat demo, ak ho vyrobca neposkytuje tak neni problem si to stiahnut cele, vyskusat, a na zaklade toho sa rozhodnut o koupe. Tricko v butiku si tez najprv das na seba.
    • Vypadá že o tom víš houby. Přesně Demo vypadalo úplně jinak než finální verze.
    • Chtel bych upozornit že Demo bylo uplně jine než v zavěru samotna hra (navic cele demo v plne verzi chyby).
    • Jak stahnout? Myslis ukrast? Mozna, ze jindy bych s tebou nesouhlasil, ale jedna z moznosti to rozhodne je, tedy pokud mi to pomuze se vyhnout podobnym zmrseninam. Ale neobhajuji tenhle zpusob. Prirovnani s trikem je mimo misu, triko si vezmes do kabinky, prohlidnes si ho, zkontrolujes svy, pomachrujes pred zrdcadlem, jestli ti sedi apod. Ovsem hru (pokud si ji pred tim nezakonne nestahnes) muzes videt pouze v prikraslenych videich a obrazcich ...ale zase, kdo si pocka na realny gameplay, ten asi vydela (u tehle hry rozhodne). Samozrejme, ze to je i o tom "Pretoze su ludia lamy" ...kdyby nebyli, tak si tohle vyrobci rozhodne nedovoli. To ovsem neznamena, ze by za to nemeli dostat po koulich. Priste so mozna daji pozor.
    • jo a do chleba v obchode si taky nejdriv kousnes, jestli ti chutna ? neberes moc v potaz rozdily mezi jednotlivymi druhy vyrobku
      • vlastik.plaminek
        Jenomže chleba tě nestojí litr.
  • Rhulad
    Když jsme u těch nesmyslných žalob... Já bych preferoval žalobu na Irrational Games... za to jak nám pěkně z*urvili tak dobrou značku jakou je původní Bioshock.
    • GlaDOS
      To je tvůj dojem. Bioshock Infinite na rozdíl od ACM nemá obecně tak mrzké hodnocení. Irrational Games dokonce nikdy netvrdili, že Infinite bude pokračování jedničky. Sami mluvili o tom, že to bude úplně něco nového a jiného, i když ze stejného konceptu.
      • Rhulad
        Hodnocení si udělám sám...pocit fps soubojů byl podle mě lepší v ACM než v Infinite
        • Hodnoceni uz je udelano za tebe, a jako takove plati. Bud to akceptuj, nebo zavri prdylku.
          • Rhulad
            Tak za tenhle komentář by jsi mohl v klidu kandidovat na největšího imbecila games.cz
            • Rhulad... práve naopak. Ja som Ti písal, že nemá cenu svoj vlastný názor písať sem, na Games... alebo aj niekde inde na nete. V našej "demokracii" ešte ľudia nie sú schopný akceptovať odlišné názory od väčšiny. Tak to bolo vždy v histórii. Nič sa nezmenilo. Keď mal niekto priekopnícke myslenie, alebo bol revolučne mysliaci či tvoriaci človek...takmer nikdy ho ľudia v jeho dobe nepochopili. Väčšinou sa dožil výsmechu a odsudzovania. Takže ak nie si zmanipulovaný hráč, a nesúhlasíš s názorom väčšiny...a ak ho budeš verejne prezentovať...dočkáš sa nepochopenia zo strany väčšiny. O tom som vlastne písal.
              Ja sa už o to na Games nesnažím...Keď som písal, že nesúhlasím napríklad s hodnotením recenzie...vždy som mal potom pocit, že tí ľudia sú stopercentne presvedčení, že len páni recenzenti majú pravdu...a teba išli skoro ukameňovať, ak si s nimi nesúhlasil. Bonus sú komentáre tipu..Aleš je Bůh. Väčšinu nepresvedčíš..to je to, čo som ti chcel napísať. Nemá to cenu... *1*
            • Rhulad
              Takže mám sráat na vlastní pocity a řídit se stádem?... ty seš asi trošku chorý na mozeček co?
            • ...nemá cenu písať niečo, s čim nesúhlasí väčšina. To ťa hneď "vymínuskujú" :) A takto to máš so všetkým, v tej našej "demokratickej" Európe. Ľudia nie sú schopní akceptovať názor, ktorý nesúhlasí s väčšinovým pohľadom na danú tému...či ide o nejakú recenziu na hru, film alebo pohľad na politiku EU. To vidím aj na ČSFD alebo iných herných či neherných serveroch. Smutné na tom je, že keby to bol slobodný názor väčšiny, je to OK. Ale skoro vždy, je väčšina zmanipulovaná médiami. Od toho sú tu tie reklamy, od toho tu máme náš milovaný brainwashing... PS: ja osobne si myslím, že BioShock 1 je najlepší BioShock...a že oproti BioShock Infinite je na tom Dishonored oveľa lepšie. Ale je tom môj názor. Mne sa tiež v Infinite nepáčil súbojový systém...ale príbeh bol dobrý...hra tiež. Skús sa na hru pozrieť ako niečo iné, nie ako BioShock 3....možno sa ti bude hrať lepšie. *3*
            • ne, takto to funguje. Svejma kecama nic nezmenis, takze nema cenu je vubec vypoustet. Hodnoceni je udelano, verejne mineni (kladne) taky, takze se seber, a bez zkoumat proc s nim nesouhlasis, co je s tebou spatne.
  • SEGA má snad nejhorší marketing ze všech herních společností...
  • firebug
    No ale stejně za "lživá" videa z prezentací a bullshoty si v důsledku můžou hráči, kteří si na základě těchto propagačních materiálů hru koupí v předprodeji. Stal-li by se zázrak a všichni hráči by s koupí počkali do prvních novinářských či uživatelských recenzí, vydavatelé by neměli potřebu takovéto meteriály vytvářet a třeba by svůj ušetřený čas a prostředky investovali do toho, aby udělali skutečně hezkou a zábavnou hru.
    • Radioaktivni_surikata
      Zásadně nesouhlasím, to je logika naruby. To, že vydavatel lže, nemůže bejt nikdy vyčítáno spotřebitelům. Spotřebitel má nějaký potřeby a pokud chce vydavatel hráčovi peníze, tak je musí logicky splnit. A ne, že se z toho vylže a někdo pak řekne, že za to může spotřebitel, protože je blbej a předobjednává. Co jsem A:CM sledoval, tak problém by měl bejt v tom, že ačkoliv bylo video označeno jako gameplay, jednalo se ve skutečnosti o render. A to je prachobyčejný klamání spotřebitele. S work in progres nebo pre-alfa verzí to nemá nic společnýho.

      Tady je to video z E3, přímo Randyho slovy "Jsme rádi, že vám můžeme ukázat skutečnej gameplay, ne jenom screenshoty ze hry". Sám si naběh na vidle, Pitchfork jeden *1*
      http://www.youtube.com/watch?v=W7xFSYsy0rk
      • firebug
        S tím co píšeš se nedá nesouhlasit. Pohybuješ se ovšem ve svém komentáři také ve značně zidealizovaném světě, kde žádná z reklam nelže a každý obchodník jedná z potencionálním zákazníkem narovinu. Skutečnost je ale jiná a mě přijde blíže realitě řešení, že by se všichni hráči světa vykašlali na předobjednávky, než že přijde chlápek, jehož zaměstnáním je propagovat nějaký produkt tak, aby se ho prodalo co možná nejvíc a řekne ti o něm čistou pravdu bez žádných příkras....

        Jak jsem psal, tak konkrétně do preblematiky A: CM nevidím. I v případě, že je to tak jak píšeš, tak jde "pouze" do absurna vyhrocenou situaci, která vzniká téměř u každé AAA hry. Žalobcům fandím...
        • Radioaktivni_surikata
          No, já si trochu rejpnu, protože myšlenka, že se všichni hráči světa vykašlou na předobjednávky mi přijde mnohem víc naivní, než že někdo dostane tučnou pokutu a příště si dobře rozmyslí, co vypustí do světa *4* Že jsou screenshoty naleštěný v editoru ví každej, ale to co se stalo u A:CM zrovna moc obvyklý není. Trailer je zpravidla render a každej průměrně inteligentní opičák počítá s tím, že to ve skutečnosti bude vypadat poněkud jinak. Když ale někdo vysloveně řekne, že je to gameplay video, tak se rozumí, že je vše generováno real-time v enginu hry, a že něco graficky velice podobnýho dostaneme ve výsledku. Samozřejmě za předpokladu, že autoři traileru neřeknou jinak a ideálně to nezdůvodní, např. do vydání hry chybí víc jak rok, stále se na tom pracuje. Tam se ale počítá s tím, že lecos bude vyladěno a doděláno, takže výsledek bude vypadat líp. Že se rozhodli vypustit lokace a příběhový sekvence, to by si asi bez problémů uhájili. Podle mě to nejvíc podělali s vizuálem, protože obhajobě tohohle se podle mě musí zdravej člověk vysmát.
          http://youtu.be/6lGXDM3LGnk

          Já na tom nevidím upřímně nic vyhrocenýho. Tohle je ze strany Gearboxu čistej ojeb a jsem rád, že se někdo ozval. Protože říct "takhle vypadá naše hra" a "tohle umíme udělat ve video-editoru" jsou dvě zcela odlišný věci. Je v pořádku, když nám ukážou to druhý, ale nesmí tvrdit, že je to to první *3*
          • firebug
            Tak o tom jsem již psal, že připadný vytvořený precedent by změnil rozhodně více, než postupné prozření lidí, že kupovat si hry v předprodeji je kardinální blbost, která vede k devalvaci herního průmyslu minimálně v očích hráčů, kteří se označují nebo jsou označováni jaho HC (jde třeba o day-one-dlc, bonusové ingame materiály vytržené z původný hry, nedostatek nových značek a násilné a nesmyslné dojení značek starých...). A opakuji, že to je jeden z důvodů, proč žalobci fandím! Pro vetší přehlednost se pokusím zformulovat své myšlenky do několika výroků.
            Kupování her v předprodeji, mi přijde jako nesmyslná, nelogická hloupost, která hráčům nepřináší žádné výhody - spíše naopak.
            Změna chování hráčů, kterým předprodej nepřináší téměř nic pozitivního mi přijde logicky realističtější, než že se změní chování prodejců, kterým součastná situace přináší mnoho výhod (více peněz byť třeba za méně kvalitní hru).
            Žalobci v kauze A: CM fandím, protože vytvořený precedent by mohl mnohé změnit a mimo to je tato "vynucená změna" v chování prodejce asi tím jediným, co by se mohlo reálně přihodit. Ve spontální změnu v chování jak nakupujících tak prodejců nevěřím.
            Přestože žalobcům fandím, tak nevěřím, že uspějí.
    • To si nemyslím, předprodejem se můžeš nachytat samozřejmě, čekáš dobrou hru a ona je nakonec špatná, tohle je ale jiná věc, tady jsi dostal hru jinou. Podle mně tady celá vina padá jen a pouze na vývojáře, jen ať si to vyžerou...
      • firebug
        Nevidím příliš velký rozdíl v kauze Aliens: CM a tím, co předvádějí ostatní. Záběry z nějaké alfa verze předvedené na výstavě zřídkakdy odpovídají tomu, co můžeme vidět ve finalní hře a screenshoty jsou doupravovány od dob, co si pamatuji. V tomto případě to bylo možná trochu více na očích, než normálně a možná se nějaké video dokonce nedopatřením vydávalo za finální gameplay. Možná!
        Nic to ale nemění na tom, že "zavádějící" videa a screenshoty před samotným vydáním hry mají jen a pouze nalákat lidi na předprodej a tahle strategie má mnohem dalekosáhlejší důsledky, než si většina lidí připouští.
        Vedlo toho, že v některých případech stojí reklamní kampaň i miliony dolarů (část těch pěněz by se dala šoupnout do vývoje) jde hlavně o to, udělat intenzivní PR masáží z člověka fanboye. Což je celkem paradoxní vzhledem tomu, že člověk dotyčnou hru ještě neměl možnost hrát. Takový člověk pak zakoupí v přeprodeji klidně bonusovou edici hry, jen aby získal nějaký "day-one-dlc" (u nichž se většina hc pařanu shodne, že jde o zlo).
        Minimum lidí si navíc zpětně přizná, že vyhodili paníze za úplnou blbost a donekonečna potom spamují diskuze u recenzí, protože ta jejích hra nedostala a dva stupně lepší číslo... :-)
        Abych to shrnul, tak nejsem příliš nadšen ze součastného stavu herního průmyslu, ale jsem přesvědčen, že si za takovýto stav můžou hráči sami. V ideálním světě, kde by hráči nekupovali hry v předprodeji, by nebylo nutné aby vznikaly "zavádějící" prezentace nedokončeného produktu. Ve světě, kde by hráči nekupovali speciální edice her s day-one-DLC nebo bonusovými mapamy, by takovýto uměle vytržený jakoby "bonusový obsah" her nikdy nevznikal. Jsem docela zvědavý, jak dopadne tento soudní spor a docela držím palce žalobci, protože vytvořený precedent by opravdu mohl něco změnit. Mentalita lidí, se nezmění...
  • Mě to bavilo, peněz nelituju, alieny miluju a když hry s touto tematikou vubec nevychazi tak jsem rad i za prumerny kousek, tak spatna hra to nebyla. Achjo, a díky tomuhle skandalu zas vetrelci PC neuvidí 10 let :(
    • Kupodivu to bavilo i mě, ale štvaly mě scripty a souboje s lidma...
      Grafka se mi nezdála nijak hrozná.
    • ucho
      tak skandál je spíš to, jak se na ten vývoj vykašlali a pak to šili horkou jehlou, protože to museli vydat... já bych třeba ocenil férovější přístup k zákazníkovi. zajímaly by mě přesné důvody rozdílů těch gameplayů. těmhle otázkám se tak nějak vyhýbají, což taky nevěstí nic dobrého...
      • GlaDOS
        A nebyl ten důvod, že ta ukázka nebyla přímo ze hry ale připravený a vyšperkovaný render?
        • Pokud si dobře vzpomínám, ukázka byla z hratelného dema. Problém je v tom, že demo vypadá graficky lépe než konečná hra, má lepší atmosféru a spousta z předvedeného obsahu se do finální hry vůbec nedostala. Jen pro srovnání známé video: http://youtu.be/3z2qVebxlUo
          • Mě to přijde jako render scény. Ten pohyb v tom demu je nepřirozenej, prostě jako film.
            • Je to hratelné demo vytvořené speciálně tak, aby to celé vypadalo "awesome". Hrát to mohli třeba s gamepadem - to není problém se tak pohybovat (a třebas si pomohli i jinak naprogramovanou kamerou). Jestli pak ještě nějak tunili efektíky v after effects...

              Jinak nevím, ale zdá se mi, že tyhle ukázky používali celou dobu v těch svých (dle mého názoru trapných) video deníčcích, kde se jen culili a plácali, jak hra bude "awesome".

              Mít gearbox koule, tak před vydáním (během vývoje, kdykoli) vyleze a řekne, že se to tak úplně asi nepovedlo...
        • ucho
          takovou informaci jsem nikde nezaznamenal. pokud vím, tak to právě nikdy nevysvětlili. mimochodem jako render mi to nepřijde...
      • ucho má pravdu , budeme ještě koukat co se z toho vyklube , a nejen u SEGY a GEARBOXU,
  • Ono když víte, že došlo k vydání paskvilu a něčeho, co nemělo nikdy spatřit světlo světa, a je na vás podaná obžaloba....dycky radši řeknete, že je neopodstatněná, ať se soudy a žalobce snaží a je prostor pro slovíčkaření a tak, než aby jste řekli "jo máte recht je to bullshit, moc se omlouváme a zaplatíme jakoukoliv částku, kterou si určíte" ;)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit