Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947

    Když to pak otravuje ostatní uživatele tak souhlasím něco by s tím měli dělat. Není důvod dětinsky bombardovat nějakou hru negativními recenzemi jen proto že se mi nelíbí vyvojář hry ale přitom hra je to jinak dobrá, souhlas tedy.

    • Derp_1337

      Někdy to ale zase své opodstatnění má. Když se najednou do plnohodnotné hry (1000kč a více) přidají mikrotransakce se systémem P2W, tak prudký nárůst negativních recenzí je dost logický výsledek.

      Podobné velké zásahy do hratelnosti a ekonomiky hry prostě dost změní hratelnost a celé vyznění hry.

      • Jack1947

        To je druhá věc, nicméně by se to mělo udržet tak nějak v mezích "zákona"

  • Pochopím, že negativní "recenze" od číňanů, kteří chtějí lokalizaci nebo v rámci obhajoby ukřivděného youtubera jsou mimo, ale problém je, že se s tím šmahem svezou i relevantnější podněty. To, že steam nyní v těchto případech ukazuje graf je více než dostatečné. Je hodně případů, kdy se hra po nějakém updatu výrazně změní (např. přechod na F2P) a hodně lidí s ní již nebude spokojeno.

  • Marines
    Recenzkami na STEAMu jsem se také už několikrát napálil, většina ví, že to dělají hlavně hráči z Ruska a Číny, kteří se snaží recenzky ovlivňovat množstvím buď negativních, či pozitivních palců a mnohdy jsou to právě vývojáři her, kteří za tímto jevem stojí. Já osobně už raději palcům na STEAMu nevěřím a koukám raději po recenzích jinde na netu, třeba zde....
    • Jak kdy a jak u čeho. Většinou je úplně nějlepší mrknout na nějaký Let's Play a udělat si obrázek sám (To je snad asi jediný případ, kdy mi koukání na to jak někdo hraje dává smysl - ale vždycky je lepší pustit si "no commentary" a ideálně toho, kdo to umí hrát). Steam není až tak špatný, ale člověk si z těch recenzí musí umět vybrat, navíc často je dobré, že reflektují i vývoj hry - můžeš filtrovat jen nové recenze, hned je vidíš bokem. Zatímco například zdejší recenze na Stellaris je po všech DLC a updatech zastaralá a to co se hře vyčítá, už dávno funguje jinak nebo tam je opravená. Stejná situace je i u Cities Skyline, která se taky od recenze vyvinula. Navíc někdy se člověk s recenzí ztotožní  a někdy je z toho cítit, že ten kdo to psal neměl úplně nejlepší den (Transport Fever). Nikdy nespoléhej jen na jeden zdroj.

      • Marines
        Ano, musím potvrdit, že jak kdy a jak u čeho, ale také doplním jak u koho. Let´sPlay je opravdu bez zvuku ta nejlepší recenze, ale i recenze na zdejším fóru nejsou nijak hrůzostrašné, dokonce bych řekl, že patří do těch lepších - rád je čtu a vždy je samotná recenze doplněna i články o DLCčkách, či aktualizacích, takže docela dobrý přehled. Co se týče Cities Skyline a jeho DLCček tak opravdu to byla slabší chvilka ( moje velice oblíbená hra), ale např. Transport Fever byl vychvalován až zbytečně moc, což asi více hráčů potvrdí. Na jeden zdroj při rozhodování o nákupu hry nikdy nespoléhám a po několikanásobném spálení už ani nekupuji hry v předprodeji.....
  • Lukyz

    "Hráči, kteří vyloženě nečtou uživatelské recenze, ale dají na jejich zprůměrované hodnocení, si tak řeknou, že jde o průměrnou hru."


    Tak jsou to blbci a dobře jim tak 

    • Blue.Shark

      To jo, ale blbců je hrozně moc. Ve chvíli, kdy si blbec koupí špatnou hru, dobře mu tak. Ve chvíli, kdy spousta blbců ohodnotí dobrý produkt negativně a další vlna blbců si ji kvůli tomu nekoupí, tratí vývojář. A to už není úplně zasloužené.

  • cesta do pekel 

    • Kterou si zvolili ale uživatelé. Kolik lidí ti tu řekne, že review bombing je legitimní záležitost? A tím dáváme jen záminky pro různé podobné omezení. Kdo chce kam.... Nevímc co jiného se jako čekalo, než tohle. Osobně už pro mě uživatelské recenze na Steamu ani neexistují, pryč jsou doby, kdy to byl opravdu dobrý zdroj informací....

  • Táákže vyvolené nebude možno kritizovat, páč systém kritiku odstraní? Jooo, to bude velký přínos, to se bude líbit. Nakonec, zavedl to i Netflix a Youtube o tom taky uvažuje. Holt je to moderní.

    • JamesFaith

      Když se kritizuje hra jako taková, tak to není problém, ale  když se stovky Číňanů dohodnou a shazují hodnocení, protože si chtějí vynutit lokalizaci, nebo když tak hodnotitelé reagují na hádku tvůrce hry s jejich oblíbeným Youtuberem (obojí skutečné případy), tak to v hodnocení hry nemá co dělat.

      • toka

        Nesouhlasím. Je to jako demonstrace. Taky je zakážeme, protože turisti (potencionální kupci) se přijeli podívat na památky (hodnocení), ale místo památek vidí davy lidí (negativní hodnocení)?

        Hádka s YouTuberem je trošku mimo, ale požadavek na lokalizaci mi přijde v pořádku. Jak jinak mají uživatelé dát najevo jiným lidem, že s něčím nejsou spokojení? Na fórech a redditu si to přečte maximálně komunita.

        Za mě je review bombing ok, ale já jsem výjimka, já mám rád svobodu slova :)


        • JamesFaith

          Takže vynucování drahé lokalizace umělým snižováním hodnocení je v pořádku?


          Když někdo tvému výrobku dělá záměrně špatnou reklamu a vyhrožuje, že to bude dělat, dokud nedostane speciální službu v hodnotě stovek tisíc korun, na kterou nemá nárok, tak je to morálně hodně za hranou. 

          • toka

            A když někdo tvému výrobku dělá záměrně špatnou reklamu kvůli bugům ve hře, tak je to v pořádku? A když je těch bugů jenom pár? A co třeba když po novým patchi změní herní mechaniky a tebe to už nebaví. Tam je to naprosto v pořádku?


            Já mezi tímto a dabingem nevidím rozdíl a už vůbec mi to nepřijde morálně za hranou. Hraješ českou hru, pohybuješ se po mapě založené na českým městě, hra je založená ve středověku a lidi ti tam mluví anglicky nebo neměcky. Negativní hodnocení je naprosto na místě, protože tohle někomu může silným způsobem kazit atmosféru.


            Já jedné hře (Risen 3) dal negativní recenzi a jedna z věcí, co jsem jí vyčetl, byly málo tmavý noci. Prostě mi to vadilo a kazilo atmošku. 🙂 Od toho ale ty hodnocení jsou.


            Ostatně nemusím chodit ani daleko. Napolsedy jsem hrál český Dex a v rámci feelingu jsem si zapl český titulky, což normálně nedělám. Ten překlad byl otřesný a kdyby ta hra nebyla tak skvělá, měl by ten překlad určitě vliv na mé hodnocení.

    • Cetl jsi clanek? System kritiku neodstrani, ale vyradi ten usek review bombingu z prumeru hodnoceni, navic to musi potvrdit vyvojari a ta detekce asi taky nebude okamzita. Cely review bombing je stejne jen zprava vydavateli, ze jsou hraci nespokojeni, to prave vyjadreni nesouhlasu ale jde udelat jen zapomoci "Vote with your wallet" 

      • twicer

        Už roky se ukazuje že vyjádření nesouhlasu pomocí tvojí pěněženky je absolutně k ničemu a míjí se účinkem, nikdo ztoho nic nevyvodí.. prostě si to pár lidí nekoupí a oni menší počet zákazníků svedou na úplně jiný faktor, než že by se přímo ukázalo na určitý problém.. Navíc počet hráčů celkově stoupá, takže i prodeje budou vyšší, ikdyž se pár starších hráčů rozhodne titul bojkotovat.. Je to začarovaný kruh.

        Review bombing je v současné podobě zlo otom není pochyb, ale i přes svoji toxicitu se jeho následky dostaly ke komu měli, místo toho aby to někde community manageři zametli pod stůl.

        • Souhlasim, a proto to chce krome penezenky este jiny nastroj na vyjadreni nesouhlasu. Asi nejlepsi nadeje je ted Reddit, ke kteremu se snad i ostatni lidi obrati, kdyz jim review bombing zmizi.

        • Nenapsal bych to líp.

          Samozřejmě že je bombing špatnej. Ale jaké zlo je jeho odstranění? A jak spravedlivé bude ono odstraňování?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit