Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Aneb kterak lacinej saloní KOMOUš Aleš Smutný otevírá laciná levicová témata. Přeci softwér by měl bejt pro každýho ne, kvík kvík, kničí sociální prase. Není to pravda - je to jen boj, aby chudí lidé mohli snadno krást software.
    • ales.smutny
      Obávám se, že vás musím zklamat, komunista opravdu nejsem...:) Zdá se, že jste článek ani pořádně nečetl. Mimochodem dávat mi za "vinu" aktivity právních uskupení v USA mi sice lichotí... ale já o tom jen píšu, nezpůsobuji ty zprávy.

      Chtělo by to ještě jednou se podívat na ten článek a tentokrát zkusit vnímat písmenka...:)
    • Dostáváš plus :-)
  • IWKYN
    "Je to tedy klasická a stále bolestivá otázka toho, co vše můžete se svým majetkem dělat"
    Všechno, je to tak jednoduché - chcete si iPhone/PSP strčit do ánusu, klidně, chcete na něm mít Čtyřlístek OS - proč ne??? Je to vaše věc, co si s tím uděláte.
    Pakliže se to v důsledku vašeho chování a zacházení rozbije, tak máte smůlu, protože jste nedodrželi doporučený postup od výrobce...
    Samozřejmě, pokud s tím něco ukradnete - nesete následky.
    Nechápu, proč se to neustále tolik řeší..... Je to moje? Koupil jsem si to za nekřesťanský peníze? Můžu si s tím dělat co chci!
  • Anal.S
    Miluju diskuze o pirátství. Milión všeználků co vlastně ani netuší co to znamená autorské právo. Pletou si kopírování cizího díla s krádeží a snaží se všechno vysvětlit pomocí nesmyslnejch metafor.

    (ne že bych měl doma zrovna hromady originální softwaru)
    • Tady se řeší jenom autorské právo? Tak to jsem tu asi celou dobu špatně...
  • Řeknu nepopulární názor, ale pokud kupujete něco s vědomím, že si to jen "pronajímáte", tak se obávám, že na právní stížnost nemáte nárok.

    Když si pronajmu byt a podepíšu ve smlouvě (přečtu si EULU), že si jej pronajímám a nekupuji do svého vlastnictví, tak taky nemůžu v bytě bez souhlasu majitele udělat cokoliv mne napadne.

    A i přesto, že si uvědomuji, jak šikovně komplikované, nemorální a podlé praktiky dokážou korporáti vyplodit, aby oklamali zákazníka, tak pokud je jejich jednání v souladu s právním řádem země, ve které byznis praktikují, pak je vše, bohužel pro nás, právně v pořádku a nemůžeme na to říct ani ň.

    A nebo můžete kandidovat do parlamentu, nebo provést revoluci, nastolit novou vládu a schválit zákony jiné. Na to máte, jako občané, plné právo.

    (ano, uvědomuji si utopickou povahu svého příspěvku, ale princip je bohužel jasný: hrající do karet korporátům)
    • EULA je prasárná a v mnoha případech na hranici zákona, takže nezájem, např. BF3 sem si nekoupil a ochudil sem se o slušný MP jen díky Originu, kterým prostě prznit svůj systém nebudu (zkušenost z bety mi stačila). A pokud ME3 vyjde pouze na Originu, tak jako slušňák bych si hru měl koupit, stáhnout si torrent demo a nerozbalenou krabici si schovat. Ale k čemu to, když stejně budu muset stáhnout ono torrent demo, budu ochuzen o MP, atd. Pokud mi takto budou hozeny klacky pod nohy, tak smůla, hru si zahraju a krabice zůstane v obchodě... Svědomí zůstane čisté...

      PS: Jednou sem dostal 2denní ban u WoWu jen kvůli tomu, že jsem v soukromé konverzaci (s typem z guildy a ne, opravdu mě nepráskl, protože dostal ban taky) řekl negr. A hopla 2 dny ban za rasismus. Až pak jsem následně zjistil co eula Blizzardu obsahuje:

      C. Blizzard may, with or without notice to you, disclose your Internet Protocol (IP) address(es), personal information, chat logs, and other information about you and your activities: (a) in response to a request by law enforcement, a court order or other legal process; or (b) if Blizzard believes that doing so may protect your safety or the safety of others.

      D. BLIZZARD MAY MONITOR, RECORD, REVIEW, MODIFY AND/OR DISCLOSE YOUR CHAT SESSIONS, WHETHER VOICE OR TEXT, WITHOUT NOTICE TO YOU, AND YOU HEREBY CONSENT TO SUCH MONITORING, RECORDING, REVIEW, MODIFICATION AND/OR DISCLOSURE. Additionally, you acknowledge that Blizzard is under no obligation to monitor your electronic communications, and you engage in those communications at your own risk.

      Ať se práší za kočárem...
    • Hlavne tvuj nazor je naprosto mylny. Pokud uzaviram kupni smlouvu, tak se stavam neomezenym majitelem dane veci se vsemi pravy, ktere k tomu nalezi. To ze uzavirate EULu, je dale naprosty nesmysl, nikdo neni schopen prokazat, ze jste klikli na Souhlas zrovna vy, a ne nekdo jiny. Dalsi veci je, ze napr. Eula uzavrena v jinem jazyce nez ceskem u nas je stejne neplatna. V neposledni rade tyto Euly obsahuji radu ustanoveni, ktere jsou v rozporu s platnym pravem a tudiz opet neplatne
      • Pokud nesouhlasíš s EULOU, nemáš právo užívat daný produkt (pokud se nepletu).
  • Když si koupím banán, mám právo ho strkat kam chci a nikdo mi do toho nebude kecat *1*
  • Právo by mělo následovat logiku. A selská logika říká, že když si něco koupíte, tak je to vaše. A když je něco vaše, tak vám nikdo nemá kecat do toho co s tím děláte. A teprve, když s tím poškozujete cizí práva, tak máte být žalováni za to poškozování.

    Příklad: Když si koupím tupý nůž, je to můj majetek a můžu si s ním dělat co chci. Například ho nabrousit. A teprve, když jím někoho podříznu, tak jsem spáchal zločin. Ne zločin nabroušení nože, ale zločin vraždy.

    To, co tu korporátní právníci těma EULAma vymýšlejí je jen omezovaní majetkových a vlastnických práv, což je principiálně špatně.
    • Nj. to je vono - voni tu EULU nakonec používaj v podstatě k tomu, že neprodávaj hardware, ale jen licenci na určité omezené využívání hardwaru, kterej fyzicky dostanete jen jako přídavek. Je to zvrácený, chtělo by to už aby se proti tomuhle udělal nějakej ráznej kork.
  • To je jednoduché, proč to nedělat, jako to dělá (nebo dělala) Sony? Že jailbreakované stroje prostě nepustí na svoje servery... to snad řeší vše, ne?
  • de jen o jednu vec zakazovat lidem aby nevymejsleli svoje programy protoze vedi ty firmy ze my lidi to dame na net zadaco a oni natom rejzujou prachy jednoduche jak facka
  • Člověk se nesmí rejpat ve FIRMWAREu a HW, ale to neznamená, že by tam neměl dát svůj "vlastní" firmware, protože se vlastně nerejpe ani v jednom :)
  • No nevim, uzivatel si prece to zarizeni kupuje s vedomim, ze ho upravit nesmi...nikdo ho k tomu nenuti, aby to koupil.
    • Spades
      Navíc mám iPhone 3G, kterej má poslední verzi iOS 4.2.1 ale je zasraně pomalej, ale apple nenapadlo dovolit nám downgrade zpět na 3.1.3, takže musím jailbrakovat...
      Samozřejmě, že whited00r udělali 3.1.3, která má funkce z 4.2.1 a jede stejně rychle jako oficiální 3.1.3, tak co na to chceš říct...
      • nekupuj priste apple...proste apple vyda shitovni verzi iOS a misto toho, aby milion lidi nasrane busilo na jejich dvere, posilalo reklamace at to okamzite opravi, tak si to vsichni ,,opravi,, sami a priste to dopadne stejne
        • Spades
          lidi nebudou busit na dvere, ale koupi si bud dalsi verzi, nebo si to udelaj sami
          apple jim rekne fuck off - podpora pro tento model uz neni
    • Ne, špatně si to pochopil. Co si koupíš to je tvoje. Ale když s tím uděláš něco, co "nemůžeš", tak by tě za to neměli stíhat. A tohle je cílem této legalizace :)

      Příklad: koupíš si xbox, rozšroubuješ ho, něco tam poděláš, sešroubuješ a on ti nepude, pak ti nemůžou uznat reklamaci. Ale taky ti na to nic víc říct nemůžou. Tudíž to je legální, hrabat se v xboxu, ale ztrácíš záruku. Teď by si tu záruku ztratil taky s jailbreakem, ale taky by ti na to nic říct nemohli.

      Sakra, jen doufám že jsem to napsal správně já *4*
      • Ne vsechno co si koupis je tvoje. Treba software ktery "si kupujes" neni tvuj. A konzole je kombinace hardware a software.
        • filias
          Software si nekupuješ - jen licenci na jeho užívání. (obdobně jako výše zmíněné přepravní služby, kde si kupuješ službu přepravy z Prahy do Brna).
          Ale fyzické věci tvé jsou - monitor, auto, dům, harddisk.
          • Samozrejme, ze si software nekupujes. Ale hacek je v tom, ze si kupujes konzoli, ktera ma dane funkcnosti a neni nikde receno, ze tyto funkcnosti nemuzes vyuzivat, bez toho, aby si odsouhlasil dodatecne podminky :). Takze vyrobce ti je povinen poskytnout vsechny recenzovane funkcnosti bez dodatecnych podminek, jinak lze konzoli vratit. Dalsi veci je, ze nikdo neni schopen prokazat, kdo vlastne odsouhlasil ty licencni podminky. Pravidelne nechavam kliknout na souhlas sveho rocniho syna.
            • Spades
              Dulezite je to, ze kdyz naformatuju OS, tak bych si mel spravne delat s HW co se mi zachce - zelezo je proste moje, lezi mi v obyvaku, a vyrobcum muze byt uprdele co s nim udelam

              Videl si nekdy, ze by bylo zakazane tunit auto? Nebo taktovat CPU a GPU? Tak proc bysme nemohli na sve telefony instalovat linux?
        • "Koupí" sw se nestáváš jeho majitelem, máš pouze právo sw užívat. Koupí konzole ano. Konzole není žádná kombinace hw a sw.
          • Pokud při "koupi", nebo spuštění konzole odsouhlasíš, že jí budeš používat jen v souladu s danými podmínkami, tak máš prostě smůlu. Bohužel.

            Nikdo ti nebere tvé výsostné právo si konzoli "nepronajmout" a nepoužívat ji, pokud s podmínkami nesouhlasíš.
          • Firmware není SW?
        • Jo spíš mám na mysli HW. Ikdyž na druhou stranu jail souvisí s SW takže je to trochu blbost :/
    • Zaujímavý názor.
      Ja si zväčša kupujem mobil, konzolu alebo iné zariadenie pre to, aby som mohol používať všetky jeho funkcie. Ak mi chce výrobca zakázať plné využitie potenciálu zariadenia, chcem zľavu.
      Za demoverziu hry si tiež nepýtajú toľko, čo za full, nie?
      • Fajn, pockej si na slevu, nikdo ti nebrani. Kazde zbozi ma nejake vlastnosti a cenu a ty se rozhodujes, jestli ti za tu cenu stoji nebo ne. Takze kdyz si kupujes mobil, tak vis jake ma vlastnosti a omezeni a bud ti za tu cenu stoji nebo nikoli. Zrovna konzole jsou dotovane vyrobcem hardware, ktery si urcuje k jakemu ucelu maji byt, a profituje pak ze software, ktery se na ne prodava. Tohle je proste legitimni obchodni model a imho opravneny narok vyrobce. Komu se to nelibi, necht jde ke konkurenci. Zjisti, ze muze jit k nintendu, ktere ma extremne slaby, ale nedotovany hardware a nebo nikam, protoze prodavat konzoli za plnou cenu je obchodne neunosne. Ty konzole tady mohou byt jen diky svemu specifickemu obchodnimu modelu a ten je potom jako takovy nutno respektoat. Chapu ze je lakave koupit dotovany hardware a pak si ho hacknout a vyrobci uz nedat ani korunu, ale neni to spravne, je to necestne, je to paraziticke.
        • Parazitické...
          Prodávat kolo s jedním pedálem za cenu kola se dvěma je prasárna. Pochopitelně, je to moderní model obchodu, ale pořád je to prasárna. To si v rámci lidské psychiky už samo o sobě říká o onen "parazitický" přístup. Každopádně, abych byl hnán k zodpovědnosti za to, že jsem si přidal druhý pedál sám, až po zaplacení výrobci? To už nemá nic společného ani s morálkou, ale spíše s vymýšlením mafiánských pravidel.
          • spatne prirovnani
            • Napiš vhodnější.
      • Jak tomu často bývá, morální nárok versus právní nárok. Že s daným zařízením lze provádět neuvěřitelné kousky je krásné, ale výrobce z toho nemá ani dolar. Výrobce by byl radši, kdyby člověk s tím nápadem zavolal na bezplatnou linku pro komunikaci se zákazníky a svůj nápad firmě zadarmo sdělil (nejlépe i s technickými detaily), takže by se do roka objevila nová verze zařízení která už oficiálně umí i tu novinku. Pochopitelně bez zpětné kompatibility ^_^.

        A co se týče softwaru a různých zařízení platí klasický zákon gangů - "náš rajon, naše pravidla"
      • Zpoplatnit demoverze? To je nápad člověče! Koupit si celou hru na tři dny za pade, to by byla revoluce *14*
    • Spades
      jenze neexistuje zarizeni, ktere by upravit slo a zaroven melo tolik funkci
      dejme tomu, ze si chcu zahrat infinity blade - muzu oficialne jen na iphonu (jinde je to ilegalni), ale zaroven chcu na iphonu treba aplikaci grooveshark, ktera jde jen na jailbreaknutem iphonu... pritom za infinity blade zaplatim a grooveshark je zadara, tak v cem je problem ? grooveshark je konkurent iTunes, takze je na iphonu zablokovana...
      • Jenže ty si iPhone kupuješ takový, jaký je. Souhlasils s podmínkami. Nevěřím, že by to Apple neměl ve svých podmínkách vyjádřeno.

        Co ti PRÁVNĚ (!) brání koupit si jiný mobil, kde GrooveShark pojede? Jednou jsi souhlasil. Tečka.
        • Spades
          jenze tam nebudu mit zase jine veci, ktere jsou prave na iPhonu - MOHU je tam mit, ale uz za ne nemuzu zaplatit legalni cestou (treba na Samsungu pres Black Market jdou stahovat emulotory iP aplikaci)
          • To ale výrobce ani právo nezajímá. Bohužel.
        • To je nesmysl ze nekdo souhlasi s podminkami, copak v obchode te seznamuji s podminkami nebo licenci daneho zarizeni, jeste jsem nevidel ze by jsi si tam rozblalil krabici se zarizenim a zacal tam nekdo studovat licencni podminky nebo te prodejce seznamil, navic v eshopech a nikde jinde nemaji licencni podminky, takze jak s nima muzes souhlasit kdyz jsi je ani nevidel. a vlastne ani nevi kupujici zda tam jsou nebo ne
          • Pokud vím, tak na to se vztahuje "neznalost neomlouvá" princip.
    • hej? podpisuje nejaku eulu pri kupe? :)
      • Nepodepisujes, ale presto jsou licencni podminky zavazne. Stejne jako je pro tebe zavazny napr. prepravni rad autobusu, aniz bys je pri kazdem nastupu musel podepisovat.
        • Toto je samozrejme blabol, licencni podminky v Eule maji zhruba shodnou pravni silu jako posrany kus toaletaku. Kdo prokaze, ze jsi podminky odsouhlasil ty? Dale podminky jsou casto v rozporu s ceskym pravnim radem a tudiz neplatne. Eula v cizim jazyce je taky neplatna. Navic pokud by se jednalo o nejake podstatne omezeni prav k uzivani, tak byste s timto omezenim museli byt seznami jiz pred koupi, protoze je jinak samozrejme pravne neucinne.
        • To si ale nekupuješ cely autobus ale jen přepravní službu. Jako vlastník autobusu si ale mužu určit libovolny přepravní řád, nikdo mě nebude nutit jezdit podle řádu třeba ČD.
          • Nj. licenční podmínky ale teď vpodstatě vypadaj tak, že prodejce neprodává hardware ale jen licenci na omezené využívání hardwaru, kterej vám daruje jaksi navíc. Je to svinstvo, ale oni si ty svoje právnický cestičky dobře vyšlapali... doufám, že se to konečně začne nějak výrazně omezovat.
        • asi to nieje dobre prirovnanie, pouzitie nejakej sluzby a tovaru, ostanme v rovine tovarov

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit