Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Šedesát bylo tak akorát, člověka začínají otravovat neduhy, zuby mu odcházejí jeden za druhým a kolik lidí se důchodu už ani nedožije?

    Mě ku@vy přidaly čtyři roky a jsem ztahanej, jako byli všichni přede mnou.
    Na demografický vývoj jim kašlu, ať naženou do práce statisíce flákajících se cikánů.

    Mnoho lidí jde do předčasného důchodu ze zoufalství, už nemohou v práci snášet tu dnešní pakárnu, buzeraci, neustálé změny a zavádění pořád nových věcí a postupů.

    Mladí z toho mají legraci, ale taky budou pár let před penzí strhaní jako budíci.
    My jsme si užili alespoň pár let v klidu.
    Takhle blbnout se nedá celý život.
    • Máte naprostou pravdu - ještě nutno podotknout,jak je"živena" generační nesnášenlivost
  • Toto je taková hovadina - to se jim hodí, aby ten důchod byl pak nižší. Každý to máme jiné,
    někomu to vyjde, že pracuje třeba až do 70, ale hodně lidí má již zdravotní problémy a také někteří se toho důchodu ani nedožijí Dřív se to krátilo jen po dobu předčasného důchodu a po dosažení důchodového věku se důchod přepočítal na výši řádného důchodu. Také to chování mladších k starším je hrozné-je to v té práci někdy za trest v takovém prostředí.Jako kdyby ti mladší měli být pořád mladí a netýkalo se jich to-taky budou jednou staří a kdoví co pak tady bude, aby na tom nebyly ještě hůř po těch nových technických vymoženostech - sezení u počítačů,tabletů a mobilů-to se moc neřeší v zaměstnání,nějaké cvičení a rehabilitace preventivně, sedí u toho celé dny a pohyb žádný.
  • kdo má mzdu 60 000 měsíčně?
    • Má ji dost lidí, ale o tom to není. Článek je zavádějící. Těch 60 tisíc je vyměřovací základ po indexaci. Důchod se počítá z ročních hrubých mezd od roku 1986 do roku před odchodem do důchodu. Paradoxně např. někdo pracoval na uranu ve Stráži pod Ralskem, kde byly platy i 10 000 hrubého a tak např. ze 120 tisícové hrubé roční mzdy v roce 1986 mu po indexaci v roce 2017 tato mzda stoupne asi na 1 140 000 korun. Hrubé mzdy se od roku 1986 každoročně násobí indexem vyhlášeným MPSV. V roce 1986 se násobí výdělky 9.5248, v roce1987 9.3296 a snižuje se to na index 1 v roce před odchodem. Takže pán neměl plat 60 tisíc, ale měl ho ale určitě slušný.
  • Myslím, že ty argumenty o demografickém vývoji jsou zcela mimo mísu. V Evropě někde pracují jen 4 dny v týdnu a kdyby nebyly za státního rozpočtu vyhazovány peníze na financování neziskovek, inkluzi, právní pseudo služby a financování armády úředníků, asi by zbylo i na to, aby mohli jít lidé do penze v 60. Průměrný věk se sice proti ro 1990 prodloužil, ale produktivita práce ve výrobě a zemědělství se zvýšila několikanásobně. Takže můj závěr je ten, že je třeba "oblbovat lidi pseudoargumenty", aby zbylo víc pro politiky a další zloděje.
    • Dávat jako příklad někoho kdo má průměrný plat 65 tisíc je poněkud ubohé.Kdo z občanů kteří se živí poctivou prací má takový příjem?70% pracujících nedosáhne ani na průměrný plat,natož aby měli 65 tisíc.
  • Celý život jsem dělal jak se říká rukama. Textilky zavřeli a tak jsem byl nucen jít dělat na živnosťák jako OSVČ. Kdo to nezkusil, je šťastný člověk. A tak jsem tahal kotle, radiátory a bojlery, montoval potrubí až se ze mě kouřilo. Někdo platil bez problémů, ale u pár lidí mám dodnes pěkný balík peněz, ze kterých jsem odvedl DPH. Díky Zelené úsporám se naše firmička trošku zahojila, ale díky zásahu Kalouska nám nakonec zbyla halda kotlů a materiálu, které jsme měli na montáž ekologických kotlů a to nám srazilo vaz. Činnost jsem musel ukončit a skončil na pracáku. Jelikož jsem byl v důchodovém věku, rozhodl jsem se raději pro předčasný důchod. Stát mě za mou celoživotní práci odměnil snížením důchodu a to na věky. A tak bych chtěl všem říci! Pokud pan Borský pracoval v kanceláři může se ve zdraví dožít starobního důchodu v plné síle a ve zdraví, ale pokud bude dělat řemeslo, tahat těžké předměty, nebo trávit dny na kolenou při montáži topení, tak ještě rád uteče do předčasného důchodu, jako jsem to udělal já a mnoho známých řemeslníků. Stát nás pouze trestal za každou maličkost, ale nikdy nám nepomohl.
    • Souhlasím s Vámi, pouze k Vašemu názoru, že kdo nedělal rukama atd. Pracovala jsem téměř 40 let jako účetní. Jestli si myslíte, že je to lehká práce, jste na omylu (nemyslím konkrétně Vás).Ty hodiny přesčasů, pátek nebo svátek, se sampzřejmě neplatily. Pokud jsme si mohly vzít volno, stejně jsme práci musely udělat. Tím pádem se to do mezd nepromítlo, tím pádem pochopitelně ani do důchodu. Ve firmě, kde jsem naposled pracovala, mi dali výpověď, protože chtěli zaměstnat kamarádku, která byla bez práce, protože jijich firma zkrachovala. Já jsem byla pracáku, práci jsem samozřejmě nenašla, takže jsem šla do předčasného. Mimochodem, nakonec krachla i tato firma. Takže mám od státu za celoživotní práci zřejmě jako poděkování a odměnu snížený důchod. Proč musí lidé doplácet na předčasný odchod do důchodu doživotně? Nepřipadá vám to nesmyslné?
  • zajímá mě kde pan Borský pracoval
  • Těch 60 tisíc není v podstatě mzda, ale jsou to indexované příjmy za celou dobu zaměstnání. Do 12 423 korun se započte plně a pak do 112 928 už jen 26 %. Proto lidé s vysokými příjmy mají poměrně nízký důchod k původnímu platu. Ale to je ta sociální spravedlnost, že si mohou na stejnou životní úroveň na stáří našetřit, protože mají z čeho. Index se vyhlašuje každoročně z toho důvodu, že se přizpůsobují i dřívější mzdy k současnému průměrnému platu ve státě. Např. v roce 1986 byla hrubá mzda asi 3000 korun, tak zindexovaná mzda pro důchod je pro rok 2017 vyšší 9,5248 x tzn. už jako příjem přes 285 tisíc. Je to složité vysvětlovat, ale i lidé pracující za minimální mzdu pak mají pro výpočet důchodu zindexovanou mzdu /správně vyměřovací základ/ třeba 13 tisíc korun Z takovéhoto 13 tisícového základu při 40 odpracovaných letech pak vyjde důchod kolem 10 tisíc, i když pobírali třeba 7500 až 8000 čistého.Na portálu MPSV je jednoduchá tabulka, kterou si lze důchod v pohodě vypočítat a jsou tam i indexy. Lépe je pracovat celý život i za menší plat a mít důchod než jako být manželkou podnikatele, který si přál aby žena nepracovala, neplatil za ní sociální pojištění a vyměnil ji za o dvacet let mladší a ona nyní s 6 tisícovým důchodem živoří a nadává na stát.
  • je pravda, že procentově bude částka z 60 000 vyšší, než u našich malých penzí, ale to pořád nedává tu třetinu.
    • Asi neumíte počítat. Jestliže by mu vyšel krácený předčasný důchod 13 276 korun a řádný starobní důchod 19 773 tak je to o třetinu méně. Jedna třetina z 19773 korun je 6591 korun a zhruba o tolik má nižší krácený důchod. co je na tom nepochopitelného.
  • Mě jste od důchodu v 60 letech neodradili, člověk nesmí být hamižný a 19 i 13 tisíc jsou pořád jenom malé peníze, tak proč je nemít o 48x víc.
  • Je to dáno prodlužujícím se (PRŮMĚRNÝM) věkem dožití obyvatel ČR. Když 60-letí muži měli v roce 2014 před sebou 19,6 roku a stejně staré ženy 23,8 roku je to pětileté zvýšení věku dožití oproti situaci v roce 1990, kdy 60-leté muže čekalo 14,7 roku do smrti a 60-leté ženy 19,5 roku do smrti. Vzhledem k tomu, že průměrný příspěvek do (i když fiktivního) důchodového fondu je rozpočítán na průměr 15-letého dožití průměrného jednotlivce - je prodloužení věku odchodu do důchodu logickým kalkulem České správy sociálního zabezpečení - který byl parlament nucen (byť se skřípěním zubů, hlavně bolševiků) schválit! V Evropě toto nastalo o dobrých dvacet let dříve! Jak zvýšení průměrného věku dožití jednotlivců, tak i posunutí hranice odchodu do penze!
    • Chci vás požádat ,nepište si MUDr,já si lékařů vážím těch dobrých a pochybuji,že vy jim jste,protože to co píšete jsou slátaniny tečka.Já jsem si naopak všíml,že ten průměr takový není.Dnes spoustu lidí čeká živoření,ne plnohodnotný život.
    • Těch pár jupíků to nevytrhne, na nějaký markantní nárůst průměrného věku dožití nevěřím.

      V mém bydlišti za poslední dva roky umřelo několik lidí, ani jeden nedosáhl sedmdesátky.

      Tlak na výkon běžných zaměstnanců, ať už na jakékoli pozici, jejich řady na cestě k důchodu pořádně prokácí...přecházení nemocí, dovolené vybírané po jednotlivých dnech, stálé napětí a stres si vyberou svoji daň i u dnešních mladých.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit