Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Povrch Měsíce je neustále bombardován mikrometeority, takže tam nejde se dlouhodobě pohybovat.  To je jako chodit po funkční střelnici. Takže ta stanice by musela být podpovrchová. Vyrábět se tam skoro nic nedá, tedy vše navozit ze Země a odpad házet někam do díry, potom zahrnout. O moc více s tím asi nevymyslíte. Příliš nemá smysl tam tu stanici dělat, na Marsu už vůbec ne, protože nevýhody silně převažují nad výhodami. Ono by spíš bylo lepší si neničit Zemi.  

• NASA pořádá železnou neděli? A´t tam pošlou naše sběrače kovů z 90-let a ti jako bonus uklidím i Velký vůz.

• Nejlepším řešením by nedělat dlouhodobé lunární (ani jiné) mise. Užitek nemůžer převýšit nepředstavitelně obrovské náklady, zvláště v dnešní době, kdy roboti zvládnou potřebné věci na Měsíci lépe než lidi. Měsíc opravdu není vhodné místo k životu.

• Úplně normálně... odpad sypat do černé díry...

ču: 007777666/0000

Diky.

• Spalovací pec na jaderný pohon. Pomalé řízené štěpení. Produkt vyfouknout do kosmu.

• Já bych spíš volil úplně obyčejný ale jemnozrnný drtič. Směs pak slepit; na to by stačil měsíční regolit, zahřátý mikrovlnkou, aby spojil drť do nějakých prefabrikátů, a ty pak někde užít třeba ke stínění, protože konstrukční pevnost takových tvárnic bude na houby. Zastíněný objekt ušetří na termoregulaci a sníží nepříjemné pnutí mezi osvícenou/odvrácenou stranou. Zase je fakt, že jaderná pícka by mohla sloužit jako stáložárný vytrvalý zdroj :-)

• Dobrý den,

skvělý článek, jen by bylo super informovat o té soutěži dříve než 4 dny po skončení registrace. 

Jsem součástí studentského start-upu zaměřený přesně na toto téma o této soutěži jsme se bohužel dozvěděli až z tohoto článku a tak se nedokážeme již přihlásit. Přitom jsem pravidelný čtenář tohoto webu takže vím, že s včasně vydaným článkem bychom to stihli.

No nic tak snad do příště.

R.S.Mašek

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit