Nezůstávejte po půlnoci vzhůru, nabouráváte si tím psychiku, upozorňují vědci
-
Tento článek mi připomněl mojí ne až tak dávnou minulost. Po rozchodu s přítelkyní jsem téměř rok měl problémy se spánkem a čím později v noci bylo tím víc mě nutilo si v hlavě přemítat staré výčitky, ale i ty nejkrásnější společné momenty. Ani už nevím kolikrát jsem v těchto momentech prožil panickou ataku. Tepovka na 160-170 když se člověk snaží usnout. I přes snahy o zlepšení celkové spánkové hygieny nešlo spát a běžně jsem usínal ve 2 v noci a po 3 hodinách spánku budíček. Ani nevím co mi nejvíce pomholo se z tohoto kola dostat ven. Nejspíše to byl čas od rozchodu a dlouhodobá snaha chodit spát dříve a celkově řešit tento problém. Byly dny kdy nešlo prostě usnout ani se uklidnit, zkoušel jsem různé čaje, meditace, sprchu. Osobně mi nejvíce pomohlo zaměstnat mozek nad jinými věcmi jako čtení knih či poslouchání podcastu s náročnějším tématem jako je VOXtv a z knih třeba Bohatý táta, chudý táta. Když mi ani tyto věci nepomáhali tak poslední možností byl kratom z www.batar.cz který mě trošku zklidnil, odvedl bolesti a pomohl mi usnout. Obecně nejdůležitější je přiznat si problém a dlouhodobě na něm pracovat, někomu pomáhá si o problémech povídat. Hlavně uprostřed noci nezapomínejte na to kdo a čím jste.