Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tuhle nemoc už popisoval Hippokrates!

    Od kdy je jégl AVE???

  • Někdejší velký skeptik v otázce původu lues, pan George ARMELAGOS, se původu této nemoci z amerického kontinentu dříve jen smál – dokuď  se v osmdesátých letech dvacátého stoleti nepustil do vlastních výzkumů na tomto poli. 

    A nestačil zírat: vše, co objevil, tuto teorii "pokolumbovského" výskytu nemoci v Evropě potvrzovalo.  Včetně genetické analýzy onoho původce lues (syfilis) - Treponema pallidum - již opakovaně provedl u různých vzorků před několika lety. 

    Posledním argumentem pro skeptiky, popírající původ lues z amerického kontinentu, zůstávala série koster starších, než bylo datum Kolumbovy výpravy. Tyto kostry měly údajně vykazovat znaky tohoto onemocnění. 

    Pan Armelagos však kostry (resp. histologické preparáty z nich, včetně preparátů z podezřelých míst v nich) pečlivě prozkoumal a došel k závěru, že změny na kostrách nejsou změnami pro syfilis typickými. Z toho vyplývá, že neexistuje, respektive - do této chvíle nebyla nalezena -  žádná "předkolumbovská" kostra, prokazatelně touto nemocí poškozená.

    • S tím ovšem nesouhlasí zjištění, že už Vikingové z Ameriky pravděpodobně - dokonce velmi pravděpodobně - mnohem dříve zavlekli do Evropy onen mikrob Treponema pallidum, syfilis způsobující - a ve třetím stadiu devastující myšlení postižených jedinců. 

      Popis nemoci, připomínající syfilis byl na severu "starého kontinentu" znám dávno před tím, než Kolumbus vůbec na západ přes Atlantik vyplul, aby učinil objev Nového světa. 

      Nemoc, jejíž popis odpovídá syfilis, se na severu Evropy tedy  šířila už dříve, jak lze soudit podle záznamů tehdejších lékařů a ranhojičů.  Nebyla však - ani její původce -  exaktně rozpoznána, natož popsána.

      Tuto hypothesu podporuje výzkum, prováděný na universitě v Curychu/Švýcarsko. Tamní vědci analyzovali materiál z mrtvol hrobů celého světa (zvláště pak z Finska, Švédska, Estonska a Nizozemska genetický materiál - včetně bakteriálních genomů - mezi nimi nalezli i genetický materiál bakterie Treponema pallidum.

      A teď - kde je vlastně pravda?

      • veritas est in puteo,,,,četl jsem i o syfilis v antickém Římě,ale nevěřím tomu,to je všechno zatíženo politickou propagandou,,ale jak se ta syfilis u indiánů projevovala? Současná syfilis ,indočínská růž,je typická okamžitým přechodem do posledního stadia.V tehdejší populaci indiánů se mohla projevovat úplně nenápadně.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit