Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Při čtení takového článku je mi líto, že nejsem vědec. 

    Koumat za dobrý peníze nad takovými problémy.....Ach jo....oči na pozadí skotu, vliv zemské deklinace na směr čůrání psů, jazykové odlišnosti v trylku skřivanů.....Všechno nosné problémy civilizace.....

    Proč vydrží tak krátce? Jako vždycky, aby výrobce víc prodal a víc vydělal. Je to i bez vědy docela jasné.

  • Hlavně, aby si ta dáma na tom obrázku oholila všechny vousy. 😀

  • Jirka_26

    Žiletky, vyráběné u nás, začali mít kvalitu až v momentě, kdy jsme koupili licenci už nevím od koho a hlavně typ Platinum vydržel docela dlouho. A ono také záleží na tom jaké má kdo vousy. Tvrdé a ležící jsou problém nejen pro žiletku, ale obecně na oholení na hladko. Na ty předchozí typy, které vydržely jen několik málo použití vznikla ostřící pyramidka. Ona fungovala, ale problém byl, že postup "ostření" byl kapku složitější a vlastně tupou žiletku takto naostřit nešlo, jen udržovat její ostří po velmi dlouhou dobu, vynálezce tvrdil, že půl roku. Základem byla pyramidka podle egyptských pyramid (dodržet úhly) z nekovového materiálu, stačil papír, dřevo, plast, kde se v třetině výšku vytvořilo definované místo pro žiletku tak, aby byla vždy přesně ve stejné poloze. Pyramidka se musela postavit stěnou na sever a zafixovat proti posunutí, žiletka se do ní vkládala okamžitě po oholení a vždy stejnou stranou (žiletky mívaly ostří očíslovaná, což pomáhalo). Nová žiletka se měla do pyramidky vložit dva týdny dopředu a nechat ležet a teprve poté začít používat. Pokud se tento postup nedodržel, nefungovalo to. Postupem času se na pyramidky díky vyšší kvalitě licencovaných žiletek zapomnělo a když klesla cena balíčku 5 ks na 5,50 Kčs, ztratila význam úplně.

    Na netu je ten patent k nalezení s přesným popisem.

  • Je zajíímave, že žiletky vyráběné kdysi Diu Jevickem vydržely  holení skoro celý  měsíc  (holil jsem se každý druhý den). Jakmile to převzalo Gillette a vyrábějí je v Rusku, mám problém oholit se 2 X.  Myslím,  že je to zaměr firmy, abychom si kupovali drahé strojky i čepelky..

    • Potvrzuji, že "vydržely celý měsíc" - stačilo je po každém holení opláchnout a ve skleničce nabrousit břit... 

      Nezabralo to ani deset minut po každém holení...

      Bez tohoto procesu se tehdejší žiletky - zvláště provenience CCCP - používaly rovněž k prevenci zbytnění prostaty, kdy jeden při (už při prvním) holení "ucvrkával" do trenek. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit