Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kmotr

    Ke grafům mám několik drobných poznatků:

    Jen jedna ze studií předpokládá nekonečný růst znečištění, ostatní se přiklánějí k vrcholu kolem roku 2050 a pak pokles znečištění...

    Pokud bych měl z těchto grafů se znalostí dnešních technologií, pokroku, přijatých opatření a civilizačního vývoje tyto grafy updatovavat na dnešní stav, nenalézám ani jednu přesvědčivou shodu.

    I nadále bude docházet ke zhoršování životního prostředí, nárůst nebude nekonečný do roku 2070-75, ale bude neustále rostoucí s postupným zmírňováním sklonu křivky od roku 2050..., ale nijak výrazným, možná se bude splošťovat až někdy těsně před rokem 2100, kdy se začne projevovat dlouhodobější působení poklesu civilizace.

    Ano civilizace už tolik strmě neroste a zpomaluje, kolem roku 2050 se zploští a kolem roku 2075 začne klesat.

    Zdroje je téma, které by mělo být více rozděleno, například zdroje ropy budou klesat, ale nijak výrazně, ale postupně, je možné že se k roku 2100 přiblížíme na minimum. Zdroje plynu také budou klesat, ale ještě pozvolněji než ropy, asi tak polovičním tempem. Zdroje uhlí se kolem roku 2050-60 stabilizují, lze předpokládat celosvětový útlum těžby na minimum.

    Křivka jídla, bude kolísat a to až do roku 2070 kdy se začne projevovat pokles civilizace, pak se začne stabilizovat. Kolísání bude odrážet různé vlivy počasí, znečištění apod.

    Naopak technologický vývoj se nezastaví, pokud nenastane globální jaderná válka, která by obrátila smýšlení a zájmy celé lidské civilizace, lze předpokládat neustálý technologický vývoj, byť třeba pozvolným tempem i po roce 2050, ale neustále bude docházet k vývoji technologií a to především v zaměření na zvýšení soběstačnosti, snížení ekologické zátěže, vývoj technologií z obnovitelných zdrojů atd.

  • angus_robinson

    Se zájmem jsem si přečetl příspěvky o zdrojích a migrantech co zlikvidují civilizaci. Tak si říkám, jestli se někdy někde nějaká civilizace zhroutila a žádná mě nenapadá. Všechny se postupně přetransformovaly do něčeho jiného a transformace je nevyhnutelná i tuná zde a máme nádhernou možnost ji sledovat v přímém přenosu. Každou novou generací se mění hodnoty a cíle lidí a ona modla ekonomického růstu ustupuje do pozadí, protože proč by měl mít člověk víc a víc, když si to neužije? Boty obuješ jen jedny, tak proč kupovat další a další? Auto za sto tisíc z druhé ruky jezdí stejně jak novinka za pět milionů.  Ano, kupují si někteří luxus, ovšem ten je jen prostředek k tomu hlavnímu. Lidé nechtějí ani tak víc a víc zbytečností, chtějí spíš uznání a ocenění ostatních. Někdo je raději, když se na něj smějí, jiný si libuje, když pouští hrůzu. Ekonomický růst sám o sobě zajde na svou bezcenost, ale civilizace bude pokračovat.  Pro prarodiče měl cenu dobytek a půda, rodičové ujížděli na dobrém zaměstnání a růstu majetku, já už jen udržuji status quo, moje potomstvo má cennosti ve virtuálnu a pokud se nějakým zázrakem rozmnoží, jejich děti budou mít takový obrovský výběr, že budou volit mezi červenou nebo modrou pilulkou. Na co zdroje, když se dá recyklovat všechno do nekonečna. Migranti jsou umělý problém. Sám jich znám hromadu a určitě se jich nebojím, ať je to rodina z Vietnamu, Ukrajiny, Indie, nebo Nigerie.  Bojí se jen hlupáci, co za sebe raději nechávají myslet jiné, kteří jim vysvětlí, čeho se bát.  Já jsem taky hlupák, ale beze strachu z čehokoliv a o kohokoliv.  Civilizace zanikne? No a co. Na jejich základech vyroste jiná. Komu to vadí? Občas mám dojem, že i mé děti jsou jiná civilizace. Lepší, chápavější a moudřejší než jsem byl já. Takže hurá do zániku!

  • V principu, zdroje na zemi jsou vyčerpatelné lidmi, nikoli přírodou.

    Nárůst populace je neudržitelný.

    Přírodě jsou lidi úplně jedno a pokud bude chtít, tak tento druh ze světa zcela odstraní.

    Východ končí a začíná na západě, takže přesun práce se posune z východu na západ, což v západních civilizacích vyvolá velký existenční šok.

    Pak přijde světová revoluce a bude jeden bůh na zemi a jeden na nebi a asi to bude ten židovský.

    • DacanStrom

      Vyčerpání zdrojů je v přírodě úplně běžné, sloni, nebo kobylky si dokáží zdevastovat (prožrat) životní prostředí stejně, jako lidé a pak následuje snížení jejich populace na pár let, než se příroda vzpamatuje.

      Lidstvo se dokáže uživit i na malém prostoru, planeta by v pohodě uživila desítky miliard lidí, nám stačí pro obživu 10M populace pár set km2 zemědělské půdy, bláboly o nesoběstačnosti jsou kecy, prostě se místo brambor vyplatí pěstovat řepka a brambory dovézt, objem zemědělského vývozu a dovozu jsou podobné a stále je tu spousta půdy, která leží ladem. Největší úbytek má na svědomí zalesňování, logistická centra a výstavba je menší problém a i to lze vyřešit přesunem infrastruktury a průmyslu pod zem.

      Já bych tu budoucnost zase tak černě neviděl, sice není ani růžová, ale lidstvo si už nějak poradí a nějak se přizpůsobí, dává to mnohem větší smysl, než vyhazovat prostředky a energii na boj s něčím, co lidé nemohou moc ovlivnit, natož způsobit. Příroda je ve srovnání s lidmi mnohem mocnější a pracuje s energiemi a množstvím o několik řádů vyšší, než lidstvo.

  • lubos.brejcha

    Zdroje jsou prakticky nevyčerpatelné nebo se dají zaměňovat. 

    Když lidem dojde ropa v zemi, budou ji vyrábět z uhlí, když nebude ani uhlí, vyrobí motory, které ropu nepotřebují.

    Když lidé budou mít pocit, že se nevejdou na Zemi, tak budou bydlet na Marsu nebo jinde ve vesmíru.

    Autoři nepředložili žádný argument dokládající, že by neustálý ekonomický růst nebyl možný. Jen kupu populistických nesmyslů.

    • pán je hloupější

      • GregorMoldavit

        To vůbec hloupé není, ale ty na to rozumově nemáš.

  • ryba

    Žijeme  v době kdy se začínají naplňovat dlouhodobá proroctví o konci světa.Mnoho lidí tomu nevěnuje pozornost a možná, že pro svoje zdraví dělají dobře.Mně osobně znepokojuje obrovský nárust popuace v Africe.střední Americe avůbec v zemích,které svým složením obvatelstva nejsou schopné samostatného hospodářského života a jsou odkázány na podporu ostatních států čímž vůle pracovat a tvořit pro sebe rapidně klesá.Dějiny ukazují,že zánik předešlých civilzací způsobovali nájezdníci jinými slovy barbaři.A státy na to nebyly a nejsou ani dnes připraveny .. Není ani jednota názorů a připravenost na obranu proti připraveným milionům migrantů a  potlačení jejich přílivu.. Některé státy by raději  krmily nenasytné a přibývající  krky svých budoucích nepřátel. a to je cesta do pekla neboť tím jim umožní se ozbrojit a nastane krutá válka,kde zvítězí ten kdo bude lépe připraven.Státy ztrácejí svůj lidský pud sebezáchovy,jak zřejmě to udělali civilizace zaniklé před námi.Nevím zda potom NATO by bylo schopno zasáhnout v náš prospěch.

    • angus_robinson

      Proč vás proboha znepokojují čísla v atlasu? Já kroutím hlavou nad tím, že afričani nevymírají na AIDS, když ho prej má třetina a podle vědců už měli vymřít. Ti se o sebe dokážou postarat.  Byl jsem v JAR, Zimbabwe, Mosambiku, Zambii. Sice v minulém století, ale lidi byli fajn. Horší ti jejich vládci. A to je tak asi všude stejné. Raději budou poslouchat podvodníky, co jim nakukají, že se budou mít líp, když oberou bělochy, bohaté, sousedy, co se snaží. A tak se kradlo, znárodňovalo, elita na tom vydělala a lidi mají ještě větší bídu než za bělocha.  Ti lidé jsou zvyklí poslouchat a jít s davem a kdo jim naslibuje, ten je bůh.  Lidi jsou všude stejní.  Afričani jsou úplně stejní jak češi.  Jedni poslouchají kalašnikovy, druzí demokraticky zvolené zástupce. Poslouchat sebe sama se nenosí. Je snadné přečíst proroctví, horší je ho napsat, ale úplně nejhorší je věřit tomu, že každý sám je strůjcem svého štěstí. Ne Rybo, NATO tu není ku tvému prospěchu. To jsi ty sám.  Dělej co tě baví, buď prospěšný hlavně sám sobě a když budeš sťastný, pomůžeš všem okolo aniž bys hnul prstem. Koukni na Ježíše. Nikde jsem nečetl, že by hákoval pod bičem otrokáře a spoléhal na vrchnost, že vyřeší jeho problém. Vyřešil ho sám. :-)

    • DacanStrom

      Proroctví o konci civilizace jsou staré stejně, jako samotné civilizace. Lidi potřebují bubáky a hranice od - do, protož nic netrvá věčně.

    • lubos.brejcha

      Nechápeš jak funguje svět a společnost. Nevíš nic o migraci, složení obyvatelstva ani o tom jak fungují státy. 

      Nejprve se nauč jak se učit tím, že pochopíš kritické myšlení a potom se začni učit třeba ekonomii, která tohle řeší.

      • Pokud by šel zástup právníků a ekonomů do moře a všichni tonuli lidstvu to neublíží.

        • DacanStrom

          To ne, ale zasviní moře.

  • DacanStrom

    Zdroje jsou, ... 😉

    Postupným zvyšováním životní úrovně ve světě dojde k omezení porodnosti a po dosažení vrcholu začne lidí ubývat. Zároveň poroste eko-povědomí obyvatelstva a lidi se obecně přestanou chovat, jako prasata. Zemská kůra je silná desítky km a prozkoumána a vytěžena je jen nepatrná část, mořské dno je prakticky netknuté a většinu materiálů lze zaměnit za nové a s rostoucím tlakem na kvalitu se omezí výroba nekvalitních šmejdů, které nikdo nebude chtít. Tihle alarmisté budou pořád strašit, ale životní prostředí vyspělých průmyslových zemí se za těch 50 let rapidně zlepšilo právě díky zájmu veřejnosti o životní prostředí a stejné je to i u rozvojových zemí, jako například Čína, kde po otrávení svého prostředí začíná prosazovat i udržitelný rozvoj, který je k prostředí šetrnější.

    • angus_robinson

      Jak si představujete světovou životní úroveň, že lidi se mají tak dobře, že soulož je otravná práce? Mě napadá maximálně celosvětové připojení do Matrixu.  Si myslím, že za 50 000 let jde životní úroveň jen nahoru a přesto populace stoupá. Klesá jen díky nemocem a válkám.  Porodnost v některých regionech klesá, nikoliv populace.  Lidi se chtějí množit a vysokoživotněúrovňoví jedinci, jimž příroda nenadělila schopnost reprodukce se snaží pomocí vědy svůj hendikep oblafnout i za cenu snížení své žú. 

      Životní prostředí je zatím jen takový shora naroubovaný marketing a s nějakou sebereflexí jedince na méně zatěžující aktivity to zdaleka nedozrálo. Odpadu se produkují mraky a pak se řeší kam s ním, poněvadž je to byznys.  Ať jdu kamkoliv, všude po zemi sbírám roušky a respirátory. Ne že by mi na té zemi vadily, mě spíš prudí, že to má každý na háku a životní prostředí řeší v bedně nebo na fejsu, ale bez problému vyhodí obal od potraviny kam se mu zamane.  Pak vidí staříka, jak opíraje se o klacek horkotěžko sbírá odpadky, aby je alespoň dal do koše a semínko ekologického povědomí začne klíčit.  Vždycky někdo pomůže a možná si příště rozmyslí zahodit odpad jen tak.  Já býval taky dacan co kolem sebe trousil kdeco a takový obal od oplatku na mě přímo křičel ať ho zahodím, však mě nikdo nevidí a dělají to všichni. Pak jsem ale našel důvod, proč odpady nejen netrousit, ale ani nevytvářet a když už, tak sám smysluplně recyklovat. Nechci, aby moji DNA našli budoucí ekocvoci a hrdinové sociálního kreditu na kdejakém kusu plastu. A navíc plastový odpad lze pomocí tlakové pyrolýzy zpracovat na palivo pro kogenerační jednotku vyrobenou ze starých aut.  Vy chcete hledat zdroje v mořích a tak? Vidíte, někomu stačí odpad. Cirkulární ekonomika není všespásná, je jen jednou z mnoha cest.

      • DacanStrom

        Pyrolýza plastů je dost energeticky náročná spolu se svozem pak bude energetická návratnost dost mizerná a dělá se to nejspíš jen proto, že o ten vytříděný plast není zájem, když je levnější a jednodušší vyrobit plasty z ropy. Sběrné dvory jsou plné vytříděného plastu, který se vozí na skládky, kde se to pěkně zahrne spolu s se směsným odpadem. 

        Jak je na tom taková kogenerace ze starého motoru s emisemi a certifikáty? Jakou to má eko - třídu? O kolik je to lepší, než ty petky pálit ve starých kamnech?

        Být prase je o výchově a okolí, ve kterém žijete, u nás se moc respirátorů neválí a ani čmáranic po zdech moc není, protože i ti mladí cítí, že bez nich je to hezčí a kdo má potřebu se realizovat, tak jde tam, kde to nikomu nebude vadit.

        • Vorel

          Mám jen jedinou připomínku, a to k energetické náročnosti pyrolýzy plastů. V tom pravdu nemáte. Dobře vyvážená pyrolýzní jednotka se umí o svůj provoz energeticky postarat (produkuje plyn a kapalné uhlovodíky). Vnější zdroj je v zásadě zapotřebí pouze v najížděcí fázi provozu. Produkovaná plynná fáze stačí k provozu docela výkonné elektrocentrály, takže provoz je z pohledu elektrické energie soběstačný. Kapalná fáze jde potom k dalšímu zpracování, je to něco jako surová směska k použití do traktoru (starej Zetor na to dokáže jezdit). Něco jako surová ropa s trochu specifickým složením.

          S ostatními díly Vašeho příspěvku nepolemizuji. 😉

    • Asi souhlas

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit