Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Darius

Lior Shamir tvrdí, že jednou z možných příčin, že pozorujeme převážně jednosměrnou rotaci galaxií, je, že náš vesmír rotuje v podstatě od svého vzniku.

Jak může vzniknout rotující vesmír? Jedině tak, že rotuje v rámci vyššího rozměru, tedy prostoru vyšší úrovně. 3D-vesmír, tak potřebuje minimálně 4D-prostor. 4D-prostor vznikne buď lokálně - extrémním gravitačním působením černé díry - nebo existuje v rámci 4D-vesmíru, tedy od začátku světa, kdy měl vesmír možná ještě více rozměrů (říká se, že až 11). Ale časem zdegradoval na tři až čtyři prostorové dimenze a jednu až dvě časově dimenze. (Existuje ještě další možnost, že čtvrtá dimenze prostorová a druhá časová dnes existují už jen v nějaké zbytkové, degradované, redukované formě, takže existujeme v podivném 3,5-dimenzionálnim vesmíru, přesněji řečeno v 3,5D-1,5T-vesmíru.)

Teorie, že 4D-prostor vznikl buď lokálně, nebo se vznikem vesmíru, mohou platit současně. A to právě v případě, že celý náš vesmír vznikl uvnitř lokální černé díry.

Hodí se podotknout, že teorie 4D-vesmíru pomáhá také vysvětlit, kde se nachází temná hmota, kterou v našem 3D-prostoru (který tvoří možná povrch 4D-vesmíru) nemůžeme vidět.

• Mordred_Pendragon

Děkuji za tento názor, přesně k hodně podobným závěrům jsem dospěl i já. Podle mě vlastně časová dimenze ani neexistuje. Domnívám se, že veškerá energie a potažmo hmota se v určitém směru konstantně pohybuje rychlostí světla. Podle mě jde spíše o polarizaci v čtyřrozměrném postoru a rychlost světla je konstanta, která se nemění, mění se jen její směr v tomto čtyřrozměrném vesmíru a na základě toho energii vnímáme buď jako energii nebo jako hmotu s různou hmotností. Vnímání času je pak spíše vnímání změny souřadnic. Proto i "čas" v různých částech vesmíru a při různých rychlostěch ubíhá různě rychle.

• Darius

Je ještě jedno řešení - vesmír má o jeden prostorový rozměr víc a rotace našeho 3D-vesmíru uvnitř 4D prostoru způsobuje obdobu Coriolisových sil, které determinují směr rotace v určité části vesmíru.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit