Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ještě tam níže, co prohlašuji 3-4 roky o současném ženském tennise na WTA tour v podstatě stejně pojmenovala nyní na posledním Roland Garros jeho ředitelka a bývalá výborná hráčka Amelie Mauresmo, když prohlásila, že díky nízké atraktivitě současného ženského tennisu nemá možnost zařadit žádný zápas ženské dvouhry do té tzv. atraktivní night session..

  • https://www.idnes.cz/sport/tenis/turnaje-zpravodajstvi.A230303_190050_tenis_rou?zdroj=vybava_recombee

    k tomu turnaji v Doha a možné trofeji pro Jirku Lehečku, kdyby přešel přes Andyho, jsem včera zapomněl ještě tohle. Ve finále by ho tam čekal totiž Medvěděv, a to je hráč s drtivou bilancí na hardu. Včera to jen potvrdil, když v Dubaji porazil Djoka. Ty výroky Alexe a jeho trenéra na adresu Jirky byly hodně zvláštní. U jeho trenéra bych to přikládal psychologii, chtěl Alexe, který btw včera zase prohrál s Rublevem, kterého by porážet měl, namotivovat, že už je tzv. zpět a poráží zase top hráče. Ale pokud chce Jirka opravdu mezi top hráče, tak musí začít vyhrávat turnaje, pač celá ta top 20 je právě vyhrává, nebo se dostává do jejich finále. Z toho jim naskakují body.
    Medvěděv je pak absolutní špička, výše než Andy Murray po zranění a v tomhle věku, ten výrok byl opravdu zcestný.. I když Meďu dostal na první místo žebříčku jen jeden povrch, tak to byl právě ten hard. Ale Jirka by s ním měl problém i na jeho slabších površích - antuce nebo trávě, kde jsem ho viděl vyhrát první turnaj až minulou sezonu někde v Holandsku tuším. To jsems e ještě díval na pavouka, kdo tam proti němu nastoupil, pač spojení Meďa a travka moc nejde dohromady. :)
    čiže bych to bral zatím s rezervou, pač ten skok z nějakého 40.-50. místa na žebříčku do TOP 20 je ten nejtěžší a nejdelší. Ta první třicítka na světě už má opravdu velký talent. Možná tam někteří pracují hůře než Jirka, ale tím talentem se furt můžou v kritických chvílích před něj dostat. Já mám ale raději hráče jako Jiří, kteří jsou dříči nehledě na míru talentu, kterou dostali, než kluky jako Nick Kyrgios třeba..

  • https://www.idnes.cz/sport/tenis/jiri-lehecka-tenis-vzestup-zverev.A230228_185524_tenis_ald

    myslím, že tenhle výrok trenéra Saši Zvereva byl spíše takovým psychologickým povzbuzením Zvereva, který se po těžkém zranění dostává horko těžko zpět do formy. Vždyť Saša prohrál zkraje roku s kdekým. A obecně každý, kdo tennis sleduje, tak ví, že největší překvapení bývají na úkor favoritů v tennise vždy zkraje sezony, kdy jdou tenisti po dovolených rovnýma nohama do sezony z fyzické přípravy, protože volno vybírají většinou v listopadu a části prosince, pak jsou Vánoce a pak už pomalu ladí na sezonu. Jirka je dříč, ale do té TOP 20 fakt potřebuje i talent a úderovou jistotu. Tohle má Tomáš Machač, ale zase možná nemá tu píli Jirky, popř. ho sužují zranění, nebo mentální nedostatky, fakticky nevím, protože o něm není vidu slechu tím, že hraje převážně challengery a nemá body na přímé nasazení na ATP podniky a hrát neustále kvaldu vyčerpává a nepřináší to faktický obraz o hráči, což poznala třeba nyní i dosti fyzicky nadupaná Linduš Nosková v Austrálii, kdy prohrála po serii snad 8-9 zápasů, které musela odehrát ve 12ti či kolika dnech, s hráčkou, kterou by normálně porážela, nebýt unavená. Hlavně v náročnějších klimatických podmínkách to pak výsledky zkresluje a myslím, že mívají v tom nástupu na ATP tour výhodu spíše hráči-dříči tím, že je nutnost se prokousávat kvalifikace. Spousta talentů propadne sítem a zůstane na challengerech - zmíním třeba Rudyho Moellekera, nebo Kuhna ze Španělska, Rodionova, kteří nesplnili vůbec očekávání, která jsem do nich vkládal třeba já a kariéru dohrají evidentně max. na challengerech.
    Pokud jste ale jen dříč a chybí vám talent, pak narazíte velice brzy na své limity. a já ty limity Jirky Lehečky bohužel vidím max. do té TOP 30 a i to by mě překvapilo. Podle mě s ním mladý trenér Navrátil udělal super práci, protože se nachází ve svých 21 letech někde hodně blízko svého kariérního maxima. Limity Tomáše Machače naproti tomu vůbec neznám, právě protože je nemá šanci předvézt tím, že se nemůže dostat přes ty challengery, ale už vypráskal pěknou řádku výborných tenistů.
    Hodně se zmiňuje Jirkovo finále na nedávném turnaji nadějí. Ale ten turnaj byl velmi devalvován odhláškami některých tenistů, Jirka měl opravdu lehounkou skupinu a i tam se velmi, velmi trápil s pro mě úplně neznámými Italy, rozhodně ne kvalit Musettiho třeba. Ta druhá skupina byla naproti tomu pořádně nabitá, takový Huesler nyní porazil Sašu Zvereva třeba taky a být Jirka v té druhé skupině, nevím, jestli by to dopadlo pro něj podobně. Pro mě nejsou měřítkem jeho limit vítězství nad opravdu velmi nevyzpytatelnými hráči jako Rublev, nebo Auger, popř. stále max. na 50% hrajícím Alexem po zranění, ale právě ty jednoznačné prohry s Nakashimou nebo Tsitsipasem, protože hlavně Naku by měl už porážet, ten ustrnul neuvěřitelně. Naku sleduju, stejně jako Sebika Kordu snad 5 let, stejně jako Tsitsiho od univerzitních let v USA. A Sebík už je dnes před ním, jakože začínali na stejné startovní čáře, dokonce se dávaly vyšší naděje Nakovi. Psal jsem před 2 roky, kdy se Sebika chytil Radek Štěpánek, tehdy v průběhu Rolland Garros předminulý rok, že Sebík půjde do TOP 20, že udělal velký skok, a už je jí blízko. Ale co mu to dalo práce. Pokud o Jirkovi tvrdí Saša a jeho trenér, že je na TOP 12, Sebík by musel být v TOP 3 tvrdím, pač jeho talent, úderová jistota, je prostě mnohem výše.. Ale trápí ho zranění navíc, v čemž může mít Jirka výhodu, protože jak je dříč a drží mu tělo, tak může stejně jako Rublev nahrát body. Rublev hraje v podstatě každý turnaj, proto tvrdím, že je tak vysoko, že mu drží zdraví. A těží hlavně z bodování na menších turnajích, které vynechává ta absolutní špička často, tzn. 250tky. Jinak píšu už snad 5 let, že to je hráč, který může jednou, za 3-5 let porazit někoho ze špičky, ale prakticky každý den, a to i ve své největší formě, může prohrát s kýmkoliv na světě. A Auger je něco podobného v bledě modrém.. Akorát, že Auger je pro mě světová jednička v hale současnosti. Kdyby se hrály turnaje jen v halách, tak je v první trojce a naplní ty očekávání odborníků. Ale všude jinde dokáže prohrát s kdekým. A to jsou hráči právě, které nachytal Jirka a porazil je. Prostě trefil ten jejich malátný den.

    • Jinak se asi s odborníky jako laik shodnu, že generačními talenty jsou
      Alcaraz, Sinner a právě Saša Zverev, který má se Sinnerem podle mě
      nejlepší techniku úderů na okruhu. I lepší než Djoko, kterého mám hned za nimi jako nejlepšího hráče na returnu na okruhu..
      Bohužel jen Carlitos zatím naplňuje
      to, co jsem o nich kdy řekl v začátcích kariéry. Pač Yannick Sinner, netuším proč, už tak
      3-4 roky není v TOP 5 a Saša má problémy s mentalitou a povahou jako
      takovou, což často dokumentuje i jeho chování na kurtu i teď ve věku,
      kdy už by měl mít rozum. Proto nejsou schopni vytěžit ze svého
      extrémního talentu maximum. Podobný talent už má na okruhu jen Nick
      Kyrgios, o kterém jsem zase před rokem a půl psal, že má šanci nyní, kdy
      má podle mě konečně životní přítelkyni, hodnou holku, která ho bere
      takového, jaký je, dosáhnout maximum toho, co je s jeho přístupem reálné
      a vím, že Nick byl chvíli nyní i v první desítce, což se mu snad za celou
      jeho kariéru zatím nepochopitelně nepodařilo. Půlku prize money z tohoto období od seznámení s tou australskou modelkou, by měl dát ji, protože ho vede životem za ruku tak, jak to nedokázali působením na něj ani jeho rodiče, tvrdím.. Což je mimochodem nepochopitelné..
      Všichni tihle by měli být světovými jedničkami nějakou dobu jejich kariér. ale podařilo se to v té hegemonii, kterou jsem očekával a proběhla minulou sezonu a probíhá vlastně stále, pokud není zraněný, jen Carlitosovi. Pač Saša byl v kariéře nejlépe 2. na světě a Yannick má problém se právě, byť jen na týden dostat do té TOP 12. Saša tam vidí přesto našeho Jirku, což je objektivně prostě hráč ještě o dva levely pod Yannickem Sinnerem, tvrdím.. ale rád se budu mýlit, jako to říkám v životě vždy, bohužel se to děje málo, protože zároveň si vždy promyslím a nastuduji, než o nějakém problému sdělím nějakou informaci nebo vlastní závěr. Jirkův tennis mám nastudovaný poměrně dobře, stejně jako všech, o kterých tady píšu. Nevyjadřuju se třeba o mladém Menšíkovi, protože jsem ho ještě neviděl hrát, navíc ho čeká nyní přesun na challengery a tam se teprve dá něco predikovat.
      Navíc si bohužel myslím, že mužský tennis není ženský ani v tom, do kdy se takový progres dá nastartovat. Tzn. Jirka už by nyní, tvrdím, musel být někde kde Sebík, tzn. min. TOP 30, takový skok zkrátka od něj nečekám jako bych ho nečekal od nikoho. V mužském tennise se prostě zázraky jménem Bára Krejčíková nemají šanci stát, tam je vše dáno do těch 21-2 let, tam už prostě musí hráč prokázat, kde jsou jeho limity s tím, že třeba Tomáš Machač nemusí na tu TOP 30 dosáhnout, ale tvrdím, že na ni má a může se tam ještě v průběhu kariéry dostat, pokud přidá v práci, najde dobrého mentálního kouče, nebo ho přestanou sužovat zranění. Prostě každý tennista se ukáže do toho věku 21-2 let max. tvrdím, pak už je to dáno..ta tenisová kariéra je krátká.
      A navíc s věkem už přicházejí zranění a výpadky bodů, byť máte nárok na chráněný žebříček snad na půl roku. Do toho se ale zespoda každý rok tlačí noví talenti. S tím taky mužský tennis, narozdíl od ženského, nemá problém.
      ženský tennis přišel o hodně ztrátou Sereny, tvrdím. A špatným rozhodnutím Sabalenky, která štěpila síly nepochopitelně mezi čtyřhru a dvouhru. Nyní to, se mi zdá, na dobrou radu někoho, omezila, ty starty ve čtyřhře. Ona má totiž dosti zavalitou postavu a může ji to vyčerpávat podstatně více než takovou Báru Krejčíkovou, která asi přestala jíst karbohydráty (tuším říkala, že miluje brambory, což jsem se vyděsil, pač jsem si říkal, kde by mohla být, kdyby tuhle antistravu sportovce nejedla.. :)  ) nyní po těch zraněních (dost se změnila její somatika postavy i ve tváři prokoukla, podobně sáhli před pár lety do stravy určitě i Petře Kvitové, krom možná i změny antiny, kterou měla zjevně vysokohormonální, protože se hodně zavodňovala, psal jsem to ještě předtím, než zmínila problémy s periodou u tenistek, šlo to vidět z nafouklého bříška).
      Každopádně souboje Sabelenky a Swiatek mohly zachránit současný ženský tennis, než doroste generace např. Češek jako Linda Nosková, jsem zvědavý na Brendu, už by měla začít tuhle sezonu dosti zlobit i ty hráčky TOP 10 tvrdím v tom, jak je dnešní ženský tennis opravdu so-so..

      • pro ženský tennis je jinak tragédií třeba umístění takové Jabeur v žebříčku. Zíral jsem nevěřícně, když přijela po covidu do Ostravy na turnaj, myslel jsem, že jede z nějakého fast foodového festivalu k nám tady na kebabový - ta africká strava plná pšeničné mouky ji dala pěkně zabrat. Navíc u téhle hráčky vůbec nepoznáte rozdíl, pokud ji vyměníte tenisák za pěnový míček. Tohle je asi nejvíce retro tenistka na okruhu. Jako by se v jejím případě zastavil v ženském tennise čas. Hraje ho jako z éry Steffi Graf, akorát v éře Steffi by právě nebyla ani v TOP 30, tvrdím. Tolik výborných hráček tehdy bylo a nepustilo by ji tam zkrátka.
        Těšil jsem se na její souboj s Lin Noskovou, pač jsem věděl, že ji i v takhle mladém věku vypráská z kurtu tím celoplošným tenisem (Jabeur stačí honit a zvýšit ji tepovku, pač má permanentně nadváhu prostě..přesto takhle nepřipravená je v první trojce WTA - nepochopitelné), který Lin hraje a tohle + její univerzálnost stran povrchů ji dostane do TOP 10. A ty prvky mužského tennisu v její hře, o které si třeba právě tennis Jabeur může nechat zdát, ty ji dostanou do absolutní špičky, podobně jako Serenu v minulosti.
        Serena měla přínos pro ženský tennis i v tom, že zlepšovala hru svých soupeřek. Prostě se na ni chtěly vytáhnout. Pamatuji její souboje s naší Karolínou Plíškovou..
        Jsem rád, že se Sabalenka dotáhla PO LETECH do špičky. Píšu už o ní několik let, že už tam měla dávno být, ale jako by ji záleželo více být jedničkou ve čtyřhře. Přitom většina hráček preferuje dvouhru a čtyřhru často skrečnou, pokud se dostávají do závěrečných kol turnajů ve dvouhře..
        Jinak u Rubleva jsem psal, že musí mít mentální problém, což jde vidět na jeho hře roky. Nyní přiznal psychické problémy, což nejde tím pádem kritizovat, má-li je diagnostikovány.
        Alex Zverev prohlásil ještě jednu podle mě hloupost. A sice, že Jirka Lehečka by ten turnaj v Doha vyhrál, kdyby dotáhl souboj s Andym. K Andymu jen tohle - je to můj nejvíce oblíbený hráč z těch titánů. Tvrdím, že být zdravý, tak jak Djoko, Rafa, tak i Fedex příjdou o pár titulů, protože by se rozprostřelo ještě i mezi Andyho. Tady u nás mu kamarádi, se kterými sledujeme tennis říkají KVĚTÁK, podle střihu vlasů, jsem jediný totiž, kdo mu tady fandí proti těm Rafům, Fedexům a Nole fanclubům.
        Pokud jsem o Alexovi a Sinnerovi psal, že mají nej techniku úderů na okruhu ATP, pak Andy je ještě i jejich králem, to jsou fakt ZLATÉ RUČIČKY.
        Pokud Rafa, Nole, Carlitos musí k té velké míře talentu přidat i práci, pak Fedexovi a právě Andymu bylo seshora dáno tolik talentu, že Andy dnes prohání ještě furt o generaci mladší hráče, ALE UŽ PRÁVĚ BOHUŽEL S HROU JEN NA 50%. A to je právě ta výtka na Alexovu poznámku. Andy sejmul Jirku i s 50% výkonem, protože věk a objektivní zdravotní problémy. já se na jeho zápasy už ani nedivám, protože si ho chci zachovat v mysli jako TOP hráče a LEGENDU tennisu všech dob. Andy vám zahraje nesmyslný úhel z jakékoliv pozice a i když ho dostanete do šílené defenzívy. Je to nejlepší britský hráč všech dob tvrdím a věčná škoda, že ho tak trápilo zdraví.
        A hráči jako Jirka a další si na něm můžou vyzkoušet, kolik jim právě chybí do té min. 20. Protože pokud neporazí jeho s jeho současným 50% výkonem, tak těžko budou držet krok s Nolem na vrcholu právě.. Kterého ale Tomáš Machač proháněl jako jediný v Dubaji, pač jinak Nole prochází pavoukem hladce, co jsem nyní koukal.
        A pak je ještě samostatná kategorie jménem Fouňa (Fabio Fognini), což je taky pro mě legenda tennisu, akorát by se neměl promítat mladým tenistům, protože porušuje prakticky všechny zákonitosti tennisu, které se snaží do mladých dostat jejich trenéři. Fouňa prostě neběhá.. nepoznáte rozdíl mezi tím, když hraje a jde na kurt. Nějaké pravidlo být rychle nohama u úderu, to pro něj neplatí, nebo levou nohou napřed u forhandu. On to zahraje klidně z pravé, ale obhodí vás tak, že to se smál i Rafa nebo Nole, když s ním hráli. Rafovi naposledy nasázel na US Open 60 vítězných míčů..hlavně Rafa ho "nesnáší", Fouňa ho jediného 4x porazil totiž.
        Navíc, pokud se mu chce, tak Fouňa doběhne kraťas i z těžké defenzívy od base line i nyní v jeho 35 a obhodí vás světovým míčem. Musí se mu ale chtít právě.. Pak se na vás podívá jako by měl fakt mafia´s tie, vyčítavě, že jste ho donutil běžet a jde zas jak lenochod na zadní lajnu ignorujíc i varování sudího, že natahuje čas mezi výměnami. Fouňa je prostě kápo ATP okruhu, strašně talentovaný hráč a hlavně v Itálii - na turnaji v Řimě  ho podle mě nechce potkat nikdo z těch legend v pavouku, pač Italové, stejně jako Francouzi se umí doma vyhecovat.
        Až tihle kluci skončí + třeba Čilič, což je nejlépe podávající hráč v historii tennisu, tvrdím (má snad 20 variant servisu, což ho taky drží tak dlouho takhle vysoko na žebříčku, hodně si servisem i do současnosti podle mě pomáhá postavit následnou výměnu), tak doufám přijde podobná generace..

        • pač my můžeme být fakt happy, naše generace, že jsme zažili na střední škole jak éru André Agassiho, Peta Samprase, tak právě i těchto legend + v ženském tennise jak éru Steffi, Martiny Hingis, Clijsters, Henin, tak i sester Williams.
          Pač dnešní mladé 5-7leté holky třeba nevím, ke komu vzhlížejí. Doufal jsem v Sabalenku, Swiatek, že se ještě více posune, ale ono ji stačí ta její současnost evidentně, chybí konkurence zkrátka..Snad ji přinese naše Lin Nosková nebo Brenda, obě ranařky s celoplošným tennisem. Máme zase obrovskou šanci mít fakt do 2-3 let nejvíce hráček v TOP 10 na světě, pač nevidím moc konkurenci. A to je ještě vzadu Saruch. Sára Bejlek má taky dosti nepříjemnou hru, trošku mi připomíná Báru Strýcovou, akorát se nebojí více útočit, Bára byla spíše obranářka.
          U Tsitsiho jsem psal, že by jej měl Jirka porážet, pač Tsitsi po zraněních spadl do svého nejhoršího období kariéry, kdy je zranitelný. Ale ty zápasy proti Jirkovi celkem spolehlivě uhájil, Naku taky Jirka nedal, přitom Naka fakt přešlapuje na místě. Netuším, oč se oba opírají stran Jirkova nástupu do TOP 12. Nahoře je v té TOP 20-25 taková konkurence, že si to fakt nemyslím, pač jde o opravdu velmi talentované hráče. To se ještě Sinner zlepšil na antuce, Ruud zase na hardu. Trošku nechápu Patricka Mouratogla, proč si nevezme místo Runeho,u kterého vidím podstatně méně talentu než u Sinnera nebo Alexe Zvereva, právě toho Yannicka Sinnera a nezkusí s ním naplnit ten jeho potenciál a dostat ho min. do TOP 5, ne-li úplně na vrchol, což nyní bude ale těžké, pač se narodil Carlitos.. :) Ale jejich souboje by měly být ozdobou příštích let, jakože Yannick je jeden z mála, který má tuším s Carlitosem vyrovnanou bilanci, už ho min. 2x porazil, co si pamatuju a byly to super matche.. :)

  • ať si to lidé najdou, Gabčo.. K tématu, pač dám tady ke Gábi téma ještě jiného čs. sportovce, překvapilo mě, že tlak na váhu je i v běžeckých disciplínách. Vím, že jsou velké tlaky od trenérů u skokanů na lyžích, krasobruslařek, pořád jsem to sděloval bulvarním novinářkám, že netuším, proč anorexii spojují s výkonem povolání modelky. Mám hodně výtek k práci čs. agentur, ale nikdy jsem nezažil, že by i ten sebehorší kolega, o kterém lidsky pochybuji, radil holčině nejíst. Buď to vůbec neřeší a holky k tomu dojdou samy (proto jsem před tímhle postupem každou varoval, že přijde následně jojo efekt, kdy tělo začne s opětovným nastartováním metabolismu - znovunajezením se - rychleji ukládat tuky, pač jsme naprogramování přežít co nejdéle i v obtížných podmínkách a tělo netuší, co se děje, tak se už dopředu začne připravovat na podobný výpadek živin v budoucnosti tím ukládáním do zásob - to je opis jojo efektu, holky to chápaly a nemyslím si, že by to některá má modelka takto kdy řešila, všechny působily zdravě a spíše tam byl opačný trend) z článků po netu, což je taky chybou agentury - měly by před tímhle postupem varovat, anebo sportují. Tohle opravdu není téma čs. modelingu tak, jako je to tématem bohužel sportovců, kde je to tohle rozšířeno opravdu velmi - znám 2 krasobruslařky, které skončily hodně špatně, čs. modelku jsem žádnou takovou nepotkal za celých 15 let v oboru..
    a teď o jiném čs. sportovci, Gábi promine.. :) Nechápu, a psal jsem to několikrát, že tenhle Tomáš Machač není minimálně tam, kde nyní Jirka Lehečka. Pro mě je to náš nej hráč současnosti, což jsem o JIřím třeba nikdy nemohl napsat, i když jsem si včera přečetl, že ho trenér Saši Zvereva vidí v TOP 12 už tento rok.. Tak to jsem zvědav. :)  Tomáš by si měl vzít asi sportovního psychologa, protože má talent a není schopen z něj dostat maximum, což vidí i v zápasech jako tenhle s Djokem, kde mě vůbec nepřekvapuje, že se hrálo takhle vyrovnaně. A to je Djoko v laufu.. Pokud by byl v té krizi, kterou měl ještě nedávno, tak ho v tomhle zápase Tomáš udělal. Fakt je to škoda. Tvrdím to už o něm snad 3-4 roky a furt je na challengerech..

    https://www.idnes.cz/sport/tenis/tenis-turnaje-dubaj-machac-djokovic.A230228_184033_tenis_ald?zdroj=vybava_recombee

    • abych jen neřečnil a možná trochu Tomášovi poradil jako exstudent psychologického oboru - chodil jsem totiž i na nepovinné semináře ze sportovní psychologie, bral jsem to jako fajn doplnění té edukační, kterou jsme už v sylabu měli povinně, navíc můj profesor byl tuším sportovní psycholog a vášnivý tenista právě... Tak jestli si dobře pamatuju, tak tam existuje pojem tzv. procesního cíle. Hodně se používá u golfu, kdy sportovní psycholog namaluje hráči tečku na golfovou hůl a ten na ni kouká ve chvíli, kdy by se měl soustředit na úder, pomáhá to mentálnímu soustředění. A teď převedeno na tennis. Já nevím, jak to má Tomáš s ženskými. Ale asi ho baví, pač Káťa je kočka (teď na udílení cen zase krásná), ale já si vždy sednul na přijímačkách vedle té podle mě nejhezčí holky, která tam byla. Jednak je to dobré mít přehled, kdy tu místnost pak opouští a jednak dobrá příležitost se seznámit, pač často chtěly poradit.. :) A na Ostravské univ. to ještě mají vymakané na katedře psychologie tak, že vám ten počítačový program vyhodnotí dosažený výsledek, vy to tam pak u stolečku jen podepíšete proděkance pro studium, popř. starším studentům a jdete dále. No a proč to píšu. Pač tohle trošku namotivuje a taky rozptýlí nějakou nervozitu, kterou já ale netrpím, se přiznám - to byste nemohli podle mě ani studovat psychologii nikde po republice na tradičních univerzitách, pač ti kantoři vás tam mají vykolejit u těch zkoušet, jak jsem pochopil hned právě u první zkoušky z obecné psychologie v prváku u prof. Paulíka. Jednak jsem tam přišel a tam nikdo, to jsem ještě šel tuším v předtermínu, pač jsem neznal jeho pověst, jinak bych se na předtermín v životě nehlásil.. A měl jsem matně v hlavě, že nás tam bylo snad 6 napsaných, u dveří prázdno. Tak ok, chvíli jsem počkal a pak zaklepal. Prof. mě pozval dále, celý nerudný, že jsem první, kdo přišel a on ztrácí drahocený čas, přitom nás tam má být tolik a tolik, už si to číslo nepamatuju. A že jestli souhlasím se zkoušením bez svědka - jiného studenta..Pak tam jedna holčina dorazila v průběhu mého zkoušení, tak si dělala přípravu. Já žádnou ani neměl v podstatě, pač jsem viděl, jak je vytočený, tak jsem si napsal jen stručně osnovu a za 2-3 minuty šel raději na věc, aby mi neodešel ještě v průběhu zkoušky domů. No a ještě jsem to zazdil tím hned ze startu, že jsem takhle nastartované kapacitě katedry podal index - on mi sdělil, abych si ho honem schoval, že ještě nevím, jak to pro mě dnes dopadne.. Což jsem ocenil teda až pak. Pač tím mi naznačil, že tím, že jdu v předtermínu, tak by mi ten případný vyhazov od zkoušky u sekretářky Libušky nezapsal jako čtyřku (na vysoké nejsou pětky), tzn. hned ze startu průměr nastartovaný tak, že vás mohou vyhodit po roce z katedry, i když máte všechny zápočty, zkoušky, protože prostě průměr je přes 3,0. To jsem vše ale pochopil až později. Tím, že jsem tam navíc byl dlouho sám, tak se prof. Paulík rozjel do aleluja a místo dvou vytažených otázek mě sjel hned z 6. Prostě chtěl furt, ať tahám, než mi zapsal za jedna. Ale tohle je jako vyhrát grandslam nebo nad tím Djokem, proto to Tome píšu, jestli se to k tobě dostane. Protože mi dal nejenom jedna, ale podal mi ruku a řekl, že to bylo dobrý, nebo odpovídající jeho představám o studentovi tohoto oboru. A tenhle člověk vyhazoval, jak jsem se dozvěděl pak zase v průběhu studia i za to, že student přišel nevhodně oblečen, tzn. ne v obleku zkrátka. Jakkoliv jinak, jakože v riflích by tam šel opravdu cvok k němu.. Zkouška je svátkem.. vašim svátkem, říkaval.. :) Pak za mnou vyhodil tu slečnu, která se tam připravovala, já tam musel počkat zase jako svědek. Pak s námi vyšel ven a tam stály asi 5 metrů od jeho dveří zbylé holky. Seřval je do mrtě a řekl, že dnes už prostě zkoušet nebude, že jdou pozdě a já, kterému to nevadilo (ujel mi akorát vlak), jsem tam musel chudák čekat, přitom už tam měla být další studentka na přípravu.čiže ty přijímačky a tady tahle zkouška u kapacity katedry, to je jako hrát tennis na nejvyšší úrovni okruhu ATP. A zpět k té holce u přijímaček. Pokud máš rád Tome hezké holky, tak si najdi v publiku procesní cíl (hezkou holku - Káťa mě snad nezabije teďkom.. ), která se přišla kouknout třeba na toho Djoka primárně a ukaž ji, že jsi tam prostě taky na tom kurtu.. :)Nebo jiný příklad. Ještě předtím teda musím trošku upravit to, co jsem už dříve psal, pač jsem s kamarádkou třídil skripta ze školy, dával to do tašek a narazil i na výsledky přijímaček.

      • tam výše jsem nedokončil, ale chlapům je to jasné - já 95 bodů, nebo těch 75 a ta nejhezčí holka už nevím kolik, ale pode mnou... pak už je pozvání na vínko snazší.. :) no a pak mě ještě pustil s pak už kamarádkou doktorandkou (jeho oblíbenou) do skladu, což už je fakt "intimita", pač jsem tam objevil forenzní posudky Krajských soudů s psychologickými testy, měli jsme to protřídit. Pak jsem ještě, to už jsem psal, úplně mimo plán spolupracoval na výzkumu funkčního věku, pač já byl studentsky na juniorní pozici, tohle byl doktorandský výzkum. Jako neřídil jsem ho, ale už jen účastí jsem tam byl jediný student Bc. oboru. To je jako když s tebou chce ten Djoko dělat sparring pak po takovém zápase, nebo Rafík či Fedex.
        Plus ještě řekne, že nehraješ jako 130. hráč světa. Tennis jako vše je o hlavě zkrátka..

      • Tak na Bc jsem měl ne 96, ale 95 bodů a asi jsem to vyhrál, to už nevím,
        pač plný počet byl 100. A na navazující magisterské pak ne 100 bodů,
        ale 75, ale ono to na celé věci nic nemění, pač to byl plný počet, k
        tomu papír s gratulací rektora a tam jsem ani nemohl být jinak než
        první. Do toho jsem zjistil, že jsem asi vyhrál i přijímačky na
        filozofii na Univerzitu do Hradce KRálové, pač mi nabídli stipendijko na
        ubytování, jestli bych chtěl, pan rektor nebo děkan Grulich. To už je
        fakt více jak 15 let, to si ani nepamatuju, že jsem tam přijímačky
        dělal, ale dělal jsem je tam z důvodu toho, že tam hrál můj bratránek za
        Hradec fotbal, tak to smrdělo parties, ale nakonec jsem zvolil tu
        psychologii a blíže domovu, abych mohl rozjet modeling. Tzn. dvě
        činnosti.. Vy hrajete jen tennis kluci, já vedle toho ještě podstupoval
        pár let tyhle souboje s kapacitami kateder. To není o machrování, to je o
        tom, že je třeba hodit za hlavu nervozitu a říci, že je to jen tennis,
        dělám, co mě baví... No a pak jsem si ještě do toho Tome střihnul
        ekonomiku na Slezské univ. v Karviné. To si pamatuju dobře, pač to bylo
        naposledy. Ztratil jsem tam ale nějak 8-9 bodů a skončil až 11.-14. A to
        píšu, protože chci napsat, že i tzv. favorit má špatné dny a je třeba
        si říkat, že všichni jsme jen lidi tak, jako si to říkalo těch 10
        studentů, kteří mě v té Karviné regulérně porazili. Jakože tam se
        hlásily jen stovky uchazečů. Na tu psychologii a filozofii to byly
        tisíce, to jsou vytíženější obory tuším dodnes, oblíbené studenty. čiže procesní cíl, což může být hezká slečna v publiku (na konci ji
        můžeš jít poděkovat, dát ji nějaký suvenýr, bude z toho v šoku, ale
        ještě tě ocení publikum, pač tohle projevení lidskosti se má u
        profesionálů rádo u veřejnosti, hlavně na Západě teda), nebo někdo, kdo
        ti je naopak velmi nesympatický a chceš mu ukázat, co v tobě je. A do
        toho si říci, že dělám, co mě baví, dělám jen to, mám myšlenky a čas jen
        na to (lidé jsou na tom ještě hůře - jako já třeba, pač si volí
        složitější cesty životem holt :)  ), lidé říkají, že mám velký talent -
        odborníci (určitě to Tomáš neslyšel jen ode mě jako laika) i laici.. A
        poslední věc je to, že i favorit, výše postavený hráč, má prostě špatné
        dny. Všichni jsme lidé, i já u přijímaček selhal a přestože jsem tam
        mohl jít jako favorit, pač jsem se dostal vlastně všude, kam jsem chtěl (
        na tu fildu do Hradce, to se smála i kamarádka, že ani nevím, že jsem
        to tam asi vyhrál, pač stipendium tím fakulty šetří při nedostatku peněz
        obecně ve školství, hlavně v tom vysokoškolském, ještě mi tam vlastně
        někdo z katedry zdůrazňoval, že by mě dali na kolej v příjemném
        prostředí, když jsem jim tam vlastně tehdy volal, teď si to vybavuju, ať dají příležitost
        někomu pod čarou na odvolání, že jsem se dostal i na psychologii do
        Ostravy a tím, že tady mám zázemí, tak s těžkým srdcem volím domov, před
        pařbami s bratránkem, pač mi poslali fakt hodně hezký dopis, tak jsem si říkal, že tam musím zavolat, že to je slušnost, aspoň to odříct..) v životě, tak v té Karviné mě porazilo tolik lidí, jako u žádných jiných přijímaček předtím za celý život..
        Prostě špatný den a sranda je, že nemívám jen jeden za rok právě, to by bylo ještě super. Pač já nevěřím zase na to, že někdo je na humanitní vědy a někdo na přírodní. Podle mě je to spíše o chuti. Mě třeba nebaví zimní sporty, tak je prostě neprovozuji, pač nemám rád zimu. A kdybych už vyjel někam, tak to jsou bohužel asi Alpy nebo Tatry, kde už počítám s vyšší cenou (která je právě už ale i tady u nás), ale čeká mě tam úplně jiný zážitek bohužel než na našich horách.
        A to je poslední sdělení, které jsem chtěl napsat... Všichni mají špatné dny, každému se někdy nechce, nedaří. Ale přijde nový den a tam je třeba už zase jít do toho myšlenkově nastavený tak, že v publiku je hezká slečna, nerudný pán, kterým to chci ukázat a na druhé straně taky člověk, který má špatné dny jako já. A v komplexu - dělám to, co mě baví a ještě jsem za to placen. Nemusím mít vedle toho práci (jako lidé, kteří si zvyšují kvalifikaci studiem, nebo považ i docenti na katedrách některých českých vysokých škol musí mít dvě práce a ještě do toho si najít čas na publikace - každý doc. musí publikovat totiž, má to v úvazku na vysoké, a do toho ještě se věnovat rodině, a to jsme Tome vysokoškoláci..), pač mě to uživí. :)  čiže se vlastně bavím, by sis měl říkat. :) pak ten talent prodáš, protože tomu dáváš 100% a věnuješ se jen tomu. Kariéra je v hlavě každého z nás, tvrdím. Pak už je to jen o tom najít si to, co nám nejvíce jde v životě. Někdo toho navíc může mít i více, v tom je život rozmanitým..
        Koukni na Ester - dvě disciplíny jede v lyžování :)

  • To už je Soukalová tak stará a vyžilá ?

  • A kdo se na něj bude dívat?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit