Česká fotbalová jednadvacítka na ME počtvrté za sebou končí už ve skupině
-
https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/david-jurasek-prestup-slavia-benfica-lisabon-profil.A230709_153622_fotbal_ten?zdroj=fotbalh_hp
tady je třeba být hodně opatrný, David to musí potvrdit. Naše liga není portugalská liga a brněnští trenéři mládeže jsou jedni z nej v republice, zřejmě se tak jevil v té době. Ten vývoj mladého hráče může být turbulentní v tom přechodu z juniorů do mužů. Z brněnské mládeže šli jen v posledních 2-3 letech do Sparty Krejča, Hloža, nyní Ševa. Endl taky vypadá, že si zahraje ligu v dobrém týmu. Momentálně bych dokonce řekl, že je to nejlepší akademie v lize stran výchovy talentů posledních let, objektivně..
Tak abyste se ještě neomlouvali tamním trenérům, pokud bude za půl roku David zpět na hostovačce ve Slavii, což mu nikdo nepřeje.. :) Všechno je to okolo něj opravdu pěkná hysterie na to, ŽE TO MEZINÁRODNĚ JEŠTĚ NEPOTVRDIL a sám Jindra se k tomuto kroku bál sáhnout díky jeho nedostatkům v bránění. Nyní budou ty nedostatky prověřeny v daleko lepší lize teprve.. Ale i pak to jde obhájit tím, že ten vývoj u fotbalistů je prostě různorodý. Když se koukám na Adama Karabce, musel bych kárat trenéry Sparty. Ale nevíme nikdo, jak k tomu Adam s rodinou přistupuje, jak je vedený rodiči, intelekt apod. Je tam spousta faktorů. David sám dobře ví, jestli tomu vždy dával 100%, pač ta akademie v Brně má svou kvalitu, ta jména ještě lepších (komplexnějších) hráčů, kteří z ní vzešli, než je v současnosti David, to jen potvrzují.. :) -
Proti Queens Park Rangers (3:0) byl vynikající Oscar Dorley ve středu zálohy. Pochválíte ho?
„Osky navázal na to, jak končil ligu a užívá si to. Tým se ho už naučil
ve středu pole využívat, trošku se nám dostává do role playmakera tím,
jak si díky pohybu a přehledu stahuje míče. Je ve skvělé formě.
Stahovali jsme ho z preventivních důvodů, protože na konci tam bylo pár
ostřejších zákroků. Momentálně je po odchodech Olayinky a Juráska jedním
z našich klíčových hráčů a motorů mužstva. Pro tým je strašně důležitý a
lidi se na něj rádi dívají, Dokáže je pobavit. Proti Queens Park
Rangers byl skvělý, ale ještě se zdaleka nedotýkal stropu, kde může
být.“
Oscara mám taky hodně rád, už jsem psal.. :) Slavia přešla tuším na 3-4-3, což je hra s rychlými křídly.. se střeďáky jako Oscar si to beci dají na jeden dotek a jde to za obranu na křídla podle mě. Ještě jsem Slavii v tomhle novém složení neviděl hrát, ale je to hodně ofenzivní.. :) navíc to Slavii řeší nynější nový problém s krajními beky, kterých už taky začíná mít nedostatek, jako celá liga.. Pač Baníku nezahrál nyní zase Juroška v přípravě, kdo ví, jak to bude s tím novým Kpozem. Už jsem myslel, že k Olomouci a Slavii (ještě za Juráska) se přidá i Baník, který představí plnohodnotné krajní obránce. Ale ne.. :) škoda, že nezůstal Cadu, hrál by napravo na beku v Baníku podle mě on.
Chytil se chytne, on je do systému Slavie, navíc má i krytí míče, tzn. to, co se Tijani musí naučit, aspoň tělem, protože on má opravdu bídnou techniku. Proto s ním Jindra bude muset hrát ostatně do běhu, pač on by jinak, díky tělu, měl být vynikajícím boxovým útočníkem zády k bráně, ale tím, jak si zle kryje míč díky té špatné technice, tak mu ho vypíchce i o dvě hlavy menší a drobnější stoper. V tom jsem nechápal Slavii, že za něj dala při těchto skills takový ranec + bonusy a ještě hráče.. :) hodně dobrý deal pro Baníček.. -
-
vypíchNe...
-
-
https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2023-24/433785/dohodnuto-jurasek-je-na-ceste-do-portugalska-benfica-pridala.html
dobrý obchod! :) gratulace Jardovi, že je na to dostal..310 mio + bonusy je nesmysl, nedivím se, že zájem Wolfsburgu výrazně ochladl, ještě by měli napsat, na jaké částce. A co ty další týmy, byla jich přece řada, jste psali. :) to je úplný nesmysl od Benficy, za neprověřeného hráče těžkými zápasy. Tam spíše musely zahrát zkušenosti s přestupy z minulosti od Slavie - Baha a asi i Musa se jim vyplatil. Snad to nebude průšvih a nebudu mít pravdu, že tam všechny ty přednosti Davida budou smazány, pač tam budou ještě rychlejší než David a k těm centrům se nemusí tolik dostat. A naopak mu tam půjdou po nedostatcích v bránění, pač tam jsou výrazně lépe technicky vybavení hráči v té portugalské lize plné elitních Brazilců, než je bohužel David. Bah je na tom se skills bohužel daleko lépe..hodně štěstí :) -
-
https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2023-24/433800/jurasek-se-loucil-ve-slavii-provod-mel-husi-kuzi-kouc-predvida-anglii-ci-italii.html
no já upřímně doufám, že bude mít Jindra pravdu. Já si tím vůbec jistý nejsem, že to nebude propadák, protože David má více nedostatků, než jsou ty dvě jeho přednosti - rychlost, kopací technika.. A nebyl ještě prověřen tak kvalitními hráči, které v té lize potká. Portugalská liga je pak určitě o dva levely výše než ta naše..tzn. jakákoliv čísla od nás tam pozbývají smyslu, zvláště, pokud tady na něj nehraje žádný podobně rychlostně vybavený krajní bek, kterých máme nedostatek. :)
"Hromada klubů" Davida chtěla. Ale jakmile došlo už podle mě na těch požadovaných 240 mio, tak všichni ustoupili, natož ještě o 100 mio výše. Pač je to úplný nesmysl za neprověřeného hráče. Zvláště německé kluby, které jsou nejlépe hospodařícími na světě, nepůjdou do takových nesmyslných finančních závodů. :) jsem na to zvědav. :)
David není pak určitě Bah, to nemůže myslet Jindra vážně. Technikou jsou úplně oba někde jinde, proto Bah obejde hráče a byl pro ně takhle cenným i ve Slavii,což už jsem psal, že bude na počátku, kdy ho podle mě vyscoutovali ze zápasů, které proti Bahovi tehdy hrála Plzeň, já si ho v těch zápasech s Dány tuším tehdy taky všiml poprvé.. Pak jim Bah pomohl i v pohárové Evropě, kde Slavia zářila. To se právě o Davidovi ale nedá říci. A hra Slavie je postavená právě na hře krajních beků právě.. Určitě nejlepší deal Slavie v historii. Gratulace. :) -
-
zase Jurasovi může pomoci to, co Hancimu, pač Benfica koupila klíčového hráče Feyenoordu Turka Kokcu, tzn. teoreticky by měli být hodně na míči v zápasech, což by mu mohlo tu aklimatizaci usnadnit. Ale stejně si myslím, že v zápasech s Portem nebo v těch Ligy Mistrů bude bohužel hořet..
Vždyť Jindra ho nezapsal ani na soupisku pohárů minulou sezonu, kvůli tomu, jak zle je na tom s bráněním. Navíc má problém obejít hráče, to je právě o té horší technice a tohle je technická liga. Ale třeba ho tam ještě zdokonalí v tom, co se nepodařilo ve Slavii.. každopádně ta přestupová částka je neopodstatněná a úplně na vodě vzhledem k prakticky nulovému srovnání Jurase na mezinárodní úrovni..čs. liga není relevantní měřítko pro evropský fotbal, tzn. čísla z ní jsou irelevantní..
-
-
-
https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ceska-1-liga-oziveni-slavie-chytil-jako-lingr-na-tijaniho-pomalu-s-vlckem-se-pocita-4319280
no tak uvidíme.. Koukal jsem teď na toho Zafeirise na ME a mně se fakt vůbec nelíbí. Viděl jsem ho asi v 8 zápasech i s ligou a zahrál jen jednou, a to ještě ne tak, že by byl lepší než naši hráči a 40-50mio, nebo kolik za něj Jindra dal, to bych teda nevytáhl.. Tak jsem zvědavý na tyhle nové Nory, jestli vyjdou jako Igoh. :) Liga by potřebovala nějaké technické, tvořivé hráče. Ten poslední ročník se mi zdál nejlepší za posledních několik let, tak snad to půjde pořád nahoru, i když ty nůžky mezi prvními 6-7 týmy a zbytkem se budou nadále podle mě rozevírat.
Z Tijaniho Jindra udělá možná nakonec stopera, jak to tak čtu.. 😂😉 ale tam by dobrou techniku nepotřeboval.. To je tak jediný post v sestavě, ještě šestka možná. Myslím, že více z něho Slavie nedostane, než že si začne lépe krýt balon a využívat více to své tělo. Už je mu tuším 22-3 let, to už fakt nedožene, aby se posunul třeba na úroveň toho Laca Almasiho, pač v tom zakončení prostě potřebujete nějakou tu kopací techniku a talent.. krom štěstí občas :) -
https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2023-24/433675/plzen-na-soustredeni-chybi-modou-i-talent-hleda-se-posila-na-jediny-post.html
jo krajní beci u nás prostě nejsou.. ale Ado, když rozevřeš měšec teď po tom prodeji Viktorky, tak třeba Baníček prodá Kpoza za 50 mio.. :) kolega Mikloško už je tak králem přestupového léta, tak že by si ještě navýšil portfolio, pač ten deal se Slavií byl mega deal. :) -
-
https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2023-24/433662/frmol-kolem-juraska-nabidka-od-benfiky-slavia-drzi-vysokou-cenu.html
to je fakt, že v ČESKÉ lize na levém beku David nemá konkurenci... Doslova.. pač tady má levého beka nyní nově Baník a pak ještě Olomouc..😂 popř. Havel jednu sezonu zahraje, jednu ne v Plzni.. pokud je tam fakt ale tolik zájemců, S NABÍDKOU, pak by měla Slavie tu cenu určitě držet a argumentovat tímhle faktem a tu Benfiku dostat na to, co potřebují :) -
-
a ono zase i 240mio je fakt dost za hráče, který na tom není dobře s technikou na míči, hrou hlavou, nevím, že by měl nějakou super střelu a hlavně - Davidovou slabinou je hra dozadu.. A jde právě do ligy, kde s tím může mít s běhavými hráči a technicky podstatně vyspělejšími obrovský problém. Ale to nemusí Jardu zajímat.. 😂 Tohle může být velké fiasko, stejně jako Hanciho angažmá v New Castlu.. 😂
jestli oni fakt čerpají jen z dat z čs. ligy, pač pohárovou Evropu měla Slavia mizernou minulý rok a mezinárodně už David narazil snad jen na slabé Poláky, kteří byli schopni prohrát i v Moldavsku, čiže to mají ti zájemci obchodně hodně na vodě.. A dost bych se divil konkrétnímu zájmu, s nějakou podobnou částkou, od Salzburgu nebo Lipska, kteří čerpají ze své akademie a nechce se mi věřit, že tam nemají hráče s obsáhlejšími skills na tom Davidově postu.. Tomu fakt nevěřím..
Já vidím Davidův strop v holandské nebo belgické lize, což měl být takový mezistupeň, jestli zvládne vůbec tohle. Hanciho zase v portugalské lize právě, kde by mohl slavit úspěch s tou svou hrou. Navíc Hanci má možná lepší techniku v práci s míčem než David, a to je to stoper.. S odkazem na to, že Hanci šel za nějakých 300 mio, což už jsem považoval za super deal Sparty tehdy, pač jsem nevěděl, že Ajax projde výprodejem a v PSV nebude umět Van Nilsteroy rozjet ten mladý holandský talent Simonse tak, aby ten tým už táhl. Hanci tuhle sezonu zkrátka vyhrál v tom Holandsku, vše hrálo pro Feye - nej trenér, tým měli směrem dopředu ale fakt na titul, nicméně je neměl kdo prověřit moc směrem dozadu. Je fakt, že pokud má Hanci přestoupit, měl by to udělat nyní, protože příští sezona může být úplně jiná. Pochybuju totiž, že Ajax i PSV na tohle své fiasko z předešlého ročníku nezareagují na všech postech - trenérském, hráčském.. Navíc Feye prodal už toho svého klíčového Turka ze středu zálohy. Ono je ale i zajímavé, že Hanci nemá jako mistr ligy ani tolik nabídek, pač z té ligy se chodí fakt klidně do Realu, je hodně sledovaná.. Je to dáno právě tím, že on má své taktické limity. New Castle pak nemá nikterak hvězdné funkcionářské zastoupení, tam to financují šejkové, kteří bohužel pro ně nemají rozum, jak už ukázali několikrát ve vícero oblastech (nyní asi zakládají veteránskou ligu tam u nich), aby tam nejdříve dostali kvalitní sportovní ředitele..Ale to jsme viděli i v případě PSG. ještěže to v City nechají řídit přímo Guardiolu.. :) -
-
a portugalská liga je právě plná velice kvalitních, rychle aklimatizovaných Brazilců, pro které je přestupní stanicí do evropského fotbalu díky chybějící jazykové bariéře + podobnému životnímu stylu jako zažívají v Brazílii. A ti by mohli Davida Juráska slušně koupat v té obraně, pač narozdíl od holandské ligy, v té portugalské to mají ty týmy jako Porto, Benfica tuze těžké i s týmy z dolní poloviny tabulky, hlavně, když jedou k nim a hrají tedy venku. Tvrdím taky, že týmy z dolní poloviny tabulky portugalské ligy by hrály bez problémů slušnou úroveň i v naší lize. To se obávám by se ale nedělo u týmů z podobných pater holandské ligy, které mají fakt velké problémy v taktice, což se projevu na jejich tragické defenzivní činnosti, proto dostávají od PSV, Ajaxu klidně o 5-6-7 branek i u sebe doma, pokud mají tyhle dva týmy standardní sezonu, pač letos poztrácely bodů jako v normálních časech za 2 sezony..
Hanci by klidně mohl do Porta, Benficy, podle mě by tam stíhal díky zaměření té ligy, která je technická, plná běhavých, technických hráčů, ale Brazilci, i Portugalci mívají problémy v taktice a tolik se tam neřeší obrana, což by nahrávalo Hanciho přednostem a trochu upozaďovalo ty jeho nedostatky v taktické činnosti, pač ty tam mají skoro všichni. No a pak Hanciho úplný strop - ještě o level výše španělská La liga, což už je ale jedna z nej lig světa a dostat se do týmu jako Atletico, Sevilla, Villareal, které hrají stabilně o poháry (Seville to letos nevyšlo, ale zase bude v pohárech díky vítězství v Evropské lize a dokonce v Lize Mistrů, tyhle týmy se do těch pohárů zkrátka dostávají každý rok).
Portugalská liga je pak určitě výše než ta holandská, proto si měl David zkusit nejdříve tu holandskou, tohle pro něho může být dosti velká koupačka a ani dopředu toho nemusí moc vymyslet, pač jednak bude rád, když tu svou stranu v zápase ubrání + budou proti němu stát stejně nebo ještě lépe rychlostně, ale daleko lépe technicky vybavení krajní beci, na což u nás nemá šanci, jak píšu výše, narazit.. A divím se, že se ty týmy, které za něho chtějí dát stamiliony jen z dat z čs. ligy, tímhle faktem nezabývají a nevezmou ho tam třeba na hostovačku s opcí k odkupu za rok při těchto sumách, které hodlají vydat. Pač už 240mio je fakt dost, byť bych si nikdy nemyslel, že Hanci může s cenovkou přes půl miliardy jednou (ale trefil výpadek Ajaxu, PSV a ta liga mu sedla, nabral tam i více sebevědomí, ale ty limity pořád zůstávají, proto těch nabídek nemá tolik jako mistr té ligy, ačkoliv byl klíčovým obráncem Feye, takoví chodí fakt do těch nej týmů světa už přímo z Holandska - příklady stoperů Ajaxu - De Ligt třeba - Juve z minulosti, scouti a manažeři těch nej týmů světa vidí zkrátka ty Hanciho limity v taktice, pač sezonu měl vážně jinak famozní..ale byl tam taky ten výpadek Ajaxu, PSV, měl by určitě ven nyní, kdy za něj kluby jako New Castle dají nejvíce + on sám může dostat tu nej smlouvu, příští sezonu nečekám, že Feye obhájí, Ajax i PSV se připraví daleko, daleko lépe na ně.. navíc Feye odejde spousta hráčů z ofenzívy, měli ji opravdu mistrovskou a bylo tam dost zajímavých hráčů pro evropské kluby a pochybuju, že je stejně adekvátně nahradí..čiže určitě oslabí jako tým, což se projeví i ve větším tlaku na jejich obranu a Hanciho, už nebudou tolik na míči zkrátka..), tak u Davida to považuju fakt za sci-fi při těch všech jeho nedostatcích (navíc věku... teď mi Jakub Dovalil potvrdil myšlenku, že prakticky po 21.roce už na hráči nic moc neuděláte, ten vývoj je ukončen, jak to řekl ve studiu na čt1, čiže nečekám moc už ani posun u Davida, já to zmínil ve vztahu k nákupu Tijaniho Slavií z Baníku, že už na něm Jindra a spol moc neudělají po technické stránce, kterou má nejslabší ve Slavii, možná mu vylepší to krytí míče tělem, které by mohl mít lepší na to, jak je stavěný..proto jsem taky nechápal, že za něho Slavie vydala 30 mio + bonusy a ještě hráče, to je hodně dobrý obchod pro Baníček zkrátka vzhledem k tomu, že ten hráč je hodně blízko svého stropu.. tohle bych dal za Laca Almasiho, až se rozehraje a tam bych nešel do neznáma, pač Tijanimu vyšlo zatím jen pár zápasů, pokud kolega Bílek říká, že ho sledovali dlouho, tak musel vidět, že ještě na podzim na tom nebyl zdaleka tak jako na jaře a tak rok předtím, než šel na tu hostovačku tuším do Zlatých Moravců, jsem přemýšlel, proč ho Baník vůbec udělal a říkal jsem si, že bude tak max. do domácích zápasů, při stupňování tlaku, ale zapracoval na sobě, má určitě dobrou povahu, ale taky své limity.. podle mě to kolega Bílek vypálil od boku a Slavia ho bere až na základě této sezony, pač předtím by vůbec neměli důvod ho sledovat, to by museli sledovat prakticky všechny, nebylo na něm nic pozoruhodného, proto ho taky Baník poslal na to Slovensko..) a nevím, jestli Benfica potřebuje hráče za 300 mio na lavičku. :) nebo hostovačku. je to fakt dost na to, že jde o neprověřeného hráče. Bah hrál elitní pohárová utkání, Slavia v těch letech zářila v pohárech. Teď jdou dosti do neznáma, navíc ty skills měl Bah určitě lepší než David.
Proto říkám, že bych se divil nabídkám v těchto cifrách od zkušených scoutů z Lipska, Salzburgu, kteří navíc mají plnou tu svou elitní akademii. Ale pro Slavii dobrý obchodní tah a Jarda dělá určitě dobře, že licituje a vypadá to na jeho nej obchod, co je ve Slavii, pokud je na těch 360mio za hráče jako David dostane, pač je to fakticky obrovsky přehnané vzhledem k jeho dovednostem a nárokům té ligy kontra předpokladům dalšího možného zpeněžení Davida.
jsem na to zvědav, ale vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se do půl roku objevil na hostovačce zpět ve Slavii nebo v některém klubu nižších pater portugalské ligy, popř. fakt v tom Holandsku, kam bych ho poslal já, aby si zkusil, jak zvládne rychlé Holanďany hlavně směrem do obrany :) -
-
čt1 = čt sport... ráááno prostě..
-
-
-
-
-
https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/nicolas-penner-ceske-budejovice-liberec-slavia-prestup.A230703_092025_fotbal_ten
Penner byl výborný hráč v juniorech. Pamatuji se na U16, kdy tehdy naši porazili ve dvojzápase 2x Německo a on hrál opravdu dobře. Pak zmizel do Juve, čemuž jsem se nedivil, psal jsem o něm na isportu, ale v Budějkách po návratu se mi už tak nelíbil, hlavně předminulou sezonu, kdy jsem Budějky sledoval více. Tuhle poslední jsem Budějky viděl letos nejméně, překvapuje mě ale interest Slavie, stejně jako u Tijaniho. Libe, to je klasika, zkoušejí, stejně jako formou hostovaček, ale o co se tady rve Slavie, na to si počkám. :) -
-
https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2023-24/433608/kostl-o-kadru-mladicich-i-borilovi-jedna-se-bojuje-aby-tu-mohl-zustat.html
jestli je Jurásek lehce vybroušeným diamantem, jak říká kolega Kostl, to se teprve ukáže v zahraničí. Za mě krajní bek, který má problém v práci s míčem, neobejde chlapa, není do dnešního fotbalu. Statistiky pak v tomhle případě nehrají roli, pač se posunou, jakmile přijde náročnější liga, pač tam už jsou všichni běhaví a právě rychlost a kopací technika jsou zase Juráskovou doménou. Ale aby mu ty centry právě byly dovoleny.. :) tam na něj zkrátka budou úplně jiné nároky. Není to Bah.
Ještě k těm přestupům do mládežnických akademií. Už jsem o tom psal a mám taky podporu ve statistikách. Hráči jako Šmicer, Nedvěd, Baroš, Míra Matušovič (dva tituly jako mladý kluk s Baníkem a Spartou, a to tam nehrál podřadnou roli) apod., až přes dnešní reprezentanty Baráka, Zimu, Hložka, v blízké budoucnosti Krejčího, Vitíka všichni šli do zahraničí přes ligu. Dokonce i Schicky, který to vzal dokonce přes provinční Bohemku.
Pokud navíc řekne člen akademie Interu Milán, že jim vypadne z akademie do áčka JEDEN hráč za několik let, pak nevím, co by mělo být pro zdejší agenty (vyjma Pavla Pasky, ten podle mě přemýšlí jako já, ještě stará škola stran hodnot, není důležité okamžitě zpeněžit hráče, ale zajistit jeho výkonnostní růst, to v zahraničních mládežnických akademiích tvrdím, neprobíhá - viz. dále) bernou mincí, popř. pro rodiče, aby své ratolesti nechali raději ohrát tady v menších klubech 1. nebo 2. ligy. Protože pak to u většiny těch talentů dopadá jako u namátkou Heidenreicha, tady Pennera, Náprstka, který teď přišel do Jablonce, popř. toho Baníkovce, který došel zpět z Udine a úplně pro změnu skončil asi znechucený s fotbalem (vrhl se na studia, což je ok, jenom je zvláštní, že toho kluka brousili v Udine a takhle spadl, sledoval jsem ho při návratu ve Vyškově, podle mě se z výkonů rozhodl správně, jenom je to zvláštní..), neznám zkrátka pozitivní příklad, vyjma Tomáše Ostráka. Ale ten měl od táty drezúru, jakou asi málokterý mladý fotbalista. Pepa si pronajímal ještě hřiště, aby s ním piloval skills, obětoval mu veškerý svůj volný čas. Dnes je Tomáš v bezesporu lepší lize (americké MLS) než je ta naše, zahrál si i jako mladý slušný počet bundesligových zápasů. Pak eviduju ještě tuším toho Macka, kterého Juve odložilo (nenávratně tvrdím, pač kdo sleduje Juve, tak se tam do áčka snad za posledních 10 let dostali až nyní 2 mladí kluci - národnost jak jinak italská.. Pavel Nedvěd by nám k tomu v článku řekl určitě více, ale ta stats zkrátka nelže.. ty mladé kluky to brzdí, pač hrají roky prima veru, kdy už by mohli hrát za muže tady, pak se potloukají po hostovačkách ve 2. ligách, popř. téhle švýcarské, což jsou ligy na úrovni té naší a z talentu je nakonec ve 22-3 letech průměrný hráč, takhle jich dopadly desítky už....) do Lugana, což není žádný super tým na úrovni Sparty, Slavie, dokonce ani Baníku, který míval nějaké pohárové úspěchy.
Ti kluci pak tady v nejlepším případě končí v průměrných či podprůměrných klubech jako Jablonec, Budějovice, zkrátka hrají na periferii.. Přitom to byli v juniorech největší talenti svých ročníků, reprezentanti.. čiže agenti, jako taky head hunter, neblázněte z prvních rychlých peněz. Máte už několik příkladů zabitých kluků..
Hokej je zase opačnou záležitostí. Tam se na mě Lojza, svaz obecně, trenéři tady a kluby, experti obecně budou asi zlobit, ale já si myslím, a ukázalo to U20, že nej naši hráči by měli pěkně rychle šmarovat přes draft do zámořských univerzitních lig, popř. AHL, či rovnou NHL. Protože to urychluje jejich vývoj + jim tam nic neodpustí na tom Západě - školu musí zvládat stejně jako hokej, podobná praxe se uplatňuje v Evropě snad už jen ve Finsku tuším, ale odtud ti nej hráči taky mizí do zámoří, tzn. naši kluci tam nezažijí takovou konkurenci jako v USA, Kanadě.
A zase příklad - Slováků. Vždyť oni už mají více nadějných hráčů v zámoří než my, a to jsme vždy byli na hony před nimi, i v té jejich silné generaci Šťastných, Demitry.. Ti kluci odcházejí ale poslední roky právě brzy do těch zámořských soutěží. U nás se hádáme, kde je chyba v práci s nimi v klubech, jakou kvalitu má naše juniorská extraliga, přitom trend je jasný a podporují ho výsledky těch kluků.. Určitě i ve skills testech. pak není třeba, aby Univerzita Karlova bádala, proč je naše U18 na hony výkonnostně za tou americkou. Ono se to časem srovná, když tam ti nejlepší budou odcházet brzy a vypilují je tam..
No a zbytek ať hraje tady mezi sebou tu juniorskou extraligu, dost jsem si o tom problému načetl, nyní se k tomu vyjadřuji poprvé, krom výtky teda, že to neumíme skloubit s výukou (měly by se vrátit určitě sportovní-hokejové základky, střední, vždyť v té litvínovské, tuším 4. ZŠ vyrostli guma Šlégr, Růča i Růža, já se tam byl podívat, mají tam jejich fotky, na tom kopečku v Litvínově, to byla první moje cesta v Litvínově, když jsem tam byl za svou prací :) ).
V té juniorské extralize - tam si taky myslím, že čím méně týmů, tím logicky roste kvalita a ještě z toho může nějaký kluk vypadnout i v našich podmínkách. Ale tady zase zkušenosti jednoznačně ukazují, že jedinou zbraní na tuhle dobu compů, soc. sítí a počítačových her je právě ten tlak v zámoří, kde umí propojit sport se vzděláním, tzn. budují z těch kluků vyzrálé osobnosti, což se nám tady ne až tolik daří, jak vidíme poslední roky.. -
-
u toho Davida Juráska ještě jedna věc - naše liga je známá tím, že týmy nemají prostě krajní beky, nemáme je ani v mládežnických repre, teď jsem četl článek s trenérem U21, který si na to stěžuje, já to taky píšu pořád. No čiže na Davida hrají kolikrát křídla, která plní roli halvbeků, ti kluci často neumí bránit, proto v ne-třiobráncovém systému je trenéři posouvají čím výše, tím lépe, tzn. na ty křídla. Popř. na něj vyjde krajní stoper, což nebývají zase nikterak rychlí hráči v našich podmínkách. Trenéři pak tenhle nedostatek čs. klubů ve scoutingu řeší přechodem právě na těch 3-5-2, nebo 3-4-3... takže tohle ještě k dovysvětlení těch Davidových čísel v naší lize.. v zahraničí to bude tuze jiné, i když mu přeji úspěch, přesto ho za diamant čs. fotbalu určitě nepovažuji. diamant musí být komplexní, technicky vybavený..
-
-
čiže tady u nás moc konkurenci nemá a je proti němu tuze malý odpor díky absenci krajních beků u týmů obecně.. a technicky v individuální práci s míčem (v rychlosti), David má jen dobrou kopací techniku. Ale jinak zase kredit Jindrovi a týmu trenérů ve Slavii, tohle by se mělo přenést i do mládežnických akademií tak, aby i tam trenéři mládeže ty kvalitní krajní beky nebo stopery vychovávali, i za cenu, že někoho předělají postově tak, jako se tomu děje ve Slavii.
ale i třeba trenér Priske ve Spartě udělal z Krejči stopera, pač cítil, že tam vyniknou jeho přednosti více a potlačí naopak ty jeho nedostatky v reakční rychlosti, motorice, které ve středu pole umí rychlí, tvořiví záložníci soupeře, často navíc malého vzrůstu, čiže obratní, využít.. tohle taky úplně chápu
-
-
-
-
https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/jablonec-priprava-tomas-plestil.A230630_734239_fotbal_rou
no Doležal už tam právě nepůsobí, dohodl se na ukončení v Lubinu a počítám, že ho získá právě buď Peltonen do Gablonz nebo spíše bych si tak tipnul Slovácko, odkud by to měl blíže domů do Olomouce + Slovácko už musí proboha začít nakupovat, jestli nechce hrát spodek..pač všichni posilují shora, oni zatím nic. Svěďa musí být na antidepresivech, aby tohle období vydržel.. 😂 pač má před soustřeďkem a posila žádná.. a dopředu potřebují někoho golového a hlavně pro tyhle sklepávačky, pač mají hodně zajímavých záložníků, kteří z toho mohou pak skorovat.. -
Zbabělá hra na 0:0 a typický antifotbal. Kam jsme se chtěli hrabat. Gratulace soupeři za nadšený výkon.