Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tenis je v první řadě individuální sport, čtyřhry (i když i ty mají dost svých specialistů) jsou na periferii zájmů. Právě proto, že je tenis v první řadě individuální sport, dává "příznivější" podmínky pro ovlivnění výsledků v zájmu buď samotného hráče, případně někoho jinak zainteresovaného v pozadí.

    V kolektivní hře - pokud nejde o případ, kdy např. celému týmu není vyplacena mzda nebo její část (což se odrazí na náladě a potažmo výkonu), probíhá ovlivnění výkonu obvykle tím způsobem, že je (třeba i za úplatu) přesvědčen klíčový hráč týmu, aby "brzdil" ve své hráčské iniciativě. Kdyby takto došlo k ovlivnění nebo pokusu o ovlivnění výkonu celého mužstva, je velmi pravděpodobné, že se věc někde "provalí". Je-li ovlivněn klíčový hráč, může se docela dobře stát, že jeho spoluhráči nepochopí důvod hráčovi "indispozice", tým se semkne a společnými silami dokáže zastoupit "nepostradatelného". Jeden slavný hokejový brankář minulosti vzpomínal na to, že když v závěru jistého utkání chytil soupeři šanci vzniklou po chybě celé obrany, byl překvapen tím, že mezi svými spoluhráči nevyvolal VŠEOBECNOU radost...

    V individuálních sportech je ovlivnění výsledku daleko snadnější, iniciátor akce si musí pouze dát pozor na to, aby se příslušná "schůzka" odehrála v "diskrétním" prostředí.
    Již mnohokrát se připouštělo, že - přijede-li špičkový tenista na turnaj menšího významu - zajímá ho pouze startovné - a zápas prvního kola prostě vypustí... Ostatně si vzpomínám, jak před léty jeden tehdejší tenista absolutní špičky na televizní kameru připustil: "Zajímají mě grandslamové turnaje, vše ostatní chápu jako přípravu na ně..."



    *7*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit