Zasedání výkonného výboru FAČR se odkládá na leden
-
tu práci technického ředitele by měl dělat nějaký metodik, pač jde o metodickou práci. Tzn. člověk, který má DLOUHOLETÉ zkušenosti v práci v mládežnických strukturách. To Erich bohužel není, ale jsou jimi právě Antonín Barák nebo Verner Lička, kteří slavili úspěchy v akademiích Příbrami, Baníku Ostrava, což bych tak viděl jako předpoklad pro uvedení do tak náročné a exponované funkce. Stejně tak u repre trenéra. Musí to být zkrátka ti nejúspěšnější v genezi své práce.. jinak se ta práce nebude dařit, to tak zkrátka v životě bývá. :)
-
-
jinak lepší kvalifikaci pro trenéra repre než kolega Hašek už dnes má i takový Marcel Lička, který začal s trénováním podstatně později.. Oba se angažují v nedemokratických režimech, tohle Marcelovi nijak při srovnání s Haškem neškodí, Marcel navíc v podstatně více konkurenčním prostředí, s podstatně většími úspěchy.
I z tohoto důvodu je pro mě nepochopitelnou věcí nynější Haškova pauza v trénování a čekání na tzv. důstojné angažmá..
My potřebujeme k tak exponované funkci, zvláště v této době, hodnotově vybavené kandidáty. Pokud si kolega Hašek myslí, že je někdo, pak tomu neodpovídá jeho životopis bohužel. Pokud někdo na toto namítá, že je jediným volným... Volným je i kolega Uhrin ml., který zaznamenal velmi podobné úspěchy s Temešvárem kdysi v Rumunsku, je tam za ikonu.
Hašek nám tady nemůže tvrdit, že fotbal na Arabském poloostrově je vrchol kariéry trenéra a nějaké silné konkurenční prostředí. Vždyť zde trénoval poloprofesionály, celé to fotbalové prostředí je tam v plenkách, trénovat prakticky kdekoliv na světě je kariérně větším úspěchem. Jestli mu na sebevědomí dodala výše kontraktu, tak to je asi problém celého tohoto závodu o reprezentačního trenéra.
Já tvrdím, že by se svaz měl dívat u trenéra repre krom toho hodnotového zaměření i na to, co udělal pro čs. fotbal stran výchovy mládeže v minulosti. Vždy tomu tak ostatně bylo u trenérů Brucknera, Vrby, nevím, jestli i trenér Uhrin st. předtím nepůsobil u mladých, podle mě ano.
A oklikou zpět. Vítek Lavička i nyní působí u mladých (nyní už v metodické funkci), nebere to jako nějakou degradaci, svědčí to o jeho charakterových vlastnostech a hodnotovém zaměření. Neustále pracuje pro čs. fotbal zkrátka. -
https://www.idnes.cz/fotbal/euro-2024/trener-reprezentace-ivan-hasek-predseda-asociace-petr-fousek-vykonny-vybor.A231212_133437_euro-2024_min#anketa-progress-A20231113_pak_491
moc se mi nezdá tvrzení, že by Víťa Lavička nechtěl k repre kontra jeho vyjádření, že to je jeho snem + výstupní klauzule ze smlouvy na Spartě, která by měla zahrnovat právě tento jeho vrcholný kariérní přesun. Chápu to jen tak, že by místo na Strahově nechtěl opouštět pro pozici asistenta u repre komukoliv. Bylo by to i nedůstojné od svazu mu to takto nabídnout vzhledem k tomu, že má i daleko větší úspěchy v trenérské práci než třeba Ivan Hašek.
Angažmá kolegy Veselého coby asistenta by připomínalo rovněž klientelistické praktiky, stejně jako volbu Haška kolegou Šmicrem, pokud spolu chodí na golf a jsou tady kariérně úspěšnější kandidáti. I vzhledem k výbuchu Veselého v pohárové Evropě s Bohemkou. Pokud vedle máme kolegy Svědíka, Kostla, kteří v té Evropě s týmy září a sbírají body do národního koeficientu, pak myslím není třeba už dále nic vysvětlovat. Repre je kariérní vrchol, na ten se kolega Veselý, ale podle všeho i Hašek ještě nekvalifikovali, jakože kolega Hašek už tam byl, i z tohoto důvodu jeho obnovené angažmá u repre popravdě nechápu. Jako bychom neměli dost kvalitních a úspěšnějších trenérů, což není pravdou.
Stejné je to pak i s pozicí technického ředitele, která byla obsazena rovněž za podivných okolností. Celé to pak směřuje k výsledku nároďáku na ME, od kterého by se mělo odvíjet i další angažmá předsedy Fouska v čele svazu, protože těch skandálů už je příliš a souvisí to podle mě s myšlenkou, že v čele svazu nemůže sedět bezpohlavní diplomat, ale asertivní manažer, který svaz opravdu řídí.. Navrhoval jsem kolegu Dušana Svobodu z LFA, ale těch kandidátů snad má fotbalové hnutí více, to by bylo špatně, kdyby ne.. :)
-