Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Já mám vanu opravdu ráda, akorát máme malou koupelnu, takže bych ji ráda vyměnila při rekonstrukci koupelny za sprchu, která nám tam udělá daleko víc místa. Chtěla bych se zeptat, jak co nejlépe řešit sprchu do úrovně podlahy?

  • nemám link na článek, který jsem o víkendu ani nerozklikával, pač už v úvodu byly státy jako čajna, Vietnam, Filipíny, tuším i Myanmar, a taky Zimbabwe, přidal bych ještě stálé fosilní nomády Sověty. šlo o paradoxní růst uhelných elektráren v době, kdy je celý svět utlumuje.
    Zapomněl jsem na to zareagovat, pač fotbal o víkendu.. :) Mrkněte se na seznam těch států. Byly tam ještě další trosky. 

    V kterém z těch špinavých států byste chtěli žít??  čajně klesá povážlivě HDP tak, že pokud nerozjede podle mě jedině cestovní ruch, tak ji nevyhnutelně přeskočí sousední, nenáviděná Indie. Navíc na neštěstí spojená s klimatickou změnou (záplavy, sesuvy) tam vydali za poslední rok 3,3 mld dolarů.
    Zimbabwe se topí v největší inflaci na světě - udává se 5000%. Muselo potopit svou měnu a založit novou, jejíž kurz se má odvíjet od rezerv ve zlatě, které tenhle jinak bohatý stát s nerostným bohatstvím, má.
    Sověty nemá smyslu vůbec komentovat, nyní tam řeší povodně, které jim zaplavují města, obce, vůbec tu odvetu přírody navíc nezvládají logisticky jako stát. Koukněte se navíc na záběry z venkova, jak to tam vypadá..
    Ne nadarmo ty přírodní neštěstí postihují nyní nejčastěji ten východ, jihovýchod planety.
    Budoucnost je v očistě planety (každý čtyřicátník a dál si vzpomíná, jak jsme za komoušů byli soběstační v těžkém průmyslu, ale děti se rodily s alergiemi, chronickými plicními vadami), navíc to některým režimům fosilních nomádů diktatur z východu vezme i vítr z ego plachet, což je taky lidsky posune..

  • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-glosa-z-panelaku-teslu-nenabijete-elektroauta-mohou-rozlozit-cesko-249424#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart

    už jsem o tom psal nevím, jestli níže tady v téhle debatě... tím, že žije půlka národa mimo panel, tak určitě každý z těch panelákových má známého, kdo tu fotovoltaiku vlastní, popř. spousta Čechů chataří (hlavně ti panelákoví právě) - energetické společnosti nyní podle mě velmi brzy příjdou s akcemi tzn. sezonních produktů, což bude velmi ideální právě pro chataře, záhradkáře s chatkou, aby si tam tu fotovoltaiku 100% pořídili.
    Někdy v tomto období se pak má schvalovat ve sněmovně ten Zákon o sdílené energii, či jak se bude jmenovat, nějaká část už schválena byla, nyní to má být to zásadní, co umožní prakticky většině obyvatel si tu energii přesouvat z té chaty i do toho paneláků, tzn. tu fotovoltaiku si na tu chatu pořídit. 
    A chatu, zahradu poblíž místa bydliště má zase nějaké procento Čechů bydlících normálně v těch panelácích (útočiště z těch paneláků), tzn. možnost nabíjet tady. Popř. má každý určitě známého, příbuzného, u kterého to taky půjde. Nikdo nežijeme ve vakuu. 

    Ať už si to nabíjení dohodnu s výhodnější sazbou, než kolik je cena benzínu za litr (a ta poroste díky znovu nastolené umělé krizi mafie z OPEC, která snižuje těžbu - psal jsem o tom včera - cena ropy letí nahoru), nebo přinesu láhev, kafe do kávovaru, u kterého posedíme, než se mi auto dobije. tohle bude stmelovat i lidi, u pumpy si tak nepokecáte jako u rodinné nabíječky.. :)
    Obnovitelné zdroje jsou správnou cestou, jak zmiňuje i autor glosy výše, vrátí nás to zpět v čase k těm správných hodnotám, i v rámci toho budování mezilidských vztahů, vzájemné pomoci zkraje, než si to každý zařídí podle sebe. Anebo se rodiny budou dlouhodobě navštěvovat v rámci toho nabíjení. :) vyjde to levněji než fosilie. STejně tak životnost aut bude delší + opravy pomocí softwaru na dálku přímo na dálnici, pokud vám vyloženě baterie neshoří, jsou výhodou

  • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-vedci-objevili-v-evrope-nejvetsi-znamy-zdroj-zlateho-vodiku-249159#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart


    svět už má ložisko bílého vodíku z podzemních struktur... pro autora článku. Teď se řeší pouze náklady na těžbu a čeká se, kdo se do toho jako první pustí.. tohle je v současnosti podle mě nejžhavější investiční příležitost.. říkám to už ale pravda 25 let. :) tohle nebrzdilo ani tak to, že by na to někde sondy nenarazily, na to se nyní jen vymlouvají, jako spíše OPEC lobby. Protože co by Arabáči pak dělali s fosíliemi, pokud by se s tímhle začalo už před těmi 25 lety.. :)


    https://www.h2times.news/index.php/cs/novinky-pribehy/408-ve-francii-nasli-obrovske-podzemni-zasoby-vodiku

    • a čím dříve přejde světová populace na elektromobilitu, tím dříve vyřadí svět ze hry arabské mafiány z OPEC+, kteří v zádech pravidelně kooperují i s dvojkou na trhu - Sovětským svazem, což je u jiných komodit u konkurence ojedinělé. Navíc kartelové dohody jsou zakázané v každé oblasti.
      Momentálně tlačí znovu na cenu ropy, snížili opětovně těžbu jako po covidové době, ropa jde nahoru, čímž podle analytiků cílí na volby v USA, kde tahle mafie podporuje Trumpa, se kterým prý se "lépe dohodnou", tzn. ta cena má růst až do amerických voleb.
      Bič na tyhle jsou obnovitelné zdroje (elektroprůmysl, vodík, který se dá navíc dobře využít i pro energeticky náročnou výrobu oceli a hnojiv), které je vyřadí z trhu, jakože u Sovětského svazu už se to podařilo minimálně u zemního plynu, pro jehož těžbu nemají v současnosti ani západní technologie (těžily tam západní firmy, které se samo stáhly po napadení Ukrajiny Sověty) + ztratili klíčového klienta (EU).

      • tak jen, ať každý ví, že to zdražování benzínu a nafty je dáno ZASE právě tou umělou snahou OPEC, nyní se zdá, že i ve spojení se Sověty, kterým by se taky v Bílém domě hodil více Trump, na spotřebitelích vydělat a teď už i celou záležitost zpolitizovat.
        OPEC může být jedno, že Ukrajina útočí na rafinerie Sovětů. Nemuseli by snižovat těžbu a mohli by toho aktu naopak využít obchodně, má-li hlavní konkurent a dvojka na trhu takový problém, tzn. těžbu naopak zvýšit a profitovat z toho u odběratelů Sovětů, ale jdou Sovětům na ruku ve společné zpolitizaci (vydírání) spotřebitelů... tam je dlouhodobý kartel, proto je označuji za mafiány a je dobře, že EU rozjela obnovitelné zdroje, které je vyřadí ze světové hry. mělo se tak stát už dříve, už by jela i těžba vodíků a ten nový trh, ten 2. věk průmyslové revoluce, by už se dávno i cenově narovnal, tzn. elektro nebo vodíkové auta by byla dostupná pro všechny už dávno, stejně jako ty na spalovací nebo zážehové motory v současnosti (tyhle už by byly ale dávno ve šrotu, nelobbovat Arabáči roky proti čisté energii) - viz. výše..

        • pač tam ještě fungují sankce na sovětskou ropu dopravovanou po moři, které už nabyly účinnosti. Tuším Indie odmítla tolerovat překládky s legalizací téhle ropy, pač na ně USA tlačí sankcemi, tzn. Sověti příjdou jistojistě o klienty, čehož by Arab jako obchodník měl využít a ta produkce by měla spíše nahoru. Ale to by se museli odklonit od toho společného záměru, který se Sověty mají, jakože tam latentně pořád je i ten vydělávat na uměle vytvořených krizích s ropou. to jsme zažili po covidu, kdy se Arabáči potřebovali zahojit po útlumu všeho v covidové době a nízké spotřebě ropy a produktů z ní..
          tak na doplnění.. o těch sankcích víme všichni, tak jsem to už nezmiňoval, je to dlouhodobou záležitostí, ale nyní se začaly nově velmi tvrdě vymáhat USA.

          • anebo nepřijdou o klienty, ale budou to muset prodávat pod svou (sovětskou) značkou s tím stropem tuším 60 dolarů za barel. a to se jim asi nemůže vyplatit, proto ten sankční strop byl takhle udělán. Pro srovnání, dnes je cena ropy brent na trzích 89 dolarů za barel..

  • Autor článku zapomněl na jednu "maličkost" = jaká je cena,včetně pozemku a všech přípojek...

    • Diwa

      Přesně tak......to už jsem psal několikrát když se objevil článek o mobilheimech a bydlení z kontejnerů. Všichni vidí jen to bydlení, ale nikdo už nepíše o zásadní veci, mít pozemek a sítě ! Když vídíte ty ceny pozemků a to se bavíme o poměrně malých pozemcích kdy je naskládaná nemovitost na nemovitosti a soukromý vlastně žádné nemáte, tak si člověk dává otázku, zda není lepší koupit starší domek na vesnici s pozemkem a sadem a s přírodou okolo sebe. Nové bydlení je nové bydlení, ale za jakou cenu, že ho budu celý život splácet, soukromí žádné a život na pár metrech.

  • https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nedivejte-se-primo-na-nej-neutikejte-zbesile-pryc-odbornik-radi-co-delat-pri-setkani-s-medvedem-40466238?utm_source=sport&utm_medium=banner_selfpromo_dynamicky&utm_campaign=novinky_dynamicky&utm_content=sport_leaderboard

    o tomhle jsem se bavil předevčírem v telefonu s kamarádkou. Podle mě i dělat se větším pomůže, tzn. zvednout ruce a ustupovat směrem dozadu opatrně, pač v lesním porostu by člověk neměl podle mě stejně šanci uniknout, v tom terénu je medvěd lépe uzpůsoben k běhu i díky terénním nerovnostem, přeci jenom mají čtyři silné končetiny, to je jako soutěžit s běžným autem vůči SUV s pohonem na všechny čtyři kola. Na polní cestě už má podle mě ale výhodu člověk, tam už hraje hmotnost medvěda proti němu a tam už bych osobně doporučoval to otočit a běžet, co můžete, jste-li fyzicky při síle.. :)
    Vlk na vás samotný nezaútočí, oni útočí v tlupě a muselo by jich být vícero. říkal jsem kamarádce, že nevěřím, že by se jí to u nás přihodilo, to tak na Aljašce, kde útočí, protože o člověka tam běžně málokdy zavadí, tzn. berou ho jako konkurenčního predátora, tady máme i divoká zvířata už domestikovaná tím, jak je tady zalidněno. O tomhle jsme se přesně s  kamarádkou-turistkou bavili, že tady o medvěda asi nezavadí a máme tady jen vlky. Nahráli jste mi článkem, jdu ji poslat odkaz sms zprávou :)

  • mun.go

    Zásadní nevýhodou dřevostaveb v ČR je jejich vyšší pořizovací cena ve srovnání s tradičními zděnými stavbami.

    • Technické vlastnosti dřeva. Ddřevo jako přírodní materiál sesychá a kroutí se, jeho kvalita při špatně navržené struktuře vrstev degraduje. Při velmi silném větru může dřevostavba “vrzat”. Nevýhodou je potřeba pravidelné údržby a ochrany dřeva před povětrnostními podmínkami, která může způsobit vyšší náklady a nutnost častějšího opravování. Při špatně navržené či provedené skladbě stěny dochází ke kondenzaci ve stěně a může dojít ke vzniku plísní, proto dřevostavby také vyžadují řádnou izolaci a ochranu proti vlhkosti, aby se zabránilo problémům s plísněmi a hnilobou dřeva. Zvuková izolace – dřevo je špatný zvukový izolant, proto při řešení přenosu zvuku například mezi 2. a 1. patrem je nutno striktně dodržovat kvalitně vypracovaný projekt. Dřevo má malou akumulační schopnost  -  ve velmi teplém počasí může být uvnitř nesnesitelné horko.
    • Další nevýhodou je omezená odolnost dřeva vůči ohni. Dřevo samozřejmě hoří, proto že je třeba v rámci každého projektu a jeho požárně-bezpečnostního řešení, aplikovat také protipožární řešení, které bude v souladu s normou (protipožární sádrokartony apod.). V případě požáru se dřevostavby mohou rychleji zřítit nebo shořet, což zvyšuje riziko pro obyvatele.
    • Posledním faktorem, který je nutné vzít v úvahu, je omezená stavební legislativa pro dřevostavby. Určitá omezení a předpisy mohou ztížit realizaci dřevostaveb a přispět ke zvýšení nákladů a administrativního zatížení.
    • Rychlost výstavby je něčím vykoupená. Před výrobou panelové dřevostavby musíte věnovat hodně času přípravě. Je třeba přesně specifikovat rozmístění zásuvek nebo už mít detailní návrh kuchyňské linky.
    • U dřevostaveb je náročnější překlenutí rozponů širších stropních konstrukcí patrových domů, musí se doplňovat ocelovými nosníky.

    Výhody a nevýhody dřevostavby: průvodce pro stavbu domu

    VÝHODY A NEVÝHODY DŘEVOSTAVEB

  • josef.chmela

    To jsou zase kecy. Naposled se ekologicky a úsporně žilo za socialismu, kdy lidi nebyli nároční na výšku životní úroveně a nebyli tolik rozežraní a rozmazlení.

  • My se taky snažíme, aby náš dům spotřebovával co nejmíň energie, takže nemáme klimatizaci, máme na oknech plissé rolety pro zavěšení na okenní křídlo bez vrtání do rámu , které dovnitř nepustí sluneční paprsky a v zimě topíme jen na 21 - 22 stupňů a to je taky hodně znát. Nad dalšími úsporami přemýšlíme, tak budu ráda za každé typy.

    • Diwa

      V životě jsem nikterak extra nešetřil.....žiju tak jak chci ! Jedinné co jsem udělal, tak jsem všude dával LED osvětlení a to je tak všechno ! My tedy máme malé bydlení, něco jako mobilhaim s přístavbou.....vše zaizolované včetně stropu atd.....Také jak blbec jsem si pořídil elektro kotel......vše tedy fungovalo jak víno, přes mobil jsem si vše pozapínal a domu přijel a bylo teplo. Vše makalo jak má do prvního vyúčtování ! Zkrátka jsem koupil krbová kamna s výměníkem a hotovo ! Topíme jenom dřevem a věřte že nešetšíme vůbec nikde a na ničem. Jak co chceme tak to máme ! Výhoda bydlení na venkově....dřevo Vám vždycky někdo doveze za rozumnou cenu, něco si zkraje lesa vytaháte a odvezete, zkrátka ty možnosti jsou ! Lituji lidi co mají doma plynové topení a dálkové topení z tepláren ! Když slyším v práci kluky co mají tepelná čerpadla a ročně platí třeba 120 tisíc, tak se fakt musím smát !

    • Odstěhovat se do Karibiku nebo do Afriky? 

  • My teda nebydlíme v nízkoenergetickém domě, ale pokud bych si dnes nechával stavět dům, určitě bych se vydal touto cestou. My jsme si relativně nedávno zrekonstruovali starší domek a vzhledem k tomu, kolik na to padlo peněz, tak doufám, že už se do konce života nikam stěhovat nebudu. Teď se ještě chystám na zvelebení naší zahrady. Rád bych si na ni například pořídil bioklimatickou pergolu, to je věc, kterou chci už pěkně dlouho. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit