Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mě to přijde jako win win situace. Kdo chce nový systém může hrát v něm, kdo preferuje starší 5e, je uspokojen taky. V čem teda tkví ten problém? Jakože kdo nechce hrát v novém, násilím ho konvertujeme tím, že nebude mít co hrát a nuceně tak přejde na ten super skvělý systém nový?  To je nějaký fór?

    • Pokud máš partu, kde se ti jeden člen blokne, že se nový systém učit
      nebude a že stejně všichni znají 5e, tak proč se tedy nehraje v něm, tak
      je otázkou, jestli budou mít tvůrci vůbec motivaci vymýšlet nějaké nové
      systémy, když je moc lidí nekoupí. Vyloučit takového hráče z party a
      hrát bez něj je sice taky možnost, ale to se mezi rozumnými lidmi nedělá
      a hráčů občas taky nezbyde dost.

      Tedy ne každý, kdo by chtěl hrát v novém systému opravdu může hrát (musí mít s kým). Vydání hry s podporou starého výrazně snižuje motivaci učit se něco nového. Z krátkodobého hlediska to win-win situace je, ale riziko, že pak nebude možné hrát nic jiného než d20 x-té edice z toho trochu kouká.

      • A tuto situaci má tedy vyřešit vydavatel hry tím, že kvůli takovým přestane vydávat hry podle starých pravidel... to je jak škrábat se levou rukou za pravým uchem. :-)

        • Ten si asi spočítal, že se mu konverze vyplatí. Možná že i tolik, že se příště na investici do nových pravidel vykašle. Vzpomeň si na to, až budeš nadávat, že všechny počítačové hry jsou podle stejné šablony (střílení, crafting, lov, RPG prvky, otevřený svět, vyvolený hrdina příběh o záchraně světa...) To je totiž něco podobného. Lidi jsou na to zvyklí, chtějí to hrát, tak jim to dáme, nemusíme se ani moc snažit a vyděláme balík. Nadávat v tomto případě na vydavatele je zbytečné, spíš je to o stavu herního průmyslu jako celku a o zákaznících.

          Osobně si nemyslím, že by to bylo v případě stolních RPG tak hrozné, protože dobře pojatá nová pravidla budou vždycky slušným tahounem a d20 se taky spoustě lidem přejí a budou chtít zkusit něco nového. Jen toho prostě bude málo.

  • Maxianimal

    Takovej krásnej, dlouhej článek o ničem :) Ještě, že nikdo nikomu nezakazuje tu původní hru hrát.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit