Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Bude Witcher tabletop RPG? 

    • Sgt_Buckminster

      Minimálně za mě ne v dohledné době (všechny ty zákazy teď hraní RPG úplně nepřejí), sám jsem ho nehrál a slyšel jsem jen pár dojmů od kamarádů, kteří si zahráli úvodní dobrodružství. Což určitě nestačí na pořádné zhodnocení, ale podle všeho je to designem klasické RPG, které má snad až trochu moc překombinovaný systém (hodně házení, počítání), ale samozřejmě tomu ohromně pomáhá ten oblíbený setting.

      • GorSilverarm

        Je pravda že zkoušení systémů je vždy časově hodně náročné. Se SW: EoE jsme hráli ještě před tím vším a teď se přes volání chystáme na City of Mist (díky za recenzi díky tomu jsem na tu geniální věc narazil). Ještě je někde na cestách kickstarterový Hellboy. Každopádně teď v pandemii je dobré možná připomenout programy na online hraní. Nějaké zkušenosti? Mám za sebou Roll20, ale pak jsem koupil VTT Foundry. Je podle mě mnohem výkonnější ale zase těžší na nastavení a má méně integrovaných systémů. Nějaké takové porovnání/recenze by se hodilo. Vlastně i na Games by bylo možná přínosné, protože to osobní hraní trochu přibližuje počítačové hře. Z mé zkušenosti ale všechny ty hezké vizualizace, automatizace a možnosti prostě na osobní stejně nemají.

        • Sgt_Buckminster

          Osobním setkání online věru bohužel nesahá ani po kolena, to je určitě pravda :) Zároveň je ale fajn, že ty online platformy existují a ty společensko-herní absťáky se tím dají alespoň trochu dohánět.

          Já osobně s těmihle platformami příliš zkušeností nemám, ale nejčastěji slýchávám právě tyhle dvě jména: Roll20 a Foundry. Zhruba za týden si jako hráč ozkouším Alice is Missing, což pojedeme přes discord a právě Roll20, takže to pro mě bude premiéra. 

          Jinak si zatím na hraní vždycky vystačíme jen s discordem (příp. google meet či víceméně čímkoli), ale to bude určitě tím, že City of Mist (jediná kampaň, kterou držíme i přes lockdown) nevyžaduje žádné soubojové mapy: v té hře je jedno jak je kdo od koho daleko, je jedno kdo stojí za kým nebo čím, takže se to celé na pohodu uhraje jen na konverzaci a házení kostkou. Kdybychom měli hrát cokoli bližšího DnDčkovýmu combatu, neumím si to alespoň bez nějaké sdílené hexové mapy představit. Každopádně doufám, že CoM recenzi dostojí a bude vás bavit! :)

      • Dík! 

    • Derp_1337
      • Dík.. Myslel jsem recenzi. Moje chyba...

  • Jevo83

    Trvalo mi dost dlho kym som pochopil, ze ide o stolni hru ... neda sa to uvadzat niekde na zaciatku, tam kde uvadzate zvycajne platformu? Ospravedlnujem sa ak to tam niekde je a ja som slepy...:)

    • ico.crook
      • Jevo83

        Dik :) ako pise nizsie Gurp tak to tam povodne nebolo...a teraz je to uplne super 😀👍

        • ico.crook

          Aha, tak to sorry :D To chápu, že bylo matoucí ;)

      • Ja ho chápu. Tenhle napiš desková hra tam redakce přidala az dneska. Včera bylo na jeho místě napsáno recenze :-)

    • Maxianimal

      Jako že jsi to nepochopil z nadpisu?

      recenze dračáku z Hvězdných válek
      • Jako že "dračák" označuje, že je to deskovka, jo?

        • Thanquol

          Dračí Doupě je deskovka a Baldurs Gate není nic jiného, než video-herní adaptace deskovky jménem Dračí Doupě, zkráceně Dračák. X)


        • Maxianimal

          Ano, představ si, dračák představuje stolní RPG hru, naprosto stejný typ, jako tady recenzovaná hra. 

          • A už si někdy slyšel o hře "dračáku" ze světa Forgotten Realms? Jmenuje se Baldur's Gate a světe div se, je to... videohra.

            • Thanquol

              Ano, Baldurs Gate je videoherní adaptace deskové hry Dračí Doupě. X)

              • Maxianimal

                Reakce na příspěvek:

                Kdepak, je to adaptace Dungeon and Dragons, Potažmo ADnD. Dračí Doupě je česká obdoba DnD.

            • Maxianimal

              Áno, ale když někdo mluví o "dračáku", tak myslí stolní RPG od Altaru ;) BTW Forgotten Realms je nástavba DnD, což je právě otec českého dračáku. To je tak pro info. Nikdo nikdy nemluvil o Baldurs gate jako o dračáku.

              • Reakce na příspěvek:

                Takže ty tvrdíš, že se nám tady redaktor snaží podsunout, že tato deskovka je od Altaru, když má v nadpisu "recenze dračáku"? Nebuď bláhový. Každému (tedy skoro - vyjímkou tebe, očividně) došlo, že se jedná o metonymickou apelativizaci. Nevím, jak u bačů, ale tady se rozšířil pen and paper až s českým Dračím doupětem a tedy tomuto subžánru naprosto běžně neřekně nikdo jinak než "dračák". Citace z článku Games: "Třetí Baldur se totiž velmi striktně drží pravidel páté edice DnD – natolik striktně, že vás na své „dračákové“ kořeny nenechá ani na chvíli zapomenout." Zdroj: https://games.tiscali.cz/prvni-dojmy/baldurs-gate-iii-je-pravoplatnym-dedicem-slavne-serie-497965

                Dračák nebo spíše d20 hry jsou jenom systém pravidel. A jak už jsme si ukázali, nejsou to jenom deskovky.

                • Maxianimal

                  Reakce na příspěvek:

                  Tak v mém okolo je buď Déendéčko, nebo Dračák. DnD je původní, americký Pen and Paper, Dračák nebo-li Dračí Doupě  je český od Altaru. A jak jsem psal, neznám nikoho, kdo by Baldurum, nebo jiným počítačovým hrám z tohoto světa řekl dračák, nebo že má dračáková pravidla - mají DnD pravidla. To ten faul s tím bačou budu ignorovat, jinak jsi docela slušný argumentující.


                  • Reakce na příspěvek:

                    Neodpověděl jsi na otázku, takže to beru jako red herring. Nemáme se pak o čem bavit.

                    • Maxianimal

                      Reakce na příspěvek:

                      Myslíš "Takže ty tvrdíš, že se nám tady redaktor snaží podsunout, že tato deskovka je od Altaru, když má v nadpisu "recenze dračáku"?"

                      Ne, myslel jsem tím, že redaktor píše, že ta hra je na podobné bázi jako je Dračí Doupě, což je českým hráčům známější, než DnD. To jsi nepochopil? Myslím, že to není tak složité ;) Navíc sis vybral jen pouze část nadpisu, takže faul. Je tam "recenze dračáku z hvězdných válek".

                      A tím red herring jsi mě hodně pobavil, ono je to dneska hodně v módě koukám, vyšlo nějaký virální video s tímhle výazem? Vidím to teď používat v diskuzích kde koho, aby se snažil ten dotyčný vypadat chytře (což se mu samozřejmě nedaří). A to ani nemluvím o té metonymické apelativizaci, to už je vyloženě masturbování. To samé se dá napsat jedním českým slovem, Sviňo.

                      • Reakce na příspěvek:

                        Tvá předchozí reakce na mě však říká něco docela jiného: "...když někdo mluví o "dračáku", tak myslí stolní RPG od Altaru...". Já se jen pro jistotu zeptal, jestli si takovou šílenost myslel vážně. Naštěstí ne, je to jen pomalejší myšlení a problém s porozuměním textu. Ale nejlepší na tom všem je to, že potom napíšeš úplně to samé, co jsem potom napsal já. :D Takže za mě dobrý, potvrdil jsi, že mám pravdu a beru to za uzavřenou věc. Poslední odstavec ani nestojí za reakci, protože srovnávat jazykové prostředky s masturbací může jenom nevzdělaný buran. A ještě trapácky bude řešit argumentační klam, přičemž o faulech začal chytrácky jako první. Nice try. Snad příště a lépe.

                        • Maxianimal

                          Reakce na příspěvek:

                          Hezky sis to udělal po svém, a krásně překroutil. Snad se dmeš pýchou. Tak příště snad lépe, souhlasím.

                          • Corvus

                            Reakce na příspěvek:

                            Ježíši kriste Maxianimále... prosím tě nerozváděj tady 150stránkovou diskuzi O NIČEM. Každej, kromě tebe evidentně, říká DnD v Čechách dračák. TEČKA.

                            • Maxianimal

                              Reakce na příspěvek:

                              Hele Korvus, zrovna ty tady vždycky píšeš půl stránky o tom, jak se těšíš na jednu hru, do zrovna hraješ, co jsi měl k obědu a tak dále, což nikoho vůbec, ale vůbec nezajímá. Takže o diskuzích o ničem bych v tvém případě opravdu pomlčel. Díky :)

                        • Sgt_Buckminster

                          Reakce na příspěvek:

                          Velice inspirující diskuze! Coby autor článku si dovolím přispět pár postřehy k celému vláknu:


                          Výraz "dračák" je u nás v Čechách opravdu takřka synonymem pro tabletop RPGs, obzvláště pro lidi, kteří je sami nehrají a znají je jen z doslechu (právě jako "dračáky"). Osobně se snažím tomu termínu spíš vyhýbat, ale protože dnešní čtenář si pod výrazem RPG už automaticky vybaví počítačovou hru, občas není zbytí :)


                          Taky dlužno poznamenat, že dračáky / TTRPGs samozřejmě nejsou to samé co deskové hry, ale v rámci přehlednosti se na gamesech řadí pod stejnou záložku :)

      • Jevo83

        Myslel som ze to bude mozno prevedenie dracaku do digitalu...ako napr Risk, Monopoly alebo aj vselijake videoherne verzie hier na hrdinov so silnymi editormi :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit