Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • I kdyby z wc,tak to vyjde na stejno.
  • Vítězstvím frakce separatistů vznikla svízelná situace. Do katalánského parlamentu se dostali opět ti, proti kterým Madrid vytáhl do boje. Po referendu, které se jim zdálo nezákonné, uskutečnily volby, které dopadly podobně jako referendum - pryč od Madridu. Jak bude situaci řešit Madrid sudˇ bůh, ale EU se k tomuto problému staví jako pštros. No comment. Hin se ukáže úroveň demokracie, hloubky vztahů mezi národnostmi a zodpovědnost Bruselu za dodržování zákonů v jednotlivých státech. Přesto Kataláncům přeji, aby se jim jejich snažení o samostatnost splnilo. Je spravedlivé, aby si národy a národnosti mohli rozhodovat o svých životech a způsobu svého života. Tamní situace bude prubířským kamenem demokracie ve Španělsku a EU vůbec. Po dosavadních zkušenostech se skeptici mohou domnívat, že se vše jak je potáhne do té doby, než se EU rozpadne nadobro. Právě velcí jako je Merkelová, teď Macron, Juncker a další se podíleli na tom, že EU je v ohrožení mnohem více, než jenom "brexitem". Lze věřit, že další "exity" budou následovat, pokud EU nezmírní postoje a nepřestane rýpat do chodu států Polska, Maďarska a dalších. Už jenom málo, a může se to stát. A my bychom se mohli potom přidat již ne jenom ze solidarity, ale že k tomu máme již teď dost vážných důvodů.
    • Chyba je v tom, že převažující španělská garnitura v Madridu se chová příliš centralisticky. Měla respektovat, že Katalánci se přece jen poněkud liší od ostatních obyvatel Španělska jazykem, historií atd. Vládní představitelé měli včas přistoupit na rozumnou míru decentralisace a předešlo by se problémům. Decentralisace správy velkých států je nutné, viz např. USA, GB, BRD...

      Bývalá ČSR se také rozdělila tím nejrozumnějším způsobem a mezi Čechy a Slováky nebo občany ČR a SR nevidím nejmenší problémy. Vzpomínám si na velice výstižný a rozumný výrok jednoho slovenského politika: "Musíme sa rozisť, abysme sa opäť mohli zísť v Európskej únii." A to byl, myslí, velice rozumný výrok.
      • že v Katalánsku rozhodlo referendum, kdežto u nás partička politiků. Nejsem si jist, zda by u nás i na Slovensku lidé v referendu rozbití Československa podpořili. Normální lidé se mají pořád stejně, nijak si nepomohli, akorát musí ze svých daní živit dvojnásobné množství politiků (někdy mám pocit parazitů). Co by asi partičce z roku 89 řekl Masarik se Štefánikem ?
        • "Musíme sa rozisť, abysme sa opäť mohli zísť v Európskej únii."
          To je podle mne rozhodující. A "normální lidé" se mají tak jak pracují a snaží se. Já si nenaříkám. Nehledě na to, že jsou jiné a mnohem důležitější hodnoty, jako je svoboda.
          A kolik a jakých politiků živíme záleží na tom koho si volíme.
          • se přece manipuluje snadněji než se středně velkými... I Vašáryová kupodivu v televizním rozhovoru přiznala finanční toky ze zahraničí, kterými bylo podporováno rozbití Československa. Všechno ostatní jsou jen kecy a legendy politiků pro nemyslící veřejnost.
  • Něco k EU:

    http://dfens-cz.com/kdo-nejvic-nesnasi-eu-nikoli-rusofilove-nybrz-obeti-jejich-regulaci/
    • Putlerova agentura se snaží. "Potřebuje rozdělit a panovat" a hlavně drancovat dřív než v tom Putlerlandu pochcípají hlady.
      • jsi mimo i téma
  • Další aférka scénáře. Rozděl, poštvi proti sobě a panuj...Ať se děje cokoliv tak "někdo" z toho vždy bude těžit...
    • No jo, kremelský skřet se snaží.
      • :-)
        • To už říkal ten jejich Iljič (taky to nebyl žádný obr) "je potřeba zakládat všude revoluční ohníčky až celý svět zachvátí požár socialistické revoluce". Jistě měl na mysli revoluci "rudou" a ne "hnědou" jako později jeho žák Adolf.
  • Tady chybí zdravý rozum a umění jednat. Katalánsko je součástí Španělska. Madrid přestřelil v potlačení referenda. Asi jen si přát potlačení emocí a dojít ke kompromisu u jednacího stolu. To máte jako v manželství rozvod pro nepřekonatelný odpor. Tahanice o děti, o majetek a prohrají oba.
  • "Je absurdní, aby premiér autonomní oblasti žil v cizině. Představte si, že bych já bydlel v Lisabonu," uvedl Rajoy.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Moravan Masaryk během války musel zmizet z Rakousko-Uherska poněvadž mu šlo o život. Kdyby ten nepozvedl Čechy a Slováky tak dodnes kydají hnůj u Rakušáků a Maďarů ve stájích poněvadž se na nic sami nezmohli. Je hořká ironie, že Moravan který osvobodil Čechy a Slováky, tak ti později jeho stát svévolně rozbili, rozkradli a ještě potlačují práva Moravy. Dokud si to Katalánci doma nedají dopořádku, měl by jejich expremiér zůstat v bezpečí ciziny.
    • Označovat se za Čechy, Moravany, Rakušany, Maďary atd. podle toho kde se kdo narodil, je anachronismus. Pokud jde o T.G.M., ten byl poddaným, tedy občanem Rakousko-Uherské monarchie. Jeho matka byla německy mluvící občankou Rakousko-Uherska. takže mateřštinou T.G.M. byla němčina a česky se učil jako druhý jazyk, zejména až v dospělosti.
      To nic nemění na tom, že to byl první president ČSR, velmi vzdělaný, morální, kterého si nesmírně vážím.
      • že hysterické výkřiky o jakýchsi údajných východostepních nájezdnících jsou jen pouhé patetické projevy retardovaného mozku a nezasluhují pozornosti. Doporučujeme ti tedy elektrokonvulzvní terapii.....ta zklidní rozjitřenou mysl.....
  • Ve východních stepích se jakýsi skřet nechal slyšet, že poskytnou Kataláncům bratrskou pomoc.
    • než humanitární bombardování ze západních prérií od dementkradů.....
      • Nechci spor řešit, ale tzv. "humanitární bombardování" znamená soustředit se na vojenské objekty a šetřit objekty civilní tak, aby by ztráty na životech byly minimální. Tak se to praktikovalo v Srbsku po rozpadu Jugoslávie.

        Opakem je "nehumanitární bombardování", které praktikuje CCCP, např. v Čečně, v Osetii atd. Tam se prostě bombarduje šmahem všechno, postřílí se všechno co se hýbe a zanechá se spálená země.
        • venca chrchla letiště, vrah srbských dětí
        • jak pohůnci Třetí říše humanitárně bombardovali hlava nehlava.....dpkument "uloupené Kosovo" je myslím dostatečně vypovídající
          • Ten XidiotX z tichcali nezná fakta a snaží se zapůsobit inteligentně,opak je však pravdou,tzn. Nemá cenu bublebumovi něco vysvětlovat je to pablb obecný
  • právo Katalánců na sebeurčení. Svrchované země i kolonie EU tak rozhodly např. v případě samostatného Kosova a určitě zde není prostor pro nějaké pokrytectví.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit