Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Gorobilypes

    Summit EU se shodl na společných nákupech plynu, povinném plnění zásobníků a obranné strategii. Budou si prdět do trubek asi.

    • Divím se, že redakce odporné urážky toho rusofila "Gorobilypes" nesmaže . . .

      • Gorobilypes

        Urážíš jen ty rusofobe

      • Do redakce se zjevně vedrali "bývalí" bolševici a proto blokují diskusi pouze k některým probolševickým článkům. No a "skoro bílý pes" je zjevně probolševik.

        • Gorobilypes

          Tvůj fotr tu je jo

  • Celá ta tragedie,stavba ruského plynovodu do |Německa-sankce na firmy co pokládali potrubí ze strany USA a stále to bylo málo.Plynovod se stavl dál,dodělávali to rusové a tak se do toho zamotala Ukrajina,anektované ůzemí,Krym a ejhle.Je tady válečný konflikt,na který USA tleská a radí Evropě a ti dnes maldí politici,kteří si v dob druhé světové války hrály na horníky v uhláku,by chtěli III světovou válku,která by vyhladila lidstvo za týden.Vy mladí chtějte mír,máte děti a život před sebou.Já prožil druhou světovou válku a konvenční,hd  bídu po ní.Přemýšlejte a jednejte 

  • Gorobilypes

    Kritika, že vláda zapomíná na Čechy, má poštvat lidi proti Ukrajincům, řekl premiér Fiala.To.neni kritika,ale fakt.

  • Gorobilypes

    A o to jde především

  • Konečně bude plyn levný. Bidenovi dík. Maďaři ho mají z Ruska za šestinu ceny u nás. Ti budou čubrnět, když pro nás bude americký plyn ještě lacinější. Už se těším jak bude Putin nakrklej.

    • Maďaři zrazovali Evropu vždycky - za II. WW se paktovali s Hitlerem 

      a Mussolinim, Evropa pamatuje i jejich podporu tatarských nájezdů

      ve 12. století. 

      • Gorobilypes

        Maďarsko je hrdý národ nemusí se před nikým klanět

      • Ale ten maďarský premiér Orbána  se netají tím, že si nechce pochroumat 

        "dobré vztahy" s Moskvou. Asi nevidí ty stovky bot na břehu Dunaje, co jsou

        připomínkou masových vražd Židů za II. WW. 

        Jak říká směrem k Orbánovi pan Zelenskij, jsa sám židovského původu,: " Byl 

        jsem tam se svou rodinou, Podívej se na ty boty. A uvidíš, jak se také v dnešním 

        světě může masové zabíjení opakovat...”   

  • Konečně bude plyn levný. Bidenovi dík. Maďaři ho mají z Ruska za šestinu ceny u nás. Ti budou čubrnět, když pro nás bude americký plyn ještě lacinější. Už se těším jak bude Putin nakrklej.

  • na tuhle zprávu v Kremlu bude málo i kanystr sovětské vodky na žal.. :)

  • Ropovod Ingolstadt – Kralupy nad Vltavou – Litvínov, napojený na dovoz ze zdrojů  

    ropy v Libyi, začíná významně obnovovat svou činnost na tomto poli. 

    Libye totiž obnovuje fungování tří ropných terminálů a začala z nich  vyvážet ropu, 

    říká  šéf společnosti Mustafá Sanalla. 

    Díky osvobození terminálů obnovuje těžbu ropné pole Nafúra, ležící jižně od přístavů.

    A to nemluvím o vzestupu dovozu ropy z Norska - i z USA . 

    Podíl ropy z Ruska v ČR tak klesne pod současných 46,5% celkového objemu dovozu.

    • v pohodě Antone, ale tady si trošku Anton špelec ostrostřelec, článek je o dodávkách LNG - zkapalněného zemního plynu. Ale jestli chceš Sověty už odstavit i od exportu ropy, pak v tématu jsi.. tam je varianta už i od Turecka, Azerbajdžánu po té válce o Náhorní Karabach. Turci sice dělají, že mají dobré vztahy se Sověty, ale jsou za této situace v podstatně ekonomické výhodě, a to by byli, i kdyby Sovětský svaz nemířil spíše k Laosu než k vyspělým státům příští roky, protože pomocí Azerbajdžáncům získat to území na Kavkaze se dostali k prakticky nevyčerpatelným zdrojům ropy a zemního plynu, čiže už nulová závislost na Kremlu i z jejich strany. Jakože jim šlo i podle mě o přístup ke Kaspickému moři tudy..

      Z Norska a Alžírska už jinak bereme jako stát, stačí jen zvýšit objemy. Ale EU postupuje společně. dnes mají řešit energetickou krizi - Španělé a Řekové po vzoru Jižanů chtějí zastropovat ceny, tzn. řešit to razantně. Souhlasím s Petrem Fialou, že by si to každý stát měl řešit dle své vlastní potřeby, tzn. měl by se udělat balíček možných řešení a každý stát si z něho bude brát tak, aby to zase razantně nedolehlo na distributory, těžaře, celý trh. Všem nám je jasné, že ta nezávislost na Sovětském svazu bude něco stát. Teď jde o to, aby to nedolehlo na nejnižší příjmové skupiny v jednotlivých členských státech. Ono je to už ze střednědobého hlediska totiž správnou cestou, Sověti nás to jen donutili urychlit, což já říkám - úplně ok. čím dříve bude od Kremlu pokoj, tím větší šance, že si tam najdou do čela konečně někoho normálního, s kým bude zase možno obchodovat. Nikdo nechce Sověty odříznout od byznysu, ale nikdo se taky nebude bavit s psychopaty..

      • Mnooo - tak to bychom měli...

      • Ropovod Ingolstadt – Kralupy nad Vltavou – Litvínov, napojený na dovoz ze 

        zdrojů   ropy v Libyi, začíná významně obnovovat svou činnost na tomto poli. 

        "Také Libye již obnovuje fungování tří ropných terminálů a začala z nich  vyvážet 

        ropu",  říká šéf libyjské společnosti Mustafá Sanalla (مصطفى صنع الله) z National  Oil 

        Corporation  of Libya (N.O.C.). Díky osvobození terminálů  ve Středomoří byla již  

        obnovena  těžba na ropném poli Nafúra, ležící jižně od libyjských přístavů.

        A to se nemluví o vzestupu dovozu ropy do  Střední Evropy z Norska - ale i z USA . 

        Podíl dovozu ropy z Ruska do ČR tím klesne pod současných 46,5% celk. objemu.

        • jinak řešením jsou samozřejmě u toho plynu v EU dlouhodobé kontrakty, což už se připravuje. Stejně tak by měly státy EU tvořit strategické zásoby. Vezmi si jen, že žádný stát EU doposud u zemního plynu tuším netvoří jako u ropy krizové zásoby, u nás nakupuje, při výhodných cenách na burze, do zásob ropu ČEPRO. Jinak přes zkapalněný plyn to bez problémů půjde, až Němci dostaví ty dva terminály. Kontrakt s USA je sice zatím ani ne na polovinu dosavadního importu ze Sovětského svazu, ale když se k tomu přidá ten Katar, Norsko, Azerbajdžán (nebo Turecko už nyní tam taky bude těžit), tak ta konkurence by tu cenu mohla hnát taky dolů.

          Vezmi si Antone, že taková Čajna bere LNG po moři z Austrálie a USA roky, plundruje ještě naleziště v Africe, která jim tohle ale zatím nenahradí, tak ještě berou trubkama tuším z Barmy (z toho jsem si nedávno dělal legraci na serveru Blesku, že těm Sovětům už konkurují v tomhle jejich teritoriu i tyhle pidi státy, které taky zvesela těží a mají potrubí do čajny) a nově z toho kontraktu podepsaného před olympiádou i ze Sovětského svazu, ale to je objemově tak spotřeba Česka za rok těch 10 mld kubíků, my máme tuším 8. čiže tak, pro doplnění problému..

        • ono ještě stejně bude třeba nějaká výhodná dohoda s Katarem (taky odkryli nyní nová naleziště zemního plynu), popř. v kombinaci s Nory o tom závozu LNG, protože to, co sem slíbil Joe zavážet z USA, to není ani polovina toho, co EU bere ze Sovětského svazu. Kdyby Němci nechali spuštěné ty 2 jaderné elektrárny, tak už nemusíme řešit nic, pač Nizozemce by se zavezlo tím LNG a nikdo jiný v EU prakticky na Sovětech už není tak závislý. Ale je to posun i v tlaku na sovětské oligarchy, kteří stojí za těžařskými společnostmi (budou chudnout a s tím nerostným bohatstvím se můžou vyfotit na instagram svých rozmazlených ratolestí) a zase krok k možnému svržení Vladimira Visarrionoviče.

          Jakože už musí být nervozní z výsledku té 40denní války o Náhorní Karabach, protože jim v jejich teritoriu roste krom čajny další silný hráč - Turecko, které se takto přes tu pomoc Azerbajdžáncům většinu toho území získat na Arménech, dostali k těm prakticky nevyčerpatelným ložiscím ropy a zemního plynu. Tzn. nejenže mohou těžit sami už, ale stále jim připadnou i obrovské marže z distribuce ropy a zemního plynu do EU, který tam půjde pod hlavičkou Azerbajdžánu. Nejenže už tak nepotřebují vůbec Sověty, ale jsou už pro ně konkurencí. Sověti se tam sice snaží kontrolovat to území, ale vojensky válčí nyní na Ukrajině, měli ambice v Sýrii, což právě Turky nepotěšilo. Zkrátka jim vyrostl silný hráč, a to se ještě pustili do vyzbrojování Indie, což nyní ustane, pač budou muset šetřit. Sověti spadnou neuvěřitelně, díky hlouposti soudruha Putina na poli diplomacie. Turci už jsou v podstatě rozhodnutí jít tou obchodní cestou, to jde vidět i v tom, jak se staví při všech hlasováních o tom konfliktu na Ukrajině proti Sovětům. Už zkrátka cítí, že je nepotřebují a jsou ekonomicky dál. Erdogan je taky vlčák, ale má zjevně ZATÍM více rozumu než kdokoliv z Kremlu. Pač ještě navíc od EU inkasuje ty vyděračské peníze za to, že do Evropy nepustí imigranty z Afriky..

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit