Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • NATO  je - zvláště  po zkušenostech  s okupací  vojsky  tzv. Varšavské smlouvy 

    od 21. 8. 1968 - nejvíce smysluplná obranná organisace států (nejen) Evropy. 

    Chvála Bohu, že se Česko stalo a stále je členem NATO . . . 

  • V době kdy ve státní kase zeje hluboká díra. A bude to muset zaplatit budoucí generace. V této době kdy lidé nemají na energie a za chvíli nebudou mít ani na jídlo, nakupuje fialová pětikolka americké předražené zbraně.Hamba jim.

  • Tam tomu Fialovi už úplně hráblo. Tady je tisíce rodin v bytech bez tepla a v neuvěřitelné drahotě. Je konec září. Jiné roky už se prostě topilo. Přituhlo, tak se zatopilo. Aktuálně musíme držet s Kyjevem a solidárně mrznout. Když v sousedním Polsku utratíte v potravinách 500 kč máte plnou tašku jídla. U nás? Tak na dně. A v této situaci bude zas tento kabaretiér přednášet slaboduché texty o utrácení veřejných prostředků? Proti  komu by chtěl s F35 bojovat? Rusák si trvale vystačuje s prastarými stroji. Ruský voják autenticky promlouvá "naše tanky buď jezdí, nebo střílejí". A tady ten tlučhuba chce věnovat miliardy z veřejných prostředků  američanům? To zas byla ve zprávách invaze blbosti ze Strakovky. Petřík nám trvale kandiduje. Na Nobelovu cenu. Za blbost.

  • Tak zatím jako Nato nic nepředvedla.Z Mali prcháme s Francií,z Afghánistánu jsme již prchli.

  • a kodo sou ti mrdanci ??? ehe ??? nic to nevite ???

  • Členství v NATO je jistým podpůrným prvkem pro bezpečnost země. 

    Spoléhat na vojenskou pomoc USA už se nám dvakrát v historii nevyplatilo. Byli jsme zrazeni a prodáni. Do třetice? 

    • S těmi  USA jsme, jako ČSR,  ČSSR,  Československá republika, ani Česko  nikdy 

      v dějinách žádnou separovanou obrannou smlouvu. Až nyní - v rámci NATO . . .

      Obranná smlouva s Francií před rokem 1938 skončila podepsáním Mnichovské

      dohody představiteli Francie (spolu s podpisy představitelů V. Britanie i Italie). 

    • Je otázkou, jestli jsme byli opravdu "zrazeni, nebo to byl spíš projev omezenosti některých obyvatel Zemí Koruny České, kteří si stále hráli na jakousi prý "suverenitu" a "slovanskost"  Zemí koruny české, kde celá třetina obyvatel mluvila jako rodným jazykem německy, nehledě na další, jejichž jazykem byla slovenština, maďarština nebo polština. Otázka zní, proč jsme se nestali zemí jako je Švýcarsko, kde se hovoří německy, francouzsky a rétorománsky. Když člověk hovoří s občanem Švýcarska , tak jeho z prvních otázek zní, zdali si přejeme hovořit německy, francouzsky nebo rétorománsky (v podstatě italsky).

      • mun.go

        V Československu se hovořilo česky i slovensky. Když jsem tady na Tiscali dal příspěvek ve slovenštině, byl jsem tázán, zda je to nějaký nový úřední jazyk. Když Babiš občas něco řekne slovensky, je vysmíván jako čobol.

        Takže ne, v Česku by to nešlo. Češi jsou extrémně xenofobní vůči čemukoliv cizímu, a to i vůči Moravanům.

        • Jak už jsem uvedl, úředním jazykem v Československu byla čeština a slovenština. Ale celá třetina občanů hovořila německy a dalšími jazyky, i když samozřejmě ovládali češtinu nebo slovenštinu. Kdyby naši předkové nespojovali občanství s tím, jakým jazykem občané mluví, mohli jsme se stát podobnou zemí jako je Švýcarsko. A možná bychom se vyhnuli mnoha problémům.

          • mun.go

            "Kdyby naši předkové nespojovali občanství s tím, jakým jazykem občané mluví, mohli jsme se stát podobnou zemí jako je Švýcarsko."

            Švýcarský svaz / konfederace je sdružení historických kantonů (26 kantonů + 6 polovičních) od jednoho z nejmenších (Zug, 239 km2, kanton svazu od roku 1352) po nejrozlehlejší trojjazyčný Graubünden / Grischun / Grigioni (7105 km2, svazový kanton od roku 1803). Občané Švýcarska se mohou identifikovat se svým historickým územím a jeho dějinami (byť jsou krátké vůči dějinám historických zemí na území ČR).

            Naproti tomu Česko po sametové revoluci vědomě odvrhlo své dějiny a místo historických zemí, výslovně zmiňovaných v preambuli ústavy, zvolilo jakési neústrojné a nepřirozené kraje, které pro potřebu EU (dotace) zase po dvojicích spojilo do NUTS II. S tímto patvarem se nelze ztotožnit - nelze jednoznačně identifikovat, kde jsou Čechy, kde Morava a kde Slezsko. Jasná je jen  Praha - všechny dálnice mají kilometrové značení s nulou v Praze a naprostá většina daní směřuje do Prahy.

            Tolik k osvědčenému švýcarskému modelu a nové české cestičce, vedoucí do zapomnění.

          • mun.go

            Ano. Je to známý problém identity státu: zda jej založit na občanském nebo národním principu.

            Aktuální je teď Ukrajina -  ukrajinská ústava má občanský princip s tím, že všechny národnosti mají podle ústavy stejná práva. Bohužel se ukázalo, že toto pravidlo není tak úplně dodržováno - a proto je Ukrajina tam, kde je. Identita státu Ukrajina zdaleka není zcela stabilizovaná.

            V ČR je to ještě jednodušší - s Moravany se vypořádali tak, že žádná moravská národnost neexistuje. V ČR je 12 národnostních menšin (Bulharská, Chorvatská,  Maďarská, Německá, Polská, Romská, Rusínská, Ruská, Řecká, Slovenská, Srbská, Ukrajinská) a "ostatní" = židovská komunita a "jiná menšinová společenství". 

          • Zaplať příroda Němců jsme se zbavili 

  • mun.go

    1. dubna 1997 - Referendum o vstupu České republiky do NATO je podle prezidenta Havla v podstatě nesmysl. Žádná země při vstupu do Aliance referendum nepořádala, s výjimkou Španělska, které toho pak litovalo. Aliance je vlastně smlouvou mezi státy, a proto není nutné o ní rozhodovat referendem, míní Havel. 

    15. května 1997 - Prezident Václav Havel v USA v reakci na dohodu mezi Solanou a Primakovem prohlásil, že Charta mezi Ruskem a NATO o spolupráci je cesta správným směrem. Uvedl, že si nemyslí, že by se Rusko mohlo stát členem NATO a připomněl, že transformace NATO je nevyhnutelná.

    21. ledna 1998 - Vláda Josefa Tošovského jednomyslně rozhodla o přistoupení republiky k Washingtonské smlouvě a v návaznosti na tento krok iniciovala co nejrychlejší projednání a schválení této smlouvy v českém parlamentu.

    26. února 1999 - Prezident Václav Havel podepsal v Praze listiny o přistoupení České republiky k Severoatlantické smlouvě. Ze strany České republiky tak ukončil proces vstupu země do Aliance. Ve stejnou chvíli obdobný dokument podepsal ve Varšavě i polský prezident Aleksander Kwaśniewski. Projev prezidenta po podpisu listin narušil pískáním ekologický aktivista Jan Křeček, který také zapálil kartičku s logem Aliance.

    viz

    Česká republika a NATO chronologicky

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit