Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Téma 2. věty (Largo) Novosvětské symfonie je často hráno s textem „Goin‘g Home“ od Williama Arms Fishera z roku 1922 - zejména jako hudba k poslednímu rozloučení -  viz Symfonie #9 „Z Nového světa“

    Nástin melodie nové státní hymny pro USA vytvořil Antonín Dvořák v roce 1892 - viz: Americká hymna, B411 na text "My Country, 'Tis of Thee" ( "America") Samuela Francise Smithe.

     

    • Largo je kouzelné, ale celá devátá je nádherná, řekl bych povznášející. Je poněkud jiná, než jeho hudba zkomponovaná do té doby, ale ve většině témat je stejně "slyšet Česko". 😐

      • mun.go

        Proboha ne! Česko ne! Česko ani náhodou!

        • mun.go

          No - možná by se dalo říct "český zvuk" - ale ne Česko.

          Česko je chytristika, která měla odlišit název země (Čechy) od názvu státu. V  současné praxi historické samosprávné země (Morava/*, Čechy, Slezsko) v ČR neexistují a nečiní se prakticky rozdíl mezi Čechami a Českem = celým státem (protože nikdo neví, kde které území začíná  a končí ...)

          ---

          Morava slaví letos 1200 let od prvního psaného záznamu o Moravanech.

          Letopisy království Franků, roku 822: „Po skončení podzimního lovu se císař (Ludvík) vydal přes Rýn, aby přezimoval v místě, které se nazývá Frankfurt. A tam shromáždil obecný sněm a postaral se, aby s velmoži, které k tomu rozkázal povolat, důstojně projednal vše nutné, co se týká prospěchu všech východních částí království. Na tom sněmu vyslechl vyslance všech východních Slovanů, to jest Obodritů, Srbů, Veletů, Čechů, Moravanů, Praedenecentů a v Panonii sídlících Avarů, kteří byli k němu posláni s dary…“.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit