Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Wolfcastle

    jasně Bůh byl dost šikovnej na to, aby svořil všechny zákony ve vesmíru, ale když měl dát lidem deset základních zákonů tak jej nenapadlo nic jiného než je napsat na hliněnou tabulku... nevydržela déle než pár hodin a už byla rozbitá pak toho všemocné stvořitele myslitele nenapadlo nic lepšího než je lidem dát na kamenné tabulce... Jasně stvořil celej vesmír, ale "vytesat" desatero na měsíc tak aby ho každý ze země viděl a NIKDO nemohl zpochybnit to ne toho nenapadlo... nebo místo kamenné destičky (kterou v té době uměl popsat kdejaký člověk co v ruce udržel pazourek) lidstvu předat obří nerozbitný monolit z materiálu, který se na zemi nevyskytuje, bylo taky mimo jeho možnosti, místo toho nám údajně Bůh dal kamenné destičky co se kdoví kdy kdovíkam ztratili... To bylo "chytré" obvzlášť chytré na někoho kdo měl stořit vesmír 😀😂😉 

    Chci říct že kdyby Bůh chtěl lidem něco sdělit udělá to tak, že nebude pochyb, že je to sdělení od něj a ne, že to udělá tak jak by dokázal KAŽDÝ DRUHÝ OBYČEJNÝ ČLOVĚK.... Prostě veškerá náboženství jsou jen lidský konstrukt!!! Jednou zneužitý k dobrému mnohokrát k špatnému, ale vždy pochází od lidí....😍

    • Aha, Pan Chytrý, který všechno zná, všemu rozumí a všechno chápe. A to co nechápe, to podle něho neexistuje. 😉

      • MartinZikmund

        Je to paradox, vážně. Věda denně pozoruje vše, co jde, od nejobyčejnějších jevů po ty nejkomplexnější, a přitom otevřeně přiznává, že vlastně ničemu z toho pořádně nerozumí. Naproti tomu věřící mají k dispozici pár starověkých textů a myslí si, že rozumí úplně všemu.

        • Wolfcastle

          Přesně věřící jsou jako malíé děti ti také věří, že jim dárky k vánocům nosí Santa , Ježíšek apod. věří tomu že děti nosí čáp atd. Jenže malé děti jednou vyrostou a pochopí....

  • Vesmír je natolik složitý a záhadný, že se při jeho charakterizaci nedá nic vyloučit. Boží ruka se nedá vyloučit, ale ani prokázat.
    • Ano, podle teto logiky vim ze buh neni, ale existuje spagetove monstrum ktere vesmir vysmrklo kdyz melo rymu. 

      Navic ted uz i vy vite ze se musime nejvic obavat prichodu velkeho kapesniku..... Nastesti USA uz zaklada vesmirnou armadu, prave pro boj proti kapesnikum ohrozujicim existenci naseho smrkance.

      Pokud si myslite ze ta moje verze je mene pravdepodobna nez ta vase, zijete v bludu.

    • Souhlasím. Jenom nedokážeme přesně vyjádřit kdo je to Bůh. Rozhodně ne ten hodný dědeček na obrázku, co tvoří zvířátka. Podstata, základ, počátek veškerého jsoucna? Tam už náš "rozum" nestačí.

      • By me zajimalo co vas vede k myslence ze to neni zrovna ten deda? To mate nejaky dukaz, overitelnou teorii, nebo proste jste se spatne vyspal a tak to proste deda nebude? 

  • Mno, jen bych poupravil autora.... Vesmir neni stvoren pro zivot.

    Z nami dosud poznaneho vesmiru vyberte nahodne misto a predstavte si ze tam muze zemsky organismus prezit.

    V 99,999999999999999999999999999999999999% (tech devitek tam bude vic) pripadu nahodneho vyberu umre organismus do par minut. 

    Kdyby to byl nejaky architekt, ktery tvoril vesmir pro zivot, tak od takovyho bych si fakt barak postavit nenechal... Celej barak by mne zabil s vyjimkou jednoho jedineho zrnka pisku, na kterem by zit slo ;)

    Nekteri lide se obraci na boha kdyz necemu nerozumi... Driv to byly blesky, nemoce, svit slunce, gravitace... Je hrozne pohodlne verit ze ohen je dar od boha a cekat az blesk neco zase zapali, nez zkusit vyrobit si vlastni ohen... Je pohodlne chodit modlit se o zdravi, nez zkouset aktivne resit zdravi pomoci mediciny nebo fizioterapie..... 

    Proste vira v boha a jeho neomezenou moc je pohodli a ignoranstvi (napriklad ignorovani toho ze ta hypoteticka postava sice nema problem sezehnout lidi kteri jen pochybovali o jeho slovech, ale zato necha v klidu lidi pachaji zverstva na nevinnych..... Vzdyt ten buh o kterem se hovori v bibli nemel problem vyvrazdit cele mesto jen proto aby mela jeho skupinka kde prenocovat, teda ne postavit si vlastni obydli, ale proste vyvrazdit stavajici obyvatele aby se tam mohli usidlit jeho stoupenci, to je ten buh?)

    Ne ted jsou "vedci" opatrnejsi... Uz si nepredstavuji boha vsemohouciho, ale jen architekta :D

  • MartinZikmund

    Dle mého není dobré přistupovat k povaze vesmíru stylem: "Je až podezřele vhodný pro život." Život je pouze důsledkem podmínek, které v něm panují a, ačkoliv je to těžko představitelné, život nemusí být jedinou formou bytí. Jako kdybychom řekli: "Moře až moc hraje rybám do karet." V odlišném vesmíru, nevhodném pro život, by mohl vzniknout odlišný fenomén.

  • Nepleťme si náboženství a DUCHOVNOST. DUCHOVNOST tedy SEBEUVĚDOMĚNÍ JSEM je přirozený projev a původ každé bytosti. Náboženství je umělý mocenský a manipulační výtvor. Mezi různými náboženstvími a jinými ideologiemi není žádný rozdíl. Všechny touží ovládat člověka, jeho Mysl, Svobodu a majetek. Materialismus, Islám, Křesťanství, Judaismus, Komunismus, Kapitalismus a jiné  ...Ismy jsou jen různé zdeformované projevy PRVOTNÍ REALITY. Existuje BYTÍ, JSEM a pak existují různě pokřivená zrcadla jež "prý pravdivě zobrazují" PŮVODNÍ REALITU. Pro příklad k pochopení si můžeme zajít do zrcadlového bludiště na Petřín. Uvnitř bludiště jsme My a okolo nás jsou různě pokřivená a zkreslující zrcadla vnucující nám své obrazy "SkutečnostiI".

    • Podle mého názoru náboženství (alespoň ta, o nichž něco vím) se snaží

      1. sdělit lidem věci nepochopitelné tak, aby to "nějak" pochopili a získali tím jistotu bytí ("I řekl Bůh Budiž světlo a bylo světlo", není to velký třesk?),

      2. určit lidem určitá pravidla chování tak, aby se povznesli nad pouhé živočichy a byl zaručen vývoj (křesťanské Desatero).

      Tím nepopírám, že mnozí náboženství mocensky zneužili, ať už úmyslně pro své sobecké cíle nebo z nepochopení a z neznalosti.

      A jestli jde o náboženství, duchovnost, ideologii, to záleží na definici pojmů. Všichni živí tvorové, i lidé mají nějaké "naprogramováni" chování. Lidé mají navíc možnost tento "program" poznat a do jisté míry ho i měnit.

  • v.tyrole-kdo pochybuje,rouhá se Bohu! Copak nevíš,že "Jsem" je jedním ze jmen Božích?Jen On je nestvořen a věčný,vše ostatní je stvořeno Jím.Kdo se rouhá bude potrestán.Chce-li někoho potrestat Bůh,raní ho slepotou.To je trest pro rouhače a pochybovače,ale ten nejkrutější trest bude až staneš před Jeho tváří a řekne ti-neznám tě! 

    • Tiše doufám, že jste jen a jen troll :-D

      • jak můžeš tak nenávidět toho,kdo ti dává sílu milovat?!

        • Jak bych mohl nenávidět někoho, kdo neexistuje? :-)

  • Autor článku zjevně chová sympatie k postmodernímu a kreacionistickému pohledu na svět; myšlenka velkého architekta vůbec není natolik všudypřítomná, jak článek předestírá, a ani Hawking není natolik bezradný, jak je zde představeno.

    Je předností i nedostatkem člověka jeho touha po odpovědích. Nejsou-li odpovědi po ruce, člověk hledá, a nachází a přebírá i ty nesmyslné, náhražkové, třeba takové, jaké předkládají církve a kreacionisté obecně. Možná by bylo čestnější si přiznat, že TADY a TEĎ ještě žádná odpověď neexistuje, nebo že tomu, co věda nabízí, nejsem s to porozumět, než skočit po prvním stupidním vysvětlení, které někdo osvícený duchem nabídne :-D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit