Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • jen citát člena výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (PLO) Zahír Músejn
    - Žádný palestinský národ neexistuje. Vytvoření palestinského státu je pouze prostředkem pokračování našeho boje proti státu Izrael za naši arabskou jednotu. Ve skutečnosti dnes není žádný rozdíl mezi Jordánci, Palestinci, Syřany a Libanonci. O palestinském lidu mluvíme dnes pouze z politických a taktických důvodů, protože národní zájmy Arabů vyžadují, abychom jako účinný prostředek boje proti sionismu vyzvedli existenci zvláštního 'palestinského národa'.
    Jordánsko jako suverénní stát s definovanými hranicemi nemůže uplatňovat nároky na Haifu a Jaffu. Jako Palestinec si však mohu nepochybně nárokovat Haifu, Jaffu, Beer-ševu i Jeruzalém. Jakmile jednou prosadíme naše právo na celou Palestinu, nebudeme váhat ani minutu a spojíme ji s Jordánskem.

    *1* prý palestinci
  • To, že OSN židům darovalo stát je rozšířený omyl. Ve skutečnosti OSN nedarovalo židům nic. Židé si svůj stát vybojovali. OSN se pouze v roce 1947 pokusilo rozdělit tzv. zbytkovou Palestinu na část židovskou, kde budou Židé žít dohromady s Araby v poměru cca 1:1 a část arabskou. O žádném budoucím palestinském státě však není v rezoluci OSN ani zmínka, protože žádný palestinský národ neexistoval.
    Pravý a nikým snad dosud nevyřčený skutečný důvod, proč tehdejší OSN odsouhlasilo návrh na rozdělení Palestiny byl tedy takový: Omezení židovského přistěhovalectví do zbytku Palestiny (po předchozím odtržení Jordánska od celkové rozlohy mandátu) a to tak, že se Židé budou moci stěhovat jen do jim vymezeného prostoru, kde jim to bude blahosklonně a velkomyslně cizí mocností dovoleno a v tomto vymezeném prostoru bude jejich existence tolerována, ovšem jen za předpokladu, že tam budou muset žít dohromady s Araby v poměru cca 1:1, zatímco v další části Palestiny nebudou moci Židé žít, ani se tam usazovat. Koneckonců toto stanovisko zastává mezinárodní společenství, včetně OSN, dosud.
    Ona totiž soudruzi, není kolonizace jako kolonizace. Je kolonizace dobrá a pokroková a kolonizace špatná, imperialistická.
    Dobrá kolonizace je, když se desítky milionů muslimů usazují bez omezení již od sedmého století n.l. kdekoliv na zeměkouli. Když muslimové dobyli původně křesťanský, blízký východ, zůstali tam na trvalo. Proč? Nebylo síly, která by jim v tom zabránila. Když muslimové dnes kolonizují země západní Evropy jako například Francii, Britanii, Švédsko atd., tedy území, kde prokazatelně dříve žádní muslimové nikdy nežili, přičemž si muslimové tyto země přizpůsobují bez ohledu na původní obyvatelstvo k obrazu svému, v souladu se svým středověkým myšlením a náboženstvím, tak je to v pořádku, neboť to je pro islám dobré a tamější obyvatelé to musí pochopit. Kdo to nechápe je proti míru a rasista.
    Špatná kolonizace ovšem dle moslemínů je, když se cca pět set tisíc Židů usazuje na území, na kterém Židé prokazatelně dříve žili. To je z hlediska moslemínů moc, moc špatné. To se musí zastavit. Tam přece Židi nesmějí žít. Proč? Existuje jen jediný důvod, proč tam by židé neměli žít. Jediný racionální důvod, proč by dnes židé neměli a nemohou žít jako rovnoprávní občané na území, které je pod muslimskou vládou je ten, že by tam, na rozdíl od cca dvou milionů Arabů, kteří dnes žijí v Izraeli, dlouho nepřežili. Proto možným řešením této situace by mohla být ve vzdálené budoucnosti případná anexe sporného neboli okupovaného území Judeje a Samaří, tedy samozřejmě bez Gazy, Izraelem tak, aby zde mohli pokojně žít Židé a Arabové jako rovnoprávní občané jednoho demokratického a prosperujícího státu.
    • ano, vybojovali, tím, že zabíjeli lidi tam usedlé, vypalovali vesnice a zabírali násilně celá města (Haifa), pak, protože Evropa a svět měl černé svědomí z toho, co dovolil Hitlerovi, získali i mezinárodní uznání, ovšem deklarací, která předpokládala jak izraelský tak palestinský stát. O tom, kdo kde prokazatelně žil se dá s úspechem pochybovat a navíc je to nemožný argument, který užíval i Hitler (Praha je staré německé město..)
      • to samé dělali i Arabští palestinci, tradiční forma války, nic nového, to se dělo, děje a bude dít i nadále ...

        ano, ale Hitler útočil na svrchovaný suverénní stát, Mandátní území Palestina byla v poručenecké správě OSN, nepatřila de facto i de iure nikomu *2*
    • Demagogicke ..... zide tam neprisli v miru, bandy Bena Guriona tam nadelali peknou paseku. Jinak vzude tam kde Mojzis dotah rozseval jen smrt a valku. Nestitil se vyvrazdit ani kmen sve zeny, kde nasel azyl po uteku z Egypta. Takze zide neprisli nikdy na uzemi nikoho, proto prohlasovani ze se vraceji na sve uzemi je prinejmensim smesne.
      israel dostava co si zaslouzi, znas to prislovi, "kdo s cim zachazi tim take schazi"
      • znám přísloví "hlupák zůstane hlupákem" *2*

        občas mně udivuje, jak někteří lidé znají historii 2.500 let starou lépe, než všichni historici a dějepisci na světě ...
    • jé *15* souhlas

      až na poslední odstavec, ten je při povaze muslimů sci-fi, co jednou bylo muslimské, je navždy muslimské, jejich svatá válka skončí až ...

      krom toho, nevšiml jsem si, že by Arabové byli nějak obzvlášť pracovití (tedy že by měli prosperující státy), jen hold hodně arabských států sedí na černém zlatu ...
  • pro anonyma
    israel nema zadnou valku, israel terorizuje palestinu a palose. israel je bully stat, teroristicky stat a Natanyahoo je masovy vrah.
  • Jsem evropanka a Palestincům nestraním. Naopak, s odporem už dlouho sleduji jejich odpornou činnost. Používají školy jako sklady munice a děti jako živé štíty. Pracovat nebudou nikdy, protože jejich život je boj. Rozbíjet a ničit, to je jejich filozofie. Jedním slovem hnus! *16*
    • národně osvobozenecký boj je "odporná činnost" aha
    • kolik jsi tech palestincu potkala osobne?Zatim jsi tu opsala medialni informace, zavedene hrstkou majitelu sdelovacich prostredku, kteri jsou zase jen zide. Jses manipulovana ani o tom nevis.
      Rozbijet a nicit, je tva posledni veta , ale ze obeti rozbijeni a niceni jsou prave palosi o tom uz nevis, nebo nechces vedet, nebo ti to ani na mysl neprislo, protoze israel jsou jen sami mili a pracoviti lide, i destrikce cizich obydli je prace.
      Neocekavam zadnou diskuzi z tve strany ale weekend v Gaze by timohl otevrit oci.
    • Jestli to není tím, že nevíš, že vod 1948 jsou palestinci vyhánění židy pryč z jejich území. Dovedš si představit 65 let a stáe vyhánění.. a rozšiřování Izraele a taky to že židé kašlou na rezoluce OSN a vyhánějí palestince furt. Zajáímalo by mne jakpak by ses cítila ty, kdyby tě vyháněli pryč....
      Uvědom si že to jsou už 3-4 generace lidí amysklíš si že kdyby evropa si neuvědomila jakou tím udělaola chybu, že by brala všechny palestince,... jJo děvenko myslet a kouknout se trochu do historie..... .
    • Milý fanatiku. Pokud někdo bourá, loupí a vraždí tak je to především "židovský stát" Od počátku svého vzniku preventivně začal všechny války okolo sebe. Dodnes okupuje v těchto válkách dobytá území. Příkladem mohou být Golanské výšiny. Ve svém styku s araby používá metody SS. Viz 60 zabitých židů a v poměru 1500 palestinců. Když vymřeli němečtí váleční zločinci tak se jejich tajné služby zaměřili na preventivní vraždění podle nich nepřátel. Bourají domovy palestinců, aby mohli místo stavět svoje vesnice. A mimochodem hnusné islámské teroristy a sebevrahy "vyrobili" američané a židé svou politikou. Jedním slovem hnus je politika USA a Židovského státu. Genocida je jejich způsob vztahu k ostatním národům. Jsi neobjektivní fanatik a pokud straníš válečným zločincům a agresorům, jsi to samé.
  • €hnuslimska pakaz te se to nelibi jinak puvodni evropane stoji za izraelitama!
  • jestli ono to nebude tím, že Američané ve většině jsou nevzdělaní s vymytým mozkem-přesvědčují je o jejich výjimečnosti a s těmi výjimečnými máme my v Evropě mnohou zkušenost. Taky si myslím, že válka je zlo v každém případě, ale na druhé straně musím uznat, že Palestincům celkem nic jiného nezbývá, vyhnali je z domovů, když stát Izrael vznikal a vyhánění je dál - co mají dělat? mají se na to vykašlat?
    Zvlášť strašné je to, že Palestinci přinášejí islám, který je hrozbou pro lidskou svobodu - nicméně právo je na jejich straně v tomto konfliktu
  • jsem ČLOVĚK !!!!!!!!!!! a straním ROZUMU!!!!!!!!!!
    válka je KR@VA a jen VOLOVÉ na obou stranách ji provozují!!!!!!!!
  • Jsem evropan a straním Izraeli, který se brání muslimským fanatikům. Dnes se tam bojuje i za nás.....
    • Když jsi evropan, tak se styď za to co činíš na Ukraině. Jinak ty evropane sis nakvartýroval domů muslimy aby ti sloužili. Evropane doplatíš na svoji vy.hcanost. Přoč jim povoluješ vlastní soudy a podobně. Jsou v Evropě, tak budou dodržovat Evropský řád. Islámskou expanzí podporuje i vymírání evropanů.
    • ano, přesně, za nás, aby si na naše území nějaký cizinec nedělal zálusk, nepostavil si na mé půdě nebo na vaší svoji osadu, nepostavil si na mé nebo vaší půdě zeď, kterou by se ode mne, majitele, oddělil a žil si vesela na mé půdě na zbořeništi mého domu, abych při cestě do práce a z práce po svém území nemusela procházet cizími ponižujícími kontrolami, aby po mé zemí nepobíhala cizí vojska a nestřílela děti. V tomto smyslu se ta, bojuje i za nás
      • hlavně abyste si vy, jako Arabové předtím, neudělali ze svého souseda terč na střelnici a neházeli mu granáty na zahradu, to by pak následovala ona zeď a i kontroly, až byste si chodil(a) pro dávky ...
        a v případě, že byste chtěli proti němu bojovat, neschovávali byste se za ženy a děti ...
        • no mlžete se spolehnout, že kdyby nám lezl na zahradu a zabíral ji, servítky bychom si nebrali
          • jistě, věřím vám, že namísto domluvy a pokusu o řešení konfliktu verbálně, byste jim rovnou do dětského pokoje hodili molotova, jako to udělali ti naši bíločeši té rodině černočechů ...
            humanisté par exceláns *14*
    • Velky souhlas! Takzvany nazor Evropy, tzn. rozhorceni proti Izraeli a naklonnost k Palestine
      vcetne Hamasu, je vlastne prevazne nazorem muslimske komunity, ktera zaujima v nasi Evrope stale vetsi vyznam. A budeme-li ze strachu pred narcenim z netolerantnosti k bezskrupulni rozpinavosti muslimstvi jen neme prihlizet, pohlti nas svet mesit, motliteben ve skolach (jako to jiz nyni maji zarizene muslimove napr. v Nemecku), oddelenych nemocnicnich casti pro muslimske zeny (napr. holandska realita) aj. ,,novinek" zanedlouho take! Nase evropska kultura a civilizace se tvorila dlouha staleti a nebudeme-li si davat pozor, prijdeme o ni nebezpecne rychle...
      • zklamu vás, jestli něco nejsem, tak nejsem věřící v jakékoliv náboženství a přesto straním v tomto sporu rozhodně Palestincům
        • to prave proto ze nejste verici nedokozete pochopit proc jsou mirumilovni bohabojini zide odhodlani zabijet! Oni na rozdil od vas chapou co je to vira a nebezpecny fanatismus a postavili se odpornemu tmarskemu zlu celem!
          • ráda bych vám připomněla, že i muslimové jsou věřící a dokonce máte celá parta stejného boha....
      • hloupe
  • Izrael se pouze brání, ta hovaada střílí ze škol... Zabili jste nám 3 studenty, tak tu máte přes držku! Jako za Švejka *16*
    • jamně a brání s mimořádně účinně za smrt tří chlapců (dodnes nevíme, kdo je zabil - a to je dost podezřelé, protože že byli zabiti věděl Izrael hned), zabil několik tisíc lidí mezi nimi malé děti - to vám přijde normální? pak asi Lidice taky
    • hloupe a naivni
      • Ale vystihuje realitu
  • Každý Evropan myslící logicky a v souvislostech jednoznačně podporuje Izrael. Evropa stojí a musí stát za Izraelem! Jinak na to sama doplatí.
    • Už doplatila!!!!!
    • Tak to mi vychází, že musíme za každou cenu potporovat Palestince !! *1* *1* *1*
      Proč potporujeme židy když si toho vůbec neváží !!!! *16* *16* *16*
      Vydavají pamflety o rasismu v ČR ,kde nehorázně lžou !! *16* *16* *16*
      Nesmíme skřivit ani vlásek neviditelným, neboť si to přeje nacistické USA,Brusel+židé !!
      USA nás buzeruje s pseudolidskými právy.Kdy USA rozhoduje kdo je špatný a kdo ne !!
      Židi potporují 4%-šiřitele AIDS !! *16* *16*
      Každé multikulti si musíme nechat líbit !!
      Velvyslanectví USA sprostě podporuje kampaň nebojte se muslímů.
      Nechápu co mají židé proti mírovým raketám s kouskem multikulti myšlenek ??
      Proč židé stavějí zdi na hranicích, to samé nacistické USA ?? My se musíme multikulti obohatit a vy ne ??
    • To proiz-vážený,urcite mnoho lidí myslí logicky-vy k tomu ale urcite nepatríte.Zabývejte se lépe vznikem tohoto problému a ne napred následky.Israel/i tam je nutno delit/je a byl a zùstane nadrazený což i proklamuje.A dokud bude mít v radách tzv civilizovaných zemích faktickou podporu/jsou to opet finance/-to se vyjadruje agresí a sebevedomím až k "ùžasu".
      Nechápu co to má spolecného s antisemitismem.USA je podobná a když jím vytýkáme agrese jsme antisemiti?Práve pùvod problému v Evrope je Israel.Jak je možné že se na rùzné zeme ukládají sankce ale ne na Israel nebo USA?No jasné-za Israelem stojí práve USA.Urcite nejsem "antisemit"-každý má právo na život což ale nejen Israeli nevyhovuje.Umet ale rozeznat to vám chybí.Tak si to dejte hlavo urcite chytrá trochu dohromady.
      • problém vznikl neuznáním státu Izrael v roce 1948 arabskými státy
        Mandátní území Palestina (pod britskou správou) bylo valným shromážděním OSN rozděleno na 2 území - židovské a arabské, a samostatné město Jeruzalém (poměr 33 pro, 13 proti a 11 se zdrželo)
        izraelská část: 26.319 km2, 995.000 obyvatel (z toho 497.000 arabů)
        arabská část: 11.286 km2, 735.000 obyvatel (z toho 10.000 židů)
        Jeruzalém: 171 km2, 100.000 židů a 100.000 arabů
        reakce? palestinští arabové toto nepřijali a propukly protižidovské pogromy ...
        následovalo vyhlášení státu Izrael s cílem ochránit židovské obyvatelstvo a pak útok sjednocených arabských armád
        arabové si za současný stav můžou sami

        P.S.: Vám chybí vzdělání v oblasti českého jazyka
        • Annonyme-projdi si ješte dejiny,znalce jazyka ceskeho.Na statu Israel se pracuje od r.1875 ale za zcela jiných podmínek.
          Chybu je nutno hledat u Anglie a cástecne u Francie.Arabum byla slíbena celistvost ale vše jako vždy civilisovaná lež.Nevím kdo by si do své "zahrady" nechal od cizího postavit dùm.
          Rovnež rozhodnutí UN /40% Palestina,60% Israel/se nikdy nedodrželo a dnes je Palestina
          necelých 10%.Projdete si vaše znalosti-je typicky ceské že každý je humus a podrasa.Vždy si všichni pletou Islam a Islamismus/novodobé slovo spojeno s pojmem terorismus/.Islám je kolébka civilisace a kultùry což se do hloupých hlav težce vejde.Stejne jako Afrika se Arabie držela v kleštích a bylo výhodné že rozvoj se velmi zpomalil.Co civilisivaný svet na Arabech zajímá je pouze olej.A že se v Palestine vytvorila skupina Hamas je zcela logické.
          Israel moc dobre ví,že ty "rakety" jsou témer bezùcelné-Israel vedel a umel vždy vše postavit tak že byly napadení-jinak se pomùže.Vaše výpocty jsou bezvýznamné-Israel "dodrží" pouze co chce.Investice do Palestiny -to je alibi neschopnosti sveta umet isolovat Israel-a tím i USA.
          A na to je "svet" zbabelec.Dokud nebudou dva rovnoprávne státy alespon dle pùvodního rozdelení bude vše pokracovat dále se "souhlasem"tzv civilisovaného sveta.
          • ty rakety jsou bezúčelné asi tak, jako jsou pistole na amerických školách ... spousty krve, smutku a černých pláten ...
            proto tu má Izrael 6 mrtvých a 34 zraněných v důsledku palby 3.055 bezúčelných, dle Vás patrně neškodných, raket ... *9*

            neexistuje nic jako svět, to není žádná jednotka, která by se nějak chovala nebo na něčem shodla, jsou pouze státy, jako mezinárodní aktéři, plus dejme tomu mezinárodní organizace (většinou bezzubé, protože jsou založené na shodě několika států)
            jestli svět souhlasí nebo nesouhlasí nikoho nezajímá, záleží jen na tom, jak se k tomu postaví ti nejsilnější

            dva rovnoprávně státy už mohly být téměř 60 let !!! stačilo jen, aby Arabové nebyli ID**TI a snažili se namísto válčení o kompromis
            • no pakliže myslíte noviny jako papírové médium, tak ty české jsou celkem žumpa, takže ne
              jinak ano, internetové zpravodajství sleduji (ale asi ne to správné, západní) a tak nějak si vyvozuji závěry, něvěřím samozřejmě všemu *3*

              chcete mi říci, že např. tato žena zemřela při EHM čem? http://www.mfa.gov.il/MFA/ForeignPolicy/Terrorism/Victims/Pages/Mirah_Scharf.aspx

              kdo zamezil vzniku dvou stát? no já nevím, ale v blesku psali, že 15. května 1948 zaútočilo několik států (pět, s dobrovolnickými jednotkami ovšem celkem osm) na stát, který vyhlásil samostatnost, ale zároveň ne na úkor jiného státu ...
              nevím, třeba vás to překvapí, ale ti nepalestinští Arabové (Egypt, Sýrie, Jordánsko, ...) si hájili vlastní zájmy (mocenské), nikoli příkoří palestinský Arabů ...

              a proč do toho pořád taháte Ameriku? ta má své zájmy, a když se jí chce, dokáže udržovat přátelské styky jak s teroristy (ISIL), tak s "osou zla" (Irán), to je pragmatická politika, lidem se to nemusí líbit, ale tak mezinárodní vztahy fungují, stejně jako Společenství národů torpédovalo ČSR, Čínu (resp. Mandžusko), Habeš nebo pobaltské státy, jsou "velmoci" schopné ve svůj prospěch opustit své spojence, prostě proto, že mají zodpovědnost za své obyvatelstvo, ne za cizí, státy nejsou lidé, aby se chovaly čestně
            • to annonym-videl jste "mrtvé" Israelis díky raketám?Ctete asi noviny-tam nelze verit nicemu.Ze státy mohly mít existenci již 60 let je fakt.Kdo to ale zamezil?Dle Vás Arabové-no logicky-odpovídá mínení.Mnoho státu se pokoušelo o "kompromis" s Israelem ale nic s toho.
              Egypt?Po US inhalaci to šlo.
              Nesnažte se být nadchytrý,to nikdy moc neslouží a než se pustíte do monologu sesbírejte jisté INFOS.Ty možnosti dnes jsou.
            • ano, souhlasím
              docházejí zdroje (voda, energie, potraviny), naopak stále častěji propukají konflikty ...

              těšme se *5*
            • jen v jednom ti dam za pravdu, valka to vse vyresi, ne ta israel vrs. arabi ale poradna svetova vzdyt jsme k ni jen krucek.
            • *1* tomu snad už nevěříte ani Vy

              ne vážně, zavedené lži? když je celá Evropa na straně Arabů (mají ropu *2* )

              ano, děli se excesy, ale to se děje vždy (tím to neomlouvám), ale Arabové jim nemají co vyčítat, chovali se stejně, vraždy civilistů, vypalování obydlí ... to koneckonců dělali Němci v protektorátu a pak i my jim
              válka nemá pravidla, resp. má jen jedno, a to vyhrát, za každou cenu
              no a Arabská cena je, že přišli o možnost mít vlastní stát 残念 *3*
            • Resis dusledky ne priciny, jses zoufaly predstavitel main streamu ktery se pohybuje v kruhu. Hlasas zavedene lzi, a co je smutne tak tomu snad i veris. Opraovat historku o udajnem statu , ktery mohl byt uz pred 60 lety je jako rikar zide uz davno mohli bydlet v posti Gobi, poust jako poust ne. Ben Gurionovy hordy vtrhli do Palestiny dlouho pred schvalenim israele jako statu a provadeli banderovskou "politiku" Vrazdili palili a vyhaneli palose z obydli, kdo chce s takovou sebrankou uzavrit dohodu o dvou statech? Jenze nevrazdili tobe a nekradli tobe tak to te nepali.
          • Arabům bylo od různých koloniálních mocností naslibovány hory doly ...
            jednak Arabové nejsou národ ale spíše etnikum, to že nemají svůj jeden velký "superstát" je i jejich problém, vzhledem k tomu, že si nedokážou řídit ani státy normální (pokus ve formě Sjednocené arabské republiky - Egypt, Sýrie, palestinští Arabové - dopadl fiaskem, prostě se mezi sebou nebyli schopni domluvit)
            možná bychom mohli jít k počátku problému do 6. stol. př. n. l, kdy byla intelektuální a náboženská elita tehdejší Judei násilně odvlečena ze své domoviny ...

            ano, Stát Izrael dnes zabírá daleko větší území, ale kdyby se v roce 1948 nebránil, nezabíral by žádné území, akorát by se mluvilo o 2. židovské genocidě (tentokrát dokončené)

            Islám není žádná kolébka civilizace, to je pouze představa všech (monoteisticky) věřících, Čína před 3.000 lety byla výspou civilizace bez Islámu, původní obyvatelé Ameriky stejně tak, i Egypťané před příchodem islámu ....

            souhlasím, západní svět je jen využívá, ale to už delší dobu není o náboženství (tedy to nebylo nikde, ale teď už se tím nic nezastírá, jako v minulosti např. křížové výpravy)
            • samozřejmě, že nerozhoduji
              ale Arabové nejsou národ - název pochází od pojmenování obyvatel Arabského poloostrova a dnes se vztahuje např. i pro muslimské severoafričany
              tak třeba Egypt, Egypťané to jsou národ

              Národní příslušnost je formována na základě geografických a jazykových, politických, ekonomických, kulturních a náboženských faktorů pro příslušníky daného obývaného území.
              To prostě Arabové nejsou, na to jsou moc a moc roztříštěni, jak geograficky (Afrika a Asie), jazykově, nábožensky (sunnité, šííté), kulturně ...

              prosím o doplnění znalostí, oponenti před Vámi měli alespoň nějaké povědomí o tématu, které rozebíráme ... *3*
            • prosím vás, vy nerozhodujte za jiné, kdo není a kdo je národ
            • aha, ale v tom případě nechápu, co s tou Mezopotámií má společného islám, resp muslimové nebo Arabové?
              co se Číny týče, platí za jednu z nejrozvinutějších kultur a nejstarších kultur vůbec (kontinuální historie prokazatalně od roku 1.600 př. n. l.)

              Velká Británie (stejně jako ostatní "velmoci") měla pramalý zájem o poklidné vyřešení konfliktu, který Evropa rozdmýchala, ba právě naopak dle "když se dva perou, třetí se směje" - všem (včetně ČSR) z toho šli enormní zisky z prodeje zbraní ...

              jak jsem již napsal, obě strany (a s podporou "velmocí") si bojovaly svou válku, válku bez pravidel a s jediným cílem, Izraelským bylo a je přežít, Arabským zničit židy - toto obě strany jasně deklarují
              obě (nikoli jen jedna z nich) užívali všechny možné prostředky a dnes bychom to definovali jako boj terorem

              problém genocidy je, že teprve v polovině 20. století se stala zajímavá, to že probíhali dávno před tím (ale i potom, Kambodža *9* ) lidi prostě nezajímá, asi protože to nikdy předtím ani potom nebylo v průmyslovém měřítku
              knihu zkusím pohledat, ale v němčině jí nedám, spíš anglicky
            • to annonym-souhlas-vloudila se mi chyba-kolébku jsem myslel Sumerery/Mezopotamien/
              do toho mela Cína ap ješte daleko.Jiste že UN nerozhodlo ale doporucilo.Anglie mela-mohla-situaci tehdy urovnat ale Arabové už je nemohli brát vážne.Abyste rozumel dobe od r.1947 až do dnes prectete si"Kampf dem Terror-Kampf dem Islam?" autor Peter Scholl-Latour.Není to nejaká kniha
              autor se pohyboval 45 let/i dnes/v Arabských zemích.Nikdy nejsme tak informováni jak by bylo zapotrebí ale kdo hledá a umí srovnat dojde k rozumnému pochopení doby.Euforie Israele v pocátcích neodpovídá dnešnímu obrazu.Zeme ozbrojená až po zuby s milliard USA a nemecka-za tím je ùmysl držet "zelené" státy v šachu.Je zajímavé jak se "svet" zabývá státeckem 10 mil obyvatel s absolutní prioritou.Genocidù bylo v dejinách spousta ale žádný nezanechal veliký ohlas.Když nám to vyhovuje umíme "zapomenout" a nevedet.Práve na základe soucasné situace mùže vzniknou neco o cem nemáme zdání.Je chyba házet vše do jednoho pytle-Islam,terrorismus,antisemitismus atd.
            • ah, omyl, ale to dá omluvit v 5. třídě ...
              Izrael je stát, má všechny jeho atributy a je uznáván
              jeho etnikum (tedy Izraelci) jsou např. falaši, mizrachimové, ...
            • israel neni stat ale etnikum *1*
        • problém vznikl tím, že bez jakékoliv konzultace s místními obyvateli koloniální správa s pomocí OSN rozhodla, kdo tam má bydlet a ty ostatní byli vyhnáni - vesnice vypáleny a mnoho lidí zabito

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit