Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nějaký "NEMAKAČENKO" s pofiderní vzdělaností v oboru ekonomie - co raději studoval naprosto zbytečný obor lidského bádání - by se rád přiživil na majetku těch, kteří po celé generace dřeli, aby se jejich děti a děti jejich dětí měly lépe než oni!

    JE OSTUDA, ŽE TYTO - ZCESTNÉ - ÚVAHY SE OBJEVUJÍ 71 ROKŮ PO BOLŠEVICKÉM PUČI, který okradl většinu sedláků, řemeslníků a malých továren, kteří zaměstnávali převážnou část lidí na venkově a ve městech.

    PRYČ S BOLŠEVIKY VŠECH ODSTÍNŮ RUDÉ!

    • Ostatně - aplikovat aktivity mikroskupiny (kamarádů na výletu), nota bene společných zájmů a zřejmě i společného duševního založení - na celou společnost, tvořenou mnohem rozdílnějšími individualitami, je hodně zcestné!  

  • Je liberalismus se socální složkou ten vysněný,Marxův komunismus?Asi ne úplně,respektive,jestli se lidé na zeměkouli sami nezničí,tak se to možná dostane do stádia další fáze,nechci tím říci konečné,neboť společnost se vyvíjí také nepřetržitě.Apropó,byl to opět filozof Marx,který s Engelsem společně prohlásili,že tzv.komunismus vznikne nikoliv v zemích chudých a zanedbaných,ale opačně-v těch nejbohatších.A trh v těchto podmínkách s jasnými limity není nic jiného,než-li plánování.Jestli je plánovaní výroby zárukou,že se odstraní cyklické krize nadbytku?Marx tvrdil,že ano.Ale i on se mohl mýlit.

  • mun.go

    Dobrý článek a zajímavý, zejména v návrhu na okleštění neomezeného růstu v tržní globalizované společnosti. Otázku ve stylu pana Lánského "můžeme se k demokratickému socialismu dostat reformou současného (kapitalistického) systému?" si kladli už reformní ekonomové s Otou Šikem v roce 1968, tentokrát z opačné strany: " ... můžeme se k demokratickému kapitalismu dostat reformou současného (socialistického) systému?" Víme, jak to dopadlo. 

    Souhlasím, že  "lidé musejí žít v určité úrovni blahobytu, který si daná společnost může dovolit".

    Problém je v extrémní nerovnosti.

    V loňském roce (2018) vlastnilo 26 (slovy dvacetšest) lidí totéž bohatství, jako 3,8 miliardy lidí, tvořících nejchudší polovinu lidstva. Banksteři jsou dnes tou finanční aristokracií, která vládne světu. Pocházejí z vrstvy elit, která získává majetek nikoliv prací, ale děděním.

    On the Share of Inheritance in Aggregate Wealth: Europe and the USA, 1900–2010

    US inequality is only getting worse

    • mun.go

      O "lepším kapitalismu" si můžete přečíst zde: Better Capitalism 

      Jedna alternativa "Ekonomické demokracie" je prezentována aktuálně zde: Strašidlo ekonomické demokracie

      To, že "trh lze kombinovat s pluralitou forem vlastnictví: družstevního, soukromého či třeba i státního" je rovněž myšlenka ekonomů  z roku 1968. Jak to vypadá například s družstevním vlastnictvím v ČR, můžete posoudit sami - po roce 1989 se začalo politicky diskreditovat jako přežitek socialismu. Adoruje se soukromé vlastnictví - viz stokrát opakovaná lež "Stát je špatný vlastník"). Přitom samozřejmě chyby nadělá nějaký anonymní "stát", ale vždy konkrétní osoba, kterou by mělo být možné postihnout. Ve zkorumpované společnosti to bohužel nefunguje. Bytové družstevnictví bylo postaveno téměř mimo zákon a banky nastavily podmínky tak, aby si lidé museli převést byt do soukromého vlastnictví.

      V České republice se podařilo dosáhnout toho, že jsou rozmlžené všechny identity, včetně národa.

      Čechům se podařilo šaškováním s ústavou a členěním státu dosáhnout husarského kousku: vymazat z mapy historické země "Morava" a "Čechy", namalovat nesmyslné kraje a nad nimi NUTS II. Tím jednak zatížili státní pokladu vysokými náklady na stále bobtnající armádu úřednictva, jednak dosáhli toho, že kraje mají mnohdy protichůdné zájmy, pokud jde o řešení silnic a železnic - dřívější spádovitost je přesměrovávána do nových umělých center.

      • mun.go

        O "skutečném regionálním rozvoji" nemá v souvislosti s výše uvedenou likvidací historických zemí a dnešním postavení Prahy vůbec hovořit.

        Stačí se podívat na obrovský rozdíl ve výši průměrné mzdy v Praze a třeba v Karlovarském kraji.

        Není divu, že se Ostrava (a Morava vůbec) vylidňuje. Lidé odchází za lepším platem.

  • Líbí se mně názory ,jako v tomto článku. Bez štvaní a emocí, což používá mnoho lidí. Hlavně  to nic neřeší a rozeštvává lidi mezi sebou.Kdyby byl nekdo opravdu schopen zajistit slušnou míru spravedlnosti,hned by se dýchalo lépe všem.


    • Někdo by měl zajistit slušnou míru spravedlnosti, aby se všem lépe dýchalo.

      Slovo demokracie je od řeckého demos = lid a kratein = vládnout.

      V antických městských státech existovala přímá demokracie: Lid (demos) se sešel na náměstí, filosofové vysvětlili situaci, navrhli různá řešení, zvážily se důsledky a když to všichni pochopili, tak se vybralo to optimální řešení a hlasováním se přijalo.

      Dnes je situace jiná. Jednak se všichni občané celé země nemohou sejít na náměstí a jednak různé možnosti jsou dnes velmi sofistikované, jejich pochopení a výběr optimálního řešení vyžaduje znalosti, analýzy a vyhodnocení pro a proti. A to musí dělat specialisté, kteří mají k disposici potřebné znalosti, schopnosti, informace. A když rozhodnou špatně, tak holt už příště nejsou zvoleni. To je zastupitelská demokracie.

      U nás kromě OBČANŮ je také stále hodně OVCANŮ, kterým stačí dát koblihu a slíbit, že bude líp a už vědí koho volit. Anebo jim samuraj slíbí, že budou sami o všem rozhodovat v referendu a i když tomu nebudou rozumět a nebudou mít všechny potřebné informace ani čas si je opatřit ani zvážit důsledky různých rozhodnutí, tak ON jim řekne jak mají rozhodnout. Tak to je postkomunistický pseudodemokratický marasmus.


      • Vidíš, a kdyby ses trochu vzdělával příteli a nepřežvykoval jen laciné nabiflované agitky, věděl bys že existuje například koncept "Plánovací buňka" profesora Dienela kvalitní rozšíření referendového systému vyzkoušené ve světě. Jenže když ono je tak snadné a lákavé být nezodpovědným ovčanem a nechat se ukecat jakousi tlupou stranických politruků s imunitou kteří nemají sice žádné znalosti a schopnosti kromě lhaní a podvádění, ale aspoň budou za tebe "myslet" sice k prospěchu svému a  převezmou z tebe toto břímě. Stačí jen plané kecy nebo kobliha.....čemu dáváš přednost? Tobě v podstatě může být jedno zda o tobě rozhoduje strana taková nebo maková, hlavně když nemusíš  přemýšlet ty. Klidně tu mohli zůstat Komunisti a vyšlo by to nastejno. Ale mám pro tebe dobrou zprávu....když jsi nesvéprávný ovčan neschopný se kvalifikovaně rozhodnout nemusíš se referenda účastnit. Rozhodnou místo tebe kvalifikovaní zodpovědní občané stejně jako teď či před převratem za tebe rozhodovali a rozhodují kariérističtí zkorumpovaní neschopní straníci. 

        • Příteli, neměj obavy  mé vzdělání a myšlení. Já se vzdělávám po celý svůj život a stále jsou věci, které neznám a také kde se mýlím. V tom případě se rád nechám poučit. 🙂

          Místo planých keců dám přednost koblihám, ale ty si koupím.

          • Musím mít  obavy příteli o tvé vzdělání a myšlení. Stejně jako ty máš obavy o naše vzdělání a myšlení jen proto, že nechceme nechat o sobě a za sebe rozhodovat TVÉ OBLÍBENÉ POLITRUKY (mimochodem velmi mizerné kvality kteří patří k těm co za čtvrtstoletí  působení tady zprasili co se dalo) rozhodujeme se volit jiné politruky nebo dokonce chceme  o sobě rozhodovat sami s pomocí referenda. Ty neustále omíláš naučené nesmyslné fráze jimiž upíráš druhým právo se svobodně rozhodovat a obviňuješ je "ze soudružství" a nějaké snad zaostalosti či co, přičemž sám tvrdíš že prý se údajně neustále vzděláváš. Jenže nejen má pozorování svědčí o opaku. Často to vypadá, že mnoho informací neznáš anebo je úmyslně zamlčuješ. To je otázka, jsi buď zaostalý anebo uplacený, máš z manipulace a dezinformace osobní prospěch? Že něco nevíš se dá pochopit, ale nedá se pochopit, že svou úroveň chápání vnucuješ všemi způsoby druhým a kdyby byl středověk tak snad druhé poženeš i na kacířskou hranici. Velmi se tak přibližuješ bolševikům z padesátých let a jejich metodám. A tak dokud budeš svou nevědomost arogantně vnucovat druhým a urážet je, že prý jsou snad zaostalí "ovčané" jen proto že nesdílejí tvé "hodnoty" dotud já ti budu vracet stejnou mincí kdy ti budu tvou omezenost připomínat.🙂

            Jinak tobě může být úplně jedno kdo o tobě a za tebe rozhoduje. Zda TVŮJ OBLÍBENÝ POLITRUK (kterému naletíš na jeho tupé kecy) nebo Babiš, kterého jak tvrdíš volí druzí za koblihu, nebo My Sami v referendu, výsledek je stejný. Nerozhoduješ ty, nýbrž pouze někdo jiný. Pokud tedy nejsi nějak zkorumpován a hmotně zainteresován za tu nějakou konkrétní stranu, tak ti může být úplně jedno kdo o tobě a za tebe rozhoduje. Zda Lidovci a Topáci, nebo Socdemáci, Komunisté, ANEBO MY SVOBODNÍ SVÉPRÁVNÍ ZODPOVĚDNÍ OBČANÉ V REFERENDU.

      • mun.go

        " hlasováním se přijalo " - je diskutováno v článku.

        Otroci nehlasovali, pouze občané. 

  • Socialismus je zbytečný, stačí dodržovat rovnost lidí před zákonem. Rovný přístup k příležitostem, tak, aby si miliardáři nemohli kupovat byty v Praze za cenu 7000,-Kč za metr a normální člověk musel zaplatit 20x tolik, aby si papaláši nemohli přivlastňovat dotace a mezinárodní pomoc určenou chudým a potřebným. Aby politici a papaláši byli trestně stíhatelní stejně, jako občané, kterým "vládnou". 

    • Jako souhlas, ale je to utopie. Takhle totiž funguje ten kapitalistický socialismus....stejně jako kterýkoliv jiný...

  • V současném společenském chaosu, který je vyvoláván především stávajícím vedením EU a spolu s ním na národní úrovni podvratnými aktivitami kolaborantů ve službách osy Berlín-Brusel, se jeví jako pevný bod národní identita, která staví hráz multikulturnímu fanatismu, migračnímu šílenství a dalším zvrácenostem, ze kterých se formují elity stvořené z nejvíce parazitujících skupin lidí. Pokračovatelem fašistických tradic se stal elitami oslavovaný liberalismus, který jako ideová zbraň pomáhá prosazovat budování eurohujerské diktatury. Eurohujerský liberalismus, multikulturalismus, islamismus a voluntaristická inovace, resp.šílené běsnění eurohujerských byrokratů ohrožují evropskou civilizaci tak, jako nikdy předtím. V západní Evropě si Evropané stěžují na mnohé neduhy, zejména na oslabení jejich bezpečnosti, ale přesto anebo právě proto tito oprávnění stěžovatelé dál bez rozmyslu volí své tyrany do vedení svých států a do vedoucích struktur EU. Je to jako kdyby zajatec Islámského státu chtěl volit do vedení Islámského státu toho, kdo jej v brzké době podřeže. Eurohujerskou propagandou zmanipulované masy kráčí vstříc svému konci v dekadentní a konečné fázi evropské civilizace, jež je stále víc mrzačena tlakem nositelů zhoubných ideologií, výše jmenovaných.
    • Když pisateli vadí "eurohujerská diktatura" (nevím co to je), tak se ptám, proč neemigruje na východ, kde se nebude muset o nic starat a car gosudar mu přesně řekne co má dělat. A když o neudělá, tak holt padne nějaká ta rána bičem.

    • Vejprstku, to je zas blábol. Přečti si to po sobě a zamysli se. Nebýt EU, tak lidé jako ty, už jsou dávno po smrti hladem.

       Jakou máš ty národní identitu? Víš vůbec, co to je národ? Nevíš nic, jen vztekle prskáš hlouposti.

      • Před vstupem do EU jsme byli potravinově soběstační a hlavně svobodní. Po vstupu do EU jsme ztratili potravinovou soběstačnost a jsme nuceni konzumovat potraviny méně kvalitní, stali jsme se smetištěm západní Evropy a užitečnými blbci pro panstvo v Bruselu a Berlíně. Zfanatizovaní eurohujeři šíří bláboly o tom, že bez EU bychom pomřeli hladem.
  • Další "NEMAKAČENKO" - co raději studoval naprosto zbytečný obor lidského bádání - by se rád přiživil na majetku těch, kteří po celé generace dřeli, aby se jejich děti a děti jejich dětí měly lépe než oni!

    JE OSTUDA, ŽE TYTO - ZCESTNÉ - ÚVAHY SE OBJEVUJÍ 71 ROKŮ PO BOLŠEVICKÉM PUČI, který okradl většinu sedláků, řemeslníků a malých továren, kteří zaměstnávali převážnou část lidí na venkově a ve městech.

    PRYČ S BOLŠEVIKY VŠECH ODSTÍNŮ RUDÉ!

    • Jen úplný hlupák může napsat takový blábol,  jen úplný hlupák jako Vy ... Víte že "bolševik" je bolšoj = velký, nikoliv od komunismus, který je od Komunita (z lat. communitas – společenství) = spolek, skupina?

      • Hlupáčku Bolševik je o tom, že v Ruském Parlamentu získali komunisti, díky vraždění a zastrašování, většinu. Bolševici pod vedením nižší šlechty - Uljanov + Krupská, založili komunistickou stranu, takže je to totéž. 

        Jednoznačně šlo o brutální návrat k ranému feudalismu z dob Ivana Hrozného, k likvidaci demokratické Prozatímní vlády a konstituční monarchie v Rusku.

        SMRT KOMUNISMU, FAŠISMU a jejich nacionalistickým alternativám

        • Takhle to vypadá, když "cespdu" neví, která bije - a nezná dějiny partaje, kterou obhajuje a neví, že:

          Bolševici byli členové početnější frakce v Ruské sociálně demokratické dělnické straně, později založili jako nástupnickou stranu komunistickou stranu SSSR.

          Menševici byli členové méně početné frakce v Ruské sociálně demokratické dělnické straně, kteří později byli uzavírání v kriminálech a likvidování střelbou z pistole do týlu.

          Od té doby se proklatcům, kteří nalezli do komunistické partaje i v Česku, říká mezi slušnými lidmi - BOLŠEVICI...

          • Tedy Vy dva jste se hledali - pejsek a Janák. jeden větší demagog než druhý a agitároři za které by se Čapajev nestyděl....Fakt dobrý😛

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit