Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je chyba se s Němci porovnávat,měli bychom k nim náležet jakožto ke kulturně nejbližšímu evropskému národu.Jde však o to,jakým způsobem.V situaci vypjatého nacionalismu to možné nebylo,možná to půjde později až se jejich národ očistí od důsledků vlády Merkelové.A až spadnou na naši úroveň.

    • Tak to bych jim tedy moc nepřál. I když jsem jako každý Čech trochu závistivý.

      Staletí jsme žili s Němci na jednom území, jen nás rozdělila nějak divně doba a ideologie a tak. Můj děda byl Čech, babička Němka a byli takoví celý život a jeden druhého se nesnažili předělat. A měli se přes padesát let rádi. Přežili Sudety, Hitlera, Únor...

      Prostě lidi se dělí jen na dobré a zlé, ne podle jazyka.   

  • S dnešní produktivitou se dá krásně čarovat to takhle český dělník vyrobí auta a prodají se se stejným ziskem nebo ještě s větším jak auta co vyrobil německý dělník, český maká víc víc vyrobí a stejně má malou produktivitu... jenže jakto že ta produktivita českého je mnohem nižší? No úplně jedoduše páč mateřský závod vystaví české montovně fakturu za "technologie", "marketing" "školení" atd. a hned tu máme "vysokou přidanou hodnotu" pro německého majitele a česká pobočka má najednou produktivitu sotva desetinovou.

  • Super článek - skutečné bohatství je tam, kde je hodně bohatých KONKRÉTNÍCH, nikoliv kde bohatství mají dotovaní a kde je silný byrokratický stát...

    Myslím, že hlavní odpověď je: Je to o myšlení lidí - zejména zaměstnanců:

    - "mám nárok"

    - "stát by měl..."

    - ať platí "ti druzí" vyšší daně

    - "nebudu investovat - je to riziko" (místo toho si koupím a ještě si půjčím peníze...)

    Občané z bývalých komunistických zemí mají zafixované socialistické myšlení a vzdělávací systém to podporuje - státní systém se má o mě postarat, má být rovnost v rozdělování peněz,...

    A malá úvaha - proč musí začínající podnikatel platiť státu ještě dřív než začne vydělávat, představme si zaměstnance, který by před nástupem do zaměstnání musel státu zaplatit např 1000,- Kč...

    • Nikoliv.

      Skutečné bohatství je tam, kde dokáží svou práci, bez ohledu na její druh, nejdráže prodat. Postsocialistické země zatím mohou vůbec fungovat jen proto, že práci obyvatel prodávají co nejlevněji.


  • Dynamickych , abych se drzel uznavaneho nazvu , podnikatelu je v CZ vic nez dost. Nedavno napriklad bylo nekolik z nich osvobozeno soudem z nevytunelovani prazske dopravni firmy. Tak soudim ze se z ni nic neztratilo. Nebo se to neda dohledat ? Nebo se to resi nezvysenim nakladu a platu obycejnych musulmanu? 

    A ze takovych podnikatelu- kapitalistu je v CZ na kazde ruce nejmene 11 neni nic noveho. Takze v CZ platy vetsi nebudou , nez tolik kolik umozni co zbyde po vsech tech rozkradackach ktere se jakoby nestanou , resp. neco nekde zmizi -nezmizi , nikdo za nic nemuze a nikde to nechybi. Jen halt ta tretinova vejplata oproti zemim kde si to asi umi lepe ohlidat. Zbytek jsou jen kecy k nicemu a o nicem. 

    Nakonec , tohle bylo uz heslo za toho predchoziho regimu , nejake takove vesele motto k ranni budovatelske pisni . Kdo nekrade okrada rodinu a tak podobne. Cili nic noveho. Tradice zavazuje nakonec. 

  • Myslím si , že místo protestů proti ANO , by nebylo od věci tlačit na zaměstnavatele na zvýšení mezd jako se například děje ve francii. Ze své praxe jsem přesvědčen , že ve velkých firmách jsou rezervy na mzdy.

  • Poč pobírají Češi nižší platy než Němci? Tak to je celkem jednoduché. Pokud český dělník vyrobí stejný výrobek jako je ten Německý za nižší plat a jeho zaměstnavatel tento výrobek prodává na Německém trhu za stejnou cenu jako ten Německý, tak český "podnikatel - čti zloděj" vydělá více peněz. Samozřejmě, že tito zloději nechtějí pracovníkům dávat vyšší platy pokud jim to stát nenařídí. A nařídit se to dá celkem snadno. Pokud dělník vyrábí stejné výrobky jako na západě, tak musí pobírat také stejný plat jinak bude firma vysoce pokutována, aby se jí toto podvádění nevyplatilo.

    • Pavel.Jegl

      Pak se v Česku produkt prostě vyrábět nebude. V Německu se neprodá pro přepravní náklady, v Česku proto, že za německou cenu bude drahý.


      • Pak se proste asi nikde vyrabet nebude , pri takovehle filosofii. Stale jeste se firmy stehuji za snad vyssim ziskem prave nekam pryc z Evropy treba. Ovsem nejak se jim to zuzuje. Uz i Cina ma nejake mantinely za kolik atd ... Ted zkouseji Afriku . Asi to nejakou dobu pujde , ale take ne naveky. Nekolik konkretnich prikladu jsem zazil. 

        Ovsem jeste k tomu. Kdyz se v te ktere zemi nebude vyrabet , bude draha , tak se tam potom ani nebude moci dost dobre neco dovazet, Kdyz tam nebude prace , za co si to tamni domorodci koupi a jak bude jejich mena konvertabilni ? zkuste dovazet treba do Zimbabwe. To bude odbyt jako stehno a ty jejich tamni domaci dolary .. No to je tvrdost sama. Ty jsou dobre snad tak na rozdelani ohne v busi. . 

      • Takže podle vás máme být navždy jen otrocká kolonie, která pro celý svět za malou cenu vyrábí kvalitní výrobky?

        • Pavel.Jegl

          Nic takového jsem nepsal. Nebo snad ano?

          Článek byl o tom, že potřebujeme víc kapitálu a kapitalistů, ne cenové regulace, ve kterých jsme žili do roku 89.

          A kapitalisté, kteří vytvářejí nové hodnoty na 'zelené louce' (nejen skupují, prodávají, čerpají) tady jsou. Jen kdyby jich bylo víc.

          Namátkou: Dalibor
          Dědek - Jablotron, Zbyněk Frolík - Linet, Pavel Baudiš a Eduard Kučera – Avast………..

          • ... ty potřebuješ kulku, kriple

            • Pavel.Jegl

              Pane inženýre Hrebeňáre (ID vašeho kompu 1485551, můžete si ho překontrolovat), ještě jednou a podám na vás trestní oznámení. Zabere mi to jen pár minut. Nejste anonymní, byť se skrýváte pod nickem. Vidíme na vás. Tento váš "příspěvek" každopádně archivuji.

              • Reakce na příspěvek:

                No někdy to redakci nezávidím. 

              • Reakce na příspěvek:

                Pan Hrebeňár tu byl už několikrát odkopán jinými diskutéry i s adresou.

                Se vší pravděpodobností by se Vaše trestní oznámení, pane Jégle, minulo účinností, protože tato osoba je zcela jistě vedená jako nesvéprávná. 

                A že je dokonce inženýr?? Bez komentáře. 

          • Jak zde může být kapitál ,když se obrovské ale opravdu obrovské částky vyvádí do zahraničí formou divident a daní .Vše co mělo cenu bylo rozfofrováno v kuponovce a zbytek byl devlopersky rozprodán. Lidé co uměli řemeslo už odchází do důchodu a podporuje se jen malo výroba mont. linky na úrovni opice viz Vepler - Treifil. Ostrava Sám jsem byl svědkem , když odborník na Kl Dither Beck zlikvidoval svou intervencí strojaře Ostroj OPAVA. OKD prostě muselo nakupovat německé shid, ktaré dodnes stojí na povrchu.ČR vždy byla strojní velmoc , ale to co zní udělala vladnoucí garnmitůra OF--ODA--ČSSD-KDU-TOP  Je to min. na generaci vháji.

            • Pavel.Jegl

              Ano, padly tady značky, které se měly udržet, třeba Jawa (teď se zase zvedá). Jiné značky jako Škoda Auto však zahraniční kapitál zachránil.

              "ČR byla vždy strojní velmoc." Myslíte i v roce 1989?

              Uvedl jsem příklady některých českých firem. Jsou to snad montážní linky? Mám uvést další?

              • Reakce na příspěvek:

                pohybuji se v těžkém průmyslu celý život ale ta devastace je hrozná, Třinec , Kladno, OKD s plánovanou koksovnou hned za dolem Ostroj Opava, Mez , ČKD storjírny, elektrotechnika, atd. Tam všude pracovali odborníci na technologie a dnes se tlačí jen na automobilový prům. ktarý v podstatě nevytváří hodnoty , dividendy -dopryč, jen námezní síla. dnešní odborníci na syschronní těžní stroje jezdí na zakázky na Ukrajinu. V elektrotechice dominuje v silnoproudu ABB monopol.

  • Teorii si Jégl nastudoval dobře - vysoké platy skutečně souvisí s kapitálem a s výrobou s vysokou přidanou hodnotou. Pravdu má i v tom, že komunisti ukradením kapitálu poškodili naši ekonomiku nevyčíslitelným způsobem na nesmírně dlouhou dobu.

    Nemá ale pravdu v hodnocení dalších věcí. Zapomíná, že to co mohlo být základem českého kapitálu bylo po roce 1989 buďto za babku rozprodáno, nebo úplně rozkradeno a vytunelováno, "vydělali" na tom lidi jako Bakala, Kožený, Hušák, a co nezvládli oni tak dokončili korupčníci typu Ratha a jiných. Je sice pěkné že jsou nějaké "podnikatelské inkubátory", kde mohou vznikat nové malé firmy, ale pravdu má Babiš když říká, že je to na prd. I pro úspěšnou malou firmu je snaha dohnat německé nebo nadnárodní koncerny jako snažit se naskočit do toho rychlíku, co uhání rychlostí 200 km/hod. A ani sebeúspěšnější malá firma neodvede na daních státu tolik, abychom mohli postavit ty koleje, na kterých se dá uhánět rychlostí 200 km/hod. K tomu je potřeba skutečně ty velké firmy (a samozřejmě se sídlem v ČR, a odvádějící zde taky daně).

    A proč to v Německu po válce šlo a u nás nejde ? Jégl zapomněl, že tu bylo něco jako Marshalův plán, do kterého USA nalily obrovské množství peněz, protože si tam spočítali, že se vyplatí mít raději prosperující Německo než jít za pár let znovu do světové války. Proti Marshalovu plánu jsou EU dotace jen hodně slabým odvarem...

    • Pavel.Jegl

      1. Pokud bychom se na to podívali přes čísla, dospěli bychom k poznání, že vykukové typu Koženého způsobili velké škody, ale na nynější situaci země mají jejich lumpárny mizivý dopad. (Nemluvě o milionech podvodníka Ratha pod podlahou a v krabici od vína.)

      2. Marshallův
      plán nebyly dotace, ale jednorázová pomoc.
      Američané pomáhali Evropanům mimo jiné s transferem technologií a modernizací
      ekonomiky. 
      Především je ale donutili otevřít hranice pro obchod. A
      Němci toho dokázali využít, liberalizovali ekonomiku ... V tom spočívá jejich úspěch, ne v nějakých dárcích.


      • Amici si moc dobře spočítali , že je lepší malá stříkačka a pak budou i velké válečné reparace.

        • Pavel.Jegl

          Většina reparací byla Němcům odpuštěna. Tlačili na to právě Američané.

          • Aproč ještě v dnešní době nárokují britové po němcích náhrady???

      • Ano Müller a Eucken - otcové Wrtschaftsliche wunder.

        Němci léta nespotřebovávali, ale investovali. Celé dvě generace netušily, co je dovolená a tvrdě pracovali. Na dlouhý čas jim to přineslo následnou prosperitu. Dnes už z toho samozřejmě nevyžijí a museli na to jít v nových podmínkách koncem devadesátých let.

        Ale nechci tu nudit přednáškami z národohospodářství. 

  • To přirovnání silně pokulhává. Doporučuj všem idealistům rozhovor slovenských odborářů VW z roku 2018. Ptali se zástupce mateřského VW "kdy budou mít montážníci" stejný plat jako ti němečtí montážnici. Odpověď zněla "ne dříve, než za 50 let". 

    Takže znovu a pro idealisty,  nikdy nedoženeme Německo, dokud budeme v pozici montážníků- "untermensch lopaty v německo francouzské protektorátně koloniální  EU"!  Absolutně nikdy!!! 😈

    A pro některé, kteří jsou schopni namontovat "produktivitu" na cokoliv, čínští dělníci pracují mnohem usilovněji, ale současně nikdy se jako naši montážníci mít nebudou. Přesto je Čína velmi bohatou zemí..., plná velmi chudých lidí.  

    • Pavel.Jegl

      Tiradore, co vlastně vyvracíte, když píšete – přirovnání pokulhává?

      cituji z článku: "Produktivita není odvozena od výkonu pracovníka, potažmo od množství určitého druhu zboží vyprodukovaného za časovou jednotku, ale od ceny, za kterou výrobek nebo službu prodám na trhu."

      Add: "Je tedy patrné, že Německo doháníme – i v příjmech. Jenže to zpropadené Německo nestojí a nečeká na nás."

      • Pane Jégl už jste někdy řídil nějakou firmu, kolektiv, skupinu, oddělení které něco produkuje???

        • Pavel.Jegl

          Řídil, ale jak to souvisí s doháněním Německa a s definicí produktivity, což je téma vlákna?

  • Máme parazity,tolik,že je už neuživíme,vyjídají nás na kost,musíme je zabít.Jedinou nadějí je válka,pak se rozdají karty znovu!

  • Hezká slátanina. Jako bych četl propagandu v Rudém právu 1957, ale naruby.

    Aneb jak lidu vysvětlit, že se nedaří to co se naslibovalo... nejlépe se vymluvit na ty před námi. :-)

    • Pavel.Jegl

      Nedaří? Čísla nejsou tak špatná. Že by ČSÚ měl propagandistická čísla?

      Viz text: …česká výplata už víc než polovinu výplaty německé… Když se otevřely hranice, marka se na trhu prodávala za 20 korun a víc. Mzdy v markách v Německu přitom byly téměř totožné s československými platy v korunách. Je tedy patrné, že Německo doháníme – i v příjmech…

      A že domácí kapitál pořád chybí, ačkoli roste… To je propaganda? To je realita..

      Co je propaganda?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit